Аписове кости враћају Београду

Р. Др. - И. М.

30. 10. 2015. у 20:36

Иницирана ексхумација Драгутина Димитријевића. Вулин: Јунак и једна од српских светих тајни

Аписове кости враћају Београду

Драгутин Димитријевић Апис стрељан и сахрањен у Солуну

МИНИСТАРСТВО за рад, запошљавање, борачка и социјална питања покренуло је процедуру за ексхумацију пуковника Драгутина Димитријевића Аписа, чији ће посмртни остаци бити пренети и сахрањени у Београду.

Ово је рекао министар за рад Александар Вулин, напоменувши да ће бити ексхумиране и кости мајора Љубомира Вуловића и цивила Радета Малобабића. Њих је 1917. године на смрт стрељањем осудио Војни суд у Солуну, прогласвиши их кривим за издају и покушај атентата на регента Александра Карађорђевића.

Учествујући на округлом столу "Хероји или отпадници - Апис и другови", министар Вулин је рекао и да се са челницима Скупштине града Београда разговара о месту сахране.

- Пуковника Аписа, Вуловића и Малобабића дочекаћемо у њиховој Србији, њиховом Београду - рекао је Вулин. - Димитријевић је јунак и једна од српских светих тајни, која је скоро 100 година била заборављена и потиснута, не због нас, већ због других. Постоје људи који су рођени за највеће подвиге. Апис је био један од њих.

Пуковник Димитријевић једна је од најконтроверзнијих личности из новије српске историје. Играо је кључне улоге у Мајском преврату 1903, повратку династије Карађорђевић, Сарајевском атентату 1914, па и у операцијама Српске војске на почетку рата.

Историчар Срђан Цветковић наглашава да нико не може да оспорава пренос посмртних остатака једног официра у Србију. Он сматра да не би требало развијати култ његове личности.

- Правно, политички, па и војно Апис има сва права да почива у отаџбини - каже Цветковић. - Чуди ме, међутим, да је ниосилац ове идеје министар Вулин, који је на челу изразито ненационалистички дефинисане странке.

Идеју о преносу Аписових посмртних остатака подржава и Вељко Ђурић Мишина, први човек Музеја геноцида. Он каже да су Аписове заслуге за Србију изузетно велике.

- Био је изузетно способан официр, велики патриота и човек богате биографије - каже Ђурић. - Сигурно је да његов значај у српској историји надилази одговорност за Мајски преврат, који је најчешће коришћен за креирање негативне слике о њему.


ПУКОВНИК ПРИПАДА ИСТОРИЈИ

АПИС припада домену историје и заиста га не видим ни у једном контексту овог времена, каже историчарка Бранка Прпа. Његову улогу, како каже, треба сагледавати у контексту историје Првог светског рата.

- Нејасно ми је чиме је ова акција мотивисана, као и полемике које Апис и данас изазива у домаћој јавности. Расветљавање његове улоге у прошлости требало би препустити историчарима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (18)

GRUJA

30.10.2015. 22:16

Srecom pa smo resili sva pitanja - Bolnice su obnovljene i sredjene, skole opremljene potrebnim rekvizitima, decija igralista na sve strane...pa onda je red da trosimo pare na prebacivanje kosti...Objasnicemo pacijentima da su kosti prece...

Ivan

30.10.2015. 22:41

U nasoj Srbiji nikako da se prestane sa velicajem ubica. Pitam se da li je to i moguce kad su Srbiju stvarale upravo ubice. Jedan ubio oca, drugi ubio kuma, tj. ovog sto je ubio svog oca, pa opet vracanje na prve, kako drugacije nego ubistvom ovih drugih. Vecini je sve to tako veliko i velicanstveno. Zar ne mozemo vec jednom da shvatimo da je prokleto ono sto je nastalo na zlocinima?

Kasapljenje Obrenovica

31.10.2015. 10:04

@Ivan - i izivljavanje nad mrtvim telima, svakako nije za hvalu. Bas je junacina...

Ђура Змај

30.10.2015. 22:47

Зна ли министар за борачка питања ко је капетан Милош С. Милојевић и чиме је заслужио да буде знаменити Србин 19. века, који је Отаџбини живот посветио, а од ње ни гробно место није заслужио.?!

ranko75

31.10.2015. 00:49

@Ђура Змај - Mi treba da diskutujemo na zadanu temu, a zadaju je novinari sadrzajem svojih clanaka. Ne mozemo mi otvarati nove teme van teme clanka kako ste to vi uradili.

Pedja

30.10.2015. 22:54

Ubica Obrenovica. Onakvo prolivanje krvi mu se kasnije obilo o glavu.to ce mu ostati vecna mrlja.

из главе

30.10.2015. 23:21

Apis nije kontraverzna ličnost, već svi oni koji su ga se odrekli, koji su ga žrtvovali, svi koji su ga satanizovali i svi koji su ga zaboravili. Kontraverzni su oni koji su ušli u niz ratova da spasu Srbe i formiraju normalnu Srbiju, a onda se odjednom stvorila država u kojoj su Srbi bili podređeni, pobeđeni i masa za potkusrivanje. Dobrim delom je naša krivica što smo potpali pod ideju bratstva i jedinstva, umesto da smo ih iskoristili kao prvu liniju odbrane, što i njih i nas spaslo okupacije

Preispitaj sebe

31.10.2015. 06:53

@из главе - Izdao i učestvovao u ubistvu kralja kome se zakleo na vernost. Ko to odobrava, njemu stvarno u glavi nije nešto u redu.Trebalo bi malo sebe da preispita oko osnovnih ljudskih principa.

Miki

31.10.2015. 01:06

Ovoga, koga nije imao ko da vaspita u detinjstvu i mladosti niste trebali vraćati u Srbiju. Velika je greška što je takvome čoveku dopušteno da bude oficir. Ukaljao je oficirsku čast srpske vojske ubistvom kralja kome se zakleo na vernost.

d-m

31.10.2015. 13:56

@Le Mi - Kao i obično, zamazivanje očiju narodu, uz pomoć lažnog patriotizma i lažne pravde. Tako oni dejstvuju...

momcilo

31.10.2015. 15:29

("APIS pripada domenu istorije i zaista ga ne vidim ni u jednom kontekstu ovog vremena" ) vlast hoce da zajedno sa apisom I karadjordjevice posalje u kontekst nepovratne proslosti.

БСП

31.10.2015. 16:53

убица и сарадник злочиначке хабзбуршке династије карађорђевић. распите му кости по србији да их пси разнесу.

Dule Los Angeles

01.11.2015. 01:23

Srbija danas."Biju"po kompjuteru,a ni osnovu iz Istorije.Apisova uloga u ubistvu Kralja je minorna. Ako je ON doveo Karadjordjevice,zasto ga je Alexandar ubio!? Apis je bio Nacelnik Vojnih Obavestajne,i zano je sve sto je suludi Kralj prihvatio nagovoren od masona. Da se"proda" jaka Srbija za nikakvu Jugoslaviju. Kralj je doveo Tita.Ostavi je Trulez-Drzavu. Apis je u Solunu govorio"Vas sto hocete da Srbiju trampite za Jugosloviju,cu na sablju propustati kod Demir-Kapije".E,to je plato-glavom.

Tomasevna

01.11.2015. 04:43

Najobjektivnija su misljenja istoricara Srdjana Cvetkovica I Branke Prpe.

Dule Los Angeles

01.11.2015. 20:26

@Tomasevna - Ako je B Prpa instoricar,neka razjasni ulogu svih koji su trazili bombardovanje Srbije! Zaista je nedostojno od V Novosti traziti misljenje o jednom od najvecij Srba i junaku u tri (3) rata koja je Srbija vodila,od osobe koja je zvala Srpske neprijatelje da je bombarduju! Ona je postala "slavna",kao i istoricar gradi imidz na nesreci Slavka Curuvije. Njega su ubili zlocinci,ali su i on i gospodja mu osvedoceni Srbomrzci. Neka i to Istorija razjasni.