Научницима ни плате као другима!

И. МИЋЕВИЋ

четвртак, 19. 11. 2015. у 18:15

Научницима ни плате као другима!
У Београду за понедељак заказан протест синдиката науке, са захтевом за смену министра. Криве га за бројне проблеме, па и за то што се рад плаћа као "специјализоване услуге"

СИНДИКАТ науке, на протесту заказаном за понедељак у 11 часова на београдском Тргу Николе Пашића, затражиће смену министра просвете, науке и технолошког развоја др Срђана Вербића и државне секретарке проф. др Вере Дондур. Незадовољни су, кажу, положајем науке и недовољним ангажманом оних који о њој треба да брину.

Када је уведен солидарни порез и када су плате смањиване за десет одсто, тада је научна заједница, која броји 3.600 истраживача и још толико других запослених у институтима, била погођена, а сада им, тврде, није враћено чак ни симболичних два одсто, као запосленима на универзитетима.

- Само плате научника, од целог јавног сектора, у буџету нису наведене као плате, већ као "специјализоване услуге". Наше зараде су годинама у истом кошу са трошковима репрезентације и путовања - огорчена је др Ђурђица Јововић, сарадница Института за медицинска истраживања и председница Синдиката науке. - Тражимо да будемо везани за институцију и тако примамо део плате, а други део да зависи од пројеката у којима учествујемо. Јер, како сада ствари стоје, ако неком колеги не буде одобрен пројекат, он остаје потпуно без посла и примања.

Наша саговорница напомиње да су она и њене колеге генерално незадовољни статусом који наука има у друштву, али и у оквиру надлежног министарства. Кажу, истраживачи нису имали прилику да виде коначну верзију Закона о научноистраживачкој делатности, који је прослеђен Влади Србије на усвајање. Нису задовољни ни тиме што ће јавна расправа за тек објављену стратегију научног развоја у наредних пет година трајати свега две недеље.


НЕИЗВЕСНО ЗА МЛАДЕ

- До краја године требало би да буде расписан конкурс за нови пројектни циклус, али нам је речено да буџет у 2016. неће бити већи од овогодишњег. То значи или да нећемо моћи да укључимо младе научнике у пројекте, или да ће нам свима плате бити додатно смањене - претпоставља др Јововић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

mijat311

21.11.2015. 11:35

@pater f - Ko im je kriv što rade za nauku,neka idu u Telekom,Nis ili Elektrodistribuciju ili neka se ubace u neki odbor SPS-a i sl.Ostavite se nauke kome to još treba u Srbiji.