Црква између два православна блока

Р. ДРАГОВИЋ

13. 10. 2015. у 13:56

У току су последње припреме за наступајући Свеправославни сабор 2016. Српска патријаршија у средишту неслагања Москве и Цариграда

Црква између два православна блока

САСТАНАК делегација православних цркава, пети по реду, у оквиру припрема за Свеправославни сабор 2016. почео је јуче у швајцарском граду Шамбезију. Овај скуп вероватно ће бити последња прилика да се цркве усагласе о детаљима дневног реда великог сабора и реше неслагања која међу њима постоје. На испиту ће бити и Српска патријаршија, која се бори за своју позицију у православљу, али и за неутралну позицију између два "блока" - Руске и Васељенске патријаршије.


Српску православну цркву на овој конференцији представљају митрополит црногорско-приморски Амфилохије и епископ бачки Иринеј. Ова двојица архијереја са патријархом Иринејем и осталим владикама предводиће делегацију наше патријаршије и на скупу у Истанбулу.


Главни задатак конференције која је јуче почела у Шамбезију је разматрање нацрта докумената за Свеправославни сабор, које је редиговала специјална припремна комисија, као и усвајање нацрта акта под називом "Аутономија и могућности проглашења". Овај спис на усвајање чека од 2009. године. Питање црквене аутономије и њеног стицања међу реткима је која чекају на јединствени одговор православља, а од њега зависи будућност низа верских заједница које се боре за овај статус.


Саговорник "Новости" из врха СПЦ подсећа да постоји спор у вези са положајем низа православних цркава - Финске, Естонске, Америчке, Јапанске и Кинеске, које имају аутономију у оквиру других јерархија.


- Ово питање веома је важно, јер ће бити темељ будућег устројства цркава - објашњава саговорник "Новости" из врха СПЦ. - Ово питање може да има снажне реперкусије на народе и државе, што је тренутно случај у Украјини. Сличан случај имамо и ми са непризнатом Македонском црквом, са којом би ускоро требало да почну преговори о њеном статусу.


У средишту питања црквене аутономије у православљу јесте негација принципа националних цркава, што у пракси изазива велике проблеме. СПЦ је, осим у Македонији, са тиме суочена и у Црној Гори. Постоји ризик да се сличне појаве јаве и у Хрватској и на КиМ.


Српска патријаршија на предстојећем сабору покушаће да избегне сврставање у један од два супротстављена православна блока. Група "словенских" цркава под снажним је утицајем Москве, док је други "балкански" блок окупљен око Васељенске патријаршије и Атинске архиепископије. Патријарх Иринеј радо је виђен у обе групе, које би желеле да подршку СПЦ искористе за своје циљеве.


Надгорњавање Руса и Грка своје последице може да има и на коначно дефинисање редоследа православних цркава, тзв. диптих. Српска патријаршија је у средишту неслагања ова два блока. Све православне цркве на првих пет места сврставају Васељенску, Александријску, Антиохијску, Јерусалимску и Московску патријаршију. Проблем је, међутим, што се у погледу распореда осталих цркава разликују диптиси Васељенске и Московске патријаршије. По цариградском распореду, на шестом месту је Српска црква, за којом следе Румунска, Бугарска и Грузијска црква.


Редослед којег се придржавају у Руској цркви, међутим, другачији је - на шесто место они сврставају Грузијску цркву, иза које су редом Српска, Румунска и Бугарска патријаршија.600 ВЛАДИКА НА ОКУПУ

ТАЧАН датум Свеправославног сабора још није одређен, али се као највероватнији термин узима празник Тројице 2016. године. На њему ће учествовати делегације свих православних цркава, у којима ће бити више од 600 владика. Они ће заседати у Цркви Свете Ирине у Истанбулу, месту где су у древној Византији одржавани слични васељенски сабори. Као "први међу једнакима" скупу ће председавати цариградски патријарх Вартоломеј. Све одлуке на Сабору, али и на припремним састанцима биће доношене консензусом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (19)

U hagu ga traze

13.10.2015. 14:10

Pojava takvog drustva podelili su nasu zemlju. I to novo lukavstvo neprijatelja ljudskog roda mozda je opasnije od samog komuniste kojeg svi odbija na politickom i prirodnom nivou.

Деки

13.10.2015. 14:20

Мислим да немамо разлога за бригу, наша СПЦ отворено ради на присаједињењу са Ватиканом (на шта нећу пристати никада), тако да нас проблеми православног света неће дотицати, нажалост.

православ

14.10.2015. 22:36

@Деки - Ко те то брате, Дејане слагао. Зар и ти припадаш групи демагога који те приче, по комунистичком програму разбијања СП Цркве, преко педесет година шире. И ништа од тог репертоара: "Папа постаје поглавар свих, прихвата се нови календар, долази Папа у Србију"..., ништа се не догоди а хиљаде поколебаних помреше. Те приче ће нас збуњивати и надаље, док је неких Артемија, Никанора, Георгија ... све на штету српског православног народа.

ranko75

13.10.2015. 14:36

Ne mislim da cemo se mi ili gruzini naljutiti ko je na 6 a ko na 7 mestu u diptihu.Sustina je da je vaseljenski patrijarh uvek grk sto je samo po sebe nepravedno,kao kod katolika do skoro bio uvek italijan.Glavni problem je sto vaseljenskoj crkvi odgovara usitnjavanje patrijarhata,kao sto americi odgovara usitnjavanje drzava,jer joj je lakse upravljati i manipulirati njima dok su sitne,odvajajuci se od Rusije,Srbije i Bugarske (Ukraina,Makedonija,CG, Bugarske),sto vaseljenski ispod zita podrzava

mirko76

13.10.2015. 17:52

@ranko75 - Glavni problem je sto zarad svoje dominacije ne zelimo ostalima da priznamo njihovo pravo. Ako cemo u tancine i ruska i ostale crkve stekle su autokefalnost samoproglasenjem i uz politicke okolnosti.

PO ZAKONU TURSKE

14.10.2015. 19:14

@ranko75 - ranko75@ - po sekularnom zakonu Turske Vaseljenski Patrijarh MORA da bude državljanin Turske Republike !....i ajd sad izaberi pravog čoveka od 3 000 Grka preostalih u Turskoj da bude Patrijarh Konstantinopoljski !!! Navodno je današnji Vartolomej vlaško-cincarskog porekla ??

samoproglašen !

14.10.2015. 21:25

@ranko75 - mirko76@-nema samoproglašene PC bez Tomosa Majke Crkve. Jerusalimska P. dala jhe autonomiju Sinajskoj PC, Antiohijska P. dala je autokefalnost Gruzijskoj PC još 486. od, a Kiparskoj 471. Konstantinopoljska P. dala je Tomos SPC 14.09.1219. i potvrdila 19.03.1924. Moskovsku/Rusku PC lično je proglasio vaselj..patrijarh Jeremija II Tranos 26.01.1589. u Moskvi, a potvrđeno na II Konstant. saboru 12.02.1593. Gramatom sa potpisima Meletija Pigasa(ALEX), Joakima VI (Antioh.) i Sofronija IV (Jerusal)

Vožd

13.10.2015. 16:19

@ivan s - Pa i askurđel ti leži na groblju. Jel misliš da tu nešto treba da se menja?

repus

13.10.2015. 17:17

@ivan s - не знам шта сте хтели да кажете па векови пролазе а божије куће и у њима иконе су ту хвала богу кроз векове са верним народом 500 година под турцима поред осталог и иконе су допринеле да опстанемо као народ и правосчлавни верници да се намножимо и обножимо

ivan s

13.10.2015. 17:56

@ivan s - Na groblju je po volji, a krst, a petokraka, a ništa. Ovo je nametnuto i obavezno za sve, a i u sukobu je sa Ustavom. I kod mene u kuhinji visi krst, žene radi, a ja tu vidim samo komad ukrštenih letvica i ništa više pa mi i ne smeta. U školi sve versko smeta, smeta i što veronauka nije u crkvenim prostorijama. Jel' ne može u školi samo Tesla npr., ili svaki kabinet prema svojoj nameni da ima nekog znamenitog ili jednostavno ništa?

православ

14.10.2015. 22:25

@ivan s - Био бих срећан да ми Иван одговори на питање: Какве везе су петокрака, Тито, комунизам ... имали са музичким, физичким, математиком, хемијом... да у сваком уџбенику и у свакој учионици буде тај црвени репертоар? Јеси ли се тада буни када је било заступљено антисрпско? када се сада буниш за вековно културолшко и слободарско српско?

nije mi jasno

13.10.2015. 16:13

Zaista mi nije jasno zasto se sastanak o svepravolslavnom saboru odrzava u Svajcarskoj? Zar nije logicno da bude u nekoj pravoslavnoj zemlji?

Srki

13.10.2015. 16:42

naravno da crkva mora da bude centralno organizovana, ali to ne znaci da se novac sliva u centralu. Ukoliko budu dovoljno pametni, dozvolit ce najvece moguce raspolaganje novcem na lokalu, a sama organizcija, odlucivanje i upravljanje treblo bi da bude centralizovano jer to iz same prirode vere proizlazi.

Srbija Balkan

13.10.2015. 17:52

Ne dajte se rusofilima jer se iza Rusa krije komunizam i kominterna.Kao i Sloba sto je koristio nacionalizam da kontrolse glupu masu,a u sebi je kao dobar komunista duboko prezirao srpstvo i tradiciju, tako i kominterna koristi rusku crkvu.Na zalost ti Azijati, premrezili su celu SPC.

Милутин

14.10.2015. 22:46

Неки проблеме се морају решити! Православна црква користи два календара што треба уредити. У Цариграду је 1. маја 1923. усвојен Новојулијански Миланковићев календар који ни до данас није заживео. Сама Грчка црква је подељена на новокалендарце и старо календарце. Ређање цркава по реду је најмањи проблем, по мени, и то утиче само на сујету црквених поглавара не и на вернике. Први проблем је довођење Православних цркава под један календар. Најмање секти се створило од Православља.

Muta

15.10.2015. 05:40

Sve su to priče za malu decu, i hijerarhija i kalendar i eklisiologija, sve je to mućni pa prospi. Ceo Sabor će da bude fešta na kojoj Moskva i Carigrad treba da reše pitanje dijaspore. Da podele plen. Zato je to šatro uobličenu u formu eklisiologije. Vlast, moć, uticaj...To se pitanje rešava, dok to Moskva i Carigrad ne reše PC nema da mrdne sa mesta na kojem je.

Виктор

15.10.2015. 17:21

Шамбези је градић (општина) који је предграђе Женеве. Нешто као Дедиње у Београду.