Сећање на усташки злочин нису убили

Драгана МАТОВИЋ

недеља, 09. 08. 2015. у 10:10

Сећање на усташки злочин нису убили
У Пребиловцима у Херцеговини, где је погубљено 4.000 Срба, освештан Храм вазнесења Христовог. Патријарх Иринеј: Овде су страдала и деца анђели. Додик: Симбол и васкрсења

ПАТРИЈАРХ српски Иринеј, уз саслужење више од 20 владика, 200 свештеника СПЦ и представника шест братских цркава, освештали су јуче Храм вазнесења Христовог у Пребиловцима, саграђен у спомен на 4.000 Срба, који су у Другом светском рату страдали од усташких злочинаца на подручју доње Херцеговине и бачени у јаме. Међу њима је 826 становника Пребиловаца, једног од четири села које је на свету претрпело највеће страдање.

Близу десет хиљада људи је присуствовало овом догађају. По жеги на којој се камен није могао држати у руци мирно су, углавном гологлави, готово четири сата слушали литургију, говоре свештених лица, политичара и књижевника. Дан је био сличан оном из 1941. када је група Пребиловчана бездушно и садистички потрпана у шест сточних вагона и послата у смрт. Кажу да им нико од комшија, Хрвата и муслимана, није ни кап воде пружио, а камоли покушао да им спасе живот.

- Нису само одрасли људи пострадали у пребиловачким јамама најстрашнијом смрћу коју је свет запамтио - рекао је Иринеј. - Страдала су и деца. Бог зна колико је тих људских анђела доживело страшну судбину. Био је то честит српски народ, који није знао за политику, већ само да обрађује земљу. Лелек и кукњава из јаруга чули су се десет дана...

Више од пола века преживелим члановима породица није било дозвољено да јавно пусте сузу за најмилијима или им запале свећу. Тек после пола века, 1991. нашле су смирај у наменски направљеној костурници. Већ следеће године хрватска војска минирала је костурницу. После двехиљадите, по повратку, Срби су остатке остатака костију сакупили. Стали су у седам ковчега. Они су јуче сахрањени у крипти Храма.

Литургију водио патријарх, саслуживало двадесет владика

- Многи су мислили да су убили Пребиловце, али они су данас живи, као и успомена на страдање - рекао је Милорад Додик. - То сећање не могу да убију. Не треба да се распирују нове поделе, нове мржње, нова страдања, али пребиловачке жртве не смемо да занемаримо. Пребиловци нису само симбол српског страдња, већ и васкрсења.

Од представника Федерације БиХ нико у Пребиловцима јуче није био.

- То није необично. Босна је подељена земља - каже Додик. - Али овакав однос говори о њима.

У име председника Србије Томислава Николића јуче је говорио Недељко Тењовић, генерални секретар Председништва.

- Председник Николић и премијер Александар Вучић пружили су руку свима - поручио је Тењовић. - Пружена рука тражи одговор. Жао ми је што, пре свега, нема хрватских представника из Владе БиХ...

АРХИТЕКТА ПРОЈЕКАТ за Храм васкрсења Христовог урадио је наш познати архитекта Предраг Ристић, познатији као Пеђа Исус. Радио га је са посебном љубављу, мада у дубокој старости, овај деведесетогодишњак.Иначе, по благослову патријарха Павла, сваке године се организује ношење часног крста из Београда у Јерусалим. Ове године су се први пут носила два часна крста, један за Јасеновац, други за Пребиловце.

Виђени су јуче многи уметници, књижевници, академици. Међу њима су академик Матија Бећковић, наш прослављени редитељ Емир Кустурица, глумац Петар Божовић, писац Гојко Ђого, бивши фудбалер Душан Савић...

Иако у Пребиловцима нема много људи, Храм васкрсења Христовог је споменик који сведочи да овде није престао живот.

- Ово је велика победа жртава, а пораз злочинаца. Кости многих страдалника су уништене, али сећање на њих живи. Добили су храм, сећање на њих живи на фрескама на којима су уписана имена свих жртава - рекао нам је Миленко Јахура, председник Удружења Пребиловчана.

Чинило се, иначе, да ће два пута убијени Пребиловци бити и заборављени. Неке српске породице осмелиле су се да се врате у село и упркос свим тешкоћама наставе живот на својој земљи. До данас се вратило 60 људи, односно десетак породица. У селу има доста старачких домаћинстава, али и оних кућа које су пуне деце.


ТРИЈУМФ ВОЉЕ

- ОВО је значајан тријумф живота, воље и лепоте, над покољем и геноцидом - изјавио је Кустурица, за "Новости". - Евидентно је да је извршен геноцид у Јасеновцу, Пребиловцима и Старом Броду на Дрини. Вратило нам се, али доводећи ствари наопачке. Ми који смо страдали и били жртве, полако бивамо претварани у починиоце. Ми смо мислили да је истина довољна сама по себи, али изгледа да није...

Међу погнутима пред жртвама Пребиловаца и Матија Бећковић

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (10)

baunti

09.08.2015. 10:21

Da li će se ikada iko od hrvata, bilo običnih ljudi bilo političara, udostojiti da posjeti jednom ova mjesta gdje su njihovi očevi i djedovi ubijali nedužne civile... Djecu? Gdje će im duša? Kako mogu da spavaju noću od silnih duhova koji tutnje njihovom prošlošću?

Туга српска

09.08.2015. 11:22

@baunti - Неће... Још већа је туга што су Срби католици и покатоличени Срби, који се сада изјашњавају као Хрвати, постали већи србомрсци од правих Хрвата...

Стефан Зоран

09.08.2015. 11:06

А стратишта у Хрватској, Далмацији, Захумљу? Да ли Србија може нешто да учини на њиховом уређењу? Бар на реконструкцији логора у Јасеновцу чије је ослобађање одлагано док Хрвати нису уклонили скоро све трагове сурових злочина... Тешко да би Хрвати то дозволили, али треба покушати, најпре медијском интернационализацијом, а затим и конкретним захтевом.

СВЕМИР

09.08.2015. 11:16

Оно што мене лично ужасава јесте већ унапред смишљена будућност! Да ли је неко приметио озарена и истински пресрећна лица припадника хрватског народа на помен и прославу геноцида у коме је протерано преко 250.000 и убијено више од 2.000 српских цивила? Да ли је неко приметио усташке покличе народне масе запаљене хрватским национализмом у Книну, а све то поздрављено нацистичким поздравом десетогодишњег детета? Децу уче нацистичким салутирањем! О понашању државе Хрватске је излишно и говорити.

Deda

09.08.2015. 11:58

Građani Srbije zapamtite, u Drugom svetskom ratu nije bilo Slobodana Miloševića. Takozvanog velikosrpskog nacionalizma. Jame su punjene i prepunjene i nezna im se broja. Stradali su Srbi, Romi, Jevreji i Hrvati koji nisu odobravali zločine. Šta se do sada promenulo u Lepoj njihovoj. Sem ulaska u EU ništa više.Tamo su ih dočekali saveznici.

djuro

09.08.2015. 16:40

A sta je sa Jadovnom i ostalim logorima gde Hrvatska ni danas ne dozvoljava da se podigne spomenik ili ne daj boze kapela? Sta je sa selima poput Sadilovca kod Plitvickih jezera gde je za jedan dan ubijeno 572 zitelja (majke sa decom i starcad) na oltaru seoske pravoslavne crkve koja je potom spaljena pa obnovljena devedesetih godina pa ponovo spaljena u oluji? Ovakvih primera je nazalost mnogo...

Dumar

09.08.2015. 17:46

Moramo, moramo pod hitno popisati sve nase zrtve u ratovima 20. veka. Toliko im najmanje dugujemo. Zivote su ízgubili samo zato sto su nasi. U tome treba svi koji iole ista znaju, da ucestvuju. Jedino ce onda njihove duse naci mir. A i nase.

Valjevac

09.08.2015. 18:16

Vecna slava nasim mucenicima. Nikada zaboraviti! A ja vala, nikada ni oprostiti! Nisam diplomata da verujem u pomirenje.

друг Чабор

09.08.2015. 22:19

у тим јамама су пронађене дечије бутне кости од само десетак цм...препоручујем филм "Ево наше деце"