Цртаћи заглупљују децу

Б. Царановић

25. 10. 2015. у 22:35

Све је више цртаних филмова са бесмисленим садржајем. едукације све мање. Насиље на ТВ рађа насиље код гледалаца. Савремени цртани су постали површни

Цртаћи заглупљују децу

Илустрација Горана Дивца

ДУШКО Дугоушко, Паја Патак, Попај, Пера Детлић... За многе ово је сећање на безбрижно детињство и добра стара времена. Некада је цртани филм био догађај, нешто као празник, чекао се са нестрпљењем, једном дневно, пре ТВ Дневника, а одлазак у биоскоп на дугометражни цртани, најчешће Дизнијеву бајку, било је друго велико уживање. данас, када су цртани филмови готово једина понуда дечјих програма, све је мање квалитетних цртаних прича која забављају и едукују. Све је више насиља, магије, размажених јунакиња...

Проблем је што, како показују последња истраживања, цртани фимови и медији уопште у великој мери утичу на децу, изградњу њихове психе и личности. А да већина данашњих - заглупљују своје гледаоце!

- Ситуација савременог детета је таква да је оно одвојено од својих вршњака, да се уместо са њима игра са својим родитељима, а да су ти родитељи у великој мери одсутни. Зато је уласком телевизије у наше домове она постала модерна бебиситерка, а данас је то читав низ дигиталних екрана којима су деца окружена - од специјалних плејера, таблета до "паметних" телефона - каже психотерапеут др Зоран Миливојевић. - Гледањем света око себе деца изграђују основне представе о томе какав је свет, шта се у њему дешава и какви су људи. Један од првих начина да се то постигне су бајке, које су данас заменили цртани филмови. Понуда "дечјих филмова" је велика. Ако упоредимо оне цртане филмове типа Том и Џери са савременим цртаним филовима, можемо приметити да су савремени цртани филмови изгубили дубину приче коју причају, да су постали површни и глупи.

По речима др Миливојевића, једна група стручњака сматра да насиље у цртаћима подстиче насиље код деце, а друга - не јер, како указују деца добро раликују машту од реалности.

- Али ови филмови уче децу да је онај спољашњи свет изван родитељског дома или вртића опасан и насилан - каже наш саговорник. - Дакле, деца изграђују слику о опасном свету, а нека на то реагују страхом и повлачењем, а друга агресивношћу.

Симонида Вукобрат, наставник психологије у 15. београдској гимназији, сматра да је проблем што често гледање цртаних филмова са насиљем доводи до огуглавања на насиље и да такво понашање у реалном животу деци није изненађење, већ нормална појава.

- Ако је агресивно, насилничко понашање цртаног лика награђено, ако јунак који чинио зло победи, такво се понашање лакше прима код деце, али таквих случајева је на срећу мало - каже Вукобрат. - Већи и чешћи проблем је што то доводи до веће толеранција деце на насиље. Цртани са популарним луткама где се одрасле девојке, намерно представљене са дечјим цртама лица, понашају као деца, размажено, тражећи оно што желе сада и одмах, где им је све дозвољено, такође има погрешан утицај на малишане.

По речима Растка Ћирића, професора анимације на Факултету примењених уметности у Београду, док родитељи насиље у цртаним филмовима често схватају буквално, деца много боље разумеју да за цртане филмове не важе закони стварности.

- За разлику од играног филма, цртани филм креира посебну стилизовану, нацртану стварност која има своје посебне законе - каже Ћирић.

Деца су, закључују наши саговорници иста, али је окружење другачије, а родитељи презапослени и одсутни, зато, по стручњацима, дигитални екрани су "бебиситерке", јер "када их деца гледају, родитељи могу да се посвете својим задацима".

ГЛЕДАЊЕ БЕЗ ПРЕСТАНКА

КАКО каже психолог Симонида Вукобрат, осим самог садржаја великог броја цртаних филмова, проблем је и њихова непрестана доступност, што могу да се гледају сатима, без престанка, па и у поноћ.

- Тиме се шаље лоша порука деци - каже Вукобрат. - Рађена су многа истраживања која показују да се мозак деце која предуго седе испред рачунара другачије развија. Ако се деца не играју напољу, мање се лучи сератонина, хормона среће, а то узрокује мање мелатонина ноћу и лош сан.

САТ ВРЕМЕНА ДНЕВНО

* ДЕТЕ не би смело да проводи пред дигиталним екранима више од једног сата дневно.
* НЕДАВНО истраживање рађено на узорку од 412 родитеља и 458 деце, старости од девет и 11 година у Београду, Нишу и Новом Саду показало је да више од половине деце испред ТВ екрана дневно проведе између једног и два сата, а свако десето дете испред малог екрана проводи два до пет сати дневно.
* СТРУЧЊАЦИ упозоравају да неки родитељи користе дигиталне садржаје као награду за дете које је претходно обавило своје задатке.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (21)

Nikola

25.10.2015. 23:23

A Farma i Parovi ne zatupljuju narod? Pa zatupljujuo ovi pepa prase i ostale animacine za debile. Ja sam odrastao uz Duska, Paju, Brzog Gonzalrsa, Vuka Vucka, Votez Koju,.... I zavrsio sam fakultet.

Ivan

26.10.2015. 06:38

@Nikola - E da si gledao Pepu prase postao bi starleta i bio mnogo srecniji.

NikolaBG

26.10.2015. 06:42

@Nikola - Pa da, ali zato ce nasa deca da odrastaju uz staniju, farmu, parove, maldive, minimax crtace za degenerike i pravice vlog na youtube u 10 godina , a pisace blogove u 12. Jer tako mora biti , ako kaznis dete onda placas neke kazne jer danas deca imaju svoja prava u 6 godina . Ne smes im nista, ali zato svi drugi tebi smeju svasta

Ortodoks

26.10.2015. 08:35

@Nikola - zaboravio si:inspektora Dragišu,Peru detlića,Gustav,miš Rokford,super miš i Mikijevu radionicu :-) e,to su bili pravi crtaći!!!

nena

27.10.2015. 09:42

@Nikola - MOje dete ima 15 godina i nikada nije gledalo Parove, Stanije i slicne budalastine. Raste uz internet i zna sta odabere. Dakle, sve je stvar porodice a ne televizije

AntoniusBlock

25.10.2015. 23:36

Од 90-тих,телевизор као уређај треба третирати попут смећа. Радио је још увек жив и здрав.

dresura

26.10.2015. 02:13

Tuzno je sto su crtaci postali feministicko orudje da dresiraju decu da su devojke jednake muskima,u muskim poslovima. A sve to rade jer su iskompleksirani. Isto se radi sa starijima pomocu serija i filmova. To je inace razlog, zasto je opao kvalitet istih u odnosu na one od pre 15 i vise godina.

Zoran1

26.10.2015. 05:36

Nista tu nije slucajno. Robovlasnici ne zele da robovi razmisljau vec da samo kao roboti izvrsuju naredjenja bez razmisljanja. Upravo zbog toga su i skole postale nikakve. Gazde ovoga sveta ne zele pametnu populaciju da nebi slucajno shvatili sta se zaista desava.

Србенда!

26.10.2015. 06:41

Apsolutno. Jedina decija televizija danas je Minimax koja izbacuje crtace za degenerike. Grafika je 0 , pikseli 21og veka, poenta , prica, nista. Mi smo odrastali u normalnom vremenu, a danas takvi crtaci, pa farma, parovi, vlogeri i blogeri u 12 godina. Batina je bre iz raja izasla . Kultura sa zapada, to se danas desava

Opaki

26.10.2015. 07:07

Bravo nikola,evo ti banana.Da li si ikad odgledao pepu prase pa mozes da kazes tako da kazes.

Aleksandar

26.10.2015. 07:42

Kao i u svim segmentima našeg društva, tako i ovde presudnu ulogu igra novac. Finansije za kulturu su očajne, novca nema da bi se kupili filmovi (igrani i animirani) višeg kvaliteta, oni sigurno postoje u svetu, ali i adekvatno koštaju. Takvi kvalitetni dečiji programi su nam praktično nedostupni, jer jedan dobar film košta kao 50 ovih, koji ne zadovoljavaju ni osnovne kriterijume. Ranije su bili dostupni ruski filmovi, koji po kvalitetu ne zaostaju sa svetom, čak naprotiv,ali su sad i oni skupi

fvision

26.10.2015. 08:58

Današnji crtići, čast ponekim, su zaista odvratni, primitivni i glupi. Prednjače oni na kanalu Nikelodeon, od Spužva Boba do nazovi serija za tinejdžere. Žalosno. Minimaks kanal je znatno bolji. Ja sam odrastao na starim dobrim crtićima.... ali moja generacija je toliko zla učinila 90ih da prosto ne mogu da ne skrenem pažnju na to. Šta je od nas napravilo aždaje? Naše mame, tate, bake i deke su više vremena provodile sa nama, mi smo se igrali napolju i jeli manje slatkiša i više voća...

Savka

26.10.2015. 09:48

Nije poenta u tome da li je sadrzaj na TV ovakav ili onakav, problem je u EKRANU kao takvom. Ekran i sve sto se na njemu desava (brza smena slika, dinamicna montaza, sarenis koji samo promice pred ocima) UBIJA KONCENTRACIJU kod dece i odraslih. O tome postoje naucna istrazivanja jos od 70-ih proslog veka!! UGASITE TV i KOMP, izbacite decu napolje, da pogledaju jedni druge, svet oko sebe, zivotinje, novo godisnje doba, sta god.

iva

26.10.2015. 10:53

A farma ne zaglupljuje? Tom i Džeri zaglupljuje? Svašta. I ova vaša knjiga Mire Marković vam je baš trebala. Sad će ona da nam kaže kako je bilo. Odlično se mi sećamo kako je bilo, bolje da nas ne podseća. Našli ste čiju ćete knjigu da izdate. SRAM DA VAS BUDE.

Žena u šarenom

26.10.2015. 15:59

@no TV - Tako živim već 13 godina i potvrđujem ovu konstataciju. Nikada bolje nisam bila obaveštena o svemu što je važno za život kao posle potpunog ukidanja televizije u svom domu. Ono što isto iz iskustva mogu da potvrdim je da dete koje odrasta bez televizije, uz doziranu upotrebu interneta, izrasta u divnu i opšte kulturnu osobu. Od srca preporučujem svima da odbace televiziju i proberu svoje informacije na internetu. Bez televizije se vremenom stekne ogromna otpornost na stranputice u saznanjima.

nina

27.10.2015. 09:39

@no TV - A kada bi samo znala koliko si propustila ne gledajuci Histori, Nacionalnu geografiju, Diskaveri... Ma nema veze...

Realista

26.10.2015. 13:55

Деца гледају сумануте цртане са "мегаботима " зомбијима и зверима да би мајке на миру могле да гледају "Парове", "Фарму" И "Брата" ! Куда то води видимо по понашању младих и не само њих на сваком кораку!

Pera

23.11.2015. 18:11

Nasilje, o čemu vi pričate, pa nasilje je bilo oduvek prisutno u crtacima, samo nekadašnje nasilje je bilo uradjeno nerealno...Kad spomenete Duška Dugouška I Toma I Džerija, koliko puta je neko bio udaren štanglom ili čekićem...Siroti Tom stalno dobija batine od Džerija, pa se niko na to ne žali...Jedina razlika je što današnji crtaći oslikavaju nasilje realistično...Kada udariš osobu čekićem u glavu ona neće da se lako oporavi kao u dobrim starim crtaćima, već će da krvari kao u animamam...