Вучић: Памтимо библијски погром, преточићемо сузе у победу

Р. Драговић / Агенције

04. 08. 2015. у 20:29

Државном церемонијом у Сремској Рачи, уз присуство државног врха Србије и РС, одата почаст страдалима у "Олуји". Патријарх: наши људи протерани из крајине само зато што су Срби. Додик: Етничко чишћење спровели су и Американци и земље запада

Вучић: Памтимо библијски погром, преточићемо сузе у победу

Фото Танјуг

АВГУСТА 1995. у Хрватској догодио се погром и етичко чишћење. Злочин над Србима мора да се опрости, али не и да се прикрива и заборавља.

Ова порука упућена је синоћ са моста у Сремској Рачи, са државне церемоније Дана сећања на пострадале и прогнане у операцији хрватске војске - злогласној "Олуји".

На месту где су пре тачно две деценије прве избеглице прешле у Србију, одата је почаст и служен парастос жртвама. Тужних недеља присетио се синоћ државни врх Србије и Републике Српске, представници СПЦ и више хиљада окупљених грађана.

Догађај посвећен помену на готово 250.000 протераних и више од 2.000 убијених почео је нешто после 20 часова. Ка средини моста, кроз шпалир младих обучених у народне ношње, сваки са своје стране кренули су председник Владе Србије Александар Вучић и први човек Републике Српске Милорад Додик. На делу моста ближем Србији срели су се, кратко загрлили и спуштањем венаца у Саву, уз звуке "Посмртног марша", одали почаст страдалима.

ОБРАЋАЊЕ ПРЕДСЕДНИКА СРПСКЕ ВЛАДЕ АЛЕКСАНДРА ВУЧИЋА

ДАНАС је дан када се обележава двадесет година од прогона српског народа са подручја Баније, Лике, Кордуна, Далмације, са њихових и наших вековних огњишта, дан врућ, тежак и тужан; У новијој српској историји тешко је наћи тужнији дан.

Ви, драги Крајишници, њихови пријатељи из Српске и Србије, не сакривајте своју тугу, свој чемер, гнев, љутњу, не само према онима од којих сте склањали своје породице, већ и према свима нама који нисмо имали храбрости да себе погледамо у лице и запитамо да ли смо вам помогли онолико колико смо као Срби и Србија могли и морали.

Фото Н.Фифић

Данас је дан када одајемо дубоку почаст жртвама, а њих је више од 2.000, убијених и несталих, у једном од највећих прогона српског народа у његовој страдалничкој прошлости.

Желим да речи мржње, сукоба и освете не буду те које ће обележити данашњи дан. Са Хрватском имамо мир, чуваћемо га и желети најбоље односе у будућности. Бићемо, надам се, убрзо и добри пријатељи у заједничкој кући - ЕУ. Али, данас одавде шаљемо свету јасну поруку, да се злочин мора опростити, али не може и не сме заборавити и то баш на овом месту, где су Република Српска и Република Србија - уједињене у болу и тузи, на месту које је прегазило 250.000 прогнаних Срба у страху да их не прегази хрватска, како неки кажу, ослободилачка чизма.

Фото Н.Фифић

Превише је данас тешко за велике и тешке речи. Зато ћу да их прескочим. И уместо тога, дозволите да вам кажем неколико имена. И не брините, ако вам нису позната. Углавном, никоме нису.

ЧЕПУРИН ГОСТ ЦЕРЕМОНИЈИ у Сремској Рачи присуствовали су и амбасадори из 12 држава. Свој бол са нашим народом код чувеног моста поделили су дипломатски представници Русије, Кине, Израела, Индије...

А наша су. Ваша, и моја.

Ево их: Адамовић Боро, Бачкоња Милан, Грчић Васо, Кашић Драго,

Љубишић Милан, Ћопић Дара, Новковић Цука, Деспић Станко, Гаћеша Рада, Ивановић Драган, Крајновић Бранка, Љубоја Добрица....

Знате ли ко су они?

Не знате.

Рећи ћу вам.

Они, углавном старији људи, неки и млади, неки и деца, део су, као што видите, страшне статистике. Део, фрагмент, истргнуто парченце, из списка од више од 250.000 истих таквих имена, имена обичних људи, старих, зрелих и младих, који су убијени, протерани, очишћени, како то само иронично и одвратно звучи, из својих домова, пре тачно двадесет година.

Знате ли колико је то?

Фото Н.Фифић

Знате ли да је, за један такав списак, списак жртава, убијених и прогнаних, потребно исписати више од 4.000 страна, и да је потребно шест дана, и шест ноћи, да се он прочита? И то да читаш брзо, без престанка. Дође ми, када то знам, да питам оне који тај погром славе два дана - зашто не славите шест дана и шест ноћи? Тако ћете бар моћи да се сетите свакога кога сте протерали. Да га прославите, појединачно. Кажете, победили сте, а зликовци Срби су поражени. Агресори.

Фото Н.Фифић

Јесте ли икада чули за агресора на сопствено огњиште и на сопственом огњишту, агресора коме у руци остане само кеса тужних успомена, или како лажни победници кажу прљаве гаће, и руке пуне крви и суза. И није неки агресор. А кад неког победите, тај други мора да је поражен. Тачно је. Поражени смо пре 20 година, јер нисмо веровали да је било ко способан да такво етничко чишћење спроведе у дело, поражени смо, јер нисмо имали ни снаге, ни знања, ни Милошеве мудрости, ни паметне политике да свој народ сачувамо, поражени смо и због тога што смо славили уранке не хајући за сузе, неизрециву бол и патњу нашег прогнаног народа. Велики Добрица Ћосић је говорио да се у поразима, много чешће од поражених, понизи победник. Резултат ваше победе јесу згаришта, уништене породице, опустошена села, а резултат нашег пораза биће победа, победа у нашем напретку, победа у претакању горке сузе нашег народа у огромну енергију за будућност Србије, у снагу која ће нашу земљу подићи из блата и уврстити је у ред модерних и успешних европских земаља.

А, како Сент Егзипери рече, победа, пораз, те речи немају смисла. Живот је изнад тих слика и већ припрема нове слике. Победа слаби један народ, пораз буди други народ. Почели смо да се будимо, да радимо више, да јачамо српску економију и српску државу. Свакога дана наша Србија биће све јача. Је ли то наш пораз? Не бих рекао.

Уосталом, снага наших суза и свећа много је већа од снаге свих њихових топова и тенкова.

И морална и људска. И не могу да победе наш спокој и нашу храброст, као и одлучност да се њиховим гламурозним парадама супротставимо погледом у будућност, и да свима буде јасно - то не радимо зато што смо уплашени и слаби, већ зато што смо лекције из прошлости научили и зато што смо јаки и снажни.

Страшан злочин је била "Олуја". И Србија то више неће да крије. Тај злочин је почињен над нашим народом, над људима који су исти као и ми, а то им је била и једина кривица. Да, и чињеница да су живели стотинама километара западно од Србије, у Лици, Банији, Кордуну, Славонији и Далматинској загори, а неки су мислили, и не први пут у историји, да тамо српско име не сме да постоји.

Не знам ни зашто је Србија све ове године о томе ћутала. Чега се плашила, и од чега је бежала? Од несреће и јада свога народа?

Ми смо злочине које су поједини Срби починили, и признали и платили. И стидимо их се.

А "Олује" треба други да се стиде.

Они који су сачинили тај страшни списак, починивши злочин без преседана; они који тај злочин никада нису осудили; а, богами, и они, у Србији, који су се, годинама, понашали као да то никакве везе са државом Србијом нема. Као да су, августа 1995. године, протерани и побијени неки туђи људи. Као да се злочин догодио, негде тамо, у Руанди, а не у Лици, и не у Далматинском Косову.

Данас, Србија, коначно, има снаге да каже шта је била "Олуја".

Највећа етничка промена састава становништва после другог светског рата, и погром - то је била "Олуја".

Етничко чишћење, и бесмислени покољ. И нека нико од нас не очекује да ћемо те чињенице убудуће прећуткивати. Рат јесте готов, и лепо су то написали у Загребу, и више га неће бити, али то никако не значи да ће Србија пристати да заборави сопствену историју, све победе и све поразе, а поготово да заборави своје жртве, и свој народ.

Зато што је то наша одговорност. И ми смо је, после 20 година, преузели. И њима, Србима Крајишницима кажем:

- Нико не може да вам врати мртве. Нико не може да промени прошлост и да уреди да се деведесете и ваш ужас нису никада догодили. Не може да вам смањи бол, нити патњу коју сте доживели.

Али, зато, ова држава, може, и хоће, да вама, и свим другим прогнаницима, свих тих гадних ратова, обећа да се нико више, према вама, неће понашати као према туђима.

И да ће Србија бити ваше уточиште.

И ваша кућа.

И да ће бринути и о сећању на мртве, и о будућности живих.

Да ћемо, од те, наше Србије, направити земљу којом ћете се поносити. И која ће моћи, својим угледом, и својом снагом, да се избори за оно што вам припада, од имовине, до поштовања, и вас и ваше жртве. Да ће бити довољно јака да може, док други славе, да поносно стане и викне - то је био злочин, и да ће је, читав свет, коначно чути.

Дан сећања, на жртве и прогнане, који смо установили, управо и треба да служи том циљу. И није уперен ни против кога. Нити ико треба да брине да ли ће Србија остати посвећена миру и развоју региона.

И поштоваћемо све, али ћемо, убудуће, поштовати и себе.

И поштоваћемо, надасве, сваку нашу жртву. Ни више, али не мање од поштовања које показујемо према туђим жртвама. Свако име, и сваки живот који стоји иза тог имена. И даћемо, тим именима, тугу дужу од шест дана, и довољно времена да сва буду запамћена.

И на крају, дозволите ми да, бар делимично, исправим једну двадесет година дугу неправду, и да, овде, у Рачи, свима вама, прогнанима и жртвама, кажем оно што је Србија и тада мислила, али није умела, или није смела, или није хтела да каже. Дозволите ми да кажем гласно и покајнички што те речи изговарамо са двадесет година закашњења

Добро дошли, Срби.

Добро дошли, Крајишници.

Добро дошли, браћо.

Добро дошле, сестре.

Добро дошли својој кући.

Боро, Милане, Васо, Цуко, Радо, Драго, Бранка, Драгане, Добрице, Станко... Стигли сте у вашу Србију.

Нека је вечна слава свим невиним жртвама.

Живели Крајишници, живела Србија!


ДОДИК: СРБИЈА ЈЕ БИЛА УВЕК УТОЧИШТЕ ЗА СВЕ ПРИПАДНИКЕ СРПСКОГ НАРОДА

Додик је поручио је данас да не треба да се обесмишљава и негира Република Српска, јер у РС нико не обесмишљава и не негира Босну и Херцеговину.

"Говорили су да је БиХ Југославија у малом, а сад постављам питање зашзо живи мала, а није могла велика.. Нико да не негира БиХ. Ево, ми нећемо, али престаните негирати РС, не можемо живети у тој негацији. Ово је сомбол нашег заједништва, као наш вапај за мир ", рекао је Додик приликом обраћања на свечаности поводом Дана сећања на страдање и прогон Срба на мосту у Сремској Рачи.

Само су Срби, поручио је, веровали у Југославију, истакавши да су је зато последњи и напустили.

"Срби су увек желели мир", рекао је Додик и поручио да сви знају шта је БиХ, те да то не треба нико да објашњава Републици Српској.

Каже и да је Сбија увек била уточиште за све Србе "коју су плаћали високу цену заблуде" која се звала Југославија, од Словеније преко Хрватске, Бих, Косова, Македоније, па до Црне Горе.

"РС је уз помоћ Србије пролазила кроз тешке тренутке када је морала да даје одговоре, тако је било и са Дејтонским споразумом, којим се дошло до мира", казао је Додик.

Истакао је и да напори свих у региону треба да буду усмерени ка миру, и окренутости ка европским цивилизацијским вредностима.

ИРИНЕЈ: ОЛУЈА БИЛА ТРАГЕДИЈА БИБЛИЈСКИХ РАЗМЕРА
Патријарх српски Иринеј рекао је вечерас на обележавањ Дана сећања да је српски народ у "Олуји" задесила трагедија библијских размера и да је почињен велики злочин који су чинила наша браћа по вери са којима нас везује историја. Патријарх је у обраћању у Сремској Рачи рекао да је то била трагедија библијских размера какву су некада доживели Јевреји и Јермени и да смо ми Срби одмах иза њих.

Како је рекао злочин су починила наша браћа по вери, исти по цркви "са малим разликама што смо ми православни а они римокатолици" и да смо били криви само зато што смо Срби православне вере.

Навео је да зато радује недавно упућен предлог папе Фрање да се формира комисија представника српског и хрватског народа која би се бавила разлозима толике мржње између два суседна и по много чему слична народа.

Патријарх је поручио и да Срби нису геноицидан народ, да то нису никад били уз својој историји, да су напротив много пострадали, а да је о њима створена слика као о народу који мрзи и прогони и убија.

Та је слика далеко од нас, поручио је патријарх Иринеј и додао да зло и злоба никоме добро нису донели, те да је потребно да завлада љубав, да њу треба да носимо у себи, али и међу народима.

Дао Бог да се поврати мир народу нашем и свим народима - то је жеља наша и божија и молимо се господу да наша жеља буде услишена, поручио је на крају обраћања српски патријарх.

Ђурђицa Поповић, "девојкa из колоне"

Тужних августовских дана пре две деценије присетила се и Ђурђица Поповић, која је као дете избегла из Крајине. Она је поделила своја сећања на дан када је пред хрватским гранатама морала да напусти свој дом.

- Шта се ту море, када има и горе. Остављали су људи мртве, несахрањене, кућне прагове. Био је рат - са сузама у очима испричала је Ђурђица, која је свој нови дом, као и већина Крајишника, нашла у Србији.

Велики број грађана окупио се вечерас код моста у Сремској Рачи, где ће бити обележен Дан сећања на страдања и прогон Срба, у оквиру хрватске војне акције "Олуја".

Грађани, који су дошли да одају пошту страдалим Србима, на дан када је пре 20 година из Хрватске протерано више од 250.000 Срба, а око 2.000 убијено, носе српске заставе и обележја.

"Ово је значајан дан, јер је током прогона Срба из Хрватске било страшно. Било је страшно гледати наш народ како бежи. Хвала премијеру Вучићу што је омогућио да се на то укаже", истакла је за Танјуг Вера Фектар из Сремске Раче.

— Александар Вучић (@SerbianPM) August 4, 2015

Мирјана Цабо, која је избегла из Сарајева, наглашава да је ово важан дан за српски народ и породице жртава, али и, посебно, за све оне који су, као и она, прогнани из својих кућа и са својих станишта.

Мирослав Смрзић, који је некада живео у Слуњу у Кордуну, а избегао је у Инђију, рекао је да је овај дан битан како би се показало и онима који то не признају "да смо и ми људи, избегли, протерани".

"Одузели су нам све. Протерали су нас и немамо никаква права у Хрватској. У Слуњу одакле сам протеран је пусто, и немам где и коме да одем тамо. Поднео сам неколико пута захтев за помоћ за обнову, али од тога није било ништа", рекао је он.

Министар за рад, запошљавање борачка и социјална питања Александар Вулин, који је такође стигао у Рачу, нагласио је у изјави Тањугу да је вечерашње обележавање изузетно значајно:

"Србија је 20 година ћутала, пропуштала да каже колико је боли 'Олуја', колико је боле 250. 000 протераних, 2. 000 убијених, највеће етничко чишћење у Европи. Можемо слободно да кажемо да је то и највеће етничко чишћење у историји српског народа, јер никада у историји није за тако кратко време толики број народа трајно отишао да се никада не врати", објаснио је он.

Вулин је изразио уверење да ће преко овог сећања свет боље да нас разуме и види колико нас те ране боле, као и да ће се у будуће понашати у складу с тим, да и овај народ има своје емоције и да се над њиховим жртвама мора спустити глава.

Србија ће данас први пут обележити Дан сећања на страдање и прогон Срба, 5. август, централном државном манифестацијом код Сремске Раче.

Сутра, тачно у подне, огласиће се звона са српских православних цркава у Србији и Републици Српској и сирене.

Из владе позивају грађане Србије да у подне застану и да тај минут посвете сећању на све убијене и страдале.

Акција Олуја почела је 4. августа 1995. офанзивом хрватске војске, полиције и Хрватског вијећа одбране (војска босанских Хрвата) на подручја Баније, Лике, Кордуна и северне Далмације.

Дан касније, хрватска војска је ушла у Книн и истакла хрватску заставу.

У операцији је учествовало 138.500 припадника хрватске војске, МУП-а и Хрватског већа одбране, док је српска страна имала 31. 000 војника.

У тој акцији избегло је више од 250.000 Срба, па се она убраја у једно од најсуровијих етничких чишћења на подручју бивше СФРЈ.

Нема прецизних података о жртвама. По неким изворима, у акцији хрватске војске нестало је 1.805 особа, а Хрватски хелсиншки одбор за људска права тврди да је током те операције погинуло укупно 677 цивила.

Документационо-информативни центар Веритас у својој евиденцији има имена 1. 960 погинулих и несталих Срба од којих 1. 205 цивила, међу њима 522 жене и 12 деце.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (64)

miha

04.08.2015. 20:53

Drago mi je što smo se okupili u tako velikom broju. Nadam se da neće više biti ovakvih povoda za okup

Jasna

04.08.2015. 21:29

Ne smemo nikada zaboraviti naše ljude koji su stradali, a posebno one koji su u Oluji i sličnim agresorskim napadima na naš narod dali svoj život!

Sunčica

05.08.2015. 01:16

@Istina - Pre rata i oluje oko 580.000, a nakon sramnog etničkog čišćenja ni 180.000 od kojih je dobar deo prešao u katoličku veru...

Obren

04.08.2015. 22:09

Ovo je Dan tuge, zalosti za sve one zrtve koje su pale i lica koja su izbegla sa svojih vekovnih ognjista!

Mirko

04.08.2015. 22:31

Srbija nikad više ne sme da krije zločin koji je predstavljala ,, Oluja ,, . Najveće etničko čišćenje jednog naroda posle 1945 godine.

Nina C

04.08.2015. 22:32

Krajino moja.... Noćas si daleko!!!! Al ostaješ zauvijek u mom srcu i srcima tvojih Krajišnika.

Matador

04.08.2015. 22:40

To je bilo klasično etničko čišćenje. Cilj im je bio da proteraju Srbe sa vekovnih ognjišta. Ništa tu ne treba skrivati.

Srba

04.08.2015. 22:41

Hrvati su ubijali i terali sve Srbe sa njihovih pragova. Njima je bio cilj da tamo ostanu samo Hrvati. To svet mora da zna.

Marija

04.08.2015. 23:01

Tužan dan za srpski narod, nastradalima od strane akcije Oluje treba odati počast uz poruku da ih nikada nećemo zaboraviti....

Marija

04.08.2015. 23:14

Akcija Oluja je jedna od najokrutnijih etničkih čišćenja na teritoriji bivše SFRJ, i još uvek prolazi nekažnjeno...

Vera

04.08.2015. 23:29

Oluja nije nikakav veliki uspeh hrvatske vojske, vec posledica politickih "kompromisa". Mogli su da nas proteraju, ali mira na prostorima Krajine nikad biti nece ni za Srbe,a ni za Hrvate.

Многи би хтели да се врате

04.08.2015. 23:56

"Поднео сам неколико пута захтев за помоћ за обнову, али од тога није било ништа"! Човек је све рекао, њему нису потребни говори у пригодним приликама, нити речи сажаљења. Њему је потребна правна и дипломатска помоћ државе.

Ненад УЕ

05.08.2015. 00:22

Олуја је продукт реченице:,, Срби су Србима највећи непријатељи. Олуја је могла бити спречена, али нажалост, наша неслога је учинила своје. Хрвати су само искористили нашу лудост да би учинили оно што најбоље знају. Убијати недужне људе. Саучешће свим породицама убијених, али сами смо криви.

Okrim

05.08.2015. 00:37

ne treba nam bla bla, nego pitajte sede glave šta treba raditi. Nije vaše da mislite nego da ispunjavate zadatke.

Mikadin

05.08.2015. 00:51

Saudijska Arabija imala je 3 miliona stanovnika pre pola veka. Danas ima 20 miliona. Deca Srbi, samo deca vas spasiti mogu, inace ste gotovi zauvek, sa svojim slabim porodicama, slabim vezama, odrodjavanjem od gusala i obicaja.

Olja

05.08.2015. 01:10

Ovo je najokrutnije moguce etnicko ciscenje jednog naroda! Kako neko moze ovo da slavi? Sramota.

El Gibbor

05.08.2015. 02:31

Zasto se u clanku uporno pominje izraz "etnicko ciscenje" (izraz ublazen do bljutavosti, nesto kao ono iz hrvatske sale: "tocno, no samo djelimice")??? Zasto se stvari ne zovu pravim imenom, jer cinjenica je da je to sto se desilo na prostorima Krajine cist GENOCID!!! Dragi moji Srbi, ako bas niko nema petlje da ovo kaze, zasto se ne pozove Yad Vashem da da svoju ocenu (koji je, uzgred receno, izneo misljenje da se u Srebrnici NIJE desio genocid)!?!?!

Grunf

05.08.2015. 13:07

@Djole - E moj Djole, djaba nam je pisati... Vidis koliko je glupsona ovde, uopste nisu shvatili sta si hteo da kazes...

Један од Вукова

05.08.2015. 07:08

Геноцид у наставцима је то био, а не е. чишћење.

bali

05.08.2015. 07:28

gde su tada tih dana bili vucic i nikolic, koje su politike i stavove imali.daj da vidimo i sa ove strane malo.njih dvojica imaju najmanje prava da o ovome pricaju

Vlado

05.08.2015. 08:31

Politika dvostrukih standarda Zapada nad Srbima se jasno vidi na primeru Oluje. Niko na Zapadu ne pominje ovaj zločin, a kamoli da insistira na procesuiranju zločinaca, koji su prognalji 250.000 ljudi sa njihovih ognjišta.

Istoricar

05.08.2015. 08:36

Zasto onda zelite u EU kad znate da je politika Nemacke,Francuske itd. (naravno i USA) dala zeleno svetlo "braci" Hrvatima da se "oslobode" ubijajuci sve pred sobom,cak i "opasne",nepokretne starce!! Zamalo da udju i u BL zbog gluposti politicara (svih osim Tudjmana koji je ostvario svoje).Treba glasno govoriti da je Vasington i Brisel oterao Srbe sa vekovnih ognjista-tenkovima i vojskom Hrvatske! Otreznite se,konstantna naivnost Srba je vise nego opasna,hrljenje u NATO i EU je glupost!

Pero

05.08.2015. 08:39

Kako su Srbi bili proterani? Pa kad su Hrvati ušli u Knin tamo nije nikoga bilo. Već prije su napravljeni spiskovi za bežaniju i po njima su ljudi otišli svojevoljno. Naravno Martić je prvi zbrisao.Posle im je Milošević rekao: zbrisali ste kao zečevi.To vam je prava istina o "proteranim".

n2n

05.08.2015. 10:49

@Pero - Ljudi otisli svojevoljno, pa sta sve U moze da pomisli to stvarno nema granice gluposti. Pobeci pred kamom, svojevoljno???? Hrvati vec 100 godina benave ali su podloscu ostvarili `tisuculetnji san` i kao nagradu za genocid i zlocine dobili od mentora konacno drzavu??? Svako nosi svoj krst, pa tako i Srbi a krvaviji je nego sto treba bas zato sto nisu bili kao Hrvati i na noz napravili drzavu po svojoj meri, nego prihvatili Jugu kao svoju, ispade grobnicu?

Dragan

05.08.2015. 11:39

@Pero - Dragi Pero kad tako lepo znaš "istinu" o proteranim Srbima idi lepo danas u Knin i pridruži se u slavlju onima koji danas slave tu tvoju "istinu" uz Tompsonove ustaške pesme i nemoj nas ovde u Srbiji zamarati tvojom "istinom", jer mi dobro znamo šta se tamo zaista desilo.

LJUBICA

05.08.2015. 11:57

@Pero - Na tebe se isto odnosi ono sto je rekao Jovan Ducic. "Hrvati su najhrabriji narod na svetu ne zato sto se nicega ne boje, vec zato sto se nicega ne stide"

Pero

05.08.2015. 12:58

@Pero - Na tebe se odnosi komentar dr Raškovića (oca Sandre):" Srbi su lud narod, jer su žrtve autopsihoze".

Grunf

05.08.2015. 13:11

@Pero - Ali najbolja ti je ona "napravljeni spiskovi za bežaniju i po njima su ljudi otišli svojevoljno"... Koliko glup moras da bude pa da poverujes da se za bezanje prave prvo spiskovi?! Hahahahahahahaha...

inace ova devojka je lepo govorila

05.08.2015. 09:00

Зашто се нису огласили Карађорђевићи или за њих овде нема новца и имовине.Мада су и они сами у свађи са собом било да живе у Америци,Немачкој,Енглеској,Србији или Француској и Русији.Једино је покојни Томислав кога сам лично упознао био поштен волео Крајишнике и Крајину и ишао тамо и помагао.Ови остали не воле ни Србе ни српске земљу него само новац и луксуз.Види се да нису рођени међу народом и никад неће бити Срби.Драго ми је да не познајем лично ове осим дебелог ког сам чуо више пута.

realni

05.08.2015. 09:35

Iz Banja Luke je istjerano 70000 Hrvata I MUslimana,Ubijeno 500,Porusene sve damije i srusena crkva na petricevcu i mnoge devastirane ,Hrvati i Muslimani nisu ni petarde bacili za tri godine .Srbi treba da se sjete perioda 91-92 god kad su osvajali i protjerivali nesrbsko stanovnistvo sa osvojeni teritorija ,

Колокотронис

05.08.2015. 12:36

@realni - Пре рата у БЛ је живјело по 14% Хрв и муслим (54000). Нису сви отишли. Многи су остали у свом граду и укључ се у војску РС. Што се тиче рушења и убистава, то је неупоредиво са злочинима из II рата. Само у Дракулићу и Мотикама за један дан је убијено преко 2000 Срба. Истине ради, хрв и муслим усташе су на звјерски начин убиле епископа бањолучког Платона. Историја би се поновила да СДС није организовао одбрану народа. Звјерства усташа у II рату су погододовала атавистичким инстинктима масе.

Бре

05.08.2015. 09:45

Ми смо православци и морамо опростити. Никако заборавити. Да будемо чисти. А они нека пате од својих вековних болести,и комплекса према нама

Срђони

05.08.2015. 09:50

а и сви знамо да су им помогли немци,аустријанци и нарочито каубоји.И у људству,и техници и наоружању. Сви знамо да су били разбијена војска.Имали су подршку и из ваздуха,нато авиони су бомбардовали наше положаје. А онда неко жели у еу и нато.

Srbin

05.08.2015. 10:12

Oluje treba da se stide neki drugi, oni koji su sačinili spisak od 250.000 prognanih Srba, kao i oni koji su se u Srbiji skrivali kao da se sve dogodilo u Ruandi, a ne na dalmatinskom Kosovu.

Srbin

05.08.2015. 10:14

Gde ja sad Sonja Biserko i ostali srbomrsci da se oglase neka kažu sad šta je Oluja bila za srpski narod .

#vladimir0710

05.08.2015. 10:25

Sve je relativno, pa i pobeda i poraz. Može se reći da su pobednici oni koji su mudro i hrabro otišli iz sredine, koja im izgleda nije bila dostojna. Vekovima iz istorije stoji činjenica da je poraz jedne države progon svog stanovništva. Definitivno, katastrofalni nacionalni poraz je i "pucanje u nogu državnom budžetu" uklanjanjem svojih poreskih obveznika iz ličnog dohotka i poreza od uništene njihove imovine.

sax

05.08.2015. 11:10

Svajcarska je drzava koja se sastoji iz tri kantona u kojima se govore tri razlicta jezika, u kome postoje tri razlicite vlade i ljude zive normalno, nikad ne ratovase, vec naprotiv, nema sigurnije i bolje zemlje. Ali to ne moze na Balkanu? Zasto? Zato sto smo svi sujetni i osvetoljubivi! Nadam se da ce nasa deca nekada u buducnosti moci da zive mirno i spokojno.

sreto

05.08.2015. 12:51

@sax - Odakle tebi informacija da se Svajcarska sastoji iz samo tri kantona? Samo da napomenem da Svajcarska nije bila na strani Hitlera kao neki narodi Balkana, a danas su ti isti (Hitlerovi saveznici) uclanjeni u EU, a ta ista EU je odigrala vodecu ulogu u razbijanju Jugoslavije, i izazivanju gradjanskog rata na tom podrucju Evrope !!!

Pero

05.08.2015. 12:54

@sax - CH ima 26 kantona i 4 jezika: nemački, Talijanski, Francuski i Retromanskine komentiraj stvari o kojima nemaš pojma

vojkan

05.08.2015. 11:29

Zalosno je sta nas je sve snaslo devedesetih. Zalosno je i sto niko iz regije ne priznaje nase zlocine, a ponizavajuce je sto iste jos uvek slavi. A danas je clan EU i njenih vrednosti. Tuga

ZABORAVIO SI

05.08.2015. 12:56

Gospodine Vucicu, zaboravili ste na Srpske zrtve Cim ste otisli na "ujninu" inguraciju i dzenazu u Srebrenicu. Jedno pricate, drugo radite i trece mislite!

Eutanazija

05.08.2015. 13:18

I, cenzori, sta sam ja to opet rekao toliko drugacije od ostalih i nepozeljno pa da me opet cenzurisete?! Sto sam se upitao zasto se tek sada pokrece kampanja za spasavanje od zaborava, zasto se to nije radilo zadnjih 20 godina, zasto se sve zataskavalo?! Zato sto sam rekao da se cekalo da nam podmetnu srebrenicko "kukavicje jaje" i od nas naprave jednim potezom genocidan narod dok se Hrvati, koji imaju ruke u krvi do lakata, slave kao poblednici i posten narod?! Sramota...

Izbjeglica

06.08.2015. 12:54

jeste bili u toj kolini? Dal su vam oteli domove i protjerali vas sa sopstvenog praga? O kakvim Svajcarskim kantonima i glupostima pricate? Kad smo konacno dosli u nasu voljenu Srbiju, luku spasa, kako ste nas docekali? Nije bilo nikakve dobrodoslice, al prezira na pretek. Te kakav mi je naglasak, te kako se oblacim, nista vam nije odgovaralo. hleb su dosli da nam iz usta uzmu, izbjeglica je isto sto i izbjeglica. Nisu nas samo hrvati samarali vec vi, rodjeni narod. E to vise boli.