Почасна паљаба у част Дана примирја

Танјуг

10. 11. 2015. у 18:30

Почасна паљаба у част Дана примирја

ФОТО: И. Маринковић

У част државног празника - Дана примирја у Првом светском рату данас је извршена почасна артиљеријска паљба са Савске терасе Београдске тврђаве

БЕОГРАД - У част државног празника - Дана примирја у Првом светском рату данас је извршена почасна артиљеријска паљба са Савске терасе Београдске тврђаве.

Почасну артиљеријску паљбу са 10 плотуна из шест артиљеријских оруђа извели су, уз највише војне почасти, почасна јединица Гарде Војске Србије.

Паљба је извршена уз интонирање државне химне Србије и подизање заставе.

Почасној артиљеријској паљби присуствовали су министар одбране Братислав Гашић, начелник Генералштаба генерал Љубиша Диковић, државни секретари у Министарству одбране Зоран Ђорђевић и Ненад Нерић, командант Гарде генерал-мајор Миломир Тодоровић и бројни грађани.

Наредбу председника Републике о извршењу почасне артиљеријске паљбе прочитао је мајор Владан Ћировић, извршилац почасне паљбе био је капетан Ђорђе Симић, док је оркестром Гарде дириговао капетан Александар Ђуров.

Примирје у Првом светском рату потписано је у специјалном вагону маршала Фердинанда Фоша 11. новембра 1918. године у Француској.

Церемонија обележавања Дана примирја представља чин одавања почасти свим жртвама оружаних снага и цивилима настрадалим током Првог светског рата.

Примирје, које је било на снази све до закључивања коначног мировног споразума у Версају, 28. јуна 1919, обележава се у свим земљама које су потписале споразум.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

Maksa

10.11.2015. 21:09

Nije to dan primirja već dan pobede .Ovde je jedna strana pobedjena a znamo i koja, ista ona koja je dvadesetak godina kasnije istu stvar pokušala pa isto završila.Dugo im je trebalo da opet krenu i to ne sami. šta, sad opet treba da pazimo na jezičku korektnost.Gospodin više ne pominje andjela Milicu Rakić,možda je zaboravio ili baš nije zgodno Vladi bi bolje bilo da nadje način da pokrene privredu a ne da nas kao naciju svaki uboga dan ponižava svojim udvoričkim ponašanjem i nesposobnošću.

alex

11.11.2015. 03:38

Je'l ovo narucio onaj ratohuskas pop Irinej, pastir boziji u miru i slozi. Jadna li je sekta koja propagira rat i smrt svojoj pastvi. Jadno je sve ovo, malo buke koja vredi isto sto i zvonjava crkava gore imenovanoga. Te pare ste daleko bolje mogli potrositi, a ne na gluposti ove vrste. Dokle vise ovih gluposti ?

IOs

11.11.2015. 10:27

Eee nekada u Jugi je počasna paljba bila iz 24 artiljerijska orudja u BG i 12 po glavnim gradovima republika

Ђура Змај

11.11.2015. 11:44

А зашто наши топови, на "Дан промирја", пуцају на Запад, зашто је "Победник" окренут Западу - што не "пуцамо" на Север, на Југ или на Исток, или је за оријентацију крива "Савска тераса".?!

Gojko

11.11.2015. 20:47

Nemachki kajzer Vilhelm-bugarskom caru Ferdinandu ,,62.000 srpskih vojnika odnelo je pobedu na solunskom frontu.Sramota''.