Министарство: Закон о максимуму запослених у јавном сектору је орочен и изнуђени инструмент

Танјуг

29. 09. 2015. у 17:57

Закон о начину одређивања максималног броја запослених у јавном сектору је орочени, изнуђени инструмент, који поставља начин и даје средства да држава сагледа где и како свој посао може да обавља на рационалнији начин, саопштило је Министарство за државну

Министарство: Закон о максимуму запослених у јавном сектору је орочен и изнуђени инструмент

Илустрација

Закон о начину одређивања максималног броја запослених у јавном сектору је орочени, изнуђени инструмент, који поставља начин и даје средства да држава сагледа где и како свој посао може да обавља на рационалнији начин, саопштило је Министарство за државну управи и локалну самоуправу.

Поводом често постављеног питања да ли Закон о начину одређивања максималног броја запослених у јавном сектору приморава на пензионисање свих оних који у овој години испуњавају услове за пензију, а нарочито жена, Министарство истиче да сам по себи тај закон не прописује ни где ни колико уштеда може да се нађе.

Али, додаје се, у рукама одговорних руководилаца омогућава да се јавна управа рационализује са најмање могуће штете, чак и са могућим побољшањима.

Напомиње се да члан 20 тог закона прописује да се пензионишу они који за то имају навршене услове за одлазак у старосну пензију, осим уколико постоји потреба за датим радним местом и даљим ангажовањем запосленог ради континуитета процеса рада.

У том случају, како се наводи, споразумни наставак рада је дозвољен, односно, у складу са ставовима које Министарство заузима, те Закон не треба схватити тако да пензионисање запослених против њене/његове воље представља основ за ново запошљавање, стоји у саопштењу.

Уколико постоји, пак, могућност да се нечијим пензионисањем спречи да неко други, истих квалификација и стручног знања, остане без посла и без пензије, социјално је одговорно да се тако и учини.

С тим у вези, подсећа се, Министарство је у више наврата упутило јасну поруку јавности и социјално-економским партнерима и у комуникацији са другим државним органима.

Закон о максимуму не дискриминише, чак се ни не бави било каквим личним карактеристикама или квалитетима запослених, јер су услови за пензију прописани другим законима, као што је Закон о пензијско-инвалидском осигурању или посебни закони којима се регулишу специфични услови рада у полицији, високом образовању и слично.

Чињеница је да, с обзиром на важеће законе, члан 20 највише погађа жене између 60,5 и 65 година живота, али погађа и значајан број запослених са бенефицираним радним стажом-најчешће мушкараца, наводи се, између осталог, у саопштењу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Ljiljana K.

30.09.2015. 09:34

Činjenica je da niko nije hteo da napravi sistematizaciju STVARNO POTREBNIH radnih mesta. Lakše je bilo ovako. Na mesto otpuštenih će zaposliti podobne. S obzirom da je prinudno penzionisanje najviše pogodilo žene, ne verujem da će na mesta otpuštenih žena biti zaposlene druge žene. Time će odnos zaposlenih žena prema zaposlenim muškarcima biti još više narušen na štetu žena, u društvu u kome su one većina. Zaposlene žene u tim godinama su najčešće retki stručnjaci, koje nije tako lako zameniti.