Хрвати и Турци Србију највише шпијунирају

Марко Лопушина

13. 12. 2015. у 22:00

Који су страни обавештајци најагилнији код нас и шта им је у фокусу деловања? Агентуре раде на сецесији дела земље, отимању пољопривредног земљишта...

Хрвати и Турци Србију највише шпијунирају

Истанбул, регрутни центар турских шпијуна

У СРБИЈИ данас делује 55 обавештајних агенција из 40 земаља, а, према званичним подацима наших безбедњака, најактивнији су шпијуни 10 страних тајних служби! Од њих, најутицајнији су они из ЦИА, британског МИ6, немачког БНД, руског ФСБ, али су, како за "Новости" објашњавају познаваоци безбедносних структура, најагресивнији агенти хрватске СОА. За раменом им стоје шпијуни из Турске, Ирана, али Косова.

Дарко Трифуновић, професор безбедности из Београда, иначе одличан познавалац деловања обавештајних служби у свету и у Србији, каже да стране агентуре шпијунирају и наше политичаре, али и подстичу сецесију одређених делова наше територије. Посебно су активни Хрвати, чији се шпијуни баве привредном шпијунажом.

- Хрватски агенти откривају најповољније услове за куповину српске земље у Војводини. Земљу, затим хрватски купци књиже у Осијеку као власништво државе Хрватске - каже Трифуновић.

Говорећи о активности турске тајне службе, политички аналитичар Томислав Кресовић указује да је она "у последње време више него активна".

- Они имају за циљ да остваре политичке планове званичног Истанбула да се у један османлијски систем на Балкану увежу Рашка област, БиХ, Косово и Македонија. Тај процес се координира из два обавештајна центра, у Бечу и у Новом Пазару. А изводи се у садејству са агентурама арапских земаља и Албаније - наводи Кресовић.

ДВОСРТУКА ФУНКЦИЈА Стране обавештајне службе, које су активне у Србији, имају двоструку функцију. Прва им је да сакупљају тачне и благовремене информације о Србији које су потребне њиховим владама, а друга да својим присуством утичу и на смер наше политике - каже професор Трифуновић.

Наши саговорници тврде и да је америчка ЦИА "овластила турску агентуру да активно делује на простору Србије", а посебно у Рашкој области, где се бави политичком пропагандом, ширењем исламизма....

- Хрватски и турски шпијуни, свако на свој начин, раде на разбијању Србије - тврди професор Трифуновић. - Званични Загреб то жели да оствари финансирањем организација и странака у Србији које заговарају отцепљење Војводине и стварањем доминантне позиције хрватских компанија у Србији. А званични Истанбул то ради организовањем и финансирањем покрета Бошњака за отцепљење Рашке области.

Према подацима наших саговорника, САД и ЦИА данас обавештајно држе комплетно Косово, Македонију и Албанију. И, како тврде, "ту управљају немирима". Уосталом, америчка Национална агенција за безбедност прислушкује велики број мобилних телефона на Балкану.

- Агенти ЦИА и МИ6 посебно мотре на оне који су наклоњени Русији и Немачкој, јер САД и Британци у овом тренутку губе битку против ширења интереса Москве и Берлина на простору Србије. Да би се ослабила веза Србије и Русије, стране агентуре синхронизовано делују на рушењу угледа и статуса Српске православне цркве у самој Србији, Црној Гори, на Космету и у Хрватској - каже Томислав Кресовић.

ЛОВ НА СРБЕ Хрватски шпијуни данас у Србији трагају за Србима са тајне оптужнице које је званични Загреб окривио за ратне злочине. Њихов циљ је да их, пре или касније, "пошаљу" у Хашки трибунал.

Како тврде српски контраобавештајци, страни шпијуни су преко својих сарадника високо позиционирани у привредним компанијама, многим невладиним организацијама, чак и у српској тајној полицији. Наиме, британска служба МИ6 је као свог шпијуна користила једног агента БИА, који је, како тврди Зоран Мијатовић, бивши начелник службе безбедности и аутор књиге "Стране службе, ковачи хашке правде", лажно сведочио у Хашком трибуналу против многих угледних Срба.

- Стране шпијунске агентуре су се бавиле и сарадњом са највишим руководством бивше ОВК, али и финансирањем неких наших странака - набраја само неке од шпијунских активности Мијатовић, који је сам био мета страних агентура.

Један од највећих српских војних обавештајаца Јован Милановић, генерал у пензији, сведочи нам да су стране земље преко својих агентура покушавале да владају Србијом, наводећи и да су неки наши политичари од 2000. потпали под утицај страних обавештајних служби.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (59)

Чикаго

14.12.2015. 00:07

@Dzo - То вероватно мислиш на хрватску, која се састојио од Истре, Далмације и централне хрватске.

Boki

14.12.2015. 02:14

@Dzo - Ocigledno ti zivis u svom svjetu jedni od grupe Koji se zovu amerika su Sami priznali da spijuniraju I da je to za njih posve normalno...

Ђура Змај

13.12.2015. 22:20

Шта раде наше службе, и који су им резултати.?!

Ahmed

13.12.2015. 22:33

Profesor kvakvim pricama zadivljava tek pristasale i zivotom nenaucene studente ali ova prica nije za neki ozbiljniji razgovor.

Aleksandar

13.12.2015. 23:18

@Ahmed - Volio bih da vas sretnem uzivo i popricam sa vama koji ostavljate ove bezvezne komentate u pokusaju da od ozbiljnih stvari napravite dobru salu !!

Mr.M

13.12.2015. 23:29

@Ahmed - Ne bih ja ovaj tekst ismejavao. Ovo su velike i ozbiljne organizacije koje su uspele da podele Srbiju za vreme Drugog svetskog rata.

ZalivSajt

14.12.2015. 00:14

@Ahmed - @Aleksandar, iskuliraj brate to je tipican primer poturcenog Srbina, laje i kad treba i kad ne treba a posle kuka nesto tipa "genocid"

zarko

13.12.2015. 22:42

Sve je ovo istina gospodine DZO i jos vise od Toga,ustase su najaktivnije u svakom zlu prema srpskom narodu,oni zbog Toga zive samo da istrjebe srbe i u samoj srbiji,a turci hoce da pomognu svojim poturicama da ponovo stvore osmanlijsko carstvo

ranko75

13.12.2015. 22:44

Nasi bezbednjaci pred recju UDBA treba da stanu u stav mirno.Oni su majcji kasalj.Titova UDBA se je nosila sa svim svetskim sluzbama i izvodila operacije po celom svetu,a kod nas godinama nikoga nisu ni hapsili ni sudili za spijunazu.To je zato sto su ili sami korumpirani,pola ih radi za strane obavestajne sluzbe,pa nece da hapsi kolegu kada im je gazda isti,a ako primeti drugog,onda se odgovaraju,ne diraj ti mene pa necu ni ja tebe, erupajte na zdravlje.Ne hapse i ne sude spijune,znaci ne rade!

jok bre mori, to su nam frendovi

13.12.2015. 22:46

sa njima u EU, NATO i bolju budućnost, sve provereni prijatelji vere mi .. taman

Strašno sam ljut

13.12.2015. 22:55

Ako je tako, a sigurno jeste, onda se postavlja pitanje šta rade naše tajne službe i zašto ne hapse strane agente- pogotovo one koji direktno rade na cepanju Srbije? Ili im to ne dozvoljavaju političari koji su takođe na (novčanoj) infuziji stranih službi? Ako se što pre ovde nešto ne promeni, i ne krene se u aktivnom suzbijanju rada stranih agentura i hapšenje špijuna, ode Srbija zaista pod jednu šljivu!

Јабре

14.12.2015. 00:08

@Strašno sam ljut - Који агенти ? Најбољи обавештајци Југославије су пензионисани а запослени политички кадрови из редова жутих и остале банде, а вероватно велики део њих и ради за стране службе ...

radenko

13.12.2015. 23:02

Svaka cast svima koji pisete komentare.Al ne znate pravu istinu.Nisu tu oni radi spijunaze nego se zazeleli prasetine mesanih cevapcica pasulja sa rebarcima itd itd

Даран

13.12.2015. 23:06

Како се од озбиљне теме као што је обавештајно-шпијунски рад направи спрдачина за кафанску употребу.

joca internacionalac

13.12.2015. 23:09

profesore vi ste skroz na skroz otišli .... kupuju našu zemlju i upisuju je pod hrvatsku!!??? alo pa to nema veze sa mozgom tko u to veruje !!!!

furest

13.12.2015. 23:15

Ovde se govori o spijunazi iz Hrvatske. Da li ste se kada zapitali, koji bi to mogli biti spijuni, koji spijuniraju za RH. Iz nekih meni poznatih informacija to rade hrvatski drzavljani, inače rodjeni u HR, studirali u HR ( na fakultatu prava ), koji imju i srpsko drzavljanstvo a sada zaradjuju hleb u Srbiji..... Za bezbednostnu agenciju Srbije, dosta posla...

momcilo

13.12.2015. 23:27

Verovatno kada padne Republika Srpska, nasi obavestajci ce u detalje znati kako se to desilo, I iz kojeg razloga je pala, isto kao sto sada znaju zasto CG hoce u NATO.

Radojko

13.12.2015. 23:37

znaci tako dakle,hvala Novostima sto su raskrinkale ove spijune,tako se cuva rodna gruda.Kad budemo prodavali Telekom kad budemo molili da ga neko kupi da otvorimo cetiri oka da ga neko od spijuna slucajno be kupi.Soko zove Orla javi se.

Београд

14.12.2015. 16:58

@Radojko - Да молимо некога да купи Телекомунициону компанију ?? Јел си ти свестан шта причаш ?? Телеком је компанија која прави профит !! Па то свако хоће да купи. А ако мислиш да је ово глупост око шпијунирања, иди и отвори фирму у хрватској. Наравно, ако си уопште Србин. Па ћеш видети онда како то изгледа.

Србија

13.12.2015. 23:42

Одцепљење Војводине или Рашке није могуће, било са или без тих шпијуна, то морају једноставно да схвате.

Јабре

14.12.2015. 00:06

@Србија - Србија са популацијом која нагло опада по преко 30 000 годишње, Српска у истом стању, народ коме су поглавња и тапшања са запада важнија од Србије који и који неће чак ни мобилизацији да се одазове 10% западна Славонија, 57% 1998-99 СЦГ ... политика која је опљачкала земљу и уништила војску и обавештајне службе ... чему да се надамо ?

Чикаго

13.12.2015. 23:51

Е хвала Богу да неко ово каже и напише отворено. Браво за Новости ! Хрвати од када су почели да долазе у Србију, само улажу у Српску Војводину, позивају позоришта, музичаре из Новог Сада на гостовања у хрватску, позивају политичаре тзв владе војводине у хрватску на летовање, а наши политичари само ћуте и гледају. Према хрватској треба кинески зид поставити, јер од њих само зло и уништење имамо.

ljutko

14.12.2015. 11:48

@Dragojlo - Pa ko da radi kad su mesta u u BIA i Voa rezervisana za tatine sinove(a a ćerkice) !? To su nagradna mesta.

Јабре

14.12.2015. 00:11

После 5. Октобарске револуције су жути и остала банда пензионисали најважније обавештајце и запослили политички повољне кадрове који су одговарали и ЦИА, МИ6, БНД-у и осталим. Али највећи проблем Србије нису они него Срби који се не размножавају, не жене, не верују у Србију и неће да се боре за њу. 30 000 сваке године је више умрлих него рођених са преко 110 000 рођених 1990 године смо пали на мање од 60 000 ...

Boki

14.12.2015. 00:47

Hrvatska I Turska nisu homogene drzave Sve Ovo I'm se moze veoma lako vratiti Na isti nacin Ako je istina...

Franko

14.12.2015. 12:08

@Boki - Kako mislite da HR nije homogena drzava ? U njoj zivi 90 % Hrvata i 10% lojalnih gradjana drugih nacionalnosti. Od toga 4,34% Srba koji su u prosjeku i 10 godina stariji od Hrvata. Tako da postoji nesto preko 3% Srba koji bi mogli postati nelojalni po vama. Ocito je da na to aludirate. Ili budite konkretni pa izlozite svoj stav do kraja.

Чикаго

14.12.2015. 16:56

@Boki - Видиш како Франко лепо прати српске портале, не би ме чудило да то ради по задатку, јер не знам ни једног Србина, а да чита хрватску штампу. Друго, браво за хрвате. Протерали 300.000 Срба, и одмах смањили проценат са 15 % на 4,34 % . Лепо је што ми Срби нисмо протерали 0,56 % хрвата из Србије. него они и даље лепо живе у СРбији , а и помажу мало (више) овим хрватским шпијунима.

Dragojlo

14.12.2015. 21:05

@Boki - Franko budi tako dobar kao komentator pa nam nadji koliko je srba bilo na prostoru danasnje hrvatske 1939 godine!!!

Владимир

14.12.2015. 00:52

Једио сте се преварили, нико не може да буде власник земље већ само закупац... Не разумем новинаре ћто лепо не напишу како треба а не да буде осећај у људима. Игра речи је чудо.

Dejanbg

14.12.2015. 11:57

@Владимир - @ Vladimir; Ma nemoj ? Idi reci Todoricu da nije vlasnik desetina hiljada hektara srpske zemlje. Za sada se srpska zemlja kupuje kroz rupu u zakonu ali je već donet novi zakon "u skladu sa EU politikom" da za godinu -dve i stranci mogu da kupuju zemljište bez da se cimaju sa advokatima da im nađu rupe u zakonu. Biće kao da su došli u prodavnicu..ili javnu kuću, mislim da je poređenje ispravnije

smb

14.12.2015. 01:29

pero vam se pozatilo za ovaj clanak kaze se u nasem narodu. ovakvi i samo ovakvi clanci jos bude nadu trajnog opstanka zemlje i naroda, da se svest pocne da menja, da se ljudi probude iz bajke ljubavi medju narodima. mada zapadnjaci istim intensitetom se i medjusobno spijuniraju, novine u eu pisu dnevno o tome. u srbiji kad se malo bolje pogleda oko sebe pomocnika na pretek a to su trenutno najmanje politicari. rovare u akordu. postanimo malo obazriviji i budniji. sluzbe ne stizu svuda. pozdrav.

Dinarska divizija

14.12.2015. 06:26

Pronadjite na Youtube, kad u Hrvatskoj Nenad Čanak viče sa govornice na nekakovom skupu, "Srijem Hrvatskoj"!O njegovom pljuvanju po SPC-u, da i ne govorim.Doduše, on to uvek radi sa humorom, pa narod ovde to proguta kao pas masan sundjer.Pas naravno crkne, posle toga!Isto takvi su i antisrpski filmovi.Svi sa dozom humora i to naših najpoznatijih glumaca.Razmislimo o tome!

Srdjan Grković

14.12.2015. 10:09

pa šta rade naše bezbednostne službe, što to ne hapse ili su i oni njihovi ljudi a mi ih plaćamo

Sofija

14.12.2015. 10:11

Sve je ovo zna,ali da li Srbija radi nesto po tom pitanju?!Zna se kako se postupa sa spijunima u svojoj zemlji!

Prolaznik

14.12.2015. 11:50

Ko je hrvatima dao da kupe Frikom? Ni jedan novinar o tome ne pise, ili ne zeli da pise.

Чикаго

14.12.2015. 16:52

@Prolaznik - Да је само Фриком. Него су купили и : Мивела Вода, Дијамант, Витал, МГ Вода, Бакина Тајна, Соко Штарк, и још доста тога.

Dragan

14.12.2015. 11:52

E pa dragi naš premijeru, znamo da znaš da čitaš. Pročitaj ovaj članak i dobro razmisli kako želiš da te Srbi zapamte. Mi sve ovo znamo, a šta ti radiš?

Bitni su preci

14.12.2015. 12:27

Špijune najbolje otkrivaju oni čiji su preci ulčestvovali u obnavljanju Srbije od 1804. do 1918. Posle toga prednost imaju oni Srbi čiji preci nisu ubijali Srbe, nego su ostali neutralni u bratoubilačkom ratu..

Сурова истина

14.12.2015. 22:21

@Bitni su preci - Онда би се преполовиле српске обавештајне службе, а на руководећа места можда не би остао нико.

Istinа

14.12.2015. 12:51

Ocekivano kad se zna da medju hrvatima ima previse primitivnog, neobrazovanog i neprosvecenog sveta. Prema broju godina obrazovanja, oni su zadnji na Balkanu.

Goran Uzice

15.03.2016. 17:40

Ako bude trebalo,umrecemo bre ali vise ni metar Srpske zemlje dati necemo!!!

Petar Petrovic

28.11.2017. 14:35

Zabranit kupovinu zemlje menjajte zakon.Stose tice spijuna prvo ove nase pohapsite pa redom ,akosmo pravna drzava.