БЕОГРАД - Око 2.000 лекара је током ове и прошле године затражило сертификат Лекарске коморе Србије (ЛКС) који им је неопходан за рад у иностранству, изјавила је данас директорка ЛКС Весна Јовановић наводећи да доктори најчешће одлазе у Немачку и земље Блиског истока.

"Тренд је поражавајући, 2012. године сертификат је тражило 247 лекара, ове године је 1.000 њих пожелело да оде из земље, а претходне исто толико", рекла је Јовановић на конференцији "Листе чекања и приватни здрасвтвени системи Србије".

Она је подсетила да ЛКС нема податке колико је њих и отишло из земље, прецизирајући да у Србији ради 33.000 лекара имају дозволу за рад, односно, око четири доктора на 1.000 сатновника, што је у рангу светских стандарда.

Према подацима Коморе, највише лекара одлажи у Немачку, јер је тамо начин нострификације дипломе административна ствар и, уколико знају немачки, у тој земљи могу са лакоћом да почну да раде.

Јовановић је додала да специјалисти и субспецијалисти одлазе и у земље Блиског истока, јер су тамо изузетно добро плаћени.

"Њихов број није велики, али често имамо по једног субспецијалисту и кад он оде нема ко да га замени, тако да њихов одлазак ремети функционисање система", упозорила је она.

Она је као проблем, навела и чињеницу да се тренутно 2.500 лекара налази на бироу НСЗ, док се истовремено говори о мањку лекара.

Јовановић је истакла и да од 2000. до 2010. године није давана ниједна специјализација, а резултат је одређени број лекара између 30 и 40 година који немају специјализацију.

Према њеним речима, више од 70 одсто лекара специјалиста чине страији од 57 година, те постоји опасност да неће имати ко да их замени кад оду у пензију.

"Све нас то брине и можда је ово последњи тренутак да се замислимо и направимо одговарајућу стратегију", закључила је Јовановић.