О Југи одлучивао неко други

Иван ЛОВРИЋ Јурица КЕРБЛЕР

23. 11. 2015. у 20:00

Где су данас и шта раде бивши високи републички функционери у СФРЈ. Покушај спасавања државе претворио се у “путујући циркус шесторице председника”. Момир Булатовић и Милан Кучан сада су пензионери и нису политички активни

О Југи одлучивао неко други

Карикатура Ранка Гузине настала у време распада некадашње Југославије

КАД год се приближи 29. новембар новинарским ступцима се мери колико је година прошло од бивше Југе, а успут и има ли туге за прохујалим временима.

Као песак кроз прсте исцурило је готово четврт века када су Југославију прекрили снегови, папрат и шаш. Путовали су, за тог вакта, председници република: Слободан Милошевић, Фрањо Туђман, Милан Кучан, Алија Изетбеговић, Киро Глигоров и Момир Булатовић диљем наше домовине. Али, био је то пут без повратка. Југославија је завршила у живом песку, тонући све дубље.

Већ код трећег сусрета председника шест република одржаног 11. априла 1991. на Брду код Крања, видело се да се нешто иза брда ваља. И пре него што је састанак започео, знало се да је мала шанса за договор, јер су председници морали да се усагласе око модела раздруживања и референдума.

За словеначку јавност више није било шансе за договор, па се на путовања председника, која су започела 28. марта у Сплиту, гледало са неповерењем. У вили “Далмација” Фрањо Туђман је тада предложио или савез суверених држава, или разлаз, а то је у априлу у Београду подржао Киро Глигоров. Четврти сусрет “путујућих председника” одржан је 18. априла у вили “Биљана” на Охриду, а пети 29. априла на Цетињу. Последњи, шести састанак, био је 6. јуна у Сарајеву. Уследио је још само један састанак, 12. јуна у Сплиту, али у окрњеном саставу - Туђман, Милошевић и Изетбеговић.

Крај тог “муљања” међу неким председницима наших република није могла да опере ни Биљана, на Охридските извори!

Где су данас ти председници није тешко утврдити. Слоба Милошевић, Фрањо Туђман, Алија Изетбеговић и Киро Глигоров су умрли, а о протеклим временима за “Новости” нам сведоче Милан Кучан и Момир Булатовић.

Милан Кучан је и данас дубоко уверен да су сви потези које је вукло партијско руководство Словеније деведесетих година били исправни и да лично није крив за распад Југославије. Недавно су објављени и његови мемоари, у којима тврди да је то био “отпор србославији”. Наводи да је био уверен да је новом режиму у Београду, који је симболизовао Милошевић, идеолошка и теоретска платформа Меморандум Српске академије наука, и да се Југославија претвара у “србославију”.

Милан Кучан активно је учествовао у политичком животу Словеније и после одласка са свих функција. Одиграо је једну од важнијих улога у свргавању Јанеза Јанше са власти, а активно је подржавао словеначку левицу. После доласка Мире Церара за премијера, Кучан више није политички активан.

Приватно, Кучан често одлази на прославе словеначких партизанских јединица, а док је био у физичкој снази волео је планинарење и често одлазио на Триглав. Када је имао проблема са здрављем оперисан је у Швајцарској, на рачун словеначког здравственог фонда. Пензија са додацима му износи 3.300 евра.

Милан Кучан

Момир Булатовић нас подсећа да је у књизи својих политичких успомена тај период насловио “Путујући циркус шесторице председника”. За “Новости” се сећа:

- Стенограме са свих тих састанака сам носио у Хаг, као сведок одбране на суђењу Слободану Милошевићу. Нажалост, нисмо стигли да изговоримо ту одбрану. Али, постоји материјални доказ у стенограмима са свих тих седница, чињенице да је Словенија хтела одмах и по сваку цену да напусти Југославију. Хрватска је била принуђена да следи њен пример, а Босна је знала да ће бити крвава и колатерална штета словеначке себичности.

Да ли је састанак 12. марта 1991. године била последња шанса да се, на неки начин, спасе Југославија?

- Сва та збивања потврђују историјску чињеницу да ниједна Југославија не настаје нити нестаје вољом својих конститутивних народа. Ово је све било одлучено тамо негде са стране, о чему сам добио и непосредну потврду Милана Кучана када сам га питао да ли је срећан са оним што је урадио, његов одговор је био: “Немој, Момо, нисам се ја питао”.

Булатовић даље каже да ЈНА као израз ондашње Југославије није могла да спасе земљу, већ једино да буде ресурс, извор за стварање будућих сукобљених армија. Када је федерална земља у питању, она не може бити спасена федералном војском.

Момир Булатовић

- Мени је жао што нисмо имали довољно мудрости да се раздружимо на начин који би био цивилизован. Политику сам напустио 2001. године, иако она мене не пушта све до дана данашњег. Живим од националне пензије као бивши председник Црне Горе. Читам више него што пишем, пратим светски финансијски рат и навијам за Русију и Кину у борби против долара и ради окончања неолибералног капиталистичког система, који је свет довео до ивице економске пропасти и трећег светског рата.

Данас је Булатовић редован професор на Европском универзитету у Београду, тренутно у стању мировања. И каже да његове изјаве о последњим догађајима у Црној Гори не значе повратак у политику:

То представља само одговорност према збивањима у мојој држави.

Богић Богићевић

БОГИЋЕВИЋ: НА ПРОГЛАШЕЊЕ РАТА НИСАМ МОГАО ДА ПРИСТАНЕМ

У МАРТУ 1991, када је Председништво СФРЈ одлучивало да ли ће подржати предлог ЈНА у увођењу ванредног стања у земљи, Богић Богићевић, представник Босне и Херцеговине, својим гласом спречио је изгласавање такве одлуке.

Данас, после протока толико времена, питамо га да ли би учинио исто. Налазимо га у Словенији, и немајући пуно времена за разговор, кратко нам је рекао:

- Наравно да бих учинио исто: то није било увођење ванредног стања, него проглашавање рата, на шта нисам смео да пристанем.

Богић Богићевић, по професији социолог, после тих догађаја у бившој Југославији био је посланик у Представничком дому Парламента СР БиХ, потпредседник Социјалдемократске партије Босне и Херцеговине и председник Олимпијског комитета БиХ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (9)

Marko

23.11.2015. 20:21

I hvala vam gospodine Bogiću Bogićeviću na vašoj ispravnoj odluci.Veliku ste stvar učinili za srpski narod u Bosni i Hercegovini, koji se posle izborio za svoju državu Republiku Srpsku.Vi naravno niste bili za to ili ste možda ipak bili, to jedino vi znate .....

Marko 2

23.11.2015. 20:36

Raspad Jugoslavije je pre svega bio srpsko hrvatski razvod, svi ostali su tu bili više kao dekoracija i malo ih se šta pitalo. Da li je Hrvatima bolje nakon raspada zajedničke nam države, to oni najbolje znaju, po meni Jugoslavija je bila relevantna država što ni jedan njen deo više nije.

sramota

23.11.2015. 20:36

svi ti likovi iz 1991 treba da se srame svoje proslosti. svi su oni po necijoj direktivi "odradili posao" bog te pitao sa kakvim mracnjacima su se sastajali, vecerali, dobivali stipendijd...

Srki

23.11.2015. 21:12

Kucan i Bogicevic su najveci krivci.Kucan je onesposobio glavni organ odlucivanja CK KPJ napustanjem sednice, a Bogicevic je blokirao vanredno stanje koje bi onemogucilo rat.JNA bi uzela privremeno vlast dok se ne bi resila situacija. Kucan je svoju rolu odigrao namerno, dok je Bogicevic bio zelen za odlucivanje.

Nina G

23.11.2015. 22:30

Malo je reci da mrzim Sloveniju i Slovence do beskraja, ne zbog toga sto su hteli da imaju svoju drzavu nego zbog nacina na koji su to uradili: siledzijski i provokativno zloupotrebljavajuci unutrasnje probleme sa Siptarima koji su u to vreme zabijali flase u anus Srbima na KiM. Zgadili su mi se za sva vremena. Kada vidim njihovu prodavnicu negde zaobidem je u lukovima.

CENOVNIK

23.11.2015. 23:52

@Nina G - Srbi & Srbijanci još nisu dali ozbiljan odgovor na ozbiljno pitanje Jože Smolea: Koliko košta Srpski ručak iz WW2 ? A da bi iko dao odgovor na pitanje Stjepana Radića : Koliko košta Srpska Krv na Kajmakčalanu ? Bogu hvala pa je YU nestala 1991. onako kako je i nastala 1918.- bez pravne procedure, bez legitimiteta, kupljena kao na aukciji poštanskih maraka i rasturena kao de'mode kupleraj. Da li je i kada Narodna Skupština SFRJ proglasila Disoluciju YU? Ko je ju rasturio?

alfa...!

25.11.2015. 14:57

@Nina G - G. Nina G.,Doris Dragović peva,priđi mi priđi ali me zaobiđi,dođi mi dođi ali me prođi,to važi isto i za vas..............

Jupi

24.11.2015. 09:59

istorija Jugoslavije je VRLO slozena prica a njenih zadnjih 20 g. bi banalizovano izgledala ovako: hrvatski nacionalizam podrzan katolickim klerom trazi nezavisnost, komunisti ga pokusavaju odobrovoljiti daljim slabljenjem Srbije i uvodjenjem mehanizma SAP koji os Srbije stvara republiku bez prava glasa. Srbija se buni i uspeva da eliminise SAP, sto ostali tumace kao rusenje ustavnog poretka. Sve to se odvija pod budnim okom stranaca koji kontrolisu situaciju i okrecu vodu na svoje kolo.

Realnost protiv iracionalnosti

25.11.2015. 12:18

@Jupi - Jugoslavija je morala da propadne zbog lošeg rešenog nacionalnog pitanja i zbog prevaziđene iracionalne "društvene" svojine koju su nam poturili Slovenci i Hrvati, da bi lakše kupovali sirovine iz Srbije.

Бака Ката

01.04.2016. 11:57

Aприлилилили, добро сте се сетили, одлична вест за Дан шале