Немци покренули фузиони реактор - бесконачан извор енергије!

NovostiOnline

14. 12. 2015. у 13:51

Немци покренули фузиони реактор - бесконачан извор енергије!
U postrojenju za nuklearnu fuziju “Vendelštajn 7-X” u Grajfsvaldu fizičari su proizveli prvu plazmu. Oko deset miligrama helijuma dovedeno je u magnetno polje vakuumske komore postrojenja teškog 725 tona i zagrejano do temperature od milion stepeni

U postrojenju za nuklearnu fuziju “Vendelštajn 7-X” u Grajfsvaldu (Nemačka) fizičari su prošle nedelje proizveli prvu plazmu. Oko deset miligrama helijuma dovedeno je u magnetno polje vakuumske komore postrojenja teškog 725 tona i zagrejano do temperature od milion stepeni.

“Ovo je divan dan”, izjavila je naučni direktor Sibile Ginter posle prvog eksperimenta, obavljenog u četvrtak. U postrojenju Instituta za fiziku plazme Maks Plank (IPP) u pokrajini Meklenburg-Prednja Pomeranija, treba da bude ispitano stapanje nuklearnih jezgara u svrhu proizvodnje pretežno čiste energije.

Stručnjaci za nuklearnu fuziju nameravaju da u budućnosti koriste iste procese kakvi se odvijaju i na Suncu, gde se atomi vodonika stapaju u teže atome helijuma. Prilikom tog procesa oslobađa se izuzetno mala masa, koja se pretvara u energiju u skladu sa formulom E=mc2. Da bi tu reakciju iskoristili za snabdevanje energijom na Zemlji, neophodna je proizvodnja plazme, tj veoma vrelog gasa.

U postrojenju “Vendelštajn 7-X” fizičari ispituju da li se takav gas zagrejan za 100 miliona stepeni može pola sata držati zatvoren. Više desetina superprovodljivih kalemova proizvode kavez od magnetnih polja iz koga vrela atomska jezgra i elektroni teško mogu da pobegnu. Veoma razređeni helijum se zagreva mikrotalasima na temperature od pet do deset miliona stepeni, kako bi se gas jonizovao i prešao u stanje plazme.

Eksperimentalni reaktor, međutim, za sada, neće fuzionisati atomska jezgra kako bi proizvodio struju, jer bi za to bila potrebna mnogo veća mašina.

Fizičarima iz Grajfsvalda je cilj da utvrde da li fuzioni reaktori mogu da se konstruišu po drugačijem principu od onog koji je korišćen u Međunarodnom fuzionom reaktoru Iter, na jugu Francuske. “Vendelštajn 8-X”, je pored postrojenja u Japanu, najveći fuzioni eksperiment tipa “Stelarator”.

“Proizvodnja helijumske plazme je naša generalna proba”, kaže direktor Instituta u Grajfsvaldu Tomas Klinger. Sa deuterijumom, teškom varijantom vodonika, institut će početi da radi najranije 2017. Kada se koristi ovaj izotop, stvara se mala količina radioaktivnog zračenja.
(.ipp.mpg.de / Blic)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (12)

Nikia

14.12.2015. 14:33

Od toga sto su napravili nemci do el.energije je dalek put,potpuno neizvesan. SSSR, sada i Rusija ,decenijama rade na proizvodnji plazme ali to je toliko skupa tehnologija da je za sada ekonomski potpuno neisplativa.

sava savanovic(prvi srpski vampir)

14.12.2015. 17:49

@Nikia - skupa pa kako za koga!za ruse ta tehnologija neda je skupa nego nemoguca misija!poenta svih ovih istrazivanja oznacuje samo jedno biti nezavisnim od bilo koga a narocito od prevrtljive rusije!sada rus jaja grize uskoro ce svojim gasom i naftom grejati sibir i ispuniti zelju stanovnicima sibira da i oni osete toplo gazproma!prdnula rusija u cabar!eh opet ce ruskinje kod nas za jednu crvenu!

cc

14.12.2015. 18:55

@Nikia - I Rusija planira da gradi jedan novi fuzijski reaktor zajednicki sa Italijom. Dizajn je napravio Bruno Kopi . Projekt ITER kraj Marseja grade zajednicki EU, USA, Japan, Indija, Kina Rusija i Juzna Koreja. Dalje postoji i zamisao sferomaka koji je slican tokamaku ali bi davao 100 MW struje , jer kako oni na Zapadu to kazu : vece ne mora znaciti i bolje. ITER Projekt bi trebao od ulozenih 50 MW dobiti izlaz od 500 MW znaci tu bi bilo Q=10.

Dusan

14.12.2015. 20:11

@Nikia - Staljin je naredio da Rusi prestanu sa radom na atomskoj bombi jer je preskupo.Pustio je SAD da naparavi prvu atomsku bombu pa su Ruski spijuni pokrali nacrte i za dve godine napravili i oni.Isto tako mogu i sa ovom tehnologijom i ne samo Rusi nego bilo ko drugi.

Nobody´s Fool

14.12.2015. 16:52

E,pa pošto će se ti "napredni" Nemci grejati na fuzione reaktore,onda da mi "zaostali" Srbi rušimo oba njihova "Severna toka" (više im nisu neophodni) i podižemo nama onaj naš "Južni" ?

Muhamed Velicanstveni

14.12.2015. 17:26

@Nobody´s Fool - Ono sto jedan Srbin pokvari nema toga sto to moze popraviti..

TurbulencijaFluida

14.12.2015. 17:41

@Nobody´s Fool - Maštaj Srbine, samo maštaj. Dok razvijeni svet istražuje nuklearnu fuziju, kvantne računare, lekove protiv starenja, ....... mi živimo u svetu prošlosti, mitova, mašte. Umesto da se zapitamo gde smo u svemu tome mi i gde je naše mesto. Zašto su nam instituti ruinirani sa zastarelom opremom, mladi ljudi sa fakultetskom diplomom rade na trafici, na školovane ljude gledaju sa podsmehom kao na budale. Industriju nemamo, nauku nemamo, kakvu onda budućnost imamo?

cc

14.12.2015. 17:26

Konacni naucni cilj rada ovog stelaratora je da se postigne stabilni rezim plazme u trajanju od 30 minuta uz pomoc magnetskih polja a ne da se proizvodi i struja. Ovaj tip fuzionih reaktora je izmislio 50-tih Spicer ali sada se nadaju da je uz pomoc superkompjutera dobijen optimalni dizajn. Drugi tip reaktora fuzije zvani tokamak mora za dobivanje plazme koristiti i struju za dobijanje potrebnih magnetskih polja . Najveci takav reaktor radi se kraj Marseja i rezultati se ocekuju za 10 godina.

Realista

15.12.2015. 10:58

Уназад гледано већ деценијама се сваких пар година појави неки овакав "револуционарни" проналзак за фузиони реактор инаравно после тога се у главном испостави да је "ћорак" тј. да су "текпотребна нова изучавања да би био комерцијано исплатив" и на томе и остане! . Живи били, ништа ни од овога са 99% сигурности бих могао да тврдим. "Симулација Синца" ? Супер, само напред "мрмоти"!

cc

15.12.2015. 18:04

@Realista - Postovani realista, ti bi bio 100% u pravu ali ima jedan problem. Evolucija napretka kod fuzionih reaktora, povecanje memorije kompjutera, rast populacije , zagadjenja itd. sve to ide graficki gledano uzlaznom linijom. U slucaju fuzionih reaktora, onog momenta kada barem 2 ili 3 godine se napredak kod fuzionih reaktora bude prikazivao konstantnom funkcijom, treba ti cestitati. U ovom konkretnom slucaju izuci nesto sto se zove Lawsonov kriterij ako ti se da , nazalost besplatno kao sto sam radim