Владика Јован напушта Ниш

В. М. - Р. Др.

28. 08. 2015. у 09:33

Владика Јован напушта Ниш
Врх СПЦ следеће недеље донеће и формалну одлуку о премештају нишког епископа. Владика Лаврентије му понудио своје место у Шабачкој епархији

ВЛАДИКА Јован (Пурић) неће више бити на челу Нишке епархије Српске православне цркве. Одлуку о његовом статусу у Цркви и дужности коју ће убудуће обављати донеће следеће недеље Синод СПЦ.

Да владика Јован и формално напусти епархију коју је наследио од патријарха Иринеја одлучено је на синодској седници одржаној у среду у београдској Патријаршији. Овим потезом црквена влада удовољила је Јовановој молби да га и дефинитивно разреши управе над епархијом у Нишу. Владика је свој захтев црквеним органима поднео још јуна ове године, због неодложног лечења, али и сукоба и подела у својој епархији. Он је тада изразио жељу да се бави искључиво професорским послом на Богословском факултету.

Као будуће место службовања владике Јована, међутим, од среде се незванично помиње - Епархија шабачка. Ову идеју на синодској седници изнео је владика шабачки Лаврентије. Он је предложио да се повуче у пензију, а да његово место зазуме епископ Јован.

САБОР МОГУЋ И НА ЈЕСЕН Случај владике Јована, борба против чланства Косова у Унеску, као и низ других важних питања могли би да буду најважнији разлози за сазивање јесењег заседања Сабора СПЦ. Ова опција већ се разматра у врху Цркве, а уколико Синод процени да је потребно окупљање црквене скупштине, седница ће бити заказана за половину октобра. То ће бити први случај у последњих неколико година да се највише црквено тело састане два пута у току једне године.

- Понуда владике Лаврентија није изненађење - кажу у врху СПЦ. - Он је и раније имао жељу да се повуче из активне епископске службе, а на своју иницијативу је поделио и Шабачко-ваљевску епархију, уступивши место још једном архијереју. Он је веома близак са Јованом, кога сматра и својим духовним дететом.

Синод је, према сазнањима "Новости", разматрао и друге дужности на које би Јован могао да буде упућен. Како је реч о изузетном духовнику и интелектуалцу, понуђено му је и да обавља црквене послове ван епархија. Њему је дат рок до следеће недеље да размисли о предлозима, после чега ће бити донета коначна одлука.

Иза премештаја владике Јована из Ниша, упркос маскирању овог проблема у Патријаршији, крије се његов дубоки сукоб са свештенством у епархији. У средишту трвења нашла се његова одлука да распореди на дужности у другим парохијама чак 35 свештеника, који су због тога протестовали код патријарха. Јован се супротставио самовољи својих клирика, који су у служби радили мимо његових савета и налога. Планирао је уз то и комплетну реорганизацију епархије, која је требало да спута утицај неколико утицајних свештеника у Нишу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (15)

Ivan Fregl

28.08.2015. 11:35

Naravno da razumem ovog vladiku..jednog od nasih najobrazovanijih... Ne moze se u prljavoj vodi ostati cist pa je jedini nacin da se iz te vode izadje..pogotovo sto tu vodu muti "farisej" bez stida i srama kome se ne moze nista i cijoj oholosti nema kraja... Ali Bogu slava kad ste se takvima zamerili..

Sladja

28.08.2015. 11:38

Postovani Vladiko dozvliste da vas slome oni koji nisu vredni nicijeg prljanja ruku .Bolest su izmislili ali parohijane boli nepravda

Nata

28.08.2015. 14:17

Samo kontra peticija moze spasti vladiku Jovana,On je najduhivniji vladika u spc!Podrska vladiki da ostane na celu niske eparhije.

Rajko Mitic

28.08.2015. 16:25

Ma neka ide covek,nista strasno samo se prekvalifikovao na drugo mesto,a I vladike mogu da menjaju mesto rada bas kao I popovi.

Opaki

28.08.2015. 16:33

Cim je dosao,pretumbao je popove kako je hteo, nerezonski.Onda je penzionisao,vracao,pa opet menjao...kao da igra igricu.Idi u penziju,vladiko,ne zamajavaj narod i svestenstvo.

Branko

28.08.2015. 18:09

@Opaki - Pre nego što je "tumbao popove" on je preispitao poslovanje Eparhije i utvrdio velike malverzacije i nenamensko trošenje eparhijskog novca. Kada je došao na čelo niške Eparhije utvrdio je da su uvedene mnoge novotarije u službi u skladu sa Ekumenskom poveljom (priznavanje Pape) i približavanje Rimokatoličkoj crkvi. Nalog za njegovu smenu je došao sa samog vrha SPC a niški popovi su bili samo "izvođači radova". SINOD se poslužio neistinom kada je saopštio da je Episkop niški Jovan "bolestan"???

SRDJAN

28.08.2015. 17:54

Narod na noge!!!,Mora se do utorka stati ovoj nepravdi na put!!!! Sinod, pamet u glavu i neka se ne igra sa ovim jadnim narodom koji je nasao utehu i spas u svom najboljem vladiki Jovanu.NEDAMO VLADIKU!!!!

Petkovic

29.08.2015. 17:38

@SRDJAN - U utorak ako se ispostavi da su bezumni idemo u Beograd.Dosta je bilo da nas prave magarcima....

Petkovic

29.08.2015. 17:35

Ako se ovo ispostavi kao istina, onda je patrijarh sam sebi iskopao jamu....ako moze 35 svestenika da menja vladiku onda narod moze da menja patrijarha....pa ce se nosimo... Nismo zadovolji patrijarhom... ima dosta kvalitetnih kandidata za belu kapu....Vreme je za promene, Gospodo malo ste se preracunali...Sve je jasno samo istina se krije...nezaboravite Vi ste tu zbog naroda a ne narod zbog Vas....pa vi dobro razmislite...nisu samo ti svestenici nezadovoljni ima ih u svim eparhijama..

Милетић

31.08.2015. 09:43

Патријарху српском Иринеју свака част, доста је било средњевековног малтретирања неспособних епископа у СПЦ. Владика нишки Joван ( бивши или садашњи ) је био добар само на речима, а на делима слаб, прича о сиромаштву а сам ужива врхунски комодитет, од двора до аутомобила. Наш Патријарх је као и покојни Патријарх Павле скроман човек, а такве треба увек подржавати и постављати као вредности у нашем друштву, алелуја.

Branko

01.09.2015. 14:55

@Милетић - Da li je Vama poznato da je Patrijarh Irinej ekumenista tj. On priznaje Papu i sve njegove odluke poput priznavanja Alojzija Stepinca za sveca.