НАСЛЕДНИЦИМА Јосипа Броза Тита суд је међу хиљаду страна најновије документације у оквиру оставинског поступка доставио и допуњен списак инвентара из Резиденције у Ужичкој улици, под називом "Овални кабинет". Такође су добили и списак онога што је остало иза бившег југословенског председника у Меморијалном центру "Јосип Броз Тито".

- У великој кутији са фотокопијама налази се и први оставински спис из 1983. године, који је до сада био "изгубљен" - каже за "Новости" Виолета Кочић Митачек, заступница Титовог сина Мише и унуке Златице. - Коначно смо добили и ту фотокопију из које се види да је Јованка од почетка инсистирала на допуни спискова јер нису биле пописане све ствари које су остале иза њеног супруга.

На најновијим списковима налате се намештај, покућство, слике, накит, сервиси... Међутим, ни у једном досадашњем списку није се појавило ништа од драгоцености које се стално помињу у медијима - од камена са Месеца, поклона америчких астронаута, преко козачке сабље опточене златом, поклона од Стаљина, до вредних аутомобила и сатова.

Прве крађе Брозових ствари, према речима његовог унука Јошке Броза, почеле су одмах после Титовог одласка у болницу. Тада су нестале прве драгоцености из Ужичке. Јошка Броз је деведесетих година откупио од приватног лица порцелански сервис с Титовим ликом, за 800 марака. Сервис је из Ужичке узео Титов рођак, који је у вили радио као официр. И Драгољуб Мићуновић је својевремено обелоданио да је од 3.500 Титових слика, остало само 750.

С обзиром на то да су Брозови наследници до сада у четири наврата добили на хиљаде страна разних спискова из Архива Србије и Југославије, суда, Музеја "25. мај", суд им је дао рок до 16. децембра да упореде најновије спискове са ранијим. На рочишту ће се изјаснити да ли су то коначни спискови или предлажу ново извођење доказа.

Виолета Кочић Митачек каже да је немогуће ући стварима у траг, јер су спискови тако писани да се никада неће знати да ли је било три ниске бисерних огрлица или 30, с обзиром на то да нису дати детаљи, попут дужине или серијског броја.

УСТАВНА ЖАЛБА

КАКО је "Новостима" потврђено у Уставном суду, уставна жалба Титове унуке Светлане Броз, која је тражила заштиту права на суђење у разумном року, прослеђена је редовном суду. У УСС кажу да је то у складу с прописима будући да оставинска расправа иза Броза још траје.