Јевтић: Срби не треба да продају своју имовину на Косову

Танјуг

14. 11. 2015. у 12:39

Косовски министар за повратак и заједнице Далибор Јевтић изјавио је данас да српски народ на Косову мора да остане јединствен и снажан, али и доследан у томе да не продаје своју имовину

Јевтић: Срби не треба да продају своју имовину на Косову

Илустрација

Косовски министар за повратак и заједнице Далибор Јевтић изјавио је данас да српски народ на Косову мора да остане јединствен и снажан, али и доследан у томе да не продаје своју имовину.

"Једино ћемо тако обезбедити будућност опстанка српског народа на овим прсторима, али и могућност повратка расељених који тренутно нису у својим домовима", поручио је Јевтић након што је у манастир Св. врача Козме и Дамјана у Зочишту код Ораховца присуствовао литургији поводом манастирске славе.

Тај манастир је три пута миниран и паљен, а 2004. године је потуно уништен.

У Зочишту је пре сукоба на Косову 1999. живело око 350 Срба, односно 56 српских породица.

Косовска влада је 2006. обновила 36 кућа за Србе повратнике у које се, углавном због страха за безбедност, нису вратили.

"Врло је важна порука која се шаље одавде, да се процесу повратка расељених лица мора приступати на другачији начин како нам се не би понављало Зочиште и како куће које смо изградили не би биле празне", рекао је Јевтић.

Не само када је Зочиште у питању него у већини места у којима се повратак није догодио, проблем је била неспремности већинске, албанске, заједнице да подржи процес повратка, рекао је Јевтић.

У том правцу навео је примере Зочишта, Мушутишта и Ђаковице истакавши да где год се Срби нису вратили разлог за то је неспремност албанског народа да помогне процес повратка расељених лица.

На слави у манастири Св. Врача у Зочишту није било расељених Срба из овог села а литургију је служио епископ рашко-призренски Теодосије.

Прослави манастирске славе присуствовали су Срби из Ораховаца, Велике Хоче, Косовске Митровице, Грачанице и група која је са протојерејом ставрофором Марком Папићем на Косово стигла из Прибоја.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације