ПОСТУПАК рехабилитације Милана Недића, српског премијера за време нацистичке окупације, почео је борбом предлагача рехабилитације да им се омогући увид у 1.645 страна Недићевог досијеа који је БИА доставила Архиву Србије, а који је и даље затворен за јавност.

Адвокат Зоран Живановић, заступник предлагача рехабилитације, није пристао на понуду судије Анђелке Опачић да обележи документа која би желео да види па да суд службеним путем затражи те списе. Претходно би морала да се изврши њихова анонимизација (прецртавање имена трећих лица).

- Милан Недић је лишен права на имовину, што доказује одлука о конфискацији, и права на живот, а његово самоубиство у истражном затвору је исконструисано. Зато тражимо правну рехабилитацију - рекао је адвокат Живановић.

Предлагачи рехабилитације су Недићеви потомци, Српски либерални савет и Удружење политичких затвореника и жртава комунистичког терора. Захтев је поднет још 2008, али га је суд два пута одбацио из формално-правних разлога. Коначно га је Апелациони суд вратио Вишем суду у Београду, пред којим је у понедељак, после седам година, одржано прво рочиште. Следеће је заказано за 8. фебруар, за када су позвани сведоци Урош Шуштарич, који ће сведочити о томе како је Недић спасавао Словенце за време Другог светског рата, и Жарко Видовић, који је у то време био члан Комунистичке партије у Сарајеву.

Предлагачи су сугерисали суду да позове као сведоке и Николу Милованчева, који је спас из НДХ, са још 350.000 Срба, нашао у Недићевој Србији, као и историчаре Драгана Крсмановића, Бранка Јевтића, др Бојана Димитријевића и др Косту Чавошког. Суд ће такође од Архива Србије тражити да им достави одлуку Државне комисије за утврђивање злочина окупатора и његових помагача, која се односи на Недића.

- Не постоји ниједан документ који доказује његово директно учешће у злочинима, као ни у Холокаусту. Наши судови су већ осудили официре Гестапоа одговорне за прогон и убиство Јевреја - рекао је Живановић после рочишта.

- Први захтев, по старом Закону о рехабилитацији, поднео је још 1998. Слободан Ракитић. Ми смо следећи поднели 2008, а пре тога смо тражили да породици буду враћени Недићеви посмртни остаци. Тадашњи министар полиције нам је рекао да се не зна где је сахрањен - каже Недићев праунук Александар.

БАЊИЦА ЖИВАНОВИЋ је додао да ни полиција није била под Недићевом, већ под немачком контролом, па он не може бити одговоран ни за бањички логор. Осим тога, његова влада је поштовала одредбе Хашке конвенције о поступању у време окупације.

Такође је додао и да човек од 120 кила, старији од 70 година, није могао да се отме младим стражарима и баци се с прозора затвора високог 1,20 метара. Зато сумњају у званичну верзију о самоубиству.

ПРОТЕСТ ВОЈВОЂАНА

ГРУПА припадника Панонске активистичке организације (ПАОР) у знак протеста против Недићеве рехабилитације пешачила је у понедељак од Старе свиларе, у Панчеву, до Старог сајмишта, у Београду. По речима активисте Срђана Папића Ђурића, још од доношења пресуде којом је рехабилитован Дража Михаиловић, у Србији је на делу покушај ревизије историје и релативизовања кривице злочинаца. - Недић је одговоран јер је у време његове владе страдало 80.000 Срба и укупно 300.000 људи по логорима. Он је административним мерама омогућио да се одузме имовина Јевреја и да немачки Рајх четири године несметано пљачка Србију - рекао је Ђурић.