ШТРАЈКА ауто-школа у Србији у понедељак ипак неће бити, јер је из Градског секретаријата за саобраћај Београда обећано да нам продужи сагласност за употребу полигона, каже за "Новости" Милан Тодоровић, председник Удружења ауто-школа Београд.

- Објаснио сам надлежнима да уколико нам не издају сагласност за наставак коришћења постојећих полигона, (стари уговори важе до недеље, 25. октобра), сходно Закону о безбедности саобраћаја све ауто-школе би морале да прекину рад у понедељак - говори Тодоровић.

Ауто-школе Београда су у случају таквог сценарија биле спремне да своја возила извезу на улице главног града, а у блокади саобраћаја помоћ су им обећале и ауто-школе из целе Србије.

- На сву срећу секретар Душан Рафаиловић је, за разлику од многих својих сарадника и колега, одмах схватио да је реч о великом броју људи који би остали без посла и о делатности од изузетног значаја. Пронашао је решење па ће у понедељак Градски секретаријат за саобраћај издавати сагласност са данашњим датумом да би све ауто-школе могле да наставе рад - каже Тодоровић.

ПОЛИГОНИ - ОПШТИНАМА - МУП је, у Изменама закона о безбедности саобраћаја, предложио да убудуће за полигоне, њихову изградњу и опремање буду задужене локалне самоуправе, које би све то финансирале из дела од 30 одсто, колико би њима припадало од наплаћених казни за саобраћајне прекршаје - каже Милан Тодоровић.

Проблем је био у одређивању власништва земљишта на ком се налазе полигони. Ко је прави титулар појединих полигона не само у Београду већ и у Србији, јако је тешко утврдити, слажу се и у ауто-школама.

На питање како је могуће да се преко ноћи "отклони проблем" па ће сада решења бити издавана, Тодоровић наводи:

- Ствар је у тумачењу прописа. Они су у новом Правилнику о раду ауто-школа тако и написани да могу да се тумаче како коме одговара.

Начелно је, према речима Тодоровића, договорено да се рок за испуњавање свих услова везаних за добијање права на коришћење полигона продужи до 25. октобра наредне године.