Канцеларија за Косово и Метохију, поводом Међународног дана несталих лица који се данас обележава, са жаљењем констатује да 16 година није начињен помак по питању решавања судбине 1.711 несталих на Косову и Метохији, као ни расветљавања тих злочина и кажњавања одговорних и апелује на међународне институције да помогну у томе.

"С обзиром да органи привремених институција самоуправе у Приштини очигледно не желе или немају капацитета за решавање овог проблема, Канцеларија за Косово и Метохију још једном апелује на надлежне међународне институције у Покрајини да уложе свој ауторитет у решавању питања несталих, јер је то дуг који сви имамо према жртвама и њиховим породицама и темељ изградње истинске нормализације односа на Космету", наводи се у саопштењу те канцеларије.

Канцеларија констатује и да се са друге стране Влада Србије односи одговорно према питању несталих.

Како се наводи, на територији централне Србије нема непроверене локације, што доказује и недавна провера локације код Новог Пазара, спроведена на захтев Приштине.

Канцеларија истиче и да ће Србија уложити максималне напоре да породицама 532 нестала лица српске националости са Космета да одговоре о судбинама њихових најмилијих.

"То је наша обавеза и ми ћемо и даље бити потпуно посвећени решевању проблема несталих лица, све док се не сазна пуна истина и док одговорне за злочине не стигне праведна казна", наводи се у сопштењу.

У Канцеларији верују да ће оснивање суда за ратне злочине припадника ОВК довести до расветљавања и санкционисања многих злочина, и до нових података о жртвама и несталима.

"Јер само тада, када заједно и Срби и Албанци осуде све злочине почињене на Косову и Метохији, и када сви злочинци, без обзира на нацију, буду праведно кажњени, моћи ћемо да се окренемо истинском помирењу, да изградимо међусобно поверење и да са пуно наде гледамо у будућност", истиче се у саопштењу.

Како се наводи, у том процесу, Влада Србије и Канцеларија за Косово и Метохију даће пун и искрен допринос.