Све што се човеку у животу дешава, искушења су Господња. Молим се Богу, верујем у своју цркву и у свог патријарха Иринеја.

Овако је, кратко, за "Новости", владика Филарет прокоментарисао последњи апел житеља Лимске долине, упућен пре неколико дана његовој светости патријарху Иринеју и Синоду СПЦ, са молбом да се епископ врати на чело Милешевске епархије.

Од разрешења на мајском заседању Сабора СПЦ, бивши владика милешевски Филарет живи у конаку манастира Св. Козме и Дамјана на Златару. На овој планини, последњих седмица, владало је готово зимско време. Ниске температуре, киша, магла... Хладно и без грејања било је и у манастирском конаку где владика борави. Иако нарушеног здравља због проблема са повишеним шећером, владика време проводи у молитви и са верницима који га свакодневно посећују. Далеко од пута, у крају где снегови навеју сметове високе и до два метра, кажу његови гости, стрепи једино од предстојеће зиме.

Владика, међутим, није желео да даје било какве изјаве о свом положају, нити да коментарише последњи апел житеља Лимске долине, упућен пре неколико дана патријарху Иринеју и Синоду, да услише жељу народа и епископа врате на чело Милешевске епархије.

Током последња четири и по месеца од разрешења владике Филарета, више оваквих молби са потписима неколико хиљада верника из општина Пријепоље, Прибој, Нова Варош, Сјеница и Пљевља упућено је врху СПЦ.

У апелима верници подсећају на допринос владике Филарета обнови Милешевске епархије и наглашавају да је 16 година његовог рада у епархији "обележило несвакидашње прегалаштво, обнављање старих и подизање нових светиња". На светим водама Лима, кажу верници, владика је са народом подигао 36 нових цркава, шест започетих се гради, а обновљено је и 14 порушених и запустелих средњовековних манастира, међу њима и Давидовица, Ораховица и Куманица.


НЕИМАРСКИ ДУХ

верници подсећају да је владика Филарет са верујућим народом, манастиру Милешеви, гробном месту Св. Саве, вратио стари сјај и славу. Обновљени су његови конаци, библиотека и ризница, основан је црквени радио, епархији враћено одузето земљиште...