Легализован тек сваки стоти пиштољ

В. Црњански Спасојевић

30. 08. 2015. у 13:00

Легализован тек сваки стоти пиштољ
Какви су реални ефекти опсежне, тромесечне акције предаје непријављеног наоружања. МУП: У земљи има између 200.000 и 900.000 комада нелегалних цеви

СРБИЈА је и даље наоружана до зуба! Ово се слободно може закључити и после шесте по реду, од 1992. године, акције легализације и прикупљања оружја. Уосталом, то се могло видети и из последњих окршаја криминалаца на асфалту, али и из породичних убистава. Процене МУП почетком године биле су да у земљи има између 200.000 и 900.000 комада нелегалног оружја. Када се све сабере, предато је или легализовано око 7.500. То значи да је у најбољем случају легализован тек сваки 30, а у најгорем тек сваки 120. комад!

После тромесечне кампање, Министарству је предато више од 2.000 комада оружја, више од 16.000 комада муниције и око 1.000 бомби и експлозивних стредстава. Како за "Новости" каже Иван Зверзхановски, шеф канцеларије Центра за контролу лаког наоружања у источној и југоисточној Европи (СЕЕСАЦ), поднето је око 4.500 захтева за регистрацију оружја, док је око 7.500 комада ватреног оружја и експлозивних средстава, на један или други начин, изашло из илегалне употребе. Он примећује да је број далеко од жељеног циља, али и додаје да су ови резултати слични резултатима других кампања које су се у скорије време спроводиле у региону, па и шире.

ТРАГЕДИЈЕ

- УЦЕК постоји опасност да оружје у рукама грађана буде украдено и да се нађе код криминалаца. Али, оно може да постане опасно и ако се њиме не барата одговорно и безбедно. Као резултат имамо рањавања или убиства на слављима, у породици, међу децом... Почетком месеца били смо сведоци таквог случаја, када је балетан Горан Станић, током свађе са супругом, искористио аутоматско оружје "АК47", а речено је да је имао и детонатор. Оружје је, наравно, било илегално, јер поседовање ове врсте грађанима није дозвољено - каже Зверзхановски.

Мада су ретке земље које су успеле да прикупе значајније количине оружја у сличним акцијама, њих ипак има. У Аргентини је, рецимо, скупљено више од 100.000 комада за годину дана. Оно је откупљивано од грађана, а власти су гарантовале анонимност и безбедност, а оружје уништавале на лицу места. Кампања легализације се посебно обраћала женама и младима, и промовисала мир и ненасилно понашање. Власти су такође укључиле у кампању цивилни сектор.

РЕГИОН РЕЗУЛТАТИ сличних акција у региону су шаролики. У БиХ је акција вођена од септембра 2013. до краја 2014. и ту је, као и у Хрватској, примењивана подстицајна мера, од кеш исплата за предато оружје, до томболе са белом техником и аутомобилима. У Албанији су заједницама које су успешно сакупљале оружје давана средства за развој општина.

На питање да ли би разоружању грађана и смањењу броја кривичних дела у којима се користи нелегално оружје, помогли строжи прописи, наш саговорник примећује да су домаћи прописи у овој сфери међу ригорознијама у свету.

- Нови закон има и неколико новитета, као што су обавезне медицинске провере грађана који желе да поседују оружје, при добијању дозволе и на сваких пет година, које би могле да допринесу томе да се оно не нађе у погрешним рукама. Међутим, успех закона се обично ломи на њиховој имплементацији.

Светлана Ђурђевић Лукић, директорка Центра за истраживање јавних политика, која се годинама бави проблематиком злоупотребе ватреног наоружања у контексту људске безбедности, оцењује да свака предата експлозивна направа, пиштољ или пушка значи потенцијално спасен живот. Са тог становишта резултати последње акције нису занемарљиви.

- Ако се подаци МУП, да је предато 287 аутоматских пушака, 32 пиштоља "шкорпион", 15 ручних бацача и чак 1.107 ручних бомби и других експлозивних направа, пореде са ранијим легализацијама, резултати су далеко испод акције из 2003. Међутим, та је акција спровођена у време "Сабље", односно ванредног стања, и била је праћена, с једне стране, снажним притиском безбедносних структура које су интензивно деловале на терену, спроводећи бројне заплене, а са друге оптимистичним очекивањима да ће доћи до трајног обрачуна са криминалом. То је утицало на број прикупљеног оружја. Оно по чему је ова, недавно завршена акција, специфична јесте предаја више од 158.000 комада муниције, што је више него пре.

ТАКСЕ

РАЗЛОГ за мали број предатих захтева за легализацију "кратких цеви", по нашој саговорници, јесу и високе таксе, које демотивишу грађане, иначе несклоне доследном поштовању закона и плаћању пореза. Она примећује и да код поседовања оружја постоји изразити родни дисбаланс: проценат жена које поседују оружје ја занемарљив, али су зато оне често жртве случајних или намерних инцидената са оружјем, чији су виновници мушки укућани, бивши партнери или прогонитељи.

Анализа 400 новинских извештаја постављених током две године на платформу Програма УН за развој "Оружје на мети", коју је њен Центар радио за УНДП, показује да су починиоци инцидената са оружјем 32 пута чешће мушкарци (287 случаја), него жене (9 случајева). Уједно, жене су пет пута чешће жртве. По апсолутном броју смртних исхода због злоупотребе ватреног оружја породично насиље има примат у односу на криминалне обрачуне, иако се о криминалу више извештава. Колико се оружје користи за застрашивање и принуду унутар четири зида, питање је које није ни отворено.

- Истраживање које сам радила прошле године у БиХ нажалост показује да је оружје пристуно у партнерским односима чак и међу малолетницима - додаје наша саговорница. - Опасна је и традиција пуцања на слављима, која није доследно санкционисана, већ се сматра делом фолклора који се толерише, а некада и подстиче. У оваквим случајевима жртве залуталих метака и рикошета често су жене и деца.

ПРОБЛЕМ

ПО нашој саговорници, највећа слабост недавно завршене акције је чињеница да није било добро осмишљене кампање која би презентовала податке и појаснила последице злоупотребе и нестручног руковања оружјем, посебно по жене и децу:

- Акција је била идеална прилика да МУП саопшти податке о последицама по физички интегритет, укључујући оне о полу и старости, контексту инцидената, међусобном односу починилаца и жртава, и да на основу анализе статитистике осмисли кампању циљану према конкретним групама становништва, па и на конкретним локацијама где су овакве злоупотребе учесталије.

Закон о оружју и муницији предвидео је одложено дејство од годину дана како би се спровеле припреме, укључујући и ову кампању. У Скупштини је, међутим, усвојен амандман да се са акцијом крене одмах по објављивању Закона. Овај потез био је контрапродуктиван јер није оставио времена за припрему. НЕ УБИЈА ОРУЖЈЕ, ВЕЋ ЧОВЕК

У СРБИЈИ има десетак стрељана, а гро њих се налази у престоници. Само у Београду постоје четири затворена и два отворена стрелишта. Ипак, по Петру Пантићу, председнику Скупштине Националне асоцијације за оружје и стрељачког клуба "Муш", то је недовољно за потребе обуке.

- Не убија оружје, него човек, и зато га не треба анатемисати - каже Пантић, и додаје да би, по закону, стрелишта требало да користе само чланови одређеног клуба. То, међутим, ретко ко поштује, па се већина претворила у комерцијална. У њима људи могу да пуцају са инструктором или без њега, својим или клупским оружјем, својом, али и клупском муницијом у свом оружју. Све опције су могуће.

- Код нас стрелиште користе само чланови клуба који су пунолетни и имају дозволу. Они потписују изјаву да се против њих не води кривични поступак за дела против државе, живота и тела и злоупотребе оружја, али ми морамо да им верујемо на реч, јер нам закон не даје могућност да проверимо то што говоре - каже Пантић.

Стрелишта користе људи свих старосних доби, структура и професија. Додуше, жене долазе ређе него мушкарци, али су, по Пантићу, много озбиљнији корисници ватреног оружја, јер слушају савете. Мушкарци су превише сујетни. У затвореним стрелиштима користе се пиштољи и револвери, а на отвореним ловачке пушке и карабини.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (15)

elektricar

30.08.2015. 13:56

Dokle god bude porez na oruzje ovako visok i ovako pojednostavljeno "razrezivan", nijedna kapanja ne moze da ima veci uspeh. Pistolj koji sam nasledio od oca, a koji ga je dobio kao nagradu dok je bio svojevremeni milicionar, cuvam, sa dozvolom za drzanje, iskljucivo radi uspomene na oca. Za njega placam porez skoro kao za stan. To je totalna budalastina i najveci broj ljudi zbog toga "nece da se upeca" na kampanju. Neka drzava smanji porez deset puta (smanji otimacinu) pa da vidimo ...

Dumar

30.08.2015. 14:03

Ako vam je zaista stalo do lepalizacije, u smislu da bude registrovano, a ne da naplacujete taksu, napravite takav poziv gradjanima, uz naznaku da, taksa na tako prijavljeno oruzje, nikada nece biti naplacivana. Rezultat sa aspekta evidencije, siguran sam, bio bi dobar. Ali, nije to cilj, vas zanima taksa.

DW

30.08.2015. 14:21

Neka država smanji namete na držanje oružja tako da oni budu simbolični i rezultati će odmah biti vidljivi.

legalista

30.08.2015. 20:23

@DW - imam pistolj malog kalibra koji sam nasledio od oca . kroz porez koji na njega placam godinama do sada sam ga otkupio vise puta pa sada razmisljam da ga delegalizujem

Утеривач

30.08.2015. 14:49

Ха!" Istraživanje koje sam radila prošle godine u BiH " ? А да покуша да уради испитивање ове године у Србији, па онда да даје процене? Ситуација у БиХ и у Србији није чак ни слична ! Разлика између 200 000 и 900 000 је више од четири пута! Каква је то "процена" ? Познато је да се преко 90% злочина дешава непријављеним оружијем. Ако имамо овако очајне и рестриктивне законе и пореску полиику а све гору личну безбедност, благ однос према криминалцима имаћемо све више непријављеног оружија!

Александар Ранковић

30.08.2015. 14:52

Ха-ха-ха! "Приближан број" између 200 и 900 хиљада! Ма, бре, рације и претреси сумњивих, па ће се знати тачан број!

Aleksa

30.08.2015. 16:15

DA, ne ubija oruzje nego covek. Ta cinjenica upucuje na put resavanja problema koji vodi u drugom smeru od puta kojim se pokusava stici dozeljenog cilja. Dakle, staviti ljude u prvi plan i ne "juriti" oruzje vec ljude.Prosla dogadjanja na ovim prostorima omogucila su nekontrolisanonaoruzavanje stanovnistva, a nepoverenje naroda u vlast stvorilo je strah za licnu bezbednost i potrebu za samozastitu. To je psiholoskimomenat i treba biti polaziste u resavanju problema naoruzanih ljudi.

rozmir

30.08.2015. 17:03

obzirom da je drzava pocela da otima od naroda milim da ce se narod samo jos vise naoruzavati.

Sasa Ns

30.08.2015. 18:45

Можда народ Србије неверује у полицију као сигурносну службу...

Vlada

01.09.2015. 00:49

@Sasa Ns - Od policije nema nista.Kad ste vidli policajca na ulici koji treba da stiti narod.Oni stite samo politicare.

DOK HOLIDEJ

30.08.2015. 18:58

Da pomognem ministru i ministarstvu. Da bi Vi legalizovali oružje morate uraditi dve proste stvari. prvo ukinuti ili smanjiti porez na oružje koji je u najmanju ruku sulud. Ja za stan od 40 m2 koji je plaćen 48 hilj. eura(kupljen na kredit) plaćam porez 3.800,00 din. za pištolj koji vredi 300 eur. plaćam porez 3.200,00 din. e, sad ministre kažite koja će budala da legalizuje oružje. Drugo kada ukinete porez, drastično povećajte kazne za oružje koje nije prijavljeno. Ali državi treba para.

CVELE

30.08.2015. 20:48

Znam slučaj da čovek predaje pištolj PU jer ne želi da plaća visoku taksu i nakon par dana kupuje u Bujanovcu za 80 eur Zbrojevku 7,65 ilegalno, a da je samo on .......Ukinite takse bar da znamo ko sve ima oružje

СМОКИ

31.08.2015. 07:57

Сулуда политика државе да опорези превисоким наметима легалне власнике оружија прави све услове да људи прелазе у илегалу. Зашто да плаћам нешто што не могу да користим?. Друга сурова истина је да државе у ствари и нема и КО ће ми штитити живот ако сам нешто не предузмем. Значи паметан човек мора имати било какво НЕЛЕГАЛНО оружије. Све ме је више страх да нам само пиштољи неће бити довољни. Требаће нам већа ватрена моћ како би чували породицу и себе.

Станко

31.08.2015. 13:28

Логика наше власти када је доносила нови закон о оружју је била следећа: Премиса: Има сувише оружја у ИЛЕГАЛНОМ поседу. Закључак: Треба пооштрити процедуру за добијање дозволе за ЛЕГАЛНО поседовање оружја. Могу да кажем само свака им част на њиховој интелигенцији, а и на томе како се односе према нашој интелигенцији.

Краљевић Марко

03.09.2015. 13:03

Какве комшије имамо треба сваком домаћинству наоружање,пуно наоружања!!!