Чекају хрватски влак без возног реда

Јованка Симић

19. 09. 2015. у 20:10

Чекају хрватски влак  без возног  реда

Стотине избеглица на прузи у Товарнику / Фото Дарко Дозет

Станица у Товарнику већ четврти дан преплављена је Сиријцима, Авганистанцима, Ирачанима... Неки од њих, шћућурени у малим шаторима, други међу шинама, а трећи леже или седе на бетону, чекају да крену даље на пут

ЕВО и десетог! - довикнуо је волонтер-хуманитарац показујући активистима Црвеног крста на аутобус нишких таблица, крцат избеглицама са Блиског истока. Аутобус који је кренуо рано ујутру из Прешева скреће са асфалта на прашњави пут и зауставља се овде, надомак Шида, а на четири-пет километара од хрватског граничног граничног прелаза Товарник. Циљ им је тамошња железничка станица и воз за Словенију.

- Срби, хвала на свему - добацује млади Сиријац Ахмед чим је изашао из аутобуса. У једној руци држи бебу, а другом придржава супругу која храмље јер су јој стопала израњавана од дугог пешачења.

Лакнуло им је обома када их је српски полицајац примио у службени аутомобил и одвезао до хрватске границе. Остали у колони, ћутке и захвалних погледа прихватали су лекове, сендвиче и воће које су им наши хуманитарци додавали. Њихов наредни циљ је железничка станица у Товарнику. До тамо ће преко непрегледних њива, кроз кукурузишта.

Станица, или "колодвор", у Товарнику већ четврти дан преплављена је Сиријцима, Авганистанцима, Ирачанима... Њих више од 2.000 прекрило је плато. Неки од њих, шћућурени у малим шаторима, други међу шинама, а трећи леже или седе на бетону. Сви чекају влак којем се не зна возни ред.

- Јутрос око десет отишла је једна група у возу према Словенији, а нама су казали да ће други воз доћи, само не знају када - јада нам се Авганистанац Рафиула, који путује већ 45 дана.

Прешао је 4.000 километара од Сирије, преко Пакистана, Турске, Грчке, Македоније, Србије... Жели да се докопа Немачке. Само, када ће стићи тај хрватски воз?

- Верујте, ми то не знамо - кажу нам хрватски специјалци који поређани у шпалир одржавају ред и мир на железничкој станици. - Нама ће то јавити на пола сата уочи доласка воза.

Кажу да им је жао несрећних људи који, ни криви ни дужни, плаћају цех обрачуна великих светских сила. Откривају нам да је група избеглица које су претходне вечери биле пребачене у Мађарску одмах враћена, али су кроз кукурузе кренули даље, да траже нови пут. Они не одустају.

ВОЖЊА НАСЛЕПО На километар од железничке станице у Товарнику одвојила се група од неколико стотина миграната који су одлучили да не чекају воз. Представници УНХЦР су им помагали да уђу у пет аутобуса. - Не знамо куда иду, то зна вероватно само један човек у држави. А мигранти, они знају само куда би желели да иду, у Словенију и даље - рекла нам је службеница УНХЦР.

- Ма, добри су они људи - каже један полицајац колеги до себе показујући на породицу Сиријаца која се скупила под два кишобрана, једине хладовине на 30 целзијуса. - И деца су им добра. Види оног малог, једе хлеб и сардину и ћути. А оном мом код куће када кечап у хамбургеру није по укусу одмах негодује.

Али, тако не мисли Андрија Хебранг, повереник за избеглице председнице Колинде Грабар Китаровић. Он је око поднева дошао на "колодвор" и рекао да је доласком избеглица у Товарнику живот стао, да се локално становништво плаши и не излази из кућа. Оптужио је премијера Милановића да је пре три месеца знао да ће избеглице стићи, али ништа није предузео. Неколико миграната питало је новинаре шта је поручио, али су добили одговор:

- Ма знате, код нас ће ускоро избори.

Одједном настаје комешање. Из даљине допире звук воза. За тили час гомила миграната скочила је на ноге и почела да се убрзано пакује. Као хладан туш дошао им је глас из звучника који је саопштио да стиже теретни воз и да треба да ослободе колосек број два.

Из разочаране гомиле чуло се једно отегнуто "аааах".Чежњивим погледом испратили су теретњак, затим поседали на стара места и наставили битку са временом, светским поретком и својом злехудом судбином.

Њима се већ приближавала нова група од 200 људи који су из Прешева, па преко Шида, успели околним путевима да се из Србије пробију овамо.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

вук

20.09.2015. 00:02

''Од Сирије, преко ПАКИСТАНА... до Србије''(!?) Јесам ли ја то нешто пропустио на часовима географије у основној школи?

Mirko

20.09.2015. 11:12

Covek nije iz Sirije nego iz Avganistana. Najverovatnije je neko vreme proveo u susednom Pakistanu pre nego sto se prikljucio izbeglicama i krenuo za EU.