ЂЕВЂЕЛИЈА - Место у возу за Србију - то је императив за хиљаде миграната који су се домогли Македоније, и који очајнички настоје да се на зелезницкој станици у Ђевђелији изборе за то место у возу на линији Ђевђелија - Табановце, на граници са Србијом.

Након кашњења воза који је требало да крене још јутрос у 10 часова бујица миграната, више од хиљаду њих, настојало је да се домогне воза, уз гужву, отимање, тучу за место, из које су неки изасли са лакшим повредама.

Уз вику, гурање, ударање и претње моткама И ножевима, најбржи И најјачи су успели да уђу, а најгоре су прошли они са малом децом.

У стампеду приликом уласка у воз могла су се видети и друга деца која плачу И дозивају своје родитеље, а И одрасли су били прилично збуњени И трчали да заузму место, да би тек након што уђу питали да ли је то воз који иде ка Србији.

Један дечак је просто "убачен" у воз заједно са масом, а онда је схватио да му је породица остала напољу.

Очајнички је дозивао мајку, а онда су га кроз прозор изнели из воза.

Извештачу Тањуга су мигранти рекли да морају да уђу у воз и да једино тако могу да наставе пут ка земљама западне Европе, с обзиром да нису добили папире за легалан боравак у Македонији у трајању до 72 сата.

Воз је пошао тек око 15 часова, јер су железничари И гранична полиција покушавали да скину део њих због безбедности воза.

Препун воз је сатима стајао на перону на врућини и полако су сами почели да излазе из воза они који нису могли више да издрже пошто су били једни преко других, па је на тај начин смањен број путника.


У метежу је поломљен и један прозор на возу.

Вожња од Ђевђелије на грчко-македонској граници до Табановаца кошта 10 евра по особи.

Махмуд из Сирије, који је побегао од рата у тој земљии каже да се упутио ка Немачкој, да нема довољно новца И да је гладан.

"Ззелим бољи живот И зато идем из Сирије", рекао је он.

На питање зашто мигранти не иду преко Бугарске И Румуније, он каже да је чуо да је пут преко Македоније И Србије најбољи.

Махмуд, стар 25 година, рекао је да је путовање започео пре месец и по дана.

Руди, који није успео да уђе у воз, каже да ти људи нису животиње нити криминалци, иако то може неком тако да изгледа када види стампедо.

"Хоћу да наставим студирање И нормалан живот", нагласио је он. Руди каже да мигранти желе да путују легално, али да полиција кочи добијање папира И да зато морају као руља да путују возом додајући да не могу да путују таксијем, иако много од њих имају код себе новац, зато што полиција таксистима не дозвољава да превозе мигранте без папира.


Ђевђелијски таксиста, који је желео да остане анониман, рекао је да је казна за превоз миграната без папира одузимање возила И пет година затвора, а ако су И деца миграната у таксију казна је девет година затвора.

Они нуде мигрантима са папирима превоз до Табановаца за 100 евра.

Јахја из Сирије каже да у возу нема ваздуха И да је јако тешко издржати пет сати вожње у таквим условима, а нарочито за мигранте са малом децом.

"Власти није брига за нас, погледајте моју одећу, пешсачили смо по планинама, где нема ни воде ни хране И после тога они нам не помажу", рекао је Јахја додајући да мигранти у возу нису животиње већ људска бића.


Житељи Ђевђелије неће да стану пред камеру, али кажу да све више имају проблема због миграната И да им упркос томе помажу.

Они кажу да се бицикли продају мигрантима по цени од пет до 50 евра, са којима настављају пут ка Србији или иду пешице, као И да није редак случај да их отму албански криминалци И онда траже откуп за ослобађање.

На железничкој станици кажу да су Сиријци најкултурнији мигранти, док су Авганистаци, Ирачани, Пакистанци И други веома аграсивни. На станици флаша од два литра воде кошта пола евра или евра, трговци када виде на породица са малом децом нема довољно новца даје им воду бесплатно. На пример, две пакле Винстона коштају пет евра.

Градоначелник Ђевђелије Иван Франгов је рекао извештачу Тањуга да се плаши да ако Мађарска буде затворила границу да ће то морати да учине и Србија И Македонија, јер неће имати друго решење.

Он је казао да та општина решава проблем миграната у координацији са владом.

"Овај проблем нису измислили ни Македонија ни Ђевђелија већ је то глобални проблем, проблем улази кроз државу чланицу ЕУ, а то је Грчка", навео је Франгов.

Он је казао да разуме муку избеглица , али да очекује да И они покажу мало више респекта држави, напоменувши да за собом остављају велику количину отпада на железничкој станици И другим деловима око ње.

"Ђевђелија је важила за један од најчистијих градова у Македонији, али сада то више није. Очекујемо још већу подршку УНХЦР-а, али Ипак проблем остаје овде, хуманитарци долазе И одлазе али проблем остаје у граду", рекао је он.

Франгов је рекао да му није јасно зашто мигранти не иду преко Бугарске И Румуније већ Македоније И Србије, које нису чланице ЕУ.

"То сам питање постављао људима из ЕУ И УНХЦР, али нису ми могли дати ваљан одговор", додао је он.

Како се може чути, у Румунији И Бугарској је полиција много 'строжа' према мигрантима И зато они избегавају те земље.

Ђевђелија планира прављење прихватног цетра који ће бити између железничке станице И граничног прелаза са Грчком.

"За сада наши људи не могу да користе железнички И аутобуски превоз због великог броја избеглица. Угрожени су И они који живе у околини станице, јер су изгубили свој мир.