Сад шегрти коло воде

Миломир Краговић, књижевник и новинар

05. 10. 2015. у 16:50

Сад шегрти коло воде
Сада разумем зашто се чује толика дрека око градње две куле на обали Саве. Увозићемо мајсторе и извозити докторе наука!

РИПЛИЈЕВСКИ одзвања податак да је само један ученик у Србији пожелео да буде водоинсталатер. Чак и у Црној Трави, колевци зидарства, тамошња техничка школа "Милентије Поповић" кубури са бројем уписаних. Сви беже од мистрије!

Драган Коцић, директор некад чувене школе, вели да нуде све за џабе: и смештај, и исхрану, и уџбенике... Упркос томе, само двадесетак нових школараца. У "златно доба" седамдесетих уписивало се око двеста ђака. То је, очигледно, прошлост.

Подаци казују да је у Србији 30.000 празних занатских места и да недостају мајстори грађевинске, текстилне, кожарске и машинске струке. У развијеним земљама западне Европе траже 100.000 квалитетних занатлија. Без обзира на то, сви би да се упишу у велике школе и да ускоче у тамна одела. Ко да ради у време ријалитија и баханалија свих врста.

Док занати изумиру и док су трогодишње мајсторске школе пред гашењем, штанцују се докторати!

На приватним факултетима и високим школама студира 30.000 студената! У сиротој Србији произведу се два доктора наука дневно! Како ствари стоје, у следећој деценији бићемо препознатљиви и по броју доктора и докторчића који ће бити на бироу незапослених, јер ни носиоци не разумеју своје радове који се, углавном, преписују са интернета. По систему - плати па клати!

Ко данас да држи мистрију или да поправља славине, да копа тврду земљу, кад се створила клима у којој од рада треба бежати као ђаво од крста. Кулирај и уживај, докле год имаш спонзора. Нека шљакају пензионери, а тинејџери ће у кул кафићима чекати дипломе монденских школа.

Сада разумем зашто се чује толика дрека око градње две куле на обали Саве. Увозићемо мајсторе и извозити докторе наука! Зар нам није била боља променада бродских олупина, крша и лома, урушених кућерака, пропалих пруга и оноликог блата.

Замислите како будаласто, и ретро звучи она песмица из прошлог века са рефреном "Да нам живи, живи рад"? Кога, бре, она може да пробуди?!

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (14)

Laza

05.10.2015. 18:53

Nema vise ko da radi.Svi ce jednoga dana postati doktori Ne znam cega.A mi cemo uvoziti majstore.Sve je tacno u tekstu.Da li o ovom problemu Neko brine?

Petar

05.10.2015. 18:57

Ja sam zanatlija i to mladji.Jedva sastavljam kraj sa krajem.Hocu i ja da se negde uclanim pa da zivim od ladovine.

Svetislav Janković

05.10.2015. 20:38

A vidim Milomire, graditeljski dokazan si. Vas književnike, novinare i ostale čobanske komesare, štancovala partijska škola- bez bar koda, pa sad držite slovo ljubve, ovom sluđenom, opljačkanom i obzčašćenom narodu! Jelte, vi ste radom u aleksinačkim rudnicima, platili vaše partijske čkole i kupovali stečenu imovinu. Pa ko velite, sad imate moralnih prava mladeži da pridikujete i morališete. A nije vas stid što su za vašeg života, bar tri države ubijene i opljačkane- a da repom niste makli.

ivan seljak

05.10.2015. 21:25

što se tiče mogućnosti zaposlenja u srbiji, vi ste dragi gospodine nešto debelo pobrkali. vi, ili živite negde daleko, ili vas je neko nagovori da ovo napišete.

021 NS

05.10.2015. 22:08

Budalasti članak. Ko je ovaj tip da se tako shishodljivo odnosi prema akademskim titulama ("doktori i doktorčići")?

Pera

05.10.2015. 22:36

Nije sniahodljivo nego prepotentno.Ja se slazem sa gospodinom Kragovicem.Doci ce vreme da nemamo kvalitetne majstore i previse neupotrebljivih doktora.

Slavoljub

05.10.2015. 23:26

U Srbiji tesko prolazi istina.Covek napisao da imamo manjak pravih majstora i visak nazovi doktora, a ta cinjenica nervira neke citaoce.Ali svi znamo da je to tacno.

Hleba bez motike

06.10.2015. 19:08

Koliko komentara, ali ne hvali rad.Kao da smo svi u rijaliti blatu.Hocemo na Zapad a da ostanemo ovakvi kakvi jesmo.E to nece proci.

Pevaljke rade

06.10.2015. 21:08

Idemo svi u pevace.To je bolja tezga nego pijacna.Pa segrti su i ministri.Nista im ne fali.Mlate pare!