Извршитељи у школском дворишту

Е. В. Н.

06. 08. 2015. у 19:02

Блокада рачуна од 236 милиона - врх леденог брега дуговања у просвети. Неплаћени струјa, санитар, сапун... Kреда и сунђер "на црту" у књижари

Извршитељи у школском дворишту

ДУГОВИ основних и средњих школа у збиру се мере милијардама динара. То што 131 школа има блокиран рачун због укупних потраживања од 236 милиона динара само је врх леденог брега. Испод њега стоје неплаћени рачуни за струју, комуналије, закинути добављачи санитара, сапуна, тоалет-папира, креда, сунђера, папира за штампање... Судски извршитељи који пописују школску имовину и прете пленидбом постали су свакодневица српске просвете.

На наплату дугова најстрпљивије чекају комунална предузећа, дистрибуције и трговци од којих школе купују санитарни и школски прибор. Правду на суду први траже запослени, због чијих пресуда су рачуни углавном и блокирани. Суде се због неисплаћених путних трошкова и јубиларних награда. Од просветарских тужби добро профитирају и адвокати.

У крагујевачкој Првој техничкој школи запосленима дугују изворно шест милиона динара, што је нарасло на десет, а укупни дуг је невероватних 150 милиона динара. И то није изузетак, јер је оваквих школа пуна Србија. Управо крагујевачке школе су најзадуженије у Србији, са дуговима који су нарасли на 1,3 милијарде динара. Локална самоуправа уплатила је у среду 50 милиона динара на име дуга просветарима, а уплаћиваће и даље, како буду пристизали споразуми о поравнању. Повлачењем тужби, могло би да се уштеди 15 милиона.

Министар просвете др Срђан Вербић незадовољан је материјалним стањем школа, али је похвалио све локалне самоуправе (међу њима и Крагујевац) које покушавају да реше проблем. Он најављује за "Новости" да ће начин финансирања школа бити промењен.

- Важно је да уведемо модел финансирања према броју ученика, како смо најавили у стратегији и законима - каже Вербић. - Врло смо незадовољни тиме како локалне самоуправе испуњавају своје обавезе према школама, али поздрављамо напоре оних који се труде да проблеме реше.

ИМА И РЕДОВНИХ ПЛАТИША У ПОСЛЕДЊЕ две-три године, у Новом Саду блокиране су само Економска школа, због неплаћених радова на фасади, и основа школа у предграђу Степановићево, због тужбе једног наставника. У Параћину, како сазнајемо од Маје Танић из надлежне општинске службе, школе немају дугове и блокиране рачуне. Слично је и у Владичином Хану - потврђују директор средње Техничке школе у том месту Слађан Ђорђевић, као и Драган Димитријевић, директор ОШ "Свети Сава", као и Бранислав Тошић, председник општине. У Лозници и Пожаревцу ниједна школа ништа не дугује.

Осим у Крагујевцу, ситуација је тешка и у Новом Пазару, Смедеревској Паланци, Нишу... Скоро све основне школе у Новом Пазару месецима и годинама су у блокади. Неславни рекордер је ОШ "Десанка Максимовић", која је блокирана од 2010.

- Како се сналазимо? Тешко и јадно. Блокирани смо за 1,5 милиона динара, а дугујемо још три милиона. Давали су нам људи на реч и још нас нису тужили, а сад нам више нико ништа не да. Кад треба браву или катанац да променимо, извадим паре из свог џепа и платим. Месечно за потребе школе од плате потрошим 5.000 до 10.000 динара - прича Мунир Шаботић, директор ове школе, и наглашава да град помаже такозваним преузимањем дугова, да у једној књижари може да узме креду, сунђер и покоји образац и то је све.

У Нишу је од 36 основних школа у блокади више од половине, а иста ситуација је и у четири средње школе. Укупна дуговања износе више од 26 милиона динара, али према обећањима из градске Управе за образовање, већина дуга биће плаћена до 15. августа.

Звездан Миленковић, шеф финансија у Управи за образовање, каже да су највећи проблем јубиларне награде, односно тужбе просветара за њихову наплату које поред основног дуга од 50.000-60.000, "накалеме" и судске трошкове па школе исплаћују око стотинак хиљада динара по тужби.

- Готово свака школа се суочава са овим проблемом и, што је најгоре, не могу унапред да рачунају колико ће им средстава бити потребно за то - каже Миленковић и додаје да су за разлику од просветних радника стални добављачи толерантнији и да ретко туже.

И у Врању су две основне школе у блокади - "Доситеј Обрадовић" и "Ј. Ј. Змај" и то због пресуда за путне трошкове, каже заменик градоначелника Драгољуб Стевановић и обећава да ће то бити решено наредних дана.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

Dr Iggyy

06.08.2015. 19:28

Najuspešnija reforma Vučića je uvođenje privatnih izvršitelja. Oni posluju , za ime države, pozitivno. Po svemu sudeći ova reforma, možda profitabilna, ali je višak. Čemu služe pravosuđe, izvršno sudstvo i tužilaštvo. Ovako ispada kadsija te tuži, kadija ti presudi, nema proces. Blago građanima i građankama Srbije, glasača SNS.

Djordjevic Miodrag, advokat

06.08.2015. 20:05

advokati, advokati, da njih nema, i školama bi lakše bilo...

profesorka

06.08.2015. 21:34

kako u Arilju lokalnim nastavnicama (koje ionako uzimaju pare za privatne časove državnim đacima!?!) mogu škole da plaćaju hotele zbog "takmičenja", na kojima ništa ne osvoje?!? kad će Bg da zavede red u provinciji?? ako je uzeo sve menadžmente, nek radi posao, ili neka poveća lokalnu samostalnost

Batata

06.08.2015. 21:46

Kakva laz da su racuni blokirani zbog tuzbi zaposlenih. I vraci znaju da toga vise nema. Skole imaju dva racuna - jedan za plate a drugi za ostale uplate pa u slucaju blokade blokiran biva samo drugi racun. Proslo je vreme kaubojaca.

wonder

07.08.2015. 08:43

Mnoge skole prihoduju od raznih delatnosti:izdavanja fiskulturne sale,raznih usluga,u zavisnosti od vrste skola.Gde ide taj novac?

pericazavrsioskolu

07.08.2015. 14:06

Gde u svetu ozbiljnog poslovnog sistema postoje obavezne jubilarne naknade, nigde.Što pre to ukinuti ili propisati da samo pozitivno finansijsko poslovanje škole može doneti nagradu.