Коментар: Танјуг

Ивана Мићевић

05. 11. 2015. у 08:05

Како Танјуг јавља - Танјуг више не постоји! Запослени ће, гле ироније, данас добровољно давати крв. Тако ће обележити, али не и славити, 72 године од када је из Јајца први пут емитовано "Танјуг јавља..."

Коментар: Танјуг

КАКО Танјуг јавља - Танјуг више не постоји! Запослени ће, гле ироније, данас добровољно давати крв. Тако ће обележити, али не и славити, 72 године од када је из Јајца први пут емитовано "Танјуг јавља...".

И баш на рођендан, "Службени гласник" објавиће да их више нема. Телеграфска агенција нове Југославије гаси се, а питање је дана када ће 180 запослених да заврши на улици.

И јавност и колеге, а и сами новинари најстарије и најпоузданије новинске агенције нису веровали до последњег тренутка да се то може догодити. Не верују и даље. Јер на сваких неколико минута новинари Танјуга емитују нову вест. Раде у непостојећој фирми, за плату коју неће примити.

Танјугово гашење најболније је за запослене. Затечени су и изиграни, јер само њима нису понуђене бесплатне акције. Прећутано им је да су њихови рокови краћи, да за њих важе другачија правила. Нису добили шансу да пробају да преживе на тржишту. Могу да се надају некаквом "лекс специјалису", новом Владином информативном сервису, у коме би део људи могао да нађе ухлебљење. Већина ће, и са тим сценариом, завршити на бироу.

У тишини, са рукама увис, Танјуг нестаје као што су избрисани Радио Југославија и десетине локалних медија. Нема побуне јавности. Министар информисања ћути док нестаје носећи стуб српског новинарства. Крије се иза "европског" закона према коме држава не сме да буде власник медија, иако иза неких од најмоћнијих светских новинских агенција стоје владе. Није га брига што је нешто симбол, што је бренд.

Танјуг нема имовину. Нема ни своју зграду. Једина имовина Танјуга су људи. А они изгледа држави више нису потребни.

Што је Танјуг јавио, јавио је...


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (15)

KalimerO

05.11.2015. 08:26

S jedne strane, jeste tužno kada institucija poput Tanjuga ode u istoriju. Međutim, u poslednjoj deceniji, ljudi koji rade u Tanjugu postali su prepisivaći vesti drugih agencija i medija iz regiona i Evrope. Nedopustivo je da se u "agencijskoj vesti" koju Tanjug potpiše nađe reč "smučar". Potpuno je nedopustivo da se npr. u vezi sa Sirijom citira "Sirijska opervatorija za ljudska prava" koju jedan jedini čovek vodi iz Londona, a da Siriju nije video 13 godina. Ovakav Tanjug nikom ne treba.

elektricar

05.11.2015. 08:48

To je samo jedan segment "rijalitija" u koji smo gurnuti dolaskom "demokratije" i robovlasnickog, i lopovskog kapitalizma !!! Sta ce nam Tanjug kad imamo "rijaliti" koji sigurno opstaje i u kome cemo nepovratno da nestanemo ... Kao i Jugoslavija, kao i Radio Jugoslavija, Tanjug, a i sve humane karakteristike koje bi trebalo da budu obelezja ljudskog drustva ... Ostaje "trziste", beskompromisna otimacina koju nazivaju "trzisnom borbom", bol, krv, smrt i - "elita" koja "trazi resenja" ...

No pasaran

05.11.2015. 08:52

Sad slusajte neprekidno hitove sa b92,gledajte tri rijalitija,jer nama je sramotno dobro.

Mila

05.11.2015. 08:53

Mislim da je za zaposlene bolje da dobiju orpremnine za svaku godinu staza po 200 evra nego da dobiju akcije. Posto Tanjug nema imovinu, te besplatne akcije im nista ne znace. Oni i ovako kada prime te otpremnine mogu da osnuju privatnu agenciju koja ce raditi to sto je radio Tanjug, mogu i neko slicno ime da joj daju i da rade ovaj posao koji su do sada radili. Sa besplatnim akcijama oni zapravo ne bi dobili nista jer ne bi dobili te otpremnine a ovako mogu da nastave kao privatna agencija.

alek

05.11.2015. 09:04

sramota da drzava dozvoli gasenje Tanjuga. Milioni tekstova, slika, ostalog vrednog i bogatog materijala.Gde ce to bogatstvo. Da se prekine istorija, da se ugasi sve ono sto su 72 godinew prikupljali, cuvali, obradjivali.

Aleksandar

05.11.2015. 09:12

Ma kakav Tanjug, trebalo je to ugasiti jos 1991. godine kada se SFRJ raspala. Jugoslavije nema vec odavno, pa zasto bi bilo "Telegrafske agencije nove Jugoslavije"?

Vojvodina

05.11.2015. 09:27

Ja bih osnovao samoupravno ponovo agenciju i prodavao vesti ostalim medijima. Imali bi i dalje posla. Pa oni su jedini profesionalci u ovoj drzavi. Nemaju imovinu pa im drzava ne moze nista kofoskovati.

Jupi

05.11.2015. 09:53

s obzirom kako su izvestavali u poslednjih desetak godina, najbolje im je da zamole cika Sorosa da oficijalno postanu njegovo mezimce.

Michael

05.11.2015. 10:08

Ne veruje u tu informaciju ni velika većina prijatelja sa kojima sam razgovarao. Da li je moguće da ne postoji zakonska mogućnost, niti potreba države Srbije da ima svoju državnu novinsku agenciju ? Pa to sve ozbiljne države u svetu imaju. Ko nam garantuje da Betu ili Fonet neće kupiti neko ko ne misli dobro ovoj zemlji ? Gospodine Tasovac, ovo je Vaša jurisdikcija i ispravljajte sa Vašim stručnim timom što pre !

Marko

05.11.2015. 10:12

Kad oni koji odlucuju o ovim i slicnim stvarima i oni koji ih podrzavaju,shvate da ne mogu jesti sopstvene cipele,da ne mogu nositi iste stvari 10 godina,da ne mogu platiti svojoj deci skolovanje i zdravstvenu negu uvlacenjem u d.pe svemu i svacemu sa zapada,tek tada,ali MOZDA tek tada shvate sta su uradili nasoj zemlji!!!!! Mada,vise me brinu oni drugi,tj oni koji podrzavaju sopstveno unistenje! Za one prve ne brinem,jer su kupljeni odavno! Onih prvih ima mnogo...previse za ovako malu zemlju!!!

НИКОЛА

05.11.2015. 10:39

Pa nisu nista ni radili osim sto su prepisiva.i vesti sa neta.Dobar potez ukidanje tanjuga

Kole

05.11.2015. 10:46

Informacija za gradjane - godina je 2015.Jugoslavija ne postoji vec 25 godina, Tito je umro pre 35 godina.Ko to zali za Tanjugom? Ko?Hajde da vratimo JAT i Titove biste po opstinama?

Stari Beograđanin

05.11.2015. 13:51

@Kole - TASS Telegrafska agencija Sovjetskog saveza je osnovana još pre Sovjeta 1903.g.za carevine i postoji dan danas. Nisu vratili ni Lenjina ni Staljina ni Beriju ni Jelcina. Šta smeta nečija prošlost- ako odgovara sadašnjosti? Po tvojoj logici ne bi mnogi od današnjih političara mogli da se bave politikom u Srbiji jer su ili bili komunisti, ili su im to bile dede, očevi ili majke. Kako ono beše- ko ne ceni prošlost, ma kakva ona bila, nema ni budućnost. Razmisli o tome TANJUG čine profesionalci!

nepotrebni

05.11.2015. 13:23

Na žalost, novinari polako ali sigurno od društvene elite postaju socijalna kategorija, i profesija koja je sve manje cenjena i poštovana. Kao što je država, u demokratskom smislu, gubila svoj identitet i samostalnost, isto su prošli i novinari, prateći državu na tom putu. Globalne novinske agencije i kopi past tehnologija su obezvredili i informisanje i novinare, a informaciji oduzeli karakter istine i aktuelnosti. O dešavanjima u Siriji svi izveštavaju monopol istinu londonske opservatorije.