Српски лекари најчешће одлазе у Немачку и на Блиски исток

Танјуг

12. 11. 2015. у 14:38

Око 2.000 лекара је током ове и прошле године затражило сертификат Лекарске коморе Србије (ЛКС) који им је неопходан за рад у иностранству

Српски лекари најчешће одлазе у Немачку и на Блиски исток

Илустрација

БЕОГРАД - Око 2.000 лекара је током ове и прошле године затражило сертификат Лекарске коморе Србије (ЛКС) који им је неопходан за рад у иностранству, изјавила је данас директорка ЛКС Весна Јовановић наводећи да доктори најчешће одлазе у Немачку и земље Блиског истока.

"Тренд је поражавајући, 2012. године сертификат је тражило 247 лекара, ове године је 1.000 њих пожелело да оде из земље, а претходне исто толико", рекла је Јовановић на конференцији "Листе чекања и приватни здрасвтвени системи Србије".

Она је подсетила да ЛКС нема податке колико је њих и отишло из земље, прецизирајући да у Србији ради 33.000 лекара имају дозволу за рад, односно, око четири доктора на 1.000 сатновника, што је у рангу светских стандарда.

Према подацима Коморе, највише лекара одлажи у Немачку, јер је тамо начин нострификације дипломе административна ствар и, уколико знају немачки, у тој земљи могу са лакоћом да почну да раде.

Јовановић је додала да специјалисти и субспецијалисти одлазе и у земље Блиског истока, јер су тамо изузетно добро плаћени.

"Њихов број није велики, али често имамо по једног субспецијалисту и кад он оде нема ко да га замени, тако да њихов одлазак ремети функционисање система", упозорила је она.

Она је као проблем, навела и чињеницу да се тренутно 2.500 лекара налази на бироу НСЗ, док се истовремено говори о мањку лекара.

Јовановић је истакла и да од 2000. до 2010. године није давана ниједна специјализација, а резултат је одређени број лекара између 30 и 40 година који немају специјализацију.

Према њеним речима, више од 70 одсто лекара специјалиста чине страији од 57 година, те постоји опасност да неће имати ко да их замени кад оду у пензију.

"Све нас то брине и можда је ово последњи тренутак да се замислимо и направимо одговарајућу стратегију", закључила је Јовановић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

Radojka

12.11.2015. 23:38

Pa šta je radila LK do sada? Jer joj je trebalo 7 godina da zaštiti lekare po svim osnovama a time i zdravstvo u Srbiji . Sada zdravstvo u Srbiji u kadrovskom smilsi ne može da stane na zdrave noge ni za 20 godina . Za tu strategiju je sada kasno. Veliki sistemi koji su oseltjivi i dugo se grade ne mogu da trpe eksperimente kojih je u zdravstvu bilo bezbroj. Pa na kaju šta hoće vlada Srbije koja tvrdi da u zdravstvu ima višak zaposlenih. Ne može se odgovoran i težak posao plaćati simbolično.

Jelena

13.11.2015. 00:39

Kasno Marko na Kosovo stiže. Sad se setili, do juče nisu znali. Fino moja majka kaže - ostaće samo oni koji nisu mogli pobeći i fukara.

W.

13.11.2015. 08:14

Da imam 15 godina manje i ja bih put pod noge i brisi odavde.Ovako...za mene je vec kasno.Neka ode svako ko misli da negde drugde ima bolje uslove za rad, napredovanje i adekvatnu naknadu za to sto radi.Ono Santicevo"Ostajte ovde..."nazalost odavno je"palo na ispitu."

beganje

13.11.2015. 12:09

@W, interesantno je da ste i vi jos jedan primer lekara koji potice iskljucivo materijalni deo vezan za lekarski poziv. Moralnog nema nigde. Recite me molim vas po kom osnovu lekari trebaju imati deset-dvadeset puta vecu platu od prosecne u jednoj zelji poput Srbije?Iz vas i vama slicnih govori egoizam u kojem je vazna samo para i nista vise.To nam je zapad doneo.Retka pravicna zemlja u tom smislu je Svedska, dovoljno da se na nju ugledamo.