ПАТРИЈАРХ Иринеј позвао је у среду у манастиру Крка код Кистања све Србе који су некада обитавали на подручју Хрватске да се ту и врате.

Он је, после литургије поводом 400. годишњице богословије Света три јерарха, коментаришући суживот Хрвата и мањинских Срба, рекао да је битно опростити, али и добити опрост за недела која су, како је рекао, "понеки међу Србима чинили". Иринеј је додао да су "зло чинили нама суседи и ми њима, али ми у много мањој мери но они".

Патријарх је истакао да се "у односима догодило велико зло које је тим веће када је познато да су раније били један хришћански народ с истим црквама".

Браћа су се, рекао је патријарх, поделила и једни другима нанели велико зло које се, истакао је, више не сме поновити.

Иринеј је казао да је "српски народ, бежећи од смрти доживео трагичне ствари, а хрватску територију напустио под притиском".

Иринеј је у среду и обишао Кистање, место у Далматинској Загори које је до 1995. године било готово искључиво насељено Србима.


ПОСЕТА СПЛИТУ И ШИБЕНИКУ

Патријарх Иринеј у четвртак ће обићи Епископски двор и православну Цркву Светог Спаса у Шибенику, као и Црквену општину Сплит и недовршени Храм Светог Саве. Планирана је посета римокатоличкој Цркви Светог Дује, као и сусрет са католичким верским лидерима и градоначелницима Шибеника и Сплита.