Српско оружје путује авионима САД

М. Р.

14. 12. 2015. у 11:57

Српско оружје путује авионима САД

Ц-17 Глоубмастер на стајанци нишког аеродрома у недељу / Фото facebook.com/nisaiport

Са нишког аеродрома "Константин Велики" транспортован товар чији је купац у Америци. Грдосије "Ц-17" биле ангажоване за карго превоз производа овдашње наменске индустрије. Непознато крајње одредиште

ТРИ авиона "Ц-17 глоубмастер" Америчког војног ваздухопловства минулог викенда атерирала су на аеродром "Константин Велики" у Нишу, а полетели су из америчке базе у Рамштајну, у југозападној Немачкој. Србију су напустили натоварени оружјем и муницијом коју су САД купиле од домаће наменске индустрије.

- Амерички војни транспортни авиони Ц-17 били су ангажовани за карго превоз производа српске наменске индустрије - званично је потврђено на нишком аеродрому.

И у дипломатским круговима незванично је потврђено да је товар америчких транспортних авиона чинило оружје, чији је формални купац из Америке. Непознато је, међутим, где је крајње одредиште убојите робе.

Србију је, према сазнањима "Новости", у трупу три "глоубмастера" напустила већа количина муниције за пешадијско наоружање. Реч је о тзв. малој муницији, коју користе аутоматске пушке и пиштољи. Американци су редован купац српског аутоматског оружја, које се у САД неретко преправља у спортско и ловачко наоружање. Преко океана протеклих година отишле су хиљаде тона домаће муниције, пиштоља и пушака, од чега највећи део чини програм фабрике "Застава оружје" из Крагујевца.

ЏИН СА КРИЛИМА Авион "Ц-17 глоубмастер" има распон крила од 53 метра, а укупна носивост летелице је 77,5 тона. Реч је о основном транспортном авиону америчке војске, који се непрекидно производи од осамдесетих година. Ц-17 је летелица вишеструке намене који се најчешће користи за транспорт робе и људства, десантирање терета и падобранаца, али и у медицинске и хумане сврхе. Поред Оружаних снага САД и армија НАТО држава, користе га и војске Аустралије, УАЕ и Катара. "Ц-17 глоубмастер" је највећи авион који је икада слетео на нишки аеродром.

- Америчка војска набавља и транспортује оружје и муницију не само за себе, већ и за више армија држава у којима САД имају војне базе, као што су Авганистан или Ирак - каже саговорник "Новости" упућен у трговину наоружањем. - У питању су партнерске војске, које Америка подржава својом логистиком. Реч је о такозваним ФМС мисијама, чији је циљ безбедан транспорт осетљивих товара.

Обављајући ове задатке, транспортни авиони Америчког ратног ваздухопловства крстаре светом, носећи различиту робу. Летелице слетеле у Ниш у свом товарним простору нису имале само наоружање, већ и друге потрепштине намењене америчким савезницима у свету.

Авион са ознаком лета РЦХ559 атерирао је у суботу на писту нишке вадушне луке у 12, а други са ознаком лета РЦХ202 у 15.37. А, у недељу, у 13.10 слетела је грдосија америчког војног ваздухопловства са ознаком РЦХ443, а у 15.10 "Ц-17 глоубмастер" је одлетео за базу Рамштајн.

Ово није први пут да, после НАТО бомбардовања, авиони Америчког ратног ваздухопловства слећу и одлећу са нишког аеродрома. Војне летелице САД током 2009. године "укњижиле" су 22 лета са цивилног аеродрома "Константин Велики" у Нишу и превезле 252 "путника". Ова информација је званично објављена у статистичком билтену града Ниша за ту годину.

У табеларном приказу оствареног ваздушног саобраћаја са нишког аеродрома, у билтену је било наведено да су летови авиона америчког војног ваздухопловства имали статус "бизнис" лета.

Како је било познато да су јула 2005. генерални секретар НАТО Јап де Хоп Схефер и тадашњи шеф дипломатије СЦГ Вук Драшковић потписали споразум само о копненим линијама комуникације снага НАТО преко наше територије, ове информације су тада изазвале чуђење. На аеродрому "Константин Велики" су, међутим, појаснили да су амерички ваздухоплови септембра 2009. довезли опрему и људство које је учествовало у припреми и спровођењу војно-медицинске вежбе "Медкјур 2009", која је одржана у Нишу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (16)

VELEBIT-RSK

14.12.2015. 12:10

Pogledajte kako je to lep avion i kako mu se na onu sivu boju savrseno uklapa ono U.S. AIR FORCE . Pa prevozio je oruzje u Amerku Lovacko sportsko i verovatno municiju. Gospoda Rusofili neznaju da Zastava oruzje gotovo 80% proizvodnje Lovackog i sportskog oruzja izvozi u Ameriku. A Prvi Partizan oko 20% svoje proizvodnje bazira na izvozu u Ameriku. Inace pre 4-5 godina Americka firma REMINGTON je Prvom Partizanu isporucila nove masine za proizvodnju municije. Gde su Rusi??? Nevidim ih nesto

f

14.12.2015. 16:26

@VELEBIT-RSK - Велебит колико ми је познато Американци су највише учествовали у сатирању српског народа из РСК, то што видиш све је плаћено, па шта мислиш да возе за џабе. Тако да смири се мало, ако руси отворе ремонт хиликоптера у Србији сва та муниција коју ми продамо тамо ће бити буранија за дотични пројекат!

Овчар - Каблар

14.12.2015. 17:04

@VELEBIT-RSK - Наравно да не видиш Русе, јер нећеш да их видиш. А зашто нећеш да их видиш, то је због тога што примаш мировнину из Хрватске као бранитељ иако се потписујеш са РСК. Није онај Рашковић једина продана душа.

andrej

16.12.2015. 11:41

@VELEBIT-RSK - Ja sam nekako vise za Ruse,al brate moj kad god smo hteli da ih vidimo nije ih bilo,tako da...

Lala

14.12.2015. 17:07

@Milan - Samo čekaju tebe da ti daju tu lovu jerr ne znaju šta će sa njom. Braća se ne prodaju ni za kakvu lovu!

Zile

18.12.2015. 23:45

@Milan - Pa Jelcin uzeo 12 mlrd dolara sto nas je prodao! A mi to zaboravili zbog dva nepovoljna kredita!

a ja jadan gde ću i sa kime?

14.12.2015. 12:39

Reći ću ovo samo jednom. Turska štiti ISIS, NATO štiti Rursku, znači NATO štiti ISIS.

bigserb

14.12.2015. 13:24

kad cemo da dobijemo informaciju sta su avioni prevozili i u koju zemlju su teret odvezli??? da nije mozda za ukrajinu???

Ђура Змај

14.12.2015. 19:36

Све је детаљно побројано и описану у текстовима: "ОРУЖЈЕ ЈЕ ВЕЛИКА СРПСКА ШАНСА: Све што "Застава" произведе, Американци купе", Телеграф, 20. март 2013. године; "Седми међународни сајам наоружања и војне опреме отворен је у Београду", Спутњик, 23. јун 2015. године; "ЗАХАРЧЕНКО: Американци увелико испоручују Украјини и оружје и муницију, СРБИН.ИНФО, 24. фебруар 2015. године и НОВОСТИ "Припадници ИС у Ираку и Сирији користе српску муницију, 6. октобар 2014. године. МО да рапортира у Скупштини!

Ђура Змај

15.12.2015. 16:54

Да ли је командант аеродрома Ниш, одвео посаде авиона америчког Ратног ваздухопловства до Шуматовачке улице, до спомен капеле и до споменика погинулим токо НАТО агресије, да изразе кајање и положе цвеће.?!

zali se

16.12.2015. 22:41

@Ђура Змај - to pitaj one za koje si glasao koji su nam bombardovanje prizvali i citave devedesete prosto plakali za istim.

prelep i top klasa

16.12.2015. 22:46

umesto novog stadiona gde ce divljati huligani,vucic za vojsku i drzavu kupi ovog lepotana,a sto ostane nekoliko polovniih f16

žudnja za slobodom

21.12.2015. 16:06

komentar je : jadna smo okupirana pregažena zemlja i to već u svakom smislu. Nato nas gazi ali nadam se da ćemo se konačno povezati sa našim jedinim saveznikom i oterati agresivne okupatore bolje milom nego silom.