МАКЕДОНИЈА је несигурна трећа земља и у њу не би требало враћати избеглице, објавио је УНХЦР у свом јучерашњем извештају. Мађарска је нешто раније Србију прогласила сигурном земљом. То отвара могућност да на хиљаде миграната са мађарске границе, а можда и из ЕУ, буде депортовано код нас, а ми нећемо смети да их враћамо у Македонију из које су стигли.

Занимљиво је да је извештај припреман раније, пре него што су избили инциденти на македонско-грчкој граници, пре него што је ова земља прогласила ванредну ситуацију, поставила бодљикаву жицу и употребила сузавце и шок бомбе против надирућих миграната. Објављен је тог дана када је инцидент избио.

Ова објава УНХЦР конкретно значи да Македонија крши људска права избеглицама и да их не треба враћати тамо. Претходно је и Грчка проглашена несигурном земљом (одлуком Европског суда за људска права), па ни депортација у Грчку није дозвољена.

Овим новим проблемом мораће да се позабаве власти у Београду, а први корак биће разговори са УНХЦР, како би прецизирали могуће последице ове одлуке по Србију.

У истом дану, о горућим проблемима на северу земље расправљало се у Суботици. Представници Републике и Града закључили су да је неопходно обезбедити место за помоћ мигрантима.

- Тражимо начин да у граду направимо привремену тачку за пружање лекарске и хуманитарне помоћи - предочио је Ненад Иванишевић, државни секретар у Министарству рада.

ВУЧИЋ И ГРУЕВСКИ

ПРЕДСЕДНИК Владе Србије Александар Вучић разговарао је јуче телефоном са председником Владе Републике Македоније Николом Груевским о мигрантској кризи и актуелним дешавањима.

Како је саопштила владина канцеларија за сарадњу с медијима, Вучић и Груевски су разговарали и о корацима које би требало предузети у наредном периоду, уз координацију две владе. Разговори ће бити настављени и у наредним данима.