Мигранти блокирали гранични прелаз Брегана са Словенијом

Novosti online / Agencije

20. 09. 2015. у 08:01

Мигранти блокирали гранични прелаз Брегана са Словенијом

Фото: Тањуг, АП

Возовима и аутобусима избеглице из Хрватске крећу даље ка Европи. Мађарска војска на граници с Хрватском, виђени конвоји војних возила у пограничном подручју

Возовима и аутобусима избеглице из Хрватске крећу даље ка Европи. Мађарска војска на граници с Хрватском, виђени конвоји војних возила у пограничном подручју. Аустрија прети да ће избеглице вратити у Словенију и Хрватску.

БРЕГАНА: ВИШЕ ОД 1.000 ЉУДИ У ШАТОРИМА

Више од хиљаду људи на прелазу Брегана јутро је дочекало у шаторима. Помажу им волонтери, који нуде храну и воду. На Обрежју - иста прича.

Аустријска министарка унутрашњих послова Јохана Микл-Лајтнер незадовољна је таласом избеглица који се кроз Хрватску и Словенију креће према Аустрији и Немачкој, преносе аустријски медији.

Како каже, несхватљиво је да у Хрватској и Словенији није забележен готово ниједан захтев за азил, па ће Беч покренути такозвану "даблинску" процедуру за враћање избеглица према Љубљани и Загребу.


ТОВАРНИК: НА ЖЕЛЕЗНИЧКОЈ СТАНИЦИ 3.000 ЉУДИ

На железничкој станици у Товарнику чека око 3.000 људи. По избеглице кренуо воз који ће их превести до границе са Мађарском.

На једној од главних саобраћајница у околини мађарског града Нађкањиже, у близини границе с Хрватском, виђен је конвој војних возила, пише Јутарњи лист.


МЕРКЕЛ: ДА ХРВАТСКА НЕ ШАЉЕ НОВЕ ИЗБЕГЛИЦЕ

Немачка канцеларка Ангела Меркел позвала Хрватску да не шаље даље нове избеглице, наводе словеначки медији.


УЗ ПОМОЋ ПОЛИЦИЈЕ 6.000 ИЗБЕГЛИЦА ИЛЕГАЛНО ПРЕШЛО У МАЂАРСКУ

Више од 2.000 избеглица је илегалним прелазом код Ботова, током протекле ноћи, ушло у Мађарску, уз помоћ полиције из Копривничко-крижевачке жупаније, након што их је дан раније на истом прелазу ушло још 4.000.

Тиме је илегални прелаз код Ботова постао један од најчешће коришћених у актуелној избегличкој кризи, пренела је агенција Хина.

Прво је у два сата ујутро у Ботово стигао воз са 11 вагона у којима је било нешто више од 1.000 избеглица и миграната, а затим је у пет и седам сати стигло још 20 аутобуса са око 1.000 људи.ЗА ЧЕТИРИ ДАНА У ХРВАТСКУ УШЛО 25.000 ИЗБЕГЛИЦА

Према подацима хрватског Министарства унутрашњих послова, од 16. септембра у Хрватску је ушло више од 25.000 миграната, а и даље је велики притисак на подручју Товарника, на граници са Србијом, где се тренутно налази око 3.900 људи.

Они ће током дана аутобусима и возовима бити превезени према граничним прелазима са Мађарском.


АУСТРИЈА ОДБИЛА ИЗБЕГЛИЦЕ ИЗ СЛОВЕНИЈЕ

Аустријска полиција почела је да одбија неке избеглице које су покушале да уђу у ту земљу преко границе са Словенијом, објавила је данас полиција.

Током ноћи је улазак забрањен за 100 избеглица на граничном прелазу Шентиљ, јер нису имали одговарајуће документе нити су затражили азил у Словенији, објавио је хрватски Јутарњи лист.


ПРЕКИНУТ ЖЕЛЕЗНИЧКИ САОБРАЋАЈ КРОЗ ХРВАТСКУ

Словеначке железнице обуставиле су данас потпуно међународни саобраћај на границним прелазима с Хрватском, а железнички саобраћај обустављен је и на границним прелазима са Србијом и Мадарском, објавиле су данас Хрватске железнице.

Након одлуке, која је донесена због ванредне ситуације везане за прихват избеглица, Словеначке жељезнице увеле су додатни превоз аутобусима на релацијама Добова - Загреб, Рогатец - Ђурманец, Средишче - Чаковец, Илирска Бистрица - Ријека - Илирска Бистрица, Пула - Бузет - Пула.

Возови на релацији Бузет - Подгорје - Бузет се обустављају.


САМО ЈЕДНА ИЗБЕГЛИЦА У СЛОВЕНИЈИ ЗАТРАЖИЛА АЗИЛ

Словеначки министар спољних послова Карл Ерјавец изјавио је данас да је из таласа од више од 2.000 избеглица колико је протеклих дана из Хвратске ушло у земљу, само једна особа у Словенији затражила азил.

Како је пренела је хрватска агенција Хина, Ерјавец је рекао да Словенија тренутно може да смести 9.000 избеглица који су илегално ушли у земљу и да ће Љубљани у случају ескалације и новог таласа избеглица бити потребна међународна финанцијска помоћ и заједничко решење за избеглице.ВУЛИН И ЕЛХАЂ АС САЈ ОБИШЛИ ПРИХВАТНИ ЦЕНАТАР У КАЊИЖИ

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин и генерални секретар Међународне федерације друштава Црвеног крста и Црвеног полумесеца Елхађ Ас Сај посетили су данас привремени прихватни центар за мигранте у Кањижи.

После разгледања специјалних шатора и других објеката кроз које је протеклих месеци прошао велики број избеглица и миграната из ратом угрожених подручја, Вулин је разговарао са гостом и представницима националне организације Црвеног крста о актуелној ситуацији и како држава и Црвени крст одговарају на хуманитарне потребе угрожених.

Црвени крст је један од највећих донатора у тој ситуацији, без чије помоћи Србија не би била у стању да тако брзо и ефикасно обезбеди храну, хигијенске и друге производе, као и људе који су све време у прихватним центрима, рекао је Вулин новинарима.

"За нас је велика ствар то што имамо велику подршку Црвеног крста и што та организација говори и мисли добро о нама", истакао је министар подсетивши да је Србија имала велику помоћ и подршку Црвеног крста и приликом лањских катастрофалних поплава.

Вулин је истакао да Србија решава проблеме и да ће их решавати где год може, али је додао да постоје ствари на које не може да утиче.

"Ми можемо да утичемо на наш однос према мигрантима, да им обезбедимо храну, квалитетан смештај, лечење, али не можемо да утичемо на организовање наших суседа, на то да ли ће наше границе бити затворене за саобраћај, да ли ће се и други односити према мигрантима као према људима", указао је Вулин.


ХОРГОШ ПРАЗАН, НА БАТРОВЦИМА КИЛОМЕТАРСКЕ КОЛОНЕ

На граничном прелазу Хоргош 1, који је данас отворен, путнички и теретни саобраћај се нормално одвија, док је на Батровцима ситуација и даље компликована, јер камиони чекају у километарским колонама.

Шеф смене за теретни превоз на Хоргошу 1 Игор Јовановић рекао је Танјугу да су на улазу у Србију тренутно свега два возила, а на излазу око двадесетак.

На терминалу за путнички саобраћај на овом граничном прелазу кажу да се саобраћај одвија нормално, да нема гужви, нити задржавања.

На граничном прелазу Батровци ка Хрватској, теретни саобраћај се, како Танјугу објашњава вођа смене Душан Баћанов, одвија отежано.

"Колона камиона је двадесетак километара у Хрватској, а на излазу из Србије колона је пет - шест километара. Ту зависимо од Хрвата, јер је пун међупростор, па колико они прихвате толико ми пуштамо", каже он.


ЧЕЛИЧНА ВРАТА НА ХРВАТСКО-МАЂАРСКОМ ПРЕЛАЗУ

Мађарске власти су поставиле челична врата на својој страни граничног прелаза се Хрватском Барањско Петрово Село - Беременд, јављају хрватски медији.

Тамо се налази доста радника, а у припреми је и бодљикава жица, јавио је ХРТ, а пренео "Јутарњи лист".

На гранични прелаз Беременд стигао је конвој оклопних возила, а министарство обране позвало је на мобилизацију резервног састава војске.


ИЗБЕГЛИЦА ПРЕТИО ДА ЋЕ СЕ БАЦИТИ С МОСТА

У последња 24 сата преко граничног прелаза Хармица у Словенију није ушла ниједна особа и окупљене избеглице су очајне, јавили су хрватски медији.

Око 13 сати један мушкарац у четрдесетим годинама попео се на ограду моста и претио да ће се бацити у реку Сутлу, јавио је РТЛ.

Човек је рекао да је очајан и да не може више да поднесе ову ситуацију, да не зна где ће бити сутра и хоће ли уопште игде стићи.

У међувремену је једна група Сиријаца изгубила стрпљење и поручила да ће на силу прећи границу, али онда је друга група почела да их смирује па ситуација срећом није измакла контроли, јавио је РТЛ.


ОКО 100 ИЗБЕГЛИЦА ПРЕТРЧАЛО У АУСТРИЈУ

Група од око 100 избеглица, којој је био блокиран улаз у Аустрију, успела је да пређе јужну границу те земље са Словенијом, протрчавши поред аустријских полицајаца у Шпилфелду, рекао је један припадник полиције.

"Нисмо могли да их задржимо, јер су нагрнули у маси", додао је он и признао да није било довољно полицајаца да зауставе избеглице којима је улаз у Аустрију био онемогућен зато што нису имали путне исправе, а нису ни затражили азил.

Исти извор рекао је да се према граници креће још око 700 миграната, који ће вероватно такође покушати да уђу у Аустрију, преноси индеx.хр.


БЛОКИРАН ПРЕЛАЗ БРЕГАНА

Више од 300 имиграната у потпуности је вечерас блокирало гранични прелаз Брегана између Хрватске и Словеније, јавио је загребачки "Вечерњи лист".

Тај лист пише да су словеначки активисти који подржавају пролазак имиграната кроз Словенију дошли до миграната и подстакли их на тај потез, надајући се да ће затварање тог главног граничног прелаза бити додатни притисак на словеначку полицију да их пропусти.

Уз повике "Отворите границе", имигранти су сели или легли на пут и на тај начин зауставили саобраћај и никоме не дозвољавају пролазак преко границе.

На граничном прелазу прави је колапс и формирана је колона возила дуга већ неколико километара, наводи "Вечерњи".

Више од 60 припадника интервентне полицијске бригаде са псима формирало је "живи зид" испред миграната, а словеначки полицијски хеликоптер непрестано са рефлекторима надлеће то подручје.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (25)

lapis

20.09.2015. 09:15

Iz Nemačke u rikverc sve do poslednjeg, pa u Austriju, Mađarsku, Hrvatsku, Vojvodinu, Srbiju, Makedoniju, Grčku i konačno Tursku, a odatle kud koji.

КИР СРБИН

20.09.2015. 13:56

@lapis - Коју Војводину? Мислиш Далмацију, Слав онију, Барању и Загорје?

Fenomen

20.09.2015. 10:16

Ako dodje do konflikta izmedju Hrvatske i Madjarske...pobedice Hrvati. Oni imaju vise branitelja nego stanovnika...problem je samo sto su obe zemlje clanice NATO pakta...kome ce onda taj vojni savez pomoci...mozda i jednima i drugima?

Milan Beograd

20.09.2015. 11:51

@Fenomen - To bi bilo fer, ni po babu, ni po stricevima! Ako treba da pripomognemo i mi.

sreto

20.09.2015. 18:52

@Fenomen - @Fenomen, uloge su odredjene, i zna se KO JE Konje JAHAO, A KO TIMARIO u K&K monarhiji !!!

SkY

20.09.2015. 11:44

Fora primju izbeglice a vamo Madjarima i Hrvatima naredjuju da ih biju dizu zidove zatvaraju granice i naravno oni ispadaju plemeniti a onaj koji izvrsava njihova naredjenja Ovca. . .

Ss

20.09.2015. 13:49

Plan je Srbiju naseliti Sirijcima ali se malo izjalovio jer Sirijci to nece. Sva prica o demokratiji ljudskim pravima ravnopravnosti koju su prosipali nama sada im se obija o glavu . Neka malo osjete agresivne civile kako otimaju dijelove zemlje i prisvajaju u Islamski svijet. Kosovo ce mnoge zemlje da kosta postojanja njihovih zemalja u sadasnjem obliku i uredjenju.

dule trubica

20.09.2015. 14:20

Amerika velika sila i lider u svetu da pokaze svoju velicinu i primi makar 800,000 izbeglica posto su ionako najodgovorniji za stanje u Siriji.......toliko od mene.

katarina

20.09.2015. 14:29

Njemački Bild je objavio da se planira osnivati sabirne centre za izbjeglice u zemljama koje su u okruženju i od tranzitnih zemalja spomenuo Srbiju. Zamislite kako bi to samo izgledalo i koliko bi trajalo. Odavno se govori da EU hoće od balkanskih zemalja napraviti nove kampove za izbjeglice, da bi manje dolazili u njih a ovo je izgleda potvrda.

kataklinger

20.09.2015. 17:15

@katarina - to je onaj nas prihvatio cim je sve ovo pocelo, samo ce sacekati da prodju izbori i da nam obznani da je odlucio da u Srbiji(ocigledno njegovom privatnom vlasnistvu) naseli barem par stotina hiljada arapa i kurda.

pravoslavac

20.09.2015. 15:58

Ovo mora da razjasnimo, na koju vlast se misli vlast u Zagrebu ili Beogradu!:))

ZVONO

20.09.2015. 19:02

Ovde je VELIKO pitanje gde Merkel kaze da ih vracaju.Hrvatska i Madjarska su njena deca a Mi neusvojeno dete.Da to ipak nismo Mi gde treba da ih vrate?Sumnja je to velika.

alex

20.09.2015. 19:27

zalosno je gledati kako se srbija,beograd,pederizuje,pretvara u teskog mental nog bolesnika ulaskom u eu i nato bice zavrseno unistavanje te nekada pono sne zemlje,prvog starosedeoca balkana.

goran

20.09.2015. 19:32

Dosta više o migrantima ili izbeglicama i paradama ,daj da nas više ne zamajavaju i udaljavaju od pravih i najvećih problema a to je jad i očaj građana Srbije,pad standarda nezaposlenost,bežanje omladine u inostranstvo.Vlast stalno skreće temu od svog nerada i neznanja.

Sini Pini

20.09.2015. 19:39

Draga Gospodo!zaboravite svadje izmedju Beograda ,Zagreba ili Budimpeste.Iza Brda se nesto veliko Valja ili u prevodu za veoma kratko vreme nas ceka Takav Talas Azilanata da niste svesni.Od Instambula do Jedrena koji je grad na tromedji Turske,Grcka i Bugarske krece se kolon Azilanata koji idu peske a procena je izmedju 100.000-300.000 ljudi koji su gori i besniji od ovih sto su prosli.Na Yutubeu vam je sve dokumentovano video snimcima Svetskih agencija AFP,Euronews, Anadolu...

za sini pin

20.09.2015. 20:54

@Sini Pini - La čitajući stranu štampu došao sam do podatka da će biti više od 10 000 000 izbeglica,migranata ili azilanata kako god volite.

Ma jok bre

21.09.2015. 03:12

@Sini Pini - Malo je to 10 miliona - pola Sirije, ima da dođe cela - 22 miliona lol

Аца

21.09.2015. 00:59

готово. Добили смо нову "Српску" реч: Мигрант

ZVONO

21.09.2015. 10:37

lapis-bilo bi divno,ocaravajuci predlog da kao vracanja filma na kameri.ali toga nece biti nikada,gotovo je,nezaustavljiv stampedo,sto se tice nas dok drugi nisu imali nista nase banje i mesta su imali "izbeglice",zasto?

ivan seljak

21.09.2015. 11:26

evropo, zaustavljaj ovu hordu, kakva ljudska prava, kakva demokratija. sve su to trice i kučine u odnosu na ovaj stampedo, inače odosmo svi zajedno u tri lepe materine. objavite ako hoćete, a ako ne zapamtite bar.