БЕОГРАД - Први потпредседник владе и министар спољних послова Ивица Дачић поручио је данас студентима Факултета политичких наука да је некадашњи доживотни председник СФР Југославије Јосип Броз Тито најбољи бренд Србије и Балкана.

"Не кукам ја за Титом, ја кукам и жалим што данас немамо такву спољнополитичку позицију, да Србија буде поштована, а не да нам нека Естонија или Летонија деле лекције о демократији", рекао је Дачић на трибини "Положај Србије у међународним односима".

После година конфузије Србија је схватила да има право на своје интересе, а један од њих је јачање спољнополитичке позиције земље, рекао је и додао да то подразумева и ресетовање односа са великим силама.

"Нашој земљи треба план, визија где ће бити наша држава и народ за сто година", рекао је.

Бити мала држава и правилно схватити своје место у свету један је од најважнијих задатака људи који управљају том малом земљом, рекао је он и додао да су мале земље често изложене рефлексији интереса великих сила, рекао је Дачић и додао:

"Морамо да тражимо минимални заједнички именитељ са интересима великих сила".

После година конфузија и маштања о разним стубовима, Србија је, како је истакао, схватила да има право на своје интересе и план.

Поводом 20. годишњице Дејтонског мировног споразума и неких захтева за његову ревизију, Дачић је рекао да Србија поштује територијални интегритет Босне и Херцеговине, да ће поштовати сваки договор три народа, али да неће прихватити никакву силу и прегласавање.

"Наш интерес је мир", нагласио је он.

Говорећи о санкцијама Русији, шеф наше дипломатије је поновио да Србија неће уводити санкције тој земљи јер то "не одговара нашим интересима".

Са друге стране, Србија јасно каже да је њен основни интерес да постане чланица Европске уније, нагласио да треба играти отворених карата у свету који своје карте крије.

"Србија мора да се креће ка циљу, јасно и ослобођена илузија и митова о свом значају да зна шта је њен државни интерес", нагласио је он.

Један од таквих интереса, додао је, јачање спољнополитичке позиције Србије.

"Кад је Србија јака, све остало је лако", рекао је Дачић и објаснио да поправљен спољнополитички положај земље омогућује лакше решавање осталих проблема.

Наша земља, како је навео, мора да тражи савезнике на међународној сцени.

"Потребне су нам победе, не треба да водимо битке које су унапред осуђене на пропаст, не треба да славимо поразе, већ победе", истакао је он.