Патријарх Иринеј: Још није време за посету папе

Танјуг

27. 09. 2015. у 22:21

Српска православна црква сматра да још није време да папа посети српску Цркву, изјавио патријарх Иринеј, који каже да папу као државника власти могу увек да позову да посети Србију и да се Црква у то неће мешати

Патријарх Иринеј: Још није време за посету папе

БЕОГРАД - Српска православна црква сматра да још није време да папа посети српску Цркву, изјавио патријарх Иринеј, који каже да папу као државника власти могу увек да позову да посети Србију и да се Црква у то неће мешати.

"Ми као Црква не бисмо имали ништа против, нама би чак била и част да примимо папу, али имамо у виду огроман број нашег народа који је из Хрватске протеран, а неки и данас живе као избеглице у тешким условима", рекао је патријарх у интервјуу за портал Вести онлајн.

Патријарх је подсетио да су се за време Другог светског рата страшне трагедије догодиле на тим просторима, чак је велики број њиховог клира узео учешћа у најгнуснијим делима над српским народом.

"Ми смо били једна црква до половине 11. века и имамо много заједничког. Камо среће да смо ближи једни другима, јер на оном заједничком треба да градимо заједницу од које сигурно не би било штете, него користи, али сматрамо да још није време за такву посету", рекао је патријарх.

Говорећи о канонизацији кардинала Алојзија Степинца, српски патријарх каже да је СПЦ о томе већ све рекла, те да је реч о човеку који је у трагичном времену био на челу Католичке цркве у Хрватској.

"Немамо података, бар јавних, да је ишта учинио да ублажи стање нашега народа у Хрватској и да спречи геноцид који је спроведен над нашим недужним народом, над децом", навео је Иринеј.

Он је подсетио и да је у селу Млаки, крај Јасеновца, био је логор од 20.000 деце, да је Немица, рођена у Бечу, удата за Србина Будисављевића у Загребу, из тог логора извукла 12.000 деце.

А ми, казао је патријарх, немамо ниједан доказ да је кардинал Степинац спасао једно дете.

"Тамо је спроведен геноцид. Ми не знамо колико је Степинац томе допринео, али знамо да ништа није учинио да не дође до тога. Кажу да постоје нека писма која је писао Павелићу, то вероватно, али јавно нигде није иступио, а примио је највећа одликовања од Павелића у том мутном и тешком времену", рекао је Иринеј.

У интервјуу, који је поглавар СПЦ дао током посете Канади у функцији администратора Епархије канадске, патријарх је поручио српском народу да, иако су невоље садашњег времена превелике, све је то, каже, тренутно стање, те да ће српски народ показати да је мирољубив народ, народ који зна шта је култура, народ који зна шта је држава и да ће то стање бити промењено, на радост и на корист нашег народа.

Упитан где се данас налази СПЦ, патријарх каже да је она ту где је увек и била са својом мисијом, са својом улогом у народу.

"Она је својом улогом имала значајан допринос у стварању и постојању наше државе и њена улога, ма колико неко имао неко друго мишљење, видна је и позната у нашој историји, нашој култури. Много чега не би било да није било Цркве", закључио је патријарх.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

M.Mila

27.09.2015. 23:48

Doci ce Papa u svoju parohiju dase prvo prekrstimo u katolike ili nesto mozda nije jasno. Zato je Papa na moje veliko cudzenje najavio dase slavi JEDAN Uskrs. Nastaju teska vremena i to stoji u Sveto Pismo koje i mi obicni smrtnici citamo.

lampas vristalo

28.09.2015. 00:58

Vatikan je bio jasan, za nikakvo dobro je trositi vreme na bezboznike prvog reda nereda.

neca

28.09.2015. 07:35

Jedna vera a koliko crkava. I oni iz ljudskih razloga ne zele da sednu za sto i razrese probleme koje prostoje izmedju. Kome i zasto je u cilju da Papa ne dodje? Cega se to SPC plasi kad stalno govori nije vreme? Pa za njih nikad nece doci. Kao pravoslavcu mi je potpuno svejedno kada ce doci. On bi bio gost i kao takvom bi se i ponelu i srpskom i hriscanskom duhu.

Ђура Змај

28.09.2015. 12:54

Никад то време неће ни бити, неће доћи.!!

High Y Yu

28.09.2015. 16:12

Samo me zanima koliko je patrijarh Pavle javno radio protiv ratova devedesetih.