Александар Чотрић: Уведимо и дан сећања на злочине комуниста

19. 08. 2015. у 15:08

Од свих република бивше Југославије, Србија је била највише погођена злочинима комунистичких победника, иако је српски народ дао највећи допринос борби против нацистичког окупатора

Александар Чотрић: Уведимо и дан сећања на злочине комуниста

Александар Чотрић, народни посланик

Поред дана сећања на српске жртве у Првом и Другом светском рату, као и у ратовима деведесетих година прошлог века, потребно је у нашој земљи, законом, или одлуком Владе, установити и дан када ћемо се сећати жртава комунистичког тоталитарног режима. На тлу Србије он је одговоран за смрт више од сто хиљада људи, који су сахрањени у бројним масовним гробницама. Основни циљ успостављања дана сећања је да се утврди пуна историјска и кривичноправна истина о овим догађајима, да злочини не остану некажњени и да се никада више не понове.

Од свих република бивше Југославије, Србија је била највише погођена злочинима комунистичких победника, иако је српски народ дао највећи допринос борби против нацистичког окупатора, и у Србији, и на подручју читаве окупиране Југославије. Срби су се борили у две гериле: комунистичко-партизанској и антикомунистичко-ројалистичкој. Злочини победника били одмазда над свима који су се борили против нацизма, а били су противници комунизма за време Другог светског рата.

Према непотпуним подацима Државне комисије за проналажење и обележавање свих тајних гробница у којима се налазе посмртни остаци стрељаних и на друге начине ликвидираних цивила после 12. септембра 1944. године, у Србији се налази више од две стотине гробница у којима су сахрањени убијени цивили, међу којима и велики број деце и жена. Међу убијенима највише је било сељака, домаћица, припадника средње класе и духовне антикомунистичке елите.

Неопходно је да трајно памтимо комунистичке злочине против цивилног становништва, почињене после 1944. године, којима су десетине хиљада људи, из идеолошких разлога лишени живота, слободе или других права, без судске или административне одлуке. Власт тоталитарног комунистичког режима вршила је појединачна и масовна убиства, убијање у затворима и логорима, тортуру, депортацију, забрану повратка у домове, робовски рад и друге облике физичког терора.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (23)

Dejan

19.08.2015. 15:16

Zasto se ovi Vukovi puleni nikada ne oglasavaju kada su u pitanju zrtve i Jasenovca, Bratunca, sa Kosova, nikada ne osudjuju NATO agresiju, oni vide jedino komuniste kao agresore i mrzitelje srskog naroda.Pa i ti komunisti su bili Srbi,da li je moguce da nas niko nikada nije napadao i ubijao, osim sto smo ubijali sami sebe?!

čačanin

20.08.2015. 08:23

@Dejan - bravo milojko.komunisti su srbi samo po mestu rodjenja.inače srbi su oni koji se srpstva nisu nikada odrekli.svaki onaj koji je bio član te partije se u to vreme odrekao srpstva jer se odrekao i boga.a ko je jednom zatrovan tom kugom ostaje zanavek.

Jad do jada

20.08.2015. 13:55

@Dejan - Braćo Srbende, pa zar se sada odričete naših dičnih Srba-komunista Rankovića, Ćosića, Krcuna...!? Kada se treba suprostaviti Titu, onda su oni Srbi, a kada treba sve zapljunuti onda nisu Srbi! Emoji sunarodnici, milojice i čačani, jadni ste vi i Srbi i ljudi!

Primer

20.08.2015. 14:14

@Dejan - Naprimer Vuk Drašković: bio član partije, i to ortodoksni, odrekao se srpstva i boga, i ostao zatrovan zanavek!

знање помаже

20.08.2015. 13:51

@Vladimir - Четници су убијали у рату, као и партизани, а комунистичка власт је КАО ВЛАСТ убила на хиљаде невиних грађана ПОСЛЕ рата. Сем Дана сећања потребно је подићи и достојан споменик комунистичким жртвама као опомену будућим генерацијама. Нећемо никада постати комплетно и зрело друштво без тога, то је наша цивилизацијска дужност.

Tomica

21.08.2015. 02:21

@Vladimir - A šta ćemo sa brojnim karađorđevićevskim zatvorima, logorima i zločinima koji nisu štedeli ni decu od pre rata? Šta sa zavereničkim i postzavereničkijm terorom? Ništa se ne može uporediti sa terorom masonko uzurpatorske klike njenim lažima i prizemnim ubilačko otimačkim motivima. Kome je bilo potrebno njihovo prokatoličko jugoslovenstvo i sva druga zla koja su nam naneli? Srbima siurno ne! Najveća sramota je selektivno pamćenje i selektivna " pravda".

"Nevina" maniupulacija

21.08.2015. 09:06

@Vladimir - Razlika je evidentna, samo je ne vidiš jer ti je šubara zaklonila vidik. Partizani su ubijali okupatore i njihove saradnike, a četnici partizane i njihove porodice i simpatizere. Posle rata, ruka pravde je stigla saradnike okupatora koji nisu uspeli da pobegnu i pretrče blajbnurško polje. Kada navedete podatke šta su tokom rata radile te "nevine" žrtve, moćiće se razgovarati o eventualnim zločinima i zločincima. Bez tih podataka "Nećemo nikada..." Do tada okačite mačku o rep te vaše jadikovke.

Деки

19.08.2015. 15:29

Шта дан сећања, отворити меморијални центар жртава комунизма, којих је нажалост било толико, да је меморијални центар сасвим одговарајући помен.Доста је било бесомучних лажи и извртања истине о комунистима и свирепим убицама из њихових редова,отимачима туђе имовине,туђих живота и судбина!Комунизам је унаказио српско биће,затровао нам крв и завадио два ока у српској глави.Сви остали су били глумци у комунистичком перформансу званом СФРЈ,једино су Срби били доследни комунисти,будале за пример....

Tragovi vladavine

20.08.2015. 14:09

@Деки - Čedo, od toga "komunističkog performansa zvanom SFRJ" većina Srba i danas preživljava! Inače, pre i posle toga "performansa" Srbi su bili robovi i gola sirotinja u svojoj nacionalnoj državi. Vi i vaši pretci ste srpskom narodu oteli živote generacija da bi sebi stvorili enormno bogatstvo. Vaš-srpski narod za vas je bio potrošna roba, čiju krv vi niste zatrovali nego ste je vekovima pili. Još uvek su u genetici našeg naroda prisutne kobne posledice vaše vladavine i "dobročinstva"! Ponovo jašete!

Абвгд

19.08.2015. 15:36

КОМУНИЗАМ=ФАШИЗАМ Не заборавите где су настале обе идеологије!

Lada

21.08.2015. 03:20

@Абвгд - Zašto su onda Karađorđevići sklopili pakt sa fašistima a proganjali komuniste pre rata i sve one koji im nisu bili po volji i kojui su smetali ciljevima njihove bespravne i nasilne uzurpacije? Šta je sa njihovim masovnim zločinima, proglasiće se komunističkim? Pa sve opet nanovo?

Саша Митровић

19.08.2015. 20:29

Слажем се са господином Чотрићем. Не би нам тај датум помогао у економском смислу, јер противници тога прво то помињу, али би нам итекако помогао у моралном и духовном смислу. И што је врло важно допринела би наставку исправљања грешака из прошлости, као и националном помирењу...

Lukić

19.08.2015. 21:20

Naravno da treba da se uvede dan sećanja na žrtve komunističkog režima, hvala Bogu da ima još savesnih ljudi koji ne zaboravljaju žrtve svog naroda!Takav dan sećanja nikako ne bi doveo do ponovnih podela u Srbiji već do konačnog pomirenja, nama se istorija stalno ponavlja upravo zato što ne poštujemo svoje žrtve i ćutimo o zločinima i zločincima. Komunisti su posle 1944. činili zločine, to treba da se zna i da se oda pošta njihovim žrtvama i putem dana sećanja i na svaki drugi način.

Branislav

19.08.2015. 22:12

tzv. zastitnici Cetnickog pokreta SPO treba da "zabije glavu u pesak" i cuti..nek' se oni samo drze svojih amerikanaca ciji su glavni poltroni u Srbiji.

Марко Миладиновић

19.08.2015. 22:41

Увођење дана сећања на злочине комуниста прдстављао би велики корак напред у моралном смислу, као и опомену да се такве ствари више никад не понове.

Tren

20.08.2015. 14:16

Bilo bi minimnalno korektno da "moderator" na jedan tren odloži šubaru i pusti neki komentar koji nije pročetnički.

Kraljević

20.08.2015. 15:45

Ma nemojte??Zar tako da pokrijemo i opravdamo najstrašnije zločine kriminal i falsifikate krvavih prevratničko izdajničkih pobednika iz 1903? Dokle više ta lažna linija razdvajanja između partizana i četnika? Svi znamo kada su zločini i laži uzurpirali vlast a to je bilo mnogo pre partizana.

Ђорђе С.

21.08.2015. 11:17

Да масовним убицама пружамо "руку помирења" ради "нормализације добросуседских односа" и заборављамо њихове стравичне злочине, а да продубљујемо јаз између "партизана" и "четника" (којих више нема!) и опет делимо Србе истичући идеолошке злочине с једне или друге стране? Деценијама се говорило о злочинима четника, а затим о злочинима партизана, Дража је рехабилитован, Тито постављен на своје место.Доста је било, све знамо, али нам деца не знају за покоље милиона Срба, за праву истину о Сребреници

Veteran

21.08.2015. 21:46

Treba kako da ne, to je najbolja ideja koju sam ja cuo u ovih mojih 70 godina i to u svako selo ispod svake kruske.Spomenici biste ploce to nama treba a stranci neka nam prave nove fabrike i otvaraju radna mesta. znate sta kada neko ima temperaturu i bunca treba da potrazi pomoc lekara a ne da pise kojesta.

:Mile

22.08.2015. 18:02

Dok politicari,novinari i ostali se nadmudruju u tumacenju nase skorije i ranije istorije, istoricari ciji bi to posao trebalo da bude mudro cute!