Хрватска отворила прелазе; Вучић: Отклонићемо блокаду; Милановић: Нисам рекао да су Срби варвари

Новости онлине

25. 09. 2015. у 17:09

Гранични прелази Бајаково и Товарник отворени за саобраћај, без ограничења, јављају репортери "Новости" на лицу места. Влада Србије у 21 сат одлучује о укидању мера које је Србија донела као одговор на економску агресију Хрватске

Хрватска отворила прелазе; Вучић: Отклонићемо блокаду; Милановић: Нисам рекао да су Срби варвари

Фото: Милутин Лабудовић

Гранични прелази Бајаково и Товарник отворени за саобраћај, без ограничења, јављају репортери "Новости" на лицу места.

Како јављају наши репортери, Хрватска је на Батровцима пустила прве камионе после шест дана чекања. Први камиони који су прешли границу са Хрватском били су бугарских и турских таблица, у транзиту кроз државу.

Хрватска новинска агенција Хина наводи да су за сав промет још затворени гранични прелази са Србијом: Илок, Илок 2, Принциповац, Принциповац 2, Ердут и Батина.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је данас да је на српско-хрватској граници поново успостављен саобраћај без ограничења из Србије ка Хрватској и да је то велика победа за све грађане Србије.

Он је додао да је премијер Александар Вучић заказао седницу владе за вечерас у 21 сат, те да очекује да ће се као тачка дневног реда наћи и укидање мера које је Србија донела као одговор на економску агресију Хрватске.
ОТВОРЕНИ ПРЕЛАЗИ БАЈАКОВО И ТОРНИК

Хрватска влада донела је одлуку о отварању прелаза ка Србији, без ограничења, сазнају "Новости".
— Vlada R. Hrvatske (@VladaRH) September 25, 2015
ХИНА: ШЕСТ ПРЕЛАЗА И ДАЉЕ У БЛОКАДИ

Хрватска новинска агенција Хина наводи да су за сав промет још затворени гранични прелази са Србијом: Илок, Илок 2, Принциповац, Принциповац 2, Ердут и Батина

СТЕФАНОВИЋ: ПОБЕДА ЗА СВЕ ГРАЂАНЕ СРБИЈЕ, ОДЛУКА ВЛАДЕ У 21 САТ

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је данас да је на српско-хрватској граници поново успостављен саобраћај без ограничења из Србије ка Хрватској и да је то велика победа за све грађане Србије.

"Наша граница је сад потпуно деблокирана и сматрам да је ово велика победа за све грађане Србије. Ми смо се понашали озбиљно и одговорно, а показало се да је Хрватска прекршила и Споразум о стабилизацији и придруживању и друге споразуме", рекао је Стефановић.

Он је додао да је премијер Александар Вучић заказао седницу владе за вечерас у 21 сат, те да очекује да ће се као тачка дневног реда наћи и укидање мера које је Србија донела као одговор на економску агресију Хрватске.

ОСТОЈИЋ: ДЕБЛОКАДА ГРАНИЦЕ

Министар унутрашњих послова Хрватске Ранко Остојић изјавио је да је у 17 сати извршена деблокада границе и да сви аутомобили и камиони, без обзира на регистрације, могу да уђу у Хрватску.


НА ПРЕЛАЗУ ШИД ВИШЕ НЕМА ИЗБЕГЛИЦА

Избеглице из Сирије и осталих земаља Блиског истока, које су данима биле привремено смештене на ничијој земљи између граничних прелаза Шид и Товарник, прешле су данас у Хрватску.

Како су Тањуговом извештачу рекли припадници хрватске граничне полиције, један део избеглица у току дана пребачен је на територију Хрватске, ка граници са Мађарском, а други део на железничку станицу у Товарник.

Локација око православног гробља, где се налази око петнаестак празних шатора, затрпана је гомилом смећа и ствари које су оставиле избеглице. То место тренутно чисте екипе јавно-комуналних предузећа из Шида, док се, како су рекли припадници хрватске полиције, чекају и њихове колеге с друге стране границе.

На питање да ли ће на то православно гробље наставити да долазе избеглице, хрватски полицајци су рекли да не знају и да то не зависи од њих. Тренутно се око гробља осим комуналних екипа налазе само хрватски полицајци и поједине новинарске екипе које снимају напуштени привремени камп.


УПРАВА ЦАРИНА: КОЛОНА НА ПРЕЛАЗУ БАТРОВЦИ ДУГА ОКО 20 КИЛОМЕТАРА

Управа царина Републике Србије је потпуно спремна да интензивира темпо активности, како би се надоместио губитак времена настао услед вишедневног застоја у промету робе саопштила је та институција.
 
"Колона на граничном прелазу Батровци тренутно је дуга око 20 километара и у њој је око 700 камиона, а од тог броја половина су турски, 20 одсто бугарски, 20 одсто мешовити, док је око 10 процената српских теретних возила. Путнички саобраћај се нормално одвија, али су грађани информисани и без преке потребе нису ни кретали на пут преко Батроваца и Шида, тако да је обим путничког саобраћаја био знатно смањен" наводи се у саопштењу Управе царина.

ДАЧИЋ: ВЕЛИКИ УСПЕХ ВЛАДЕ СРБИЈЕ

Укидање једностране и противправне одлуке хрватске владе о блокади границе са Србијом представља велики успех политике Владе Србије на челу са премијером Александром Вучићем, поручио је шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

То је, према Дачићевим речима, и велики пораз неодговорне политике Владе Хрватске и њеног премијера Зорана Милановића.

Дачић је изјавио да грађане и привреднике у региону овакав исход може само да радује, јер је начело слободе кретања људи, робе и капитала од кључног значаја за економски развој и стабилност.

Грађане Србије може да радује чињеница да Србија има премијера и Владу који су способни и храбри да доносе најбоље могуће одлуке за Србију и да у томе имају подршку ЕУ и других наших партнера, навео је Дачић у изјави коју је Тањугу проследило Минисарство спољних послова Србије.

"То се по први пут јасно видело после дугог низа година и то најбоље потврђује да је Србија на правом и добром путу", закључио је Дачић.

ХАН ЗАДОВОЉАН ПОСТУПАЊЕМ СРБИЈЕ ПО ПИТАЊУ ИЗБЕГЛИЦА

Европски комесар за политику проширења Европске уније Јоханес Хан рекао је данас, у разговору са министрима Небојшом Стефановићем и Александром Вулином, да је врло задовољан хуманим поступањем Србије са избеглицама и начином решавања мигрантске кризе.

Похваливши покретања Механизма цивилне заштите, Хан је нагласио да је Европска унија, имајући у виду капацитете са којима наша земља располаже, спремна да Србији пружи финасијски помоћ, саопштило је Министарство унутрашњих послова Србије.

Говорећи о Акционом плану за Поглавље 24 - правда, слобода, безбедност, Хан је указао да је Европска комисија задовољна квалитетом тог плана и додао да очекује да ће се он у најскорије време наћи пред државама чланицама Европске уније.

Министар унутрашњих послова Стефановић рекао је да ће током следеће седмице Влада Србије утврдити текст Акционог плана за Поглавље 24, чиме ће се стећи формални услов за упућивање Акционог плана државама чланицама ЕУ.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Вулин је истакао да Србија, као одоговорна држава, хумано поступа према свим мигрантима и да се наша земља труди, да у складу са могућностима, избеглицама обезбеди неопходну помоћ и негу, наводи се у саопштењу.

ВУЧИЋ ЗА ХРТ: У 21 ЧАС ОДЛУКА О ОТВАРАЊУ ГРАНИЦА ПРЕМА ХРВАТСКОЈ

У разговору за Дневник ХРТ-а премијер Вучић је демантовао да је српска влада отворила коридор за избеглице према Мађарској.

- Ми никада не бисмо повлачили никакве мере, нисмо их ни повлачили. Никаквих нових коридора нема, наставићемо да примамо избеглице као и до сада - рекао је Вучић.

Истакао је да је задовољан одлуком Владе као и да се ово све одиграло само зато што је у Хрватској почела предизборна кампања.

- Трудићемо се да на тешку, неретко неуобичајену, помало примитивну реторику не одговарамо истом мером. Грађани Хрватске су добродошли у нашу земљу и једва чекамо да нам дођу. У 21 сат ту одлуку ће донети Влада Републике Србије - потврдио је Вучић.


ОСТОЈИЋ: ХРВАТСКА ЗАДРЖАВА ПРАВО МЕРА ПРЕМА СРБИЈИ

Министар унутрашњих послова Хрватске Ранко Остојић рекао је данас, након отварања границе према Србији, да Хрватска задржава право да поново уведе мере према Србији уколико се понови ситуација неконтролисаног прилива људи.

У разговору за РТЛ он је на питање да ли је граница отворена због притиска из Брисела, рекао да Европска комисија нема ниста с деблокадом.

"Хрватска је самостална држава и чланица Европске уније. Не мозе се догодити да се једна нечланица позива на Споразум о стабилизацији и придрузивању. Мислим да је премијер био јасан, мислим да ће неки дуго причекати да се придрузе Европској унији', рекао је Остојић, а пренео "Јутарњи лист".

'Издрзали смо и 10.000 и 70.000, то није проблем док год транзит иде. На чему смо инсистирали јесте да стане неорганизован и некоординисан прилив", избеглица, додао је хрватски министар.

Остојић је објаснио да је "био у Београду и да се чуо телефонски са министром спољних послова Србије".

"Био сам и у Бриселу, али то не може бити на начин да ми кажу да у Србији нема никога или да ми кажу да је Мађарска спремна да сарађује", додао је он.

"На терену имамо потпуно другачију ситуацију. Дакле, ти разговари су губљење времена. Ми смо овде спасавали животе. Хрватска је направила велики посао. Треба захвалити свима који су овде помагали, од полицајаца до волонтера. То су све хероји који су овде помагали целе дане и ноћи", истакао је Остојић.

МИЛАНОВИЋ: ЖЕЛИМО НОРМАЛНЕ ОДНОСЕ СА СРБИЈОМ

Хрватски премијер Зоран Милановић вечерас је у директном укључењу у дневнику РТС-а изјавио да Хрватска жели нормалне односе са Србијом и да Срби у Хрватској од њега немају бољег пријатеља.

Поводом одлуке хрватске Владе о отварању границе са Србијом, Милановић је рекао да меру о затварању границе може донети поново јер Хрватска има проблеме и да је зато тражио од српског премијера да "организовано део избеглица преусмерава и према другим земљама, а не само према Хрватској".

Милановић је демантовао да је Србе назвао варварским народом и напоменуо да Срби од њега већег пријатеља немају, иако то што чини, како је навео, "чини на сопствену штету".

Упитан на шта је мислио употребивши јуче реч варвари, Милановић је рекао да Мађарска прави зид према варварима, "јер Орбан и друштванце варварима доживљавају Арапе".

На питање зашто је за Србију рекао да је "случајна држава", Хрватски премијер је одговорио: "Зато што морате доказати да сте органозована држава. Србија може много боље и ми желимо нормалне односе".

ДЕВЕНПОРТ: ПОБЕДА ЗДРАВОГ РАЗУМА

Шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт поздравио је вечерас отварање српско-хрватске границе за сва возила и робу и оценио да та одлука представља победу здравог разума

"Поздрављам отварање српско-хрватске границе за сва возила и робу - победа здравог разума!", написао је Девенпорт на свом Твитер налогу.


МИЛАНОВИЋ: НИСАМ РЕКАО ДА СУ СРБИ ВАРВАРИ

Хрватски премијер Зоран Милановић вечерас је у директном укључењу у дневнику РТС-а изјавио да Хрватска жели нормалне односе са Србијом и да Срби у Хрватској од њега немају бољег пријатеља негирајући да је Србе назвао варварима.

Поводом одлуке хрватске Владе о отварању границе са Србијом, Милановић је рекао да меру о затварању границе може донети поново, јер Хрватска има проблеме и да је зато тражио од српског премијера да "организовано део избеглица преусмерава и према другим земљама, а не само према Хрватској".

Милановић је демантовао да је Србе назвао варварима и напоменуо да Срби од њега већег пријатеља немају, иако то што чини, како је навео, "чини на сопствену штету".

Упитан на шта је мислио употребивши јуче реч варвари, Милановић је рекао да Мађарска прави зид према варварима, "јер Орбан и друштво варварима доживљавају Арапе".

"Ја тај Зоран Милановић, чији су преци партизани бранили Србе од усташа у Лици , реците кад сам то рекао?", рекао је Милановић новинару, додавши да није прецизно цитиран.

На питање зашто је за Србију рекао да је "случајна држава", Хрватски премијер је одговорио: "Зато што морате доказати да сте организована држава. Србија може много боље и ми желимо нормалне односе".

Упитан да ли је данас донео одлуку о деблокади после притисака из Брисела и критика да је Хрватска прекршила ШП, он је одговорио:

"Ја сам члан Савета ЕУ и тамо разговарам и са Ангелом Меркел и са Вернером Фајманом, тамо нико није био заинтерсован да говори о Србији и овој ситуацији. Тако да не видим ко би могао на Хрватску да види ту врсту притиска. То сигурно нису службеници ЕК".

Хрватска је, према његовим речима, учинила оно што је учинила недискриминаторно да би заштитила своје националне интерсе и да пошаље поруку - људи, сарађујте са нама.

На инсистирање новинара да прокоментарише то што је у Бриселу покренута својеврсна истрага због кршењеа ШП, он каже:

"Да ли је вама јасно да Хрватска може зауставити улазак Србије у ЕУ? Али, она то не жели. Ми желимо нормалне односе."

На питање да прокоменатрише реторику о Србији коју је користио протеклих дана, као на пример да Србија није држава него територија, он је то одбацио и још једном истакао да Србија није трећи свет и да Србија може оно што он тражи.

"Српска власт се понаса као да је земља трећег света, што није и ја то знам и зато то од Србије тражим, да се ради о Авганистану ја то не бих тражио", рекао је Милановић.

Додао је да га брину и текстови и написи у српској штампи.

ВИДЕО: ГРАНИЧНИ ПРЕЛАЗ РАЧА

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (35)

ЈЕДАН ОД ВУКОВА

25.09.2015. 18:04

Ја им не укидам ништа. Одавно ништа њихово не купујем.

Трифун

25.09.2015. 21:05

@ЈЕДАН ОД ВУКОВА - Ни ја.За неколико динара,за која мислите да сте уштедели купујући јевтинију/неквалитетнију хрватску робу,Ви браћо Срби што купујете ту робу уствари продајете нешто што нема цену - продајете своје ПРЕТКЕ и своје ПОТОМКЕ.Размислите о томе.

mitrovič despota ilija

25.09.2015. 18:30

izjava gospodina ministra je nediplomatska. pre davanja izjava treba uljučiti mozak. ovako data izjava potvrdjuje onu narodnu brži mu je jezik od pameti. ovog puta treba biti konkretan srpski narod nije ratovao i nije pobedio nikog. ne pominjite narod uzalud.

Epigon

25.09.2015. 18:31

Da vam pomognem gosin Milanoviću; Otiđite u Brisel i dogovorite se sa članicama EU a naročito sa Grčkom u koju ulaze migranti i sa Mađarskom koju su bukvalno zaplavile izbeglice dok ste vi gledali iza ćoška nekoga i smeškali se, e sad primite i vi malo izbeglica to je ljudski, a najljudski je da se dogovorite sa Mađaeskom koliko oni propuste toliko i vi, a Grcima recite i drugim članicama da bolje čuvaju NATO granice. Imate dovoljno tih ratnih NATO brodova pa koji natovarite Amerima. PROSTO je!

Zeus

25.09.2015. 21:09

@Epigon - Dragi Epigon, i kroz Mađarsku migranti proilaze dalje, kao i u Hrvatskoj. Znači, nije ih Mađarska primila da ih zadrži već da ih prebaci dalje u Austriju. Nadalje, kako da Grci čuvaju kažeš NATO granicu, kad je i Turska član NATO-a., Misliš valjda na EU granicu.

Two Scars

25.09.2015. 18:53

to nas nece spreciti da i dalje bojkotujemo sve proizvode iz licemerne drzave hrvatske. + kupujemo domace i koliko toliko jacamo nasu privredu.

Nena

25.09.2015. 23:04

@Two Scars - Ko vam je kriv što bojkotujete sve žive proizvode? To je diskriminacija! Nije u redu diskriminisati svakoga pa ni proizvode! Znate li vi da nije važno odakle dolaze proizvodi? Svaki kupac ima pravo da bira koji god hoće proizvod bez obzira na poreklo proizvoda. Imate kupaca koji kupuju njihove proizvode. Mogu vam reći da su njihovi proizvodi isto dobri kao i naši. Imate i ljude koji vrše transport bilo kakvih proizvoda. Ispunjavaju zahteve svojih naručioca ili kupaca!

Ako cemo posteno

25.09.2015. 19:16

@Vesna - Pa sad, poceli smo da saramo. Zvanicni odgovor je u 21 cas, a nezvanicni 5 minuta posle otvaranja granice pojavilo se 300 izbeglica na Horgosu, tako da ispada da smo ipak pristali da "sharamo".

Dobrivoje

25.09.2015. 19:41

nisu mi jasni ovi izvestaci sto kazu da se javljaju sa nicije zemlje,kao da su na antartiku jer samo tamo ima nicije zemlje

Marko Škorić

25.09.2015. 21:04

@Dobrivoje - Dobrivoje :Vi kao da niste nikada bili na graničnim prelazima. To je prostor između dva graničnih preklaza dve države.

Nena

25.09.2015. 22:59

@Dobrivoje - Da ste bar putovali u neke druge zemlje, onda biste znali šta znači čekanje na granici! To zna svaki putnik koji ide na ekskurziju u neku drugu zemlju ili radnik koji vrši transport određenih proizvoda.

Miki - Zg

25.09.2015. 21:10

Najviše glasova -poena u HR. dobijete na extremnim izjavama protiv Srba ,Srbije .Tako je za EP ( Ruža Tomašić ),HR parlament ,gradonačelnika itd.To je dobitna kombinacija ,kakav EU ,kakova demokracija ,kakavi bakrači .

xrisos

25.09.2015. 23:07

Predlažem Srbima da bojkotuju hrvatsku robu bar 3-4 mjeseca i kupuju svoju kao što to činimo i mi u B.Luci pa da vidite kakve će pjesme pjevati. Pa odnose vam pola milijarde evra iz države godišnje.

Marijana BG

26.09.2015. 01:31

@xrisos - Mi u Srbiji ni ne znamo sta je vise domace kad su demokrate pola preduzeca prodala hrvatskim tajkunima za tepsiju ribe .

Suzana

26.09.2015. 02:06

Bilo je potrebno da se umesa i EU kako bi se Milanovic urazumio. Umislio je da je Hrvatskoj sve dozvoljeno jer je clanica EU.

nikolak4

26.09.2015. 09:33

Gospodine Milanoviću ako tv ne laže izgovorili ste da je Mađarska izgradila ogradu prema barbarima (sto mislim da se sa hrvatskog prevodi varvari) "srbima ne" to su vaše reči.

Памет

26.09.2015. 15:05

@Miro Đokić - И један и други? И један и други.

Sacha

26.09.2015. 09:51

Milanovicu je svojom neodgovornom politikom uspelo da nas par dana vrati u devedesete. Mogu samo reci: hvala Bogu da nije nas premier. Ako mozemo nesto korisno da izvucemo iz ovoga je da smo videli ko su "Milanovici" kod nas. Od politicara koji su potpaljivali vatru samo da bi pokupili par jeftinih poena kojima ne bi trebalo dati da vode ni ovce a kamo li ministarstva do javnih glasila koja su u maniru devedesetih izbacivali epitete poput "ustasa" ili "idiot" cineci situaciju jos zategnutijom.

zakara007

27.09.2015. 04:59

Da sam se probudio iz 25-eto godisnje kome. I da mi neko kaze da je hrvacka nezavisna dobro ajde ... poverovao bi, ali da mi kazu da je predsednik Zoran Milanovic , a glavni drot Ranko Ostojic... mislim da bi se upiskio do smeha.