Ухапшени браниоци Ваљевске Грачанице

Б. ПУЗОВИЋ

31. 08. 2015. у 21:01

Ухапшени браниоци Ваљевске Грачанице

Ухапшени грађани не мире се са тим да ће светиња бити потопљена

Због пуњења будућег језера код Ваљева биће потопљена светиња из 13. века. Приведени „Стражари грачанички” јер нису поштовали забрану приласка том подручју

Групу од двадесетак људи који се представљају као "Стражари грачанички" данас је привела полиција, јер нису поштовали забрану приласка брани и будућем језеру "Стубо - Ровни", чије је пробно пуњење почело данас. Они су покушали да уђу у манастир Ваљевска Грачаница у селу Тубравићу, који ће бити потопљен кад језеро буде напуњено.

"Стражари грачанички" делују, сазнајемо, у оквиру групе "Истинољубље" коју предводи рашчињени монах Антоније, односно Драган Давидовић. Противе се потапању Манастира Светог Архангела Михаила из 13. века у Тубравићу код Ваљева, који је у народу познатији као Ваљевска Грачаница.

На сајту Васељенске ТВ објављено је данас да је полиција групу верника на челу са рашчињеним монахом зауставила код Поћуте, а радници Јавног предузећа "Колубара" заградили су и други прилаз манастиру. Због почетка пробног пуњења језера водом из реке Јабланице, од данас је због безбедности строго забрањен сваки прилазак том подручју.

ЗНАЧАЈ Језеро ће имати површину од два и по квадратна километра, те запремину од 51 милион кубика, а водом ће да се пуни годину дана - објашњава директор ЈП "Колубара". - Будућа акумулација моћи ће да испоручи 1.800 литара воде у секунди, што је непроцењиво природно богатство. Јер, тешко је и замислити шта би било када би град попут Ваљева само један дан остао без воде за пиће. Са "Ровнима", никад неће бити жеђи.

- Полиција је раном зором упала у манастир Ваљевска Грачаница третирајући верни народ као какве криминалце - наводи се на сајту Васељенске ТВ. - Потрпали су их у марицу, а потом задржали на око километар од манастира. Уз присуство полиције, црква је испражњена, однет је иконостас који је био последњи бастион одбране ове светиње.

Незванично сазнајемо да је због дрског понашања и оглушавања на наређења, као и упозорења да чине кривично дело узурпације имовине, приведено 20 особа које ће бити предате судији за прекршаје. Нису поштовали истакнута обавештења о забрани приласка подручју бране и будуће хидроакумулације.

Дан раније, у недељу, у манастиру Ваљевска Грачаница обављено је, вероватно, последње богослужење.

Црквене власти, са ЈП "Колубара" постигле су договор да се Ваљевска Грачаница, коју су раније напустили калуђери, користи за богослужења док не почне спуштање затварача на брани, односно пробно пуњење језера.

- Нема никаквог спора, јер је са СПЦ, коју је заступао тадашњи епископ шабачко-ваљевски Лаврентије, још 2003. године потписан уговор о размени непокретности - каже Миодраг Марковић, директор ЈП "Колубара". - Храм Ваљевска Грачаница уступљен је нама, а за потребе СПЦ у оближњим Брезовицама изграђени су нова црква, парохијски дом, кућа за свештеника, продавница, летњиковац и јавна чесма.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (17)

Dragana

31.08.2015. 21:18

Oni koji brane svoju crkvu u svojoj zemlji Srbiji se hapse, oni koji ne znamo koji su i odakle su, da li su ubijali ili su pobegli od toga ali su neleglno ušli u Srbiju po kojoj se slobodno šetaju su ovde dobrodošli a danas čujemo da će se ovde i naseliti("određeni broj") !?

Srpkinja

31.08.2015. 21:22

Zar crkva nije mogla da se premesti ili je ministarka Zorana rešila da svaku srpsku svetinju poseče i zatrpa !?

Коле

31.08.2015. 21:30

На одговорност недостојног епископа који немањићки драгуљ размени за евроунијатску бижутерију!Срамно.

из главе

31.08.2015. 21:37

мора да је Ћенга средио папире ... значи опет се жеље, хтења, вера обичних Срба игнорише, те се хапсе, прогањају, а елитни Срби завршавају себи и другима

Stole

31.08.2015. 21:57

Ova vlast hapsi čuvare pravoslavnih svetinja, a naseljavaju migrante muslimane. Hoće li srpski narod konačno da otvori oči?

Јован

31.08.2015. 23:11

Пренети манастир на простор изнад језера како би бар био у близини њрговог стварања. Стварање вештачког језера је сигурно позитивно за Ваљево али то не треба постићи уништавањем другог блага већ га на сваки начин спасти. Ако Србима на другим деловима државе непријатељи руше њене светиње, зашто то исто раде и Срби самима себи?

Jagodinac

01.09.2015. 00:16

Srbska posla. Da li bi isto ucinili da je umesto crkve na tom mestu dzamija? Ovo sa Srbijom je dno dna. Nismo bolje ni zasluzhili.

Ђука

01.09.2015. 01:09

За само годину дана порушише неколико светиња. Турци су за ове били добротвори. Да Османско царство рушило овим темпом, камен на камену не би остао.

Petar

01.09.2015. 04:28

Nasi politicari navodno cine sve da spasu nase svetinje na Kosovu. Zasto onda svesno unistavaju ovu svetinju u centru Srbije? Ovakvih izdajnika nema nigde.

karamba

01.09.2015. 08:49

Komunisticka vlast je besbroj hramova pravoslavnih porusila i sta bi? NISTA! I ovaj se rusi uz saglasnost SPC-a jer ova institucija sistema od 1945. precutno podrzava ovu vlast! Sta ce ovim povodom da ucini sin Boziji? Kao i do sada apsolutno nista! Mozda pukne brana i potopi Valjevo, pa mu se to pripise kao njegova volja!? A Srbi sta ce oni da urade?

Деки

01.09.2015. 10:48

И ми онда имамо образа да се надамо нечему добром од Господа? Склопили су споразум са СПЦ, којом СПЦ? Оном што покушава да обједини православни и католички Васкрс? Они имају Ускрс, колико ја знам.Споразум са оним "појавама" у СПЦ, које покушавају да нам у домове, поред икона крсне славе, убаце "икону Св. Алојзија Степинца"?! Ово је чисто богохуљење, ако постоји "виши интерес" у овом случају,требало је изместити храм!На дискаверију могу видети како!То барем није храст од 6 векова... Брука и грех!

Nemi posmatrac

01.09.2015. 12:39

" Jer, teško je i zamisliti šta bi bilo kada bi grad poput Valjeva samo jedan dan ostao bez vode za piće. Sa "Rovnima", nikad neće biti žeđi."Obezbediti narod vodom na ovaj nacin?Budite onda spremni da tek budete zedni!

Bubi

01.09.2015. 12:59

Posekli su hrast,zatrpali baziliku,ovo je treci. najveci greh i nemojmo se cuditi sta nam se desava i cega ce jos biti,Boga ubijaju u nama nemocnim da ista sprecimo.

Pravda

04.09.2015. 06:31

BOZE me sacuvaj! Imamo ono sto niko nema.... stoljecima stare kulturne spomenike, a mi 'izgradili nove' objekte, pa rusimo vlastitu kulturnu bastinu. Ovakav javasluk i bahatost - NIGDJE NEMA! Pa ako ste izgradili i nove objekte, prenesite ovu nasu kulturnu bastinu na sigurno, pa je registrujte iu UNESKu, Takvi objekti nas obiljezavaju kao naciju.... da imamo svoje porijeklo, svoju istoriju. Ko radi i naredjuje te bezboznicke cinove protiv svog vlastitog naroda?!

Pravda

24.09.2015. 19:13

@Pravda - Dakle, ako vec 'morate' praviti to crno jezero, onda: PRENESITE CITAV MANASTIR na sigurno! Dakle, citavu zgradu i sve u njoj. Inace vas trebaju TUZITI sto UNISTAVATE SVJETSKU kulturnu bastinu, ako vec ne znate svoju vlastitu cuvati!