Рим тражи да вратимо Герингове слике

Борис СУБАШИЋ

18. 12. 2015. у 22:00

Рим тражи да вратимо Герингове слике

Један од простора у којем су складиштене уметнине узете од нациста

Државни тужилац из Болоње захтева да Србија врати вредна уметничка дела која је добила 1949. као ратну одштету од савезника уместо својих опљачканих уметнина. Реч је о делима које је купио Геринг

ИТАЛИЈАНСКО државно тужилаштво при Основном суду у Болоњи затражило је од Србије да врати осам слика из Народног музеја, ексклузивно сазнају "Новости" од извора блиских правосуђу. Та дела је Југославија 1949. добила као ратну репарацију, на име штете претрпљене од немачких нациста, италијанских фашиста и других окупатора, кажу српски правници и историчари уметности.

У оптужници се "за дела која произилазе из деликта крађе и проневере" окривљују четири италијанска стручњака и два бивша руководиоца Народног музеја који су 2004. и 2005. у Болоњи и Барију организовали изложбу "Од Карпаћа до Каналета, италијанско уметничко благо из Народног музеја у Београду". Оптужба је утолико чуднија, јер је изложба организована као пројекат међудржавне сарадње на највишем нивоу. У њеној реализацији су учествовала италијанска министарства, врхунски стручњаци, банке и наравно полиција, царина и осигуравајућа друштва. А тужилац као доказ криминалних радњи наводи каталог изложбе, чији су аутори већим делом италијански стручњаци, а предговор му је написао тадашњи амбасадор Италије у Београду! У каталогу је забележена процена италијанских стручњака да дела апенинских сликара у Народном музеју нису нарочито вредна, па је још нејаснији мотив да се оне траже овако грубо и недипломатски.

- Чудно је како то да током година заједничких припрема и месеци, колико је трајала изложба у Италији, нико није приметио ништа сумњиво у сликама које је Југославија, или прецизније Србија, добила као симболичну ратну репарацију - каже Никола Кусовац, дугогодишњи кустос Народног музеја, сада у пензији. - Наиме, Србији и њеним грађанима никада није враћено оно што је опљачкано у рату. Овакав захтев италијанског тужиоца изгледа као ревизија историје.

Српски правни стручњаци уочили су грешку у оптужници, која тврди да су спорне слике западни савезници дали Југославији у "поступку реституције". Тај правни израз значи враћање у претходно стање. Пошто пре рата слике нису биле у Народном музеју, болоњски тужилац сматра да треба да буду враћене Италији. Међутим, српски правници истичу да он није прочитао каталог изложбе, који наводи као доказ, где лепо пише да је слике од западних савезника добила Комисија за репарације при влади ФНРЈ. А репарација значи одштета сличне вредности уместо покрадених уметнина из Србије, које нису пронађене.

ДЕМАНТОВАНИ ДОКАЗ

ТЕКСТ о Мимари, објављен 2001. у америчком стручном часопису "Арт њуз", искоришћен је као један од основа италијанске оптужбе. У тренутку кад је писао чланак, Константин Акинша је био заменик директора за истраживање у Коморе за уметничку и културну баштину, органу Саветодавне председничке комисије о културним добрима у Холокаусту. Седиште ове институције било је у Вашингтону, а радила је под окриљем председника САД Клинтона. За писање чланка Акинша је користио грађу ЦИА и других америчких служби о Мимари, коју је добио из Председничке библиотеке Вилијама Клинтона. Ту грађу, која се користи као доказ оптужнице, предао је америчким истражитељима који су га наводно саслушавали, после чланка у коме је "открио" да београдски Народни музеј крије украдене италијанске слике. Кључни саговорник у тексту, који је наводно потврдио ову тезу, био је Јован Деспотовић, заменик српског министра културе. Међутим, он је убрзо демантовао ове наводе.

Одштету Југославији су доделили органи америчке окупационе управе у Немачкој, који су после 1945. управљали Сабирним центром у Минхену, где је чувано заплењено уметничко благо које су нацисти опљачкали широм Европе. Југославија је 1948. дочекала као једина земља које је имала потраживања за опљачканим уметничким благом, а није добила ништа из ризнице у Минхену, из које су се намириле прво велике силе. Тек после сукоба Тита и Стаљина, Американци мењају став према Југословенима. Према сведочанствима савременика, они 1949, уочи затварања Сабирног центра у Минхену, још увек крцатог уметнинама, одлучују да уделе понешто Југословенима, с ограничењем да то не буду много вредна ремек-дела.

- До тада су сви југословенски захтеви западним савезницима за повраћај опљачканих драгоцености били игнорисани, иако су наше стручне комисија још 1945. пописале и западним савезницима предочиле огроман број несталих уметничких дела - каже Кусовац. - Ја сам својевремно држао у рукама те томове прецизно пописаних уметнина, где је прво представљена имовина опљачкана од Јевреја, а тек потом од Срба. Међутим, то није помогло да западни савезници уваже југословенске захтеве, јер је Хладни рат почео, а ми смо били с комунистичке стране гвоздене завесе. Кад су западни савезници најзад одлучили да нам нешто дају, довели су контроверзног Мимару да буде стручни сарадник југословенске мисије, у којој га нико није познавао.

Неке од слика које се потражују

Италијанска оптужница наводи да је Анте Топић Мимара 1949. наводно преварио савезнике и узео тоне уметнина из складишта у Минхену. Мимара не може да се брани од ових оптужби, јер је умро још 1987. године. И за живота је овај необични трговац уметнинама оптуживан за крађе и фалсификовање, али те оптужбе никада нису добиле епилог на суду, иако су га саслушавали ЦИА и ФБИ. По неким спекулацијама, Мимара је уживао њихову заштиту, јер је био амерички агент. Легенде које круже о овом човеку, чији идентитет није поуздано утврђен, наводе да је радио и за нацистичку обавештајну службу, совјете, усташе, али и југословенску Удбу. Сам је признавао да је познавао Тита док је био коминтернин агент Валтер, да је био уметнички саветник Херману Герингу и да је сликао портрет Хитлера. Оптужница наводи да је после окончања реституционог процеса и затварања центра у Минхену Мимара имао пет контејнера са по пет тона уметнина, с којима се селио од Јужне Америке до Марока и трговао.

У Југославију је послао 166 слика, међу којима и осам слика које се наводе у италијанској оптужници. Од тих слика пет је Херман Геринг, маршал Трећег рајха, легално купио за велику суму у тада савезничкој фашистичкој Италији 1941. од италијанске породице Контини Бонакоси, преко антиквара Вентуре. За три слике из Герингове збирке тужилаштво тврди да су добијене у размени с Вентуром, према сведочанству из 1946. које је иследницима дао ухапшени Андреас Хофер, некадашњи шеф уметничке збирке рајхсмаршала. Уколико је Хоферово признање савезничким агентима било искрено, Геринг је Вентури дао неколико дела француских импресиониста одузетих од Јевреја у замену за слике италијанских мајстора. Французи су после ове изјаве стекли основ за узимање тих слика од Италијана.

О трговини с Герингом антиквара Вентуру је 1955. испитивало и италијанско тужилаштво, али је ослобођен, вероватно јер је трговао по закону и није могао да буде одговоран за фашистичко уређење државе.

- Мало је чудно да се сад као италијанска национална баштина потражују слике које је легално купио Геринг 1941. у савезничкој фашистичкој Италији - сматра Кусовац. - Накнадно донети закони не могу ретроактивно да утичу на надокнаду ратне штете, иако изгледа да неко жели да избрише чињеницу да је Италија до 1943. била чланица Сила осовине. По овој тужби сад испада да је окупирана Југославија у ствари напала окупаторе Италију и Немачку и отела слике Герингу и Италијанима који су с њим трговали!

У МУЗЕЈУ СВЕ ЈАВНО

МИМАРА шаље 1949. у Југославију 166 слика од којих само део стиже у Народни музеј, док део завршава у Белом двору, Загребу и Љубљани.

- У Народном музеју је све увек било јавно - каже Кусовац. - Никада није била тајна које су слике стигле у процесу репарација, оне су биле у сталној поставци, видели су их безбројни посетиоци, међу којима и дипломате. Право је питање зашто их нико није тражио све до сада, кад су помрли сви директни учесници репарационог процеса. То изгледа као ревизија историје, нарочито ако се узме у обзир да се у оптужници наводе и слике која Србија дугује и слике које су јој савезници дали пошто су их одузели нацистима у Немачкој и Француској. Зашто би се тиме бавио италијански тужилац. То звучи као претња. Или уцена.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (40)

ZalivSajt

18.12.2015. 22:45

Podneti tuzbu protiv Italije i Nemacke za ratnu odstetu i genocid tokom 1940 godina, Srbija skoro nista nije dobila kao odstetu za razliku od drugih !!!

medusa

18.12.2015. 22:48

Komunisti, jel citate ovo? SFRJ (preciznije Srbija) je od Nemacke dobila reparaciju u iznosu od 36 miliona $! I par ovih bezvrednih slika koje sada traze nazad. A bili smo (Srbija!!) jedna od najunistenijih zemalja u II SR. Holandija, koja je tokom okupacije ostala netaknuta kao odstetu je dobila 70km2 nemacke teritorije. Ne svoje, vec nemacke. I kujte ga posle u zvezde...Ironicno, i ta smesna svota kao i slike koje smo dobili podeljene su i Zagrebu i Ljubljani gde bomba inace pala nije...

Portugez

18.12.2015. 22:51

Da!! Al pre toga neka nama vrate sve ikone, kandila i dragocenosti koje su pokradene sa vreme dva svecka rata, a nalaze se u crkvi Svetog Nikole , (Bari) katedrali u Raveni ,Svetog Marka u Veneciji i mnogim drugim koje su izlozene i mogu se videti u crkvama.

Petar Jovic

18.12.2015. 22:59

Ovo je pocetak silovanja Srbije od strane zemalja EU.I sto bas sada traze te slike.Pa pristali smo sami da nam dusu vade.Sad je jasno da onaj zahtev EU o"saradnji" ne znaci nista drugo do skidanja gaca.Takvih zahteva ce biti sve vise,pa se ne treba iznanaditi da nam svabe traze nazad svoje kuce i zemlju u Vojvodini.A premijer rece da je to uspeh.Koji crni uspeh.Juce albanci strajkuju i danas dobiju ukidanje viza od EU.Pa sad vodi kome je RU naklonjena.

Боба

18.12.2015. 23:05

Треба Италији као и Немачкој испоставити захтев за одштету због бомбардовања и окупација у прошлом веку које нису никада платиле па нека се фашисти и нацисти не чешу тамо где ће их дебело засврбети.

ISTINA

18.12.2015. 23:09

Znaci nema u EU dok nam ne ogule i kozu ne samo sa ledja vec svu,oderace nas ko Musa jarca !Valjda postoje nekakvi papiri o primitku tih djela iz onih godina.Srbija onda mora da trazi ostetu za ratnu reparaciju a kao naslednica bivse Jugoslavije,samim tim i FNRJ ima pravo da trazi odstetu i od Italije !Ali sve mi se cini da smo na...ali,tako da nemamo sta da slavimo otvaranje poglavlja,jednostavno svi mogu svasta traziti.

Владимир

18.12.2015. 23:27

Недамо ништа, фашисти су то све урадили, и нама је то дато легалним путем. То што неко хоће да мења историју, е па тај или су се. Ајде правници сада лепо да победите у овом процесу, и све лепо што је нама отето да тражите да се врати у Србију.

Чикаго

19.12.2015. 00:57

@Dragan - Е па, што се тиче земљишта, немамо ми Срби ништа против, да Италијани траже назад своје земљиште: Истру и Далмацију. Само напред.

vlada

18.12.2015. 23:46

Još jedan vid pritiska, protivpravan, a samim tim neobavezujući! Ovo sramno "potraživanje" mi treba da iskoristimo da ispostavimo račun Italijanima za sve zločine i štetu na vekovnim srpskim prostorima kraljevine Jugoslavije u II sv. ratu! Tito se sa nemcima /Brant/ "iskusurao"! To i jeste revizija istorije, što kaže kustos Kusovac ali smo i mi njoj skloni i kao da nam se obija o glavu!?

Francesco

19.12.2015. 00:01

Restitucija je restitucija. Ako možete da vraćate nekretnine saradnicima okupatora i folksdojčerima onda možete i Geringove slike - kad već želite da se pokažete kao velike demokrate i borci za ljudska prava. Još kad Jevreji stanu da nas čereče ima cela vlada da podnese ostavku.

Uvce

19.12.2015. 00:42

@Francesco - Zaboravljas da su Nemci i Italijani saradjivali, a kako je dospelo do nas, nek se time pozabave vise.Mi to njima ne dugujjemo u odnosu na zlocine koji su oni cinili tog II svetskog rata.Ne znam sta da ti kazem, sem da stoka je za stado.

Абвгд

19.12.2015. 00:10

Сад премијер(онај чије име не сме да се спомене) да се извини и врати све слике, а ако је прави Европљанин да им и неколико наших пошаље као мали знак пријатељства. Ако им ни то не буде довољно, нек дигне споменик италијанским и арнаутским фашистима који су бранили Црну Гору и Метохију од Срба.

Vlada

19.12.2015. 00:11

sta oce? slike? pa kazi mu da je paja otiso na more brate pa cim se bude vratio on ce njemu da naslika nesto....bas su glupi ovi mladi pevaci....

Goran

19.12.2015. 01:47

Pakistanske vlasti su od Engleske tražili dijamant sa kraljičine krune koji su englezi oteli od tadasnje Indije. Kako reče Kameron nije problem jedan dijamant već to ako ga vrate moraće da vrate sve kroz vekove opljačkano. Inače Pakistanske vlasti imaju i podatak da je mučeniku koji je skrivao nekadašnje Indijsko bogatstvo od porobljivača i kolonizatora istrgnuta ruka iz ramena u procesu otudjivanja istog.

Laza

19.12.2015. 03:59

A kad ce Italija da vrati konje za Trga Svetog marka? Kad ce Engleska da vrati Grckoj sta je opljackala? Kad ce Francuska da vrati sta je opljackala?

zivojin

19.12.2015. 04:56

Хајде да им вратимо Трст и Далмацију Сплит, Задар, Шибеник па може и Ријека са Истром. Тако ја им то дајем одмах сад.

Eeeee

19.12.2015. 05:24

sad će i švabe tržiti pola bačke i banata poglavlja se otvaraju mora se vučkovi veliki vekovni prijatelji nema veze kakva smo stoka materijalistička bolje nismo ni zaslužili

nek nas tuze u hag :D

19.12.2015. 05:36

pakistan i indija traze da engleska kraljica vrati najveci dijamant na svetu,jer kako tvrde pripada njima.doslo je cak i do tuzbe jednog pakistanskog advokata ali naravno od toga nema nista! engleski premijer je izjavio da ako to jednom krene i svi budu tvrdili da nesto njima pripada engleski muzeji ce ostati prazni..

lili

19.12.2015. 06:55

predlazem da se obrate Hrvatima. Mimarin muzej u Zagrebu je prepun nelegalno stecenih artefakata

logotet

19.12.2015. 12:14

@lili - Potpuno se usaglašavam. Zašto ne bi redakcija Novosti organizovala posetu Muzeju Mimara u Zagrebu, i uključila se u priču - istraživačkim novinarstvom. Molim vas pogledajte sajt i velelepnost muzeja i kolekcije  Kome je to zaveštano od strane Ante Topića Mimare? Poseduje i ikone, i posebno italijansko slikarstvo. Istražite!

Dedza

19.12.2015. 07:52

neka pruo oni vrate sve što su odneli iz srbije tokom drugog svetskog rata,sram ih bilo kako ih nije sramota

iz glave

19.12.2015. 07:53

odlično, treba ući u dijalog o naknadi štete tokom XX veka ...pametni i sposobni svuda nadju interes...naš problem je što mi svu našu štetu i sve naše žrtve iz kojih bi proisteklo potraživanje nema zbog pijeteta koji gaji naša elita prema njima

ciklicna istorija

19.12.2015. 08:12

Posle "Majke Hrvatske" eto i talijana. Sada kada smo u slabijoj poziciji svi fasisti su opet nagrnuli da nas pljackaju..

Ništa novo

19.12.2015. 08:30

Fašizam je nastao u Italiji, a ne u Nemačkoj. Hitler je tražio autogram od Musolinija.

Gering

19.12.2015. 09:23

Što potražuje samo od Srbije, kad je nešto završilo na Belom dvoru, Zagrebu, Ljubljani...?! Vraćamo imovinu Karađorđevićima, a da nismo ispitali poreklo te imovine! Oni samo traže, a pitanje je koliko je njihovo! Sve što su njihovi preci stekli, bilo je na krvavoj muci naroda! Tako će posle nekoliko decenija da traže naslednici imovinu, koju su današnje vlasti oduzele svim onim koji su na nezakonit način istu stekli!

Boban

19.12.2015. 09:30

Ljudi nemojte da brinete da bi se dodvorili Italijanim vraticemo sve sto traze i pitacemo da li treba jos nesto

Demokratski Nedemokrata

19.12.2015. 10:41

Recite Italijanima da su pogresili, Tito nije bio Srbin, bio je Hrvat. On se zalagao da se oduzme jadranski delovi obale od Italije, tako da se Italijani svete pogresnima.

Andra Loncaric Emigrant

19.12.2015. 10:42

- Ono sto je meni u svemu ovome zanimljivo je titula naciste Geringa. Njegova titla je "marsal". A slike naseg marsala me podsecaju marsala Geringa. Unifrome su im mnogo slicne a i crvena traka oko ruke marsala Geringa i marsala Broza, samo umesto kukastog nacistickog krsta marsal ima petokraku zvezdu...Slucajnost ili ideoloska bliskost nacional-socijalista i intersolijalista?Rekoh moje subjektivno misljenje, da li ce biti objavljneo neznam..?

naranca

20.12.2015. 21:32

@Andra Loncaric Emigrant - @andralonac Gluposti!!!Takva je bila tada vojna moda.Kao danas.Svi imaju sarene uniforme ne znas dal su Rusi,Francuzi,Brazilci......Geringova uniforma je bila tamno plava a Titova braon.Tito nema nikakvu crvenu traku.Hrastovo lisce je simbol marsala.A petokraka simbol bolje buducnosti.Sta ce da stavi ?Kralja Petra na rukav???

Nemanja Vujacic

19.12.2015. 15:45

Ma lako se to resi... Italijani nam plate ratnu ostetu, a mi njima vratimo tih 8 slika.