БНВ: Министарство да поштује одлуку Заштитника грађана о двојезичној настави

Танјуг

01. 08. 2015. у 12:43

Министарство просвете је дужно да положај модела двојезичне наставе за припаднике мањина прецизно и правно уреди у односу на друге законом прописане моделе

БНВ: Министарство да поштује одлуку Заштитника грађана о двојезичној настави

Илустрација

Бошњачко национално веће саопштило је данас да је Министарству просвете препоручено да, пре почетка школске 2015/2016. године, ближе уреди услове и критеријуме за реализацију двојезичне наставе, на српском, потом на мањинском језику, праћење и вредновање те наставе, као и све остале елементе извођења наставе у школама у Санџаку.

У саопштењу се подсећа да је Заштитник грађана поступајући по притужби Бошњачког националног већа на одлуку министра просвете од августа 2014. године о увођењу двојезичне наставе у санџачким школама, донео мишљење да одлука није правилна, односно да је донета супротно вољи ученика, родитеља, који су се у великом броју изјаснили за образовање само на босанском језику.

У разлозима за доношење мишљења Заштитника грађана, као и препорукама Министарству просвете, стоји да, иако постоје законски основи за увођење двојезичне наставе, Министарство просвете је дужно да положај модела двојезичне наставе за припаднике мањина прецизно и правно уреди у односу на друге законом прописане моделе, односно да утврди да ли се тај модел организује као правило или изузетак и под којим условима.

"Поред препоруке које се односе на поменута неопходна усаглашавања одговарајућих одредаба закона, Министарству просвете је и препоручено да, пре почетка школске 2015/2016. године, ближе уреди услове и критеријуме за реализацију двојезичне наставе, на српском, те на мањинском језику, праћење и вредновање те наставе, као и све остале елементе извођења наставе у школама", додаје се у саопштењу.

Последња препорука Заштитника грађана упућена Министарству просвете се тиче да приликом периода у којем се спроводи анкетирање родитеља о моделу наставе постоји могућност и да се родитељи изјасне да њихова деца похађају наставу у оквиру двојезичног модела.

Настава на босанском језику је почела школске 2013/2014. године, и тренутно је похађа 8 343 ученика распоређених у 333 ођељења у 33 образовно-одгојне установе широм целог Санџака.

Од следеће школске године наставу ће похађати и ученици трећег и седмог разреда основне, као и ученици трећег разреда средње школе, наводи се у саопштењу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

неимени

01.08.2015. 13:00

Стрпљен спашен. Свему има време, Има време и кад се Рашка зове санџак. Има време и кад се српски зове босански. Има време кад ствари легну на своје место. Али памет у главу ... лажној опозицији попут дсс и двери ни гласа. Лажним родољубима попут снс и спс ни гласа. Све родољубиве гласове Војводи па ће и све ствари доћи на своје место.

Anja

01.08.2015. 15:59

Ovo je da covek ne veruje sta se radi u ovoj drzavi, ma kakav dvojezicni model da li to postoji igde. da li postoji u Austriji, Nemackoj. Italiji i dr.drzavama

Nišlijka

01.08.2015. 23:52

@Anja - Možete zamisliti ciganski jezik u ove tri zemlje kao dvojezični u školama !? E taj jezik uvode u niškim školama a glavni propagatori, naravno pored cigana su Srbi udvorice koji to rade za malo karijere i šaku donacije o koju se lepo svi češaju. Nije ni čudo što će Niš sa ovim natalitetom zbog ciganskih privilegija za 10-15 godina većinski biti ciganski grad ! Tipičan primer kako sami sebe satiremo !

sin sandzaka

02.08.2015. 15:02

@Anja - naravno da postoji u nemackoj i ugotovo svakoj zemlji gde ima autohtoni narod za to ne lupetaj ...