Суд тражи да Николић скине ознаку тајности са списка Титове имовине!

В. Ц. С.

06. 10. 2015. у 22:03

Оставинска расправа иза Јосипа Броза настављена после три године паузе. Списак још није објављен

Суд тражи да Николић скине ознаку тајности са списка Титове имовине!

Као наследнице појављују се сестре Јованке Броз, Зора и Нада

ОСТАВИНСКА расправа иза смрти Јосипа Броза Тита, која траје више од три деценије, у понедељак је, после три године паузе, коначно настављена у Првом основном суду, у Београду. Суд ће тражити од председника Томислава Николића да скине ознаку тајности са спискова имовине остале иза бившег југословенског председника. Брозови наследници траже да се садржина тог "сефа 555" премести у депо суда, док наследници Карађорђевића не одустају од захтева да и они буду укључени у оставински поступак.

Последње рочиште у Брозовој оставини пре 5. октобра, одржано је 7. децембра 2012. У међувремену, преминула је и Титова удовица Јованка Броз, и завршен је и оставински поступак иза њене смрти. Као наследнице имовине некадашње прве даме, али и наследници њеног дела у Титовој заоставшти, појављују се Јованкине сестре Зора и Нада.

- Пре нешто више од годину дана правни заступник Титове унуке Светлане Броз тражио је од суда стављање привремене мере, којом би се обезбедило да се ствари из "Титовог сефа" у НБС пребаце у депо суда - каже Виолета Коцић Митачек, адвокат маршаловог сина Мише и унуке Златице. - Суд је одбио, због чега је уложена жалба Вишем суду. Виши суд је одбацио, затим наложио Првом основном суду да питање привремене мере поново размотри.

У публици су били и заступници престолонаследника Александра Карађорђевића, кнеза Александра и кнегиње Јелисавете: Зоран Живановић, Дејан Недић и Душанка Суботић Хомен. Како су нам потврдили, они су уложили поднесак суду, тражећи да буду укључени, будући да је Комисија председника Србије пре две године утврдила да ствари у "Титовом сефу" имају грб династије Карађорђевић!

Председник Комисије Оливер Антић тада је за "Новости" рекао да се комисија консултовала са судом, који је рекао да нема услова да чува нађене ствари, па су оне из безбедносних разлога враћене у депозит НБС. Такође је рекао да је са њих скинута ознака државне тајне, што данас у суду демантују. Следеће рочиште биће одржано 19. октобра.

СУДИЈА У НЕДОУМИЦИ

- СТЕКЛИ смо утисак да судија не зна шта би урадила поводом нашег захтева да се укључимо у поступак, па је расправа одложена. Није нам јасно како је тај предмет државна тајна, када је председник Николић скинуо ознаку тајности? И шта после три деценије уопште може да буде тајна у Титовом сефу - питају се заступници Карађорђевића.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

Zoran1

07.10.2015. 06:49

"Drug" Tito nije posedovao nikvu imovinu "sve je bilo narodno" i narod je sve njegove luksuze placao. Zato sto je sve bilo narodno naravno, ali narod se nije usudio ni blizu prici. Narodni galeb, narodni plavi voz, narodni beli dvor, narodna lovista, narodni podzemni gradovi "sve je to bilo narodno i narod je sve to koristio svakodnevno". Jos pojedini nisu ukapirali i sumnjam da ce ikada.

titic

07.10.2015. 12:29

@Zoran1 - Nista od toga sto si pobrojao nije pripadalo licno njemu. Sve je vlasnistvo one drzave ili republika.. Njegovi potomci su obicni gradjani, neki zive preskromno. Vise nekretnine ima najsiromasniji estradnjak na Dedinju nego Tito. U stvari, Tito nema nikakvu nekretninu na Dedinju, ili bilo gde u Jugi. E ali zato Aco ima od Triglava do djevdjelije.

Zoran1

08.10.2015. 06:07

@Zoran1 - titic, Cela drzava je bila njegovo vlasnistvo a narod kao dobri poslusni robovi su igrali kako je on svirao. Kada je on bio pri kraju zivora pojavili su se drugi koji su cinili sve sto su mogli da mu otmu ono sto je on hteo da zadrzi za sebe. Okruzio se sa psihopatama pa nije ni cudo da su se okrenuli protiv njega. Do duse svi vladari iz senke pa i mnogi politicari (njihove sluge) su psihopate u pravom smislu reci.

titic

09.10.2015. 00:10

@Zoran1 - Zoki i ostali, vidite vi sta cete sa mega lopovima iz naseg naroda koji su dosli do ogromne LICNE imovine za kratko vreme, mani se Tita vise. Eno ti, zardjaloj krntiji Galebu usidrenioj u Rijeci moze prici ko god hoce. Nista lose sto je ona drzava imala luksuzne objekte u svom vlasnistvu, samo je gadno kad dodje lopovima do shaka da o njima odlucuju. Danas 5 ljudi poseduju Srbiju, ali stvarno.

titic

09.10.2015. 09:46

@Zoran1 - Sa pravne tacke, nista od gore pobrojanog nije bilo njegovo vlasnistvo. Sa filozofske tacke, on nije bio vlasnik ni SAMOG SEBE a ne Juge. Narocito posle 1975. drugi mu odredjivali gde ce ici, kad ce ici, sta ce raditi, sta ce reci, gde ce ziveti, hoce li ziveti sa zenom, gde ce primati sluzbene posete, sta ce potpisati, itd. Luksuzniji gliser ima Sandra Afrika od Galeba dok jos nije postao gomila zardjalog gvozdja u rijeckoj luci, o koji se ne otimaju ni Zalatica, ni Misa niti Joska.

Jastreb Sokolov

07.10.2015. 13:03

"Drugarica " Jovanka, dosla je u Beli Dvor sa " v e l i k i m " mirazom iz Like, a "Drug " Tito, sef i zlato doneo iz Zagorja, te naslednicima treba to vratiti....

Balkanska ulica

11.10.2015. 09:27

@Jastreb Sokolov - A cika Pera dosao sa bisagama zlata 1903. u Srbiju, jel tako Jastrebe sokole?Prema onoj TV emisiji "Balkanskom ulicom", manje vise svi su dolazili sa oancima i caksirama, i zavezljajem sirotinje, niko u odelu. Niko da donese, ali zato danas da odnesu (mislim na one koji izvlace lovu iz zemlje).