Прешево: Мигранти имају прецизне мапе кретања

Ј. Стојковић

24. 08. 2015. у 21:42

Након збрињавања 5.000 избеглица за викенд, у Прешеву данас било нешто мирније. Свака група има вођу и маршруту, а долазак у Мађарску је крајњи циљ

Прешево: Мигранти имају прецизне мапе кретања

Након збрињавања преко 5.000 избеглица на пункту Миратовочко поље као и у Центру за прихват избеглица у Прешеву данас преподне чинило се да талас избеглица које долазе у нашу земљу полако јењава. У току дана збринут је још један талас од око 1.500 људи, који су стајали у редовима и чекали регистрацију, како би могли да наставе пут ка северу.

Извор из полиције потврдио је "Новостима" да се мигранти крећу у групама и да свака група има свог "вођу", који има уцртану мапу кретања која је устаљена. Маршрута подразумева Прешево као најближи послегранични центар где могу наћи превоз пут Београда или Суботице, јер је на овој маршрути кроз Србију Мађарска крајњи циљ.

А у Прешеву, екипе Црвеног крста, Комесаријата за избеглице, Организације за миграције, лекари и полиција дежурају 24 сата, како би брже пружили помоћ свима који затраже.

Предност приликом добијања папира имају жене, деца, стара и изнемогла лица, којих је чини се све више.

- Наше екипе буквално нису спавале 48 сати, како бисмо свима изашли у сусрет. У понедељак у односу на викенд број избеглица је знатно мањи, свима смо ми на два пункта у Миратовцу и Прешеву пружили помоћ у води, храни и медицинском збрињавању. Према нашим подацима, од суботе до понедељка кроз Прешево је прошло близу 8.000 избеглица - каже за "Новости" секретар Црвеног крста Ахмет Алими.

Према његовим речима, залиха воде, хране и средстава за хигијену има за пар дана, јер је стигла помоћ, али је много тога још потребно.

- Наш мото је да у Србији нико неће остати гладан и трудимо се да то испоштујемо. Нема никаквих проблема, мигранти сарађују и јако су захвални на пруженој помоћи - каже Алими и додаје да се људи сваког дана срећу са најневероватнијим причама о ужасима које су задесиле ове људе.

- Желим да идем у Швајцарску тамо је мој брат. Кренуо сам на пут са женом и двоје деце. Србија нам је отворила врата, у Македонији смо много лоше прошли, али и то није ништа у односу на оно што се дешава у Сирији - прича млађи Сиријац који чека у реду на документа.

Занимљиво је да се углавном користи прелаз Лојане - Миратовац, иначе овај прелаз је познат по великом броју илегалних прелазака још у прошлој години.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (10)

Ђука

25.08.2015. 02:27

Oве дезертере вратити Асаду да им суди по војним законима Сирије. Какав си то човек кад у најбољим годинама не желиш да браниш своју државу и народ. Да је мало мање дезертера Сирија би уништила терористе на својој територији и јединством отклонила могућност потенцијалне агресије. .Уједно створила темељ за изградњу боље државе.

Cepac

25.08.2015. 14:30

@Ђука - Tako je. Kao sto smo mi stvorili temelje 90-ih. Sve drzave bivse SFRJ su sada stabilne,jake svetske sile, a narod u njima zivi sjajno. Ko zna kakav bi haos bio u drzavama i kako bi ziveli da nismo hteli da ratujemo pa dezertirali u Nemacku,Ameriku,Kanadu,Australiju,Austriju,Francusku... itd.

Jabre

25.08.2015. 08:28

Treba im dati gostoprimstvo na par dana i omoguciti odlazak u zapadnu Evropu, oni su im unistili drzavu i pa nek im oni i resavaju probleme jer je Srbija i suvise siromasna da prima svetske izbeglice mi smo vec drzavw sa najvise izbeglica u Evropi. Ma da mozda koja mlada Sirijka za nase nezenje ne bi bila losa da ostane bolje nego Siptarke.

Мигранткиња српска

25.08.2015. 09:31

Свима је јасно да мигранти "имају прецизне мапе кретања" и да је ова њихова миграција све само не спонтана и да је недавна "миграција" косовских албанаца био само тренинг за ово АЛИ премијер је јуче осудио сваку инсинуацију на тему миграната па не знам да ли бих смела да напишем своје мишљење на ову тему !?

Српска раја

25.08.2015. 17:26

@Мигранткиња српска - Ћути и трпи... Неће да ти буде тешко, нама је у генима поданички однос. Док нам не прекипи...

Dušan

25.08.2015. 12:46

Реч је о изузетно организованој и дисциплинованој армији,то нису дезертери!Сви су организовани по систему група од неколико десетина са вођом који их усмерава, снабдева новцем и по потреби подиже новац из банака који шаљу богати шеици!Свака група има кусур жена и по неко дете за сликање пред камерама и лакши пролазак граница! Свако од њих има лажну причу коју пева као песмицу када га питају.бољи живот, спашавам живу главу,хоћу у Немачку иако многи долазе са подручја која немају везе са ратом!

Дириговани цунами

25.08.2015. 17:55

@Dušan - Имају прецизније мапе него наша војска... А са њима иду и верске вође и ратници џихада. Највише је војних дезертера из земаља које су на удару исламиста, чиме се олакшава ширење Исламске Државе у арапским земљама и уз њих инфилтрирају терористи у европска подручја. Истовремено, у организацији ЦИА, остварује се и Куденхове-Калергијев план - стварање поданичке нације ЕВРОМЕЛЕЗА (нестанак европских нација стварањем ЕУ и масовним мешањем са афричким и азијским народима).

Slavko

26.08.2015. 19:16

Moderator Novosti bi mogao malo više da cenzuriše komentare koji šire paniku i lažnu uzbunu jer to vodi ka fašizaciji srpskog društva, što nam uopšte nije potrebno. Tek kada izeglice počnu ostajati u jadnoj i nesrećnoj Srbiji, onda ih objavljujte koliko god hoćete. Umesto hajke protiv izbeglica, bolje im pomozite da se domognu zapada i na taj način oslabite našeg i njihovog zajedničkog neprijatelja.