Држава заборавила дијаспору

Р. ДРАГОВИЋ

среда, 28. 10. 2015. у 14:32

Држава заборавила дијаспору

Распуштени: Делегати из расејања на последњој седници Скупштине дијаспоре

Без вођства институције које воде бригу о четири милиона Срба у иностранству. Управа у Министарству спољних послова годину и по нема директора. Савет за Србе у региону састао се само једном

БРИГУ о дијаспори, која броји око четири милиона људи, у Србији тренутно не води ниједан комплетан државни орган. Све службе и државна тела задужена за расејање су у блокади или без одговарајућег руководства. Због тога је под знак питања доведена расподела новца из буџета, који је за многа српска удружења у иностранству једини извор прихода.

Најважнији државни орган који се бави Србима ван матице - Управа за дијаспору Министарства спољних послова годину и по дана ради без директора, због чега обавља само техничке послове. Мандат је истекао и скупштини дијаспоре, коју због “обезглављености” надлежне управе, нема ко да сазове нити да организује. Скупштински одбор за дијаспору, који је једини упозоравао на последице оваквог односа државе недавно је остао без председника, па је и његов рад закочен.

Врхунац небриге Србије према сународницима, и то делу народа који је на највећим искушењима: Савет за Србе у региону, први и једини пут се састао 2013. Овим саветом, који би требало да буде главни стуб српског народа у окружењу, руководи председник Републике, али су до сада одржана свега два састанка.

Да је овакав однос матице према милионима својих сународника несхватљив сматра и Александар Чотрић, члан Одбора за дијаспору Народне скупштине. Он упозорава да постоји реална опасност да се понови прошлогодишња ситуација, када су српским удружењима средства за рад за 2015. годину уплаћена - последњег дана децембра.

ЧЕТИРИ МИЛИЈАРДЕ ГОДИШЊЕ У Србију се сваке године из иностранства слије готово четири милијарде долара - показују подаци Светске банке. Српско расејање то сврстава у сам врх дијаспора широке руке. Највећи део овог новца стиже у ковертама и одлази на голу потрошњу. Србија је годинама настојала да мотивише исељенике да уместо тога свој новац уложе у послове у матици. У том циљу је припремељен и списак конкретних пројеката, али готово све је остало мртво слово на папиру.

- Слично се понавља и ове године - указује Чотрић.

- Од јуна се чека потпис министра спољних послова Ивице Дачића на резултат конкурса за финансирања Управе за дијаспору. Овај орган већ годину и по је само “у техничком мандату” и не може да закаже нити организује ни Скупштину дијаспоре. У међувремену је истекао и мандат делегатима, што значи да би Срби из света требало да уђу у процедуру избора представника. То, међутим, нема ко да спроведе.

Група најактивнијих бораца за положај српског народа у свету, на иницијативу последњег председника Скупштине дијаспоре Драгана Станојевића, окупила се летос у Београду. Они су се самоорганизовали и дошли у главни град како би колико-толико ускладили своје деловање.

- Одбор за дијаспору је на најмање десет својих седница питао Владу зашто директор Управе још није постављен. Једини одговор који смо добили из Министарства спољних послова јесте да је процедура у току и да ће то убрзо бити завршено - наглашава Чотрић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (17)

Бг

28.10.2015. 15:06

Срамота бре докле више ало народе 4 ипо милиона душа срамота!!!одма да се регулише то!

Rade

28.10.2015. 20:20

@Milica - Milice, njima uvek trebaju pare i od dijaspore ih redovno dobijaju. Em imaju stalni priliv deviza, em im dijaspora izdrzava pola stanovnistva u Srbiji, a oni kao nisu svesni toga. U svetu se jedino srpska dijaspora tako tretira tj omalozava.

др

28.10.2015. 18:14

Заборавоили су ови и свој народ и србе раселјене по свету.

Иван

28.10.2015. 18:54

Ван Београда њих ништа не занима осим пара.Дијаспору третирају само као краву музару која може да се музе и да даје добро млеко.Ако нешто ускоро не прдузму полако ће да се смањује прилив новца из дијаспоре јер младе генерације више не улажу као њихови очеви и дедови.Они радије на одмор одлазе у Турску или Шпанију јер у Србију све је по старом.

Петар

28.10.2015. 19:00

Када сам хтео да уложим око 100 000€ у туризам у своје родно место електро дистрибуција( државно предузеће) ми је тражило 8000€ да ми за две бандере продужи струјну мрежу и то плус да ја платим два радника да изкопају рупе за две бандере, пошто њихови радници то не могу да раде.Ето како се држава односи према нама улагачима.Наравно да сам одустао од свега.

SSF

29.10.2015. 08:31

@Marti - Али нисмо заборавили рођаке и пријатеље који увек могу рачунати на нас. Док је нас и они ће се одржавати у колико - толико достојанственом животу.

Atanasije

28.10.2015. 19:40

Koja i kakva drzava bre? Srbija bi pocrkala da nije dijaspore i tkz. gastarbajtera po svetu!

Vesna

28.10.2015. 21:33

I "Novosti" se ne brinu za dijasporu ako se ne uzme u obzir clanak o proti Voji (bio najanje 6 meseci na uvidu) i ove cure sto sadi cvece na Pariskom asfaltu (i ona tu cami vec par meseci). Izgleda da se Srbi u matici plase sunarodnika koji su "napolju" jer znaju da su ovi u svakom pogledu ispred njih sto znaci da su bolji, a boljeg niko ne voli jer mu smeta kao konkurent. To je upravo isti onaj razlog zbog koga Hrvati Srbe ne trpe.

Aleksandar

29.10.2015. 05:17

pa i neka nas zaboravi, zato sto nemogu nikako da nas oporezuju zato nas i zaboravili, e mnogo mi zao

Realno

29.10.2015. 06:44

Sto se dijaspore tice ovo je najgora vlada koju je nas narod u Srbiji izabrao. Ja mislim da nijednog poslanika nema u skupstîi niti to ce da se ostvari sve dok je ova vlast na celu drzave. Jer izbora nece biti uskoro. A ako uzmemo u obzir da nas je van granica oko cetiri miliona trebalo bi proporcijalno da imamo polovinu delegata. Ali to je nemoguce. Dijaspora je samo jedna krava muzara koja besplatno i bez ikakvog ulaganja donosi cetiri milijarde dolara. Samo smo za to dobri.

Djole

29.10.2015. 08:11

zasto nismo kao jevreji. Daj da svaki Srbin uplati po 30 $ za vojsku Srbije svaki mesec. Rado cu se tome odazvati i mnogo jako mnogo ljudi koji zive u SAD. samo brate organizujte i da se ne kradu te pare.

marcy

29.10.2015. 10:50

Briga njih i za sopstveni narod ovde! Kada su ukinuli RADIO JUGOSLAVIJU, jedan od medija koji je bio spona sa našom dijasporom, šta dalje pričati !?! Važnije su im izbeglice sa bliskog istoka i kako njih smestiti, možda i uposliti, nego građane i građanke Srbije. SRAMOTA!