Слободан Малдини: Откуд U у Доњој Градини

20. 11. 2015. у 15:59

У земље Запада унесен је страх, али и одлучност да се супротставе нарастајућој претњи

Слободан Малдини: Откуд U у Доњој Градини

Слободан Малдини

СВЕДОЦИ смо распада вредности савремене цивилизације. Током протеклих неколико година на делу је међународни тероризам који свакодневно узима крвави данак. Стравични напади који су се догодили у Паризу алармирали су свет. У земље Запада унесен је страх, али и одлучност да се супротставе нарастајућој претњи.

Међутим, да ли су недавни догађаји само најава будућих догађаја који треба да се догоде, или су су последица нечега много озбиљнијег, а то је присуство глобалног тероризма и верског фундаментализма? Коментар недавних догађаја дао је сиријски председник Асад када је рекао да је оно што се догодило у Паризу свакодневица у Сирији током последњих пет година. Једно је јасно. Дух из боце је ослобођен и покренута је спирала терора и злочина над човечанством.

Прекретницу у историји глобалног тероризма начинили су терористички напади против Сједињених Америчких Држава, који су се догодили 11. септембра 2001. године, када су срушене куле Светског трговинског центра на Менхетну у Њујорку и срушен део комплекса Пентагона, главног седишта Министарства одбране САД у Вашингтону. Као одговор на нападе 11. септембра, коалиција земаља предвођена Сједињеним Државама и Уједињеним Краљевством је већ почетком октобра започела рат у Авганистану, у намери уклањања талибанског режима који је пружао помоћ и уточиште Ал каиди. Рат ће трајати све до децембра 2014. године када је НАТО напустио Авганистан.

Англоамеричка инвазиона војска 2003. године извршила је инвазију на Ирак. Рат у Ираку трајао је до 2010, а против окупационих међународних снага бориле су се фракције ирачких побуњеника и чланови Ал каиде. Године 2010. Обама је покренуо масовно повлачење америчких војника из Ирака, који су од 2011. замењени војним плаћеницима. Резултат тог рата било је оснивање Исламске државе, која је 2014. проглашена калифатом.

Талас демонстрација, протеста и побуна наступио је 2010. године у арапским земљама против тамошњих режима, познат као "Арапско пролеће". Немири су захватили Тунис, Египат, Либију, Бахреин, Сирију, Јемен, Алжир, Ирак, Јордан, Мароко, Оман. 2011. године избио је рат у Либији, а војну интервенцију је водила коалиција коју су чиниле Француска, Уједињено Краљевство, САД и Канада. Исте године избио је грађански рат у Сирији, који траје до данас. У овом рату, подршку сиријској опозицији дају САД и Уједињено Краљевство, док су се Русија, Иран, Кина, Куба сврстале на страну снага државе Сирије.

Ови ратови покренули су незапамћен талас избеглица. Само током рата у Сирији ову земљу је напустило око пет милиона избеглица. Већина је избегла у Турску, Либан, Јордан и Ирак, док је све више оних који одлазе у земље Кавказа, Персијског залива, северне Африке и Европе. Под недавним налетом избеглица, Европа је доживела тоталан колапс, неспремна да се ухвати укоштац са овим глобалним проблемом.

Грађанима Србије није тешко да схвате трагедију глобалног тероризма. И сами смо је осетили на својој кожи 1999, када су нас бомбардовале снаге

НАТО. У том бомбардовању је погинуло 4.000, а рањено 10.000 цивила. И данас се сећам радосног усклика пилота НАТО авиона када је ракетом погодио мост у Грделици у тренутку када се на њему налазио путнички воз пун недужних људи. Ово бомбардовање је САД донело војну базу "Бондстил" на Косову, у којој се налази седиште НАТО за југоисточну Европу. Нама је бомбардовање активирало проблем Косова који ће трајати вековима и уносити тензије у овом делу Европе.

Прошле недеље сам учествовао у жирирању конкурсних решења на Међународном конкурсу за израду архитектонско--урбанистичког пројекта Меморијалног центра Доња Градина у Републици Српској. Доња Градина је логор из јасеновачког система усташких концентрационих логора за масовно истребљење Срба, Јевреја и Рома у НДХ од стране усташких власти под командом Анте Павелића. На том стратишту су покопане жртве убијених заточеника из јасеновачког логора: 700.000 Срба, 23.000 Јевреја и 80.000 Рома, међу којима је било 110.000 деце.

На конкурс је стигла и пошиљка у којој се налази модел слова "U" са укрштеним камом и маљем, те делом шаховнице и провокативним порукама (на слици). Дух из боце је и код нас и даље на слободи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

sas

20.11.2015. 16:22

i taj duh ce ponpvo da vaskrsne:( s blagostanjem zapadnih mocnika:(to tvrdim bez imalo dvojbe.

Papanikolau

20.11.2015. 17:29

"Prekretnicu u istoriji globalnog terorizma načinili su teroristički napadi protiv Sjedinjenih Američkih Država, koji su se dogodili 11. septembra 2001. godine," Da je autor jasno napisao ko je izveo iste i kako mu je to poslo za rukom, nastavio bi sa citanjem teksta. Ovako tekst i njegove poruke gube smisao.