Александар Карађорђевић: Очекујемо да нам држава врати двор

В. ЦРЊАНСКИ СПАСОЈЕВИЋ

18. 10. 2015. у 15:59

Престолонаследник Александар Карађорђевић о рехабилитацији краља Петра Другог, реституцији и евентуалном повратку монархије...

Александар Карађорђевић: Очекујемо да нам држава врати двор

Александар Карађорђевић

ПРЕСТОЛОНАСЛЕДНИК њ.к.в. Александар Карађорђевић, као и његов отац, последњи југословенски краљ Петар Други, рехабилитовани су овог лета. Тиме су се и формално стекли услови да држава почне да разматра захтев династије Карађорђевића за враћање дворова и друге имовине.

Прво рочиште одржано је ове недеље, а Агенција за реституцију, пред којом се води поступак, дала је рок наследницима да доставе додатну документацију.

* Како на све ово гледа престолонаследник Александар Карађорђевић?

- Мој отац и ја смо рехабилитовани у складу са важећим законом. Пошто смо обојица лишени држављанства само из политичких разлога, процес рехабилитације трајао је само пет месеци. Рођен сам 17. јула 1945. Мој једини грех је био што сам био син свог оца. Он је провео цео рат у Великој Британији, јединој држави која се борила против фашизма током шест година рата. Комунистичке власти нису га оптужиле ни за једно кривично дело. Одузимање држављанства и одузимања имовине, 1947. године, било је политичка одлука Председништва Президијума Народне скупштине, уз кршење основних људских права мог оца. Очигледно, ни он ни ја нисмо заслужили одузимање имовине или одузимање држављанства.

НЕКИ ЉУДИ СУ ЗЛОНАМЕРНИ * ВАШЕ име појављује се у медијима с времена на време, углавном у таблоидима, у вези са услугама које, наводно, тражите или од државе или од неких предузећа (на пример “Ер Србије”). Како то коментаришете?
- Били смо третирани неправедно. Ми се дивимо “Ер Србији”, а посебно посади. Зашто не можемо да купимо рођенданске поклоне? Такође, платили смо за пртљаг. Дакле, у чему је проблем? Неки људи су несрећни и злонамерни.

* Каква очекивања имате од поступка реституције?

- Очекујем да сва конфискована имовина буде враћена у складу са законом.

* Било је разних спекулација у медијима. Шта је краљевска породица тачно тражила и шта би могло да се врати у натури, а шта да се надокнади?

- Веома је тешко одговорити на ово питање. До сада нема потпуне и тачне листе одузете имовине. Мој правни тим је све време у потрази за доказима. Ипак, очекујем да ће поступак довести до враћања целокупне одузете имовине и одговарајуће надокнаде.

* Колико мислите да ће цео поступак трајати?

- Тешко је рећи. Надам се да ће бити завршен ускоро.

Да ли је реституција обновила неке покидане везе између чланова породице Карађорђевић?

- Ми смо као породица веома уједињени када су у питању наша људска права.

* Каква је ситуација са Краљевским и Белим двором, и ко је за то одговоран?

- Краљевски и Бели двор су конфискована приватна имовина. Ништа није враћено. Држава је одговорна за одржавање и поправке све док се они не врате. Државни буџет не покрива све проблеме које Дворски комплекс има. Дворови су споменици културе и они су у опасности. Поред њих, породица поседује и другу имовину, која такође није враћена.

* Која влада у Србији је имала најбоље односе са краљевском породицом, а са ким сте ви лично имали најбоље односе?

- Верујемо у добре односе са свима. Кад год видимо чланове Владе, сви су веома срдачни.

* Да ли још верујете у обнову монархије и зашто је ниједна утицајна странка у земљи више не подржава?

- Уставна монархија одлично функционише у Европској унији. Једном кад се придружимо ЕУ мораћемо да сарађујемо са државама чланицама које су уставне парламентарне монархије, као што су Шведска, Данска, Холандија, Белгија итд... Постоје многи чланови странака који поштују уставну парламентарну монархију. Јавност је, такође, веома заинтересована.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (24)

Grobar

18.10.2015. 17:09

Valjda cu doziveti da se vrati monarhija.....zamisljam inaguraciju u prisustvu svih kraljeva sveta....ceo svet prenese tu vest i SHVATI da Srbija nije tikva bez korena...kao neki u nasoj blizini.

I rotkve strugane!

18.10.2015. 17:31

Kad vam Slovenci vrate Brdo kod Kranja tad ovde da trazite sta vam treba jer oni su napredniji od nas, oni moraju da postuju pravo posto je Slovenija clan EU. Ali naravno, tek tamo nema sanse. To je narodna imovina i kao takva treba da ostane drzavi. I vas boravak tamo je pravno diskutabilan.

радомир ђокић

19.10.2015. 16:10

@I rotkve strugane! - Шта је то народна имовина? Јел то ово што пљачкају деца проусташких комунистичких барона?

jovan

18.10.2015. 18:27

Pa kada su mogli Lepa i Mosa Pijade da postavljaju spiskove svojih muzickih zelja ( od kristalnih lustera do persijskih tepiha) na adresu tadasnjih diplomatskih magacina (punim rekvirirane robe od srpske gradjanske klase) uz poklic na kraju - Smrt fasizmu sloboda narodu- moze valjda i potomak srpskoga kralja da postavi pitanje nasledjene imovine svojih predaka ?

Srbin Sa Zapadne Strane Reke Drine

18.10.2015. 19:22

Zasto nisam iznenadjen da su slozni kada su u pitanju njihova ljudska(citaj imovinska) prava! Inace sam monarhista, ali me doticna osoba negativno iznenadila mnogo puta!

Srbin Po Krvi

18.10.2015. 19:27

Neka mu država vrati dvor i neka od sad sam plaća troškove održavanja, a ne ovaj napaćeni narod.

Bešmil

18.10.2015. 20:45

Uz svo poštovanje princu, kada će ovom jadnom narodu da počne da se vraća imovina. mislim da je krajnje vreme!!!

Mile

19.10.2015. 07:16

Citiram našeg princa: ,,On je proveo ceo rat u Velikoj Britaniji, jedinoj državi koja se borila protiv fašizma tokom šest godina rata." Može da ga bude sramota posle tolikih naših žrtava.

Ljubo

19.10.2015. 08:14

Gospodo Karadjordjevici, vratite prvo zlato koje ste odneli 1941 i dokazite poreklo stecenog bogastva, pa tek onda trazite vase!

Arsenije

19.10.2015. 08:24

Beli dvor nije bio vlasništvo Karađorđevića, već vlasništvo krune, što znači vladara u tom trenutku, te ne bi trebalo da bude vraćeno, iako u potpunosti podržavam vraćanje lične imovine kako nima, tako i svima kojima je komunistička banda istu oduzela

Dr. za rock and roll

19.10.2015. 08:36

Jer to onaj ciji su uvek bezali pred ratom ostavljali srbiju na cedilu pa se onda vracali kad bi narod izginuo--- ne hvala-- slava milosu obrenovicu

goran5

19.10.2015. 08:48

Vratiti mu svu imovinu, odmah pošto dotični vrati 30 tona zlata koje je njegov otac izneo iz Srbije.

miki

19.10.2015. 08:52

Dvor je kulturno-istorijski spomenik u koji su razni kraljevi uzidali pare naroda. Debela neznalica ume da samo troši pare poreskih obveznika,maltretira ljude i mrzi narod iz kojeg je potekao.Ne treba mu ga dati ni pod razno,nema nameru da ulaže pare u njega,nema ništa srpsko u sebi i traži ga iz lične koristi.

Dan

19.10.2015. 11:08

Podrzavao bi ih i ja da nisu pobegli 1941. i napustili zemlju i narod. Trebali su da ostanu, pa sta bude. Daleko od toga da su komunisti bili bolji, ali ni bezaniju ne podrzavam. Pravdanja u stilu "i de Gol je napustio Francusku" nisu prihvatljiva.

Patriota

19.10.2015. 16:03

Vrati se ti odakle si dosao jer nikad neces biti kralj ove zemlje i ako postane ponovo kraljevina. Samo trosite pare od ove jadne zemlje...