Рехабилитован краљ Петар Други

В. Црњански Спасојевић

29. 08. 2015. у 12:37

Виши суд у Београду вратио је част и углед последњем југословенском монарху, коме је поратна власт одузела грађанска права. Решењем донетим 10. јула, пошто није било жалби, може се сматрати и званично неосуђиваним

Рехабилитован краљ Петар Други

Краљица Марија са синовима Томиславом, Андрејом и Петром

ПОСЛЕДЊИ југословенски монарх, краљ Петар Други Карађорђевић правоснажно је рехабилитован, сазнају "Новости" у Вишем суду у Београду. Како је потврђено за наш лист, решење о рехабилитацији донето је још 10. јула, али се чекао законски рок од месец дана да ли ће бити жалбе на ову одлуку.

Пошто жалби није било, краљ се може и званично сматрати неосуђиваним. Он је уједно и последњи Карађорђевић коме су враћена грађанска права, част и углед.

Заступник престолонаследника Александра, Ђорђе Ђуришић очекује да ових дана добие и званично правоснажно решење о рехабилитацији:

- Тужилаштво је одмах рекло да се неће жалити, па смо знали да ће краљ и формално бити рехабилитован ове јесени, али нисмо знали тачан датум. Почетком септембра ћемо један примерак решења о рехабилитацији доставити Агенцији за реституцију. Тако ће поступак одлучивања о нашем захтеву за повраћај имовине наследницима Карађорђевића моћи да се настави.

ПРИНЦЕЗА ЈЕЛИСАВЕТА: ПОБЕДИЛА ПРАВДА Коначно је достигнута правда, прва је реакција кнегиње Јелисавете Карађорђевић, кћерке кнеза Павла, на вест о рехабилитацији краља Петра: - Време је било да сви Карађорђевићи буду рехабилитовани. И сама сам проглашена криминалцем са 11 година, а брат и ја смо рехабилитовани прошле године. Сада је време да заборавимо прошлост и да идемо даље. Победа правде је најважнија у једној земљи која претендује да буде мудра демократија.

Захтев за рехабилитацију краља Петра и његовог сина Александра заступници породице поднели су 2. фебруара ове године. Рехабилитација је била судска, а не законска. То значи да суд није морао да одлучује да ли су испуњени законски услови за рехабилитацију, већ само да донесе решење, будући да су законом из 2001. Карађорђевићи већ рехабилитовани. Те године је укинут Указ Председништва Президијума Народне скупштине ФНРЈ од 8. марта 1947, којим је породици Карађорђевић одузето држављанство и имовина. Указ је потписао др Иван Рибар, лични пријатељ Јосипа Броза Тита.

Престолонаследник Александар рехабилитован је први, одлуком судије Предрага Васића, 8. јула. Само два дана касније, судија Снежана Савић Сабљић донела је и решење о рехабилитацији његовог оца. Ова одлука до данас није обелодањена јер су заступници породице чекали да постане правоснажна.

Захтев за рехабилитацију поднет је, иначе, на захтев Агенције за реституцију, која је прошлог октобра тражила правоснажна решења о судској рехабилитацији за краља и престолонаследника. То је законски услов за повраћај имовине за све грађане, па и за краљевску породицу.

Петар II Карађорђевић рођен је у Београду, 6. септембра 1923. Умро је у Денверу, 3. новембра 1970. На југословенском трону формално је био од 1934. до 1945.

Био је најстарији од три сина краља Александра Првог и краљице Марије. Имао је тек 11 година када је, после смрти оца, постао краљ, и тек 21 када је изгубио власт. Пошто је још био дете у време убиства краља Александра, 1934. године, власт је пренета на Намесништво које је у тестаменту одредио сам краљ Александар. На челу је био кнез намесник Павле Карађорђевић, а чланови су били Иво Перовић и Раденко Станковић.

После војног пуча против кнеза Павла и владе Цветковић-Мачек, који су донели одлуку о приступању Југославије Тројном пакту, Петар Други, у то време седамнаестогодишњак, проглашен је пунолетним. Грађане је у једном тренутку изненадио глас који чита проглас: "Одлучио сам да узмем у своје руке краљевску власт. Намесници који су разумели оправданост моје одлуке, сами су поднели оставке... Моја верна војска и морнарица већ извршавају моја наређења. Позивам Србе, Хрвате и Словенце да се окупе око круне..."

Међутим, у земљи је владао само 19 дана, пошто је 14. априла одведен у избеглиштво након напада сила Осовине на Југославију. Прво је емигрирао у Грчку, па у Јерусалим, затим у Египат, и на крају у Енглеску, где је завршио школовање на Кембриџу.

Током рата је најпре подржавао покрет Драгољуба Драже Михаиловића, а када су се савезници преоријентисали на партизански покрет, и краљ је под притиском позвао присталице да ступе у НОВЈ. Према споразуму Тита и др Ивана Шубашића, склопљеног у јуну 1944. године, краљ је у марту 1945. пренео своја овлашћења на трочлано намесништво.

БЕЋКОВИЋ: НАЈТРАГИЧНИЈИ МОНАРХ СРПСКО правосуђе је рехабилитовало свог последњег, најмлађег и најтрагичнијег краља, каже за "Новости" Матија Бећковић, академик и члан Крунског савета: - Оног који је 1941. био најславнији европски краљ, који је бацио рукавицу у лице Хитлеру и отишао у Лондон, као центар борбе против фашизма, када је, како је то рекао Слободан Јовановић, Велика Британија била усамљена у борби за правду. Доживео је да, захваљујући тој истој Британији, остане и без круне и без отаџбине. И ето, после 70 година се вратио и на Опленац, поред свог оца, и у Београд, код свог сина.

Намесништво је за 11. новембар 1945. расписало изборе за Уставотворну скупштину, а ова је 29. новембра 1945. прогласила републику и укинула монархију. Тако је краљ и званично збачен са престола.

Шездесетих година Александар Други се преселио у САД, где је и преминуо. У Америци је наводно имао фирму која је пропала, а медији су спекулисали да је живео од наследства своје мајке Марије и помоћи емиграције. У болницу "Сен Клер", у Њујорку, примљен је 18. фебруара 1970. Боловао је осам месеци и тамо му је пресађена јетра. Умро је од запаљења плућа и других компликација после трансплантације.

Сахрањен је под именом Петар Петровић у манастиру Светог Саве, у Либертивилу, градићу од 20.000 становника, близу језера Мичиген. На истом гробљу сахрањен је и владика Николај Велимировић. Иза себе је оставио наследника, сина Александра, рођеног из брака са супругом Александром, и блиску пријатељицу Милицу Анђелковић, познатију као Мици Лоу.

Посмртни остаци последњег краља пренети су у земљу 17. јануара 2013. и сахрањени са посмртним остацима других Карађорђевића, у Цркви Светог Ђорђа, на Опленцу.

РАСПРАВА О ИМОВИНИ У ОКТОБРУ

Карађорђевићи су поднели захтев за повраћај имовине крајем јануара 2014. Они су тражили имовину која је после смрти краља Александра, оставинским решењем од 27. октобра 1938, подељена на три једнака дела између синова Петра, Томислава и Андреја. У захтеву се налазе: комплекс Белог и Краљевског двора, куће у београдским улицама Патријарха Димитрија 52, Краља Александра 24, Крунској 7 и Сарајевској 37, кућа у Абердаревој 1 (наследство краљице Марије), ливаде код Сокобање и намештај, уметнине, скулптуре, сребрнина...

- Расправа о захтеву за повраћај имовине династији Карађорђевић биће одржана почетком октобра, а одлуку очекујемо у децембру, евентуално у јануару - каже Страхиња Секулић, директор Агенције за реституцију. - Бели двор, по закону, као заштићено културно добро, неће бити враћен, а што се тиче остале имовине, видећемо током расправе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (59)

Kiza

29.08.2015. 13:06

Vratite im sve, i onako zive na tudjoj grbaci tj nas obicnih smrtnika i to im je malo pa hoce jos! a gde je zlato koje su odneli kad su pobegli, dezertirali , jesu to vratili Srbiji?

Ђура Змај

29.08.2015. 13:08

И сад, хоће ли рехабилитованом краљу Петру Другом бити враћена одлукама АВНОЈА, на којем су одсутне другове проглашавали присутним, отета краљевина, а отимач Броз, по занимању бравар бити протеран са дедиња у Енглеску код брата Черчила или код фамилије у Аустрију (ако већ одавно није тамо)..?

Kvazimodo Sorabius

29.08.2015. 13:13

Karikatura id drzave! OVI ili ONI kad dodju na vlast jos da aboliraju Ljotica... Sramota je sto pre "kralja" nije aboliran Milan Nedic, koji bar nije pobegao iz zemlje i ziveo u luksuzu, i koji je stvarna zrtva. Uzged, koji je direktno zasluzan za hiljade prezivelih iz danasnje Hrvatske i Bosne - onih koji su se docepali Srbije. Ali i hiljade Slovenaca, ne malo i Hrvata koji su bili za Jugoslaviju. Da se razumemo: ovo nam ne radi niko, ovo sami sebi ukucavamo eksere u poklopac...

миц по миц

29.08.2015. 13:26

Подржавам, с много закашњења се ослобађамо комунистичке неправде и отрова, али, никад није касно. Сасвим је друго питање нечија улога у историји. Ово је питање исправљања револуционарне самовоље безобзирних, похлепних, властохлепних и злочиначкх послератних власти.

Aleksandar

29.08.2015. 17:19

@bikkojisedi - Pa slavna jeste, samo je tvoj problem sto ne znas. Karadjordje je utemeljivac moderne srpske drzavnosti i slobode, knez Aleksandar je doneo Gradjanski zakonik, kralj Petar I Oslobodilac je oslobodio Kosovo i Makedoniju posle balkanskih ratova (Staru i Juznu Srbiju), kralj Aleksandar I Ujedinitelj je komandovao slavnom Srpskom vojskom u Prvom svetskom ratu, ujedinivsi nas sa ostalim Juznim Slovenima iz najbolje namere... A Petar Drugi je tek bio decak i od njega se mnogo nije moglo ni ocekivati.

A gde su sada ti krajevi

29.08.2015. 17:51

@bikkojisedi - koje je on "oslobodio". Vidimo kako ih je oslobodio, a onda za zlotvorima napravio drzavu, da bi imao mnogobrojnije podanike. Svi znamo kako se taj eksperiment zavrsio po Srbe.

Samo Rehabilituj

29.08.2015. 13:32

Šta je sledeće? Rehabilitacija sina Željka Mitrovića? Ups, on nije ni osuđen

Петар

29.08.2015. 13:34

Сада кад су сви рехабилитовани,правно гледано не постоји разлог да не устоличимо Карађорђевиће.Наравно на референдуму да народ одлучи,па макар имао и најмања овлашћења(имамо владу и премијера а председник је уствари краљ).Ја сам ЗА!!!

MIJO

29.08.2015. 16:58

@Петар - Dobra ideja, ali bi ga SADA srpski politicari ubili, Ili bi sa njima poludeo!

Јужњак

29.08.2015. 13:45

Поздрављам рехабилитацију покојног краља Петра II Карађорђевића,али више би волео да потомци покојног принца Томислава заузму круну династије Карађорђевић! Мртви нисте, о друзи мили, Још се чује ваш громки глас. Ваш дух силни у нама живи, Ваша душа лебди измеђ нас. 3а Краља!!!

Francesco

29.08.2015. 13:55

Pitam se samo čemu se konkretno obradovao "prestolonaslednik" Alexander, obzirom da je svog oca godinama nakon smrti povlačio po sudovima pokušavajući da obori njegov testament i da ga proglasi neuračunljivim, da ne kažem ludim. Inače, po testamentu, Petar II je svom sinu ostavio ukupno 5000 dolara, ne pominjući nikakav presto, jer ga se svojom voljom odrekao pismenim putem na sastanku sa Titom lično.

Mile

29.08.2015. 13:57

Tesko da Sud moze da "vrati" nekome Cast i Ugled , ko ih Nikada nije ni Imao !!! Jer se Cast i Ugled niti Sticu , niti Gube na sudu , vec da li neko to ima ili nema samo Narod moze da zna . I to ne danas posle 75 godina od Sramne Izdaje !! Nove generacije ne znaju Istinu , a starije su tokom vremena Istinu zamenili Ideologijom !! Neko ko je direktno Ucestvovao u Katostrofi drzave koja mu je Poverena , a onda Pobegao sa Narodnim Zlatom , a isti taj narod ostavio na Nemilost Nacistima dok je posle

Aleksandar

29.08.2015. 17:11

@Mile - Bio je tek decak, a gurnut je u vrtlog svetskog rata. Da nije napustio zemlju, po savetu mnogih, pa i patrijarha srpskog, verovatno bi cela dinastija zavrsila kao Romanovi u Rusiji. A sto se tice tvog pravopisa, smanji malo dozivljaj sa velikim slovima. Ta tema o zlatu je toliko puta vec ispricana. Samo manji deo je uzela Vlada, deo je pao u ruke Nemcima, deo Italijanima, deo je vracen Jugoslaviji posle rata. Kad je Tito umro, u njegovoj fijoci nadjena je zlatna poluga Kraljevine Jugoslavije.

Jugoslava Pravdic

30.08.2015. 01:01

@Mile - Mogao se vratiti, da ga Čiča brani, ako ništa drugo. Ako su mogli oni drugi od 14 godina braniti zemlju, onda je morao i On. To mu je bila obaveza. Lazar dade život na Kosovu, njegov beše malo više važniji od ovog o kome diskutujemo.

momcilo

29.08.2015. 16:10

@Feud - Bog te cuo Srbine, Ajmo traziti referendum, dok nije kasno. republikanci hoce da srbiju nasele arapima, , koliko je dijaspora pomogla, nije ni spavala, da dodje do demokratskih promena ( da ne govorim o pomoci u poplavama ...itd)u srbiji.dijaspora je bila presudna da dodje vucic na vlast. isti taj vucic republikanac, nikada, ni jednom jedinom recju nije spomenuo srpsku dijasporu, a klanja se arapima, koji, otimaju srpka imaja po sumadiji.

Опленац

29.08.2015. 23:11

@Feud - Momcilo@ По шумадији српска имања су зарасла у коров!! Кроз прозор дрвеће расте(видео лично) Шумадинци више не праве децу! Шумадинке неће да остану на селу!! Јесу ли нам за то криви Арапи???!! Пре БиХ рекао да си ти неки расиста а не монархиста!!

Filip

29.08.2015. 14:25

Agent Britanaca i Amerikanaca, zivot proveo na zapadu. Zivela Rusija i Kina, dosta vise zapadnjackih saveznika.

Jugoslava Pravdic

29.08.2015. 14:35

Nije pravda pobedila, već ste doveli Koštunicu da to uradi za vas. Vidi se datum od 2001. Zato je Slobo bio nepoželjan, pa ste ga pposlali u Hag.

СВЕМИР

29.08.2015. 14:48

Жалосно јесте да је титоистичка инквизиција осудила краља који је практично био дете-младић, стога никако није у тим трагичним тренуцима био крив по било ком основу. Једина његова кривица јесте била што је носио српску круну, а добро су познате повесне чињенице о мржњи, појединих народа у Краљевини Југославији, свега што је српско. Нисам присталица свеобухватне реституције краљевске имовине, јер је све то узето од народа! Вратити пар кућа, намештај, слике али не и ливаде, дворове, руднике ....

Дарко

29.08.2015. 21:15

@СВЕМИР - А ко је тебе питао за мишљење и да ли са за ово или за оно. Гледај си своја посла и не гурај нос тамо где му није место. Твоје мишљење најбоље да кажеш ташти (ако те није од ње страх и ако не добијеш тигањ по глави).

СВЕМИР

30.08.2015. 06:59

@СВЕМИР - @Дарко. Очигледно сте испраксирали "тигањ" по глави чим беспотребно остављате коментаре без вредности. Узалудно трошење времена!

momcilo

29.08.2015. 15:58

Bogu Hvala. Dok republikanci pljuju po monarhiji, ulizujuci se srpskim neprijateljima. srpski narod, kao sto danas rece dmitrivic nestaje. republikancima je vaznija farma od srbije. Nasi politicari republikanci se izruguju prestolonasledniku Aleksandru kako govori srpski , a u isto vreme unistavaju sve sto je srpsko. EU brise noge sa srbijom. sramta. Pa sada srbi izaberite kraljevina Srbija I vasa deca, ili jos koju godinu repubika, I laku noc, za uvek. vasa deca vise nece biti, vasa deca

kataklinger

29.08.2015. 19:32

@momcilo - zbog te kraljevine je u dva rata stradalo vise od 2 miliona ljudi, doveli su nam losom politikom komuniste, socijaliste, demokrate, ove sada bog te pita koje, pa ti vidi sta bi bilo da se vrnu.

Ђура Змај

29.08.2015. 16:09

Не улазећи у историјске чињенице и основаност и правичност судских одлука око Карађорђевића, а узимајући у обзир негде прочитану тврдњу: "Кад се сви около намире, оно што остане то је Србија", као и давно изречен циљ да се Србија сведе на "Београдски Пашалук" онда ми све ово "смрди" на подвалу Србскоме народу, да у коначном сатирању Срба и Србије - на крају онима који преостану на парчету Србске земље понуде - "Живео Краљ" и Краљевину као "замазивање очију"... Није далеко, гледаћемо...

QQLELE

29.08.2015. 16:11

Mozda sada Obrenovice rehabilitovati ili dovesti na vlast ? Ako ovako krene eto nama Sulejmana, hoce i on svoj deo !

Mlstefanovic

29.08.2015. 16:13

Namesnik Pavle hotel je da porpoise pakt sa Hitlerom; Daca Simovic Zbacio ga Je sa prestola pod engleskoom direktivom. Onda Je krunisan maloletni princ Petar. Bio Sam 7 godina, prisustvovao sam krunisanju, to Je jedna od najdazijih uspomena. Bila Je I Ona popularna decimal pesma: Deco moja svi petite vence pa ih noste cork I na Oplence!

Djuradj

29.08.2015. 16:36

Mladog Petra Drugog su engleski spijuni uzeli pod svoje. Obaranjem Pavla ostao je bez zastite i od tada je u engleskom zlatnom kavezu. Ja ga ne bih rehabilitovao. Razumem da kao dete nije skupio hrabrosti da se suprotstavi ali nije ceo zivot bio dete. Da je otvoreno ustao protiv njih, sto bi ga verovatno kostalo zivota, onda bi zasluzio postovanje. Ovako zasluzuje zaljenje kao tragican lik, ali je daleko od svetlog primera kakvi je njegov cukundeda Karadjordje, veliki vozd i hrabri ratnik.

Чикириз

29.08.2015. 19:16

@Djuradj - Против кога да је устао? Енглеза? Па шта причаш ти?! Па комунисти су њему забранили повратак и укинули краљевину! Одузели су му држављанство и имовину! За тебе као да тога није ни било! За тебе је његов "грех" што се није качио са Енглезима!!! О памети!!

kataklinger

29.08.2015. 19:27

@Djuradj - i preci su mu bili u tom fazonu. to im je neka porodicna crta, svi za familiju, familija za sebe.

Aleksandar

29.08.2015. 17:07

Gruba greska u tekstu. Umesto: Šezdesetih godina Aleksandar Drugi se preselio u SAD, gde je i preminuo; treba da stoji: Šezdesetih godina Petar Drugi se preselio u SAD, gde je i preminuo. Molim redakciju da ispravi.

Sta su ocekivali

29.08.2015. 18:19

nakon sto su dosli na presto posle muckog ubistva Obrenovica... i upropastili Srbe ujedinjenjem sa najvecim krvolocima.

Ситар

29.08.2015. 20:20

@Sta su ocekivali - Шта су очекивали@ Па и Обреновићи су дошли на власт после мучког убиства Карађорђа!!!Али пусти то.То су краљевска посла! А ти се у то и много не разуме!ш!!!

Karadjordje je dobio sto je zasluzio

30.08.2015. 10:36

@Sta su ocekivali - bolje njegova jedna glava, nego hiljade srpskih... Pametan je Milos bio, ali ono sto je on stvroio, Srbiju, ovi upropastise...

Абердар

29.08.2015. 18:25

Велика је ово ствар (задовољена је правда) Али питање је зашто тек сада?? Толико је година прошло да млади и не схватају значај тог чина него се чак и спрдају стим ,што се види из неких коментара!! Али једно треба да је јасно! Прошлост и текако утиче на садашњост појединца,породице и народа. Нека семена зла из којих је никао ђаволски коров ,који нас и дан данас мучи, треба искоренити потпуно!!

Vera

29.08.2015. 18:45

Sramota! Ko je doneo tako sramnu odluku? Rehabilitovati jednog lopova, kukavicu i lezilebovića... E, jadna je ova Srbija sa tom ''dinastijom''!

Zorica

29.08.2015. 21:07

@Vera - Najjadnija je sto trpi kod sebe takve gnjide i utvare kao sto si ti. Samo i vama ne gori do zore. Ugasice vam se lampioni pa da ovom narodu od vas lakne.

kataklinger

29.08.2015. 19:24

on ostade bez krune, a milion ljudi bez glave. lepo su nam preci izginuli braneci britaniju, a kako stvari stoje to nas isto ceka i u buducnosti.

prca

29.08.2015. 20:29

hoce li se sada vratiti ukradeno narodno blago a mnozda su i oni nosili gajbice kao slobodanov sinkako su mogli da od dolaska na vlast kada im je krv poplavela da steknu toliko bogadstvo to je sve radjeno na grbaci srpskog naroda a da aleksandar nije zeleo da bude veliki vladar srbija bi sada imala more i bila mnogo veca nego sadsnji beograski pasaluk kada su toliki rodoljubi sto su pobegli 41 godine mogli su da budu sa svojim narodom, medutim cuvali su svoju zadnjicu , sramota

Аца

30.08.2015. 00:24

како наши људи кажу када их "интервијушу" (како лепа Српска реч!) на улици: Срамота, стварно немам коментар!

Nikola

30.08.2015. 00:32

Nisam znao da i ovi ikaju botove. Znate li razliku izmedju ruskog i srpskog kralja? Pa ruski ne bezi cim zagusti i gine za svoju otadzbinu sa narodom. Ovima sto predstavljaju neku kraljevsku porodicu treba da kazu da srpski narod nikad ne zaboravlja kao slonovi i da su ti sto su ih cuvali i obucavali najveci srpski neprijatelji zajedno sa Vatikanom i nacistima. Samo spustaju nivo srpskog sudstva i pokazuju pravo stanje stvari u drzavi sa ovom parodijom.

Kralj

30.08.2015. 09:40

@Nikola - Tako govote komunisti i tako su govorili i 1945 kad su pljačkali imovinu svih uglednih Srba.

Dinarska divizija

30.08.2015. 08:36

Moj đed se borio, za kralja i otadžbinu.Da je znao ko će u ovo naše vreme biti pretedent na presto, verujem da bi bacio pušku, pre nego što je uzeo!Znam da to nema veze sa rehabilitacijom, ali ovaj što se 20 godina frlja s' padeži, svakako još vise kod naroda stvara podozrenje prema toj dinastiji.