Држава нема пара за рехабилитоване!

В. ЦРЊАНСКИ СПАСОЈЕВИЋ

субота, 17. 10. 2015. у 21:55

Држава нема пара за рехабилитоване!

Даринка Таталовић мислила је да је правда достижна, колико год спора

Стотине политичких затвореника и њихових наследника тужиле су Србију тражећи одштету. Суд доделио милион динара, што Правобранилаштво оспорава

НЕКАДАШЊИ политички затвореници који су, у међувремену, рехабилитовани или њихови наследници, према подацима Државног правобранилаштва, поднели су до сада 300 тужби против државе, тражећи рехабилитациону одштету. Иако су неки добили првостепене пресуде, тек ретки су стигли до правоснажних, а посебно до исплате.

Међу њима је и осамдесетогодишња Хаџи Даринка Таталовић, супруга преминулог голооточанина Милана Таталовића. Њој је Први основни суд у Београду још у априлу доделио одштету од седам евра по затворском дану, колико је одредила држава. За четири године, које је Милан Таталовић провео на Голом отоку и Светом Гргуру, требало би да добије милион динара плус 115.350 динара за парничне трошкове. Државно правобранилаштво је, међутим, уложило жалбу.

- Милан је био секретар нашег војног изасланства у Британији, када је дошао у Београд, на годишњи одмор, 1949. године, пре него што ће наставити службовање у Канади. Били смо верени. Ја сам имала 17 година и чекали смо моје пунолетство да се венчамо. Те вечери ме је одвео у циркус, отпратио кући и продужио у Дом армије, где је присуствовао предавању о ситуацији са Стаљином. Пред пријатељима је изјавио да "не може да мрзи цео совјетски народ". Ухапшен је и изгубио му се сваки траг - прича госпођа Таталовић.

После четири месеца сазнала је да је осуђен и послат прво у Билећу, а затим на Голи оток. Сужањство је завршио на Светом Гргуру. Захваљујући породичним везама са првим управником Голог отока и некадашњим Ранковићевим замеником, Војином Јауковићем (Миланова сестра од стрица је била за њега удата), Даринка је једини цивил који је добио дозволу да оде на паклено острво у посету.

- Морала сам да гледам испред себе и не скрећем поглед. Једном се наш чамац мимоишао са једним дрвеним чамцем прекривеним шаторским крилом. Задувао је ветар и одигао једну страну крила. У утроби чамца видели су се набацани лешеви - сећа се наша саговорница.

Милан је изашао из логора 28. октобра 1953. После две године он и Даринка су се и званично венчали, али су морали да се разведу 1964. да би сина могли да упишу нормално у школу. Поново су се венчали 1974.

Цела породица је испаштала због Миланове робије. Он је радио разне послове, па чак и товарио угаљ. Даринка је радила у баштама при амбасадама и путовала у краљевачко позориште из Београда, пошто као свршени студент драмских уметности није могла да ради у престоници. Како дође која страна делегација, њих су одводили у притвор. Зато је Даринка искористила законску могућност и тражила одштету.

У жалби, међутим, Правобранилаштво, између осталог, наводи да је пресуда Првог суда противречна сама себи и да суд "није имао у виду да је Закон дефинисао рехабилитацију као меру ублажавања последица осуђености". Накнада штете је један од начина ублажавања тих последица, "а не начин да се погодује материјалним тежњама тужиља и увећања имовине". Такође се наводи да суд није имао у виду економску моћ државе и смањење плата и пензија за 10 одсто. Зато тражи да се пресуда поништи. На поседу је сада другостепени суд.

ИСПЛАЋЕНО 90 МИЛИОНА

КОМИСИЈИ за рехабилитациону одштету поднета су лане 723 захтева за рехабилитационо обештећење. Она је одлучила о 393 и предложила поравнање у укупном износу од 80.237.761 динара. Прихваћено је и исплаћено 55.194.991. За првих осам месеци ове године поднето је 426 захтева. Комисија је одлучила о 422, предложила обештећење од 47.589.215 динара, од чега је прихваћено и исплаћено укупно 35.296.000.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Nevenka

23.10.2015. 09:51

Sta reci,a ostati pristojan?To preplitanje nadleznosti,osporavanje presuda sa visih instanci,donosenje pausalnih procena ,ocena i zakljucaka ,vec je viđeno.Ostaje borba,teska i neizvesna ,sa institucijama sistema.Gospođa Tatalovic godinama vodi bitke ,odlucno .