Мађари (се) затворили, Србија отвара центре спаса

В. С. Црњански - Ј. Ж. Скендерија

15. 09. 2015. у 07:20

Мигрантима пут ка Европи закрчен "хамерима", жицом и оружјем, а од данас, ко од избеглица не добије азил у Мађарској биће враћен у Србију. Прихват у Суботици, Сомбору, Кикинди, Кањижи и Шиду

Мађари (се) затворили, Србија отвара центре спаса

Талас избеглица ударио је јуче у бедем од жице, војника у "хамерима" и оклопним возилима претње трогодишњим затвором, затварањем у сабирне центре и контејнера обмотаним бодљикавом жицом, којим је Мађарска практично затворила границу према Србији.

Истовремено, наша земља је решила је да ове мере, које су ступиле на снагу ноћас, тачно у поноћ, дочека спремна, тако што ће отворити нове прихватне центаре за избеглице.

Током јучерашњег поподнева, мађарска полиција је затворила пружни пролаз на релацији Хоргош - Сегедин, који су избеглице масовно користиле за илегалан прелазак српско-мађарске границе.

Дуж пруге је нагомилана полиција на коњима, а простор су целог дана надлетали хеликоптери. Али, упркос бодљикавој жици и зиду дугом више од 170 километара дуж границе, мигранти су илегално улазили у Мађарску, у близини села Реске. Прилив се чак повећао из страха да не остану блокирани на ничијој земљи.

6.000 ЉУДИ ПРЕД СРБИЈОМ Док Немачка и Мађарска појачавају контролу границе, власти у Скопљу саопштиле су да је Македонију, од недеље ујутро, прешло око 6.000 избеглица. Највећи број превежен је у седам возних композиција од Ђевђелије до Табановаца, док је УНХЦР оценио да је још хиљаду прешло Македонију аутобусима, аутомобилима и другим превозним средствима. Железнички превоз избеглица преко Македоније поново је поскупео, са 10 на 25 евра од Ђевђелије до Табановаца. Ово је изазвало бурне негативне реакције невладиних организација, будући да је друго поскупљење од јуна, када је карта за ову релацију била само пет евра. Према проценама, "Македонске железнице" месечно на превозу миграната зарађују више од милион евра. (М. С.)

За све оне који се ипак "заглаве" у Србији, тражећи решење како да најбрже стигну до Берлина или Стокхолма, али и за оне које Мађари депортују, биће отворени нови привремени прихватни центри на северној граници наше земље: у Сомбору, Кикинди, Кањижи, Суботици и Шиду.

- Изабрани су ови градови зато што су близу мађарске границе, а већина избеглица фокусирана је на то да што пре стигне до овог дела Србије - објашњавају у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. - Затварање границе ће свакако успорити њихову проходност, па да нам се не деси превелик притисак на Кањижу, отварамо нове центре. Тачније, то су већ постојећи објекти, у којима неће бити класичних кревета, већ ће мигрантима на располагању бити само кров над главом, да им буде топло и суво. Ови објекти се тренутно не користе, а њихови капацитети зависиће од потреба. Колико буде избеглица, толико ћемо обезбедити места.

У адаптацију објеката креће се ових дана, а прва на реду је Суботица. Ако буде потребе отвараће се и други центри, али ако не буде појачаног прилива, план ће чекати у приправности.

- Реаговаћемо како ситуација налаже, не очекујемо никакав хаос на граници, ни "чепове" - кажу у Министарству рада. - Како ће се избеглице даље снаћи, то зависи од њих.

Новац за ове центре неће се обезбеђивати из буџета Србије, већ од донатора, а наша земља ће наставити да се понаша у складу са међународним обавезама, и неће затварати границе, истакао је Александар Вулин, министар за рад:

- Србија на мигранте не троши новац из буџета. Почетком године, када је доношен буџет, нисмо могли да предвидимо мигрантску кризу, као ни много снажније земље, па не би требало ни преваљивати трошкове на терет грађана. Надамо се да ће помоћ моћи да одговори на све потребе.

Он наглашава да наша земља финансира збрињавање избеглица и пренаменом средстава, кроз помоћ Комесаријата за избеглице. Ипак, највећи део новца долази од Европске комисије, УНХЦР, "Католик рилифа"...

- Очекујемо повећање броја миграната и већи притисак на северне границе - каже Вулин. - Србија мора да добије приступ европском буџету за избеглице, јер не може сама да реши овај проблем.

Број миграната се, иначе, последњих дана повећао за петину. До сада су се задржавали до два дана, али са новим мађарским правилима, то ће се, вероватно, продужити. У Хоргош је јуче до раних поподневних сати, према мађарским проценама, стигло 10 аутобуса са избеглицама из Београда, Суботице и Кањиже, а до поноћи се очекивало 20.000 људи.

Шта нас чека наредних дана за све је непознаница. Од тренутка затварања мађарске границе у оптицају су сви могући сценарији, а у већину њих укључена је и наша земља. По речима Радоша Ђуровића из Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила, могуће је да ће масовна хапшења избеглица који пресеку жицу и илегално уђу у ову земљу, за неко време успорити мигрантски талас. Јер вести се међу овим невољницима брзо шире.

За Ђуровића је, ипак, вероватније да ће мигранти искористити своју бројност и наставити да секу мађарску жицу, у нади да ће им њихова масовност, мноштво деце и пажња светских медија помоћи. Они верују да ће тешко бити ухапсити колоне од по неколико хиљада људи, који носе уплакане бебе у наручју. Осим тога, ако превелик број људи буде у затвору, Мађари ће схватити да им је та рачуница неисплатива, јер је један дан у прихватном центру јевтинији од затворског дана.

БОРБА ПРОТИВ КРИЈУМЧАРА Борба против кријумчара се наставља. Полиција је у Кањижи, по одобрењу тужиоца, одредила задржавање до 48 сати за С. А. из општине Сопот и за држављанина Алжира А. Д. због сумње да су недозвољено прелазили државну границу и кријумчарили људе. Сумња се да су С. А. и А. Д. организовали превоз четрдесетак држављанина Сирије и Ирака, са три возила, по цени од 200 евра по особи, од Београда до Хоргоша.

- Могуће је да ћемо у првом тренутку имати и "македонски сценарио", где на хиљаде људи стоји на ничијој земљи, чекајући пролаз даље - примећује Ђуровић. - У сваком случају, и ако буду мењали руту кретања, то неће бити одједном, јер је и кријумчарима људи потребно неко време да се пребаце на друге опције.

Као мање вероватне, али ипак могуће будуће руте, Ђуровић наводи правац кроз Србију, па преко Шида у Хрватску, а онда или ка Словенији или опет ка Мађарској. Ту је и опција преко Србије, па у Румунију, и опет у Мађарску, али и варијанта са Србијом, БиХ, Хрватском, па даље. Проблем код ове последње је што Босна затвара избеглице док одлучује о њиховим захтевима за азил, па им тако успорава кретање. Зато нерадо иду у БиХ. Што се тиче осталих рута, проблем је што постоје контроле на границама између земаља, јер већина наших суседа, изузев Мађарске, није у шенген зони. Ипак, између њих и Мађарске нема зида, ни војника...

Чак и ако их успоре мађарске мере, лоше време и неповољно море, избеглице се неће зауставити, јер немају где да се врате. Са овим се слаже и комесар за избеглице Србије Владимир Цуцић:

- Њих тера очај и страх за њихове и животе њихове деце. Зато иду напред, немајући више шта да изгубе и тешко да може да их зауставе зид, војска, граница, река, било шта. Што се тиче Србије, наши капацитети су у пуној приправности, а полиција, војска, Комесаријат за избеглице и социјалне службе спремне су да реагују у тренутку.

И УНХЦР у Србији организоваће нову мисију на граници Србије и Мађарске. Стални координатор УН Ирена Војацкова Солорано и шеф УНХЦР у Србији Ханс Фридрих Шодер саопштили су да не само да су забринути због затварања мађарске границе, већ и због погоршања временских услова. Постоји бојазан да ће се избеглице дуже задржавати на територији Србије и бити више изложене експлоатацији кријумчара и других криминалаца.

УНХЦР процењује да већ сада више од 12.000 избеглица из Сирије и других ратом разорених земаља борави у Србији у сваком тренутку. Ако транзит буде успорен, људи ће се окупљати на северној граници, што ће повећати потребе за смештајем, храном, хигијенским средствима и лекарима. Србија тренутно располаже са само 810 места за смештај тражилаца азила. Многе избеглице још спавају на отвореном, што ће ускоро постати немогуће услед промене временских услова.

Последњих дана је све више случајева и да избеглице на путу ка Аустрији и Немачкој користе правце преко Словеније. Словеначка полиција је тако, у суботу, непосредно пред граничним прелазом Шентиљ према Аустрији, зауставила комби румунских ознака са 21 држављанином Ирана и Авганистана.

Након најаве Немачке да уводи привремене контроле на граници са Аустријом, и Словачка је започела привремене контроле на граничним прелазима са Мађарском и Аустријом, па је на границама распоређено додатних 220 полицајаца.

ОЧАЈНИЧКА ТРКА СА ВРЕМЕНОМ

Због затварања границе, јуче је у насеље Реске у Мађарској стигао прави стампедо избеглица са Блиског истока. Само до јуче у подне су прешле 5.353 избеглице, готово исто колико их је било током претходних дана.

Огроман број миграната полиција је аутобусима пребацивала до железничке станице у насељу Реске, где их је композиција од 20 вагона превезла у камп код Ђера, на самој граници са Аустријом, јер су оближњи кампови у Сегедину и Будимпешти дупке пуни.

Избеглице ће од сада имати могућност да се пријаве за азил на пунктовима на граници, а по новим прописима ова процедура ће бити убрзана и трајаће до две недеље. Како су најавили мађарски званичници, они који не добију азил у Мађарској, биће враћени у Србију, баш као и они који не желе да се региструју у суседној земљи.

Уочи дана, који мађарски медији називају прекретницом у избегличкој кризи, у селу Реске распоређено је око десет камиона војника и оклопних "хамер" возила. (Ј. Л.)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (29)

niko i nista

15.09.2015. 07:42

Odlican tekst,sami eksperti ovi nasi,Za madjarsku je neisplativo,da hapse tj,jedan dan u zatvoru je skuplji nego u prihvatnim centrima,a za Bosnu je to isplativo jer kod njih je dan jeftiniji u zatvoru,e bagro sta ce biti posle ovog migrantskog cunamija,i sta ostati od Srbije.Gde bas u Severnoj Srbskoj pokrajini,ti masovni centri za izbeglice naravno i na Jugu Srbije.Bas nam neko kroji sudbinu,bolje da cutimo jer tad nas svi vole.Zna se kome se vracaju te izbeglice,eu drzavi gde su usli!?

Mafini

15.09.2015. 07:49

Vise izgeda nista nije bitno, ni cena rada, ni nezaposleni, ni sirotinja sto po kontejnerima trazi hranu, samo migranti, samo se o njima prica i na televiziji i na radiju, postoje i ljudi koji moraju da zive u Srbiji.

elektricar

15.09.2015. 08:07

S obzirom da je situacija izmakla normalnim procedurama, mozemo valjda i mi da odbijemo da primimo one koje Madjari vracaju u Srbiju ??? ili smo obavezni da na svako izivljavanje susednih zemalja odgovorimo saginjanjem glave ???

Paradox

15.09.2015. 08:10

dosta vise sa tom seobom.da su srbi iz krajine bili pametni pa istim putem a ne letiti kod nebrace srba u srbiji

Srba iz Krajine

16.09.2015. 07:33

@ Paradox - ima svuda vise, nego u Srbiji, od Islanda do Zelanda...

volf mesing(albanac)

15.09.2015. 08:30

Srbijo drzi se pokazi celom svetu ko su gradjani Srbije!Pomozite ovim jadnicima da se dokopaju zapada!Pokazite svoju dobrotu(ne racunam kultivisane seljake) ovima na zapadu i ne samo zapadu a celom svetu!

budeli kakvih novosti javite mi

15.09.2015. 08:36

Eto vidis! Tvoja politika mi dopusta da predahnem. Radi za mene. Sa tvojom politikom prevazisao si sam sebe, jurite! A treba da ostanes normalan.

Inat

15.09.2015. 08:38

Ovim ljudima jos na ulazu u Srbiju treba pojasniti da ako ne zele da se smrzavaju na poljani pred Madjarskom granicom,iz Beograda krenu ka Sidu tj. Hrvatskoj granici...Svakako nece ostati u Srbiji...ne zele,a gomilanje na severnoj granici nije dobro ni za njih...ni za nas!Preko Hrvatske na putu ka Nemackoj izbegavaju "demokratsku" Madjarsku.

Svi

15.09.2015. 08:42

Ajmo ljudi, ajmo Srbi da vezbamo novu parolu ispocetka ali ne bas skroz istu, valja se, treba ce nam. Bice toga mnogo da se uci al da pocnemo od ove parole da je utreniramo I zapamtimo...tri, cetri sad..."Beograd je Srbija ! Beograd je Srbija! Beograd je Srbija ! " Da ga branimo ko sto Kosovo branimo I odbranismo sa parolama. Nekako smo nepripremljeni, al dobro jednom kad pocnemo nikad necemo stati, to je ko voznja biciklom, ajmo ljudi tri cetri sad, dolazi vreme istorija se ponavlja!

pera

15.09.2015. 08:44

Znači Srbija će ponovo da plaća ceh širenja Amerikanaca i njihovih interesa po svetu. Malo je što su nas na pravdi boga bombardovali osiromašenim uranijumom. Ovakva Evropa nam ne treba pa trebalo je da ona nas spašava a ne mi nju. Utrapili nam kapitalizam i svoju robu pa sad gledaju da li ćemo da preživimo još nam samo fale ovi jadni ljudi.

radmila jovic

15.09.2015. 08:45

Svi se zatvaraju i stite svoju drzavu . To nema veze sa humanitarnom pomoci vec su u pitanju visi nacionalni interesi sopstvene drzave i to su prioriteti. Pitam se dali su ovi nasi u vladi a u stvari i niko tu nema sta da kaze nego SAMO vrhovni Vodja u stanju tu veliku opasnost da shvate. Pa zar smo mi najhumanija , najbogatija i zemlja u Evropi da jednostavno sve to dozvoljavamo.Opozicija sta je to u Srbiji ? nema je uvedena strahovlada jednog coveka koji radi obavlja prljave poslove za zapad

ZVONO

15.09.2015. 08:47

Kako to da MI imamo medjunarodne obaveze a nismo u EU a oni se ogradise od nas i ostavise budemo tor.Kako oni nemaju medj.dogovore,hocete vec jednom reci istinu?Mi,jelda,nemamo pravo nikada vise pravo na miran i stabilan zivot?Toliko smo ponizeni da se vise nista nemoze progutati.

Немања

15.09.2015. 09:10

У Мађарској се повампирио фашизам,тако да избеглице из Сирије хитно усмеримо на Хрватску.Они су познати антифашисти.

Branislav

15.09.2015. 09:12

Srbija pokazuje koliko je dobronamerna prema tim stradalnicima..ali kakva je njihova buducnost ? EU ih ne zeli a oni nazad ne mogu a u Srbiji nece hteti da ostanu - strasno.

njih ni njihovi ne primaju

15.09.2015. 09:21

terajte sve to nazad. to nisu izbeglice od rata i progona jer bi ostali u prvoj bezbednoj zemlji. ovo su ekonomski migranti koji biraju gde da se okace na socijalu.povrh toga dolaze iz zemalja indoktrinranim islamskom ideologijom. ovo je potencijalna peta kolona u evropi, podrivacki faktor, izvoriste bede, sirotinje, kriminala, nasilja, neobrazovanja, zatucanosti i gluposti. ovi prete da nas sekularne zemlje evrope islamizuju.

Peki

15.09.2015. 09:23

"Истовремено, наша земља је решила је да ове мере, које су ступиле на снагу ноћас, тачно у поноћ, дочека спремна, тако што ће отворити нове прихватне центаре за избеглице."...e što smo pametni kao pćelice. Pa ima li bre iko pametan u ovoj državi da zaštiti ppre svega svoje gradjane pa tek na kraju dolaze kojekakve belosvetske protuve.

Siniša

15.09.2015. 11:11

Opa bato ! Pruga Beograd - Budimpešta modernizovana pre roka. Padaju prvi rekordi u modernizovanju Srbije.

перица

15.09.2015. 12:59

Каква црне "међународне обавезе". Одговорност за издају народа и државе имају сви они који пуштају ове Арапе да противзаконито без пасоша и визе улазе у Србију. Србија под хитно треба да затвори границе и на југу, и на северу ако Мађари покушају да врате неког. Ако Србија не затвори границе за неколико дана, народ треба да устане јер сваки дан улази по неколико хиљада Арапа у Србију, и ускоро ће их бити толико да ће настати хаос.

dule

15.09.2015. 13:35

Kakve bre prihvatne centre spasa Vulin hoce da otvara?Ko juce su izjavili on i neki Ivanisevic da nece prihvatati povratne emigrante iz Madjarske.Na snazi je neka readmisija pa Madjari mogu da ih vrate samo u zemlje eu-je,a prva je Grcka.A ako nebude tako srbija moze da odgovori i postavljanjem policije na granicu sa Madjarima pa cak i vojsku.Sad Vulin otvara neke"kapacitete"po celom Banatu i Sremu.Tako zbori ministar rada koji ,je izgleda spreman zaposliti arapske neradnike.Koga on bre zajebava

Само кажем

15.09.2015. 20:54

@dule - Јесу "izjavili on i neki Ivanisevic", али их Вучић позвао на разговор...

Nebojsa

15.09.2015. 17:50

Zalosno je sto je i nas narod odlucio postati fasisticki kao i komsije. Pogledajte odnos pozitivnih i negativnih ocena na komentare. Treba da nas je sramota.

ZVONO

15.09.2015. 18:00

Kad ne budu imali gde,ostace itekako ovde.Jos ce posle reci kako im je lepo a nama ce povecavati sve racune,hranu ,odecu ,poreze itd.A sto je najgore mnogi to nece ni osetiti jer je i njima ovde blagostanje.

Вук З.

15.09.2015. 21:04

@ZVONO - Има се, може се! Па још нам нису узели целу пензију!

Паланчанка

15.09.2015. 20:53

Мигранти не могу да промаше пут. Претходнице су га јасно обележиле, као Ивица и Марица!

Само кажем

15.09.2015. 21:01

У западним медијима слике хиљада кршних Арапа и Црнаца, а у нашим слике 2-3 жене са петоро-шесторо деце...

Jana

15.09.2015. 21:42

Jedino su srbi budale. Svi mogu da zatvaraju granice, jedino se kod nas ulazi kao u javni toalet. Normale drzave stite svoje gradjane, a nasi politicari trce da se slikaju sa "migrantima". Za "migrante" imaju spreman novac (kazu nije iz budzeta?!?) i lekare i hranu i sve. A nas narod umire u nemastini i na listama cekanja u bolnicama!!!

СЕНОВИЋ

16.09.2015. 17:27

Оно што није успело Сулејману нечастивом, успело је овој америчкој хорди са блиског истока . Педеризована европа је јалова крава коју ће сви да сврљају. Католичка европа је мртва.