Афера Лото: Водитељка и комисија прошле на полиграфу, на провери све седмице и шестице

З. Ускоковић - В. Мијатовић

30. 07. 2015. у 11:09

Полиција запленила опрему Лутрије Србије и саслушавала учеснике сумњивог лото извлачења. Саслушано 11 људи из организације спорног кола. Директор Државне лутрије Србије Александар Вуловић поднео оставку

Афера Лото: Водитељка и комисија прошле на полиграфу, на провери све седмице и шестице

ПОЛИЦИЈА је у четвртак саслушала и тестирала на "детектору лажи" једанесторо људи који су учествовали у организацији сумњивог лото извлачења у уторак. Како "Новости" сазнају, сви су прошли полиграфско испитивање. Полицијски стручњаци наредних дана ће вештачити лоптице, бубањ и проверити софтвер и главни сервер Државне лутрије Србије.

У петак ће бити настављена саслушања. Извор "Новости" каже да ће на проверу и сви добитници "седмице" и "шестице" у последњих неколико месеци. Посебно ће под лупом бити добитници у колима у којима није било "седмице", а извучен је мали број "шестица" које су донеле велике суме. Полиција ће испитивати ко су били добитници и да ли их је уопште било.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић је потврдио да је полиција на основу захтева надлежног тужилаштва у четвртак саслушавала неколико особа поводом сумњи у регуларност извлачења бројева, као и да ће се наставити са полиграфским тестирањима.

- Међу саслушанима су чланови комисије, водитељка емисије, као и техничко особље задужено за графички приказ бројева и руковођење радом бубња - казао је Стефановић.

Према његовим речима, биће вештачене и лоптице које су коришћене приликом извлачења бројева:

ПОДНЕО ОСТАВКУ
ДИРЕКТОР Државне лутрије Србије Александар Вуловић поднео је у четвртак оставку. Он је дан раније тврдио да је извлачење у 59. колу као и читав рад Лутрије апсолутно регуларан, као и да је упркос скандалу број лото уплата повећан. Дешавања у уторак увече Вуловић је објаснио техничком грешком и случајношћу.

- Запленили смо рачунарску опрему, као и дискове на којима се налазе подаци о свим уплатним листићима из Србије, а уколико буде потребно затражићемо, путем међународне правне помоћи, и информације од других држава. Полиција је одлучна да утврди све околности и чињенице у вези са извлачењем и да ли је било неких злоупотреба, а о резултатима истраге обавестићемо јавност када све завршимо.

Скандал који је пробудио сумњу догодио се током извлачења лоптица у 59. колу када се број 21 најпре појавио у графици на екрану, а тек пола минута касније извучен је из бубња. Након наизглед регуларног извлачења прва три броја - 4, 33, 12, из бубња је извучена четврта куглица са бројем 27. На екрану се међутим најпре појавио број 21, а одмах потом 27 као пети број. Приказан је и број добитника са пет погодака иако пета куглица званично још није била извучена. Тек онда из бубња је изашла куглица са бројем 21.

Упућени у функционисање Лутрије тврде да је извлачење готово немогуће наместити. Софтвер који се користи за обраду података нема никакве везе са извлачењем лоптица и радом бубња. Лоптице за лото извлачења у читавом свету производе се у само једној фирми у Лондону. Један сет (лутрија мора да их купи више) кошта између пет и шест хиљада евра и допрема се у Србију под специјалним мерама обезбеђења. Иако се у јавности повремено појављују теорије да је могуће манипулисати тежином лоптица и тако утицати на исход, наш извор тврди да су шансе да се тако нешто догоди веома мале.

Ипак, пословање Државне лутрије Србије већ неко време је под лупом полиције, а пажња коју је привукао последњи случај могла би да убрза истраге.

"СЕДМИЦУ" ЈУРЕ ПЕНЗИОНЕРИ ГРАЂАНИ Србије у просеку потроше између 500 и 800 динара месечно на лутрију, односно између 6.000 и 9.600 динара годишње. Процењује се да између 150.000 и 200.000 људи у нашој земљи редовно игра неку од ових игара на срећу. Лото комбинације, махом, уплаћују они који имају преко 40 година и пензионери.

Једна од спорних ствари које се помињу у вези са Лутријом јесте и софтвер који је обезбедила хрватска фирма "Нирвана". Наш извор тврди да је реч о предузећу које је готово непознато у свету организатора игара на срећу и да су јој главне референце сарадња са лутријама Републике Српске и Косова. Посао који је склопила са нашом државном лутријом вредан је 100.000 евра на годишњем нивоу само за основно одржавање, што не укључује додатне трошкове за сваки проблем који би могао да настане. Извор "Новости" тврди да је реч о једноставном софтверу који се може развити и у Србији, те да није било потребе да се увози. С друге стране, програм на неки начин чини Лутрију зависном од фирме која га је израдила и није једноставно прећи на други.

ГРАЂАНИ НЕ ОДУСТАЈУ ОД ИГРАЊА ПОПУЛАРНЕ ИГРЕ НА СРЕЋУ

ИНЦИДЕНТ у последњем колу Лотоа, ипак, није поколебало стотине хиљада грађана који сваке недеље бирају своје срећне бројеве да одустану од сна милионера. Већина њих, међутим, сумња, после афере која је уздрмала Државну лутрију Србије, у регуларност извлачења добитних куглица.

Према причи продавачица из једног киоска где се продају лото-листићи, интересовање за државну лутрију није, у значајној мери, опало. Ипак, већина њих, попуњава тикет из навике и верује да приликом извлачења куглица, није све регурално...

- Сталне муштерије и даље играју, али, готово сви, приликом попуњавања критикују, негодују и звоцају - каже за "Новости" Јелена Станчић, која ради у киоску Државне лутрије Србије, у центру Београда.

- Нису ретки ни они који нас псују, добацују и окривљују за намештање извлачења.

Да грађани Србије, упркос сумњама о превари, нису одустали од јурњаве за "седмицом" говори податак да је за следеће, 60. коло наградне игре лото дан пре извлачења само у једном киоску продато 30.000 листића. То је, како су нам рекли продавци, просек за ово доба године, када је доста људи на годишњем одмору.

И грађани које смо затекли како попуњавају тикете за лото лутрију потврдили су нам да не одустају од игре на срећу, само из навике.

- И раније сам био убеђен да се приликом извлачења бројева намештају добици, а чудна ситуација у последњем колу потврдила ми је сумње - рекао нам је један од играча. - Уплаћујем комбинације из чисте забаве и радозналости, а не зато што, заиста, верујем, да ћу нешто добити.

Београђанин Миодраг Миловић, професор у пензији, који је, после сумњивог извлачења лото куглица прешао на "греб-греб" картице није пропустио ниједно извлачење претходних десет година без своје комбинације бројева. Овонедељно извлачење, ипак, решио је да пропусти.

- Не желим да уплатим више ни динар за лото лутрију, док се не разјасни шта се догодило у последњем колу - одговорио нам је Миодраг на питање да ли ће наставити да окушава срећу на лото листићима. - Уколико полиција утврди да је, заиста, дошло до техничке грешке, наставићу да се играм на срећу и маштам о томе шта бих са освојеним милионима.

(М. Љ. Поповић)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (82)

Mladen Šuvakov

30.07.2015. 11:23

zar stvarno misle da smo komplentni idioti,pa kako da država samu sebe osudi??a ko je prošao poligraf?-čistačica,portir,kafe-kuvarica ili oni statisti koji predstavljaju nekog i nešto u studiju??!!!!,,,cela srbija poharana i sada očekujete da gradjani poveruju da u kockanju nema laži i prevare??? vaš bezobrazluk nema kraja.....

Haisenberg

30.07.2015. 11:24

Ma vazi , prosli su na vasem poligrtafu ali na nasem nisu optuzeni za tesku kradju. A ti koji su ih testirali na poligrafu su optuzeni za prevaru javnosti i naroda Srbije.

Nebica

30.07.2015. 11:26

Jeste ko sto je i Andreju Vucicu neko ukrao identitet. Pazi da ne poverujem u ovo. Bas me zanima hoce biti objavljen komentar jer sam uvredio lopova :)

Fr

30.07.2015. 11:28

Radnici Lutrije za 48h na poligrafu, a akteri Krivicnog dela na Vracaru ni posle 7 dana.

Mare

30.07.2015. 11:28

hvala Bogu PA nikad nisam dao Dinara na te gluposti. zamlacivanje mase. sad kao da operu sebe, radnici prosli poligraf. MA daj breee.

goran

30.07.2015. 11:29

I sad mi treba da poverujemo u ovo s####? U normalnoj zemlji premijer bi odmah podneo ostavku zbog ovog skandala.

Poligraf

30.07.2015. 11:31

Jer to isti onaj poligraf sto ima istu elektroniku kao na lutriji? Ma mozete sad 100 dokaza da date, sve je pokazano pred javnost Tarabici-proroci, ops... ma sta ima veze jer je prvi 27 ili 21 svi ti brojevi su nasi brojevi...ajde ne cepidlacite... Dobitnika ispitajte, ko je imao sedmicu jer sa 138 milijardi kombinacijasamo onaj ko zna unapred kombinaciju moze da dobije jer ludackih 39 brojeva i 7 takvih da pogodis moze samo neko ko unapred uvek zna brojeve, mafija biznis i naivna drzava.

rajko

30.07.2015. 11:35

Ma koji crni poligraf, on ce mene da razuveri u ono sta sam ja video. Ovo objavljivanje samo podkrepljuje da je bila prevara Pa je i izbrisan video snimak misleci da ce narod da zaboravi sta je video na direktnom prenosu, to je vrdjanje naroda.

ribohvatac za sitne srednje i krupme ribe grabljivice

30.07.2015. 11:38

Smanji malo! I ja mogu takodje da dokazem ne samo na Dunavu nego na svim rekama sveta da nema ni jedne ribe, ako se koristi elasticna mreza sa okcima od jednog metar.

Dejan

30.07.2015. 11:39

zar se neko nadao drugacije...smesno kradu nas godinama i sada da drzava to prizna..uzas bajka za decu..krali su i namestali,i budala je ko poveruje u suprotno..

Milos Lazic

30.07.2015. 11:41

Ma pazite da ne poverujemo,drzavna lutrija od koje svi skidaju kajmak pa sad ce drzava da ih optuzi!svi ste vi prevaranti!

Godza

30.07.2015. 11:42

Opste je poznato da sami radnici uglavnom i ne ucestvuju u takvim prevarama upravo zbog ovakvih provera...to radi neko sa strane !

MARKO

30.07.2015. 11:44

Ma da,cista slucajnos,hahahaha.Pa ne zovu se oni za dz DRZAVNA LUTRIJA,nisam ni mislio da ce ih pustiti niz vodu

Jovana

30.07.2015. 11:49

Ako je bila neka prevara (a po svemu sudeci jeste), onda je najnoramalnije da radnici ne znaju za to. Zna prvi i drugi covek lutrije koji su po svemu sudeci plen delili sa programerima koji su osmislili prevaru.

Besposlen

30.07.2015. 11:49

Pa šta će nego "proći" poligraf ipak je to državna lutrija i nisu pojedinci uzimali pare, nego svi kolektivno, a treba i nastaviti... ipak je to zlatna koka i izvor lepih finansija za odabrane!

Gordana

30.07.2015. 12:16

@John Cena - Koga bre više lažu i dokle? Kad su već stigli i da prodju poligraf? Za jedan dan sve rešeno samo da se narodu zamažu oči a narod više nije glup, dosta nas svi lažu ali i previše

Janko

30.07.2015. 12:53

@John Cena - Baš se pitam čime su zaslužili to nepoverenje !? Interesantne su ove moralne ostavke a milioni su u pitanju ?

Деки

30.07.2015. 13:28

@John Cena - Мој добар другар је правио столове за коцкарнице, то нису обични столови, ваљда је свима јасно. Када су куглице у питању, сви гледају да ли су све на броју и да ли су све округле, а никога не занима колико је која куглица тешка... :)

viganj

30.07.2015. 12:04

Mi smo kao narod za psihijatriju... ili mi, ili oni, koji sa nama mlate gloginje...

Realnost

30.07.2015. 12:06

Radnici lutrije bi mogli i da sednu na usijanu ringlu da vriste od bola, nebi im verovao . Posle ovoga sto je vidjeno samo potpuni idiot moze da uplati listic za loto!!!

Marko

30.07.2015. 12:10

Problme nije što je izvučen broj 21 već što komisija koja treba da vodi brigu o regularnosti ispravlja voditeljku koja govori broj izvučenih četvorki i kaže to su petice, a peti broj nije izvučen. To je neregularnost i to se jasno vidi na snimku. Ne možete vid govoriti koliki je broj petica ako taj broj nije izvučen bez obzira šta računar pokazuje. Komisija i jeste tu da spreči greške. Morali su zaustaviti izvlačenje dok se sve ne ispravi. Izvlačenje je neregularno.

nad

30.07.2015. 12:18

Proveriti poreklo imovine svim zaposlenim!!!!!! Racune u inostranstvu,putovanja zaposlenih u svicu!!!!

Srdjan

30.07.2015. 12:21

Znači da su testiranje izvršili JEDAN dan nakon izvlačenja, a nisu ništa uradili po pitanju nameštanja i pretnji na utakmici OFK- Zvezda ni skoro 2 nedelje nakon odigravanja??? Napredno! I, naravno da će svi proći poligraf. Zar bi dozvolili da se "zlatna koka" ovako degradira i da prestane uplata? NAravno da neće! Ide petak i novo kolo! Izgleda da je LOTO jedna od retkih profitabilnih institucija pa treba brzo reagovati i ućutkati nevernike.

Nina Jerković

30.07.2015. 12:23

Treba ukinuti sudstvo u Srbiji, jer je presude počeo da "donosi" poligraf, koji svaki utrenirani agent, ili notorni sociopata, političar ili kriminalac može bez problema da zavara, kontrolišući svoje ponašanje tokom ispitivanja. Normalni ljudi se i ne bave kriminalom i prevarama..

Stevan

30.07.2015. 12:24

Kako su i tad sa cetiri izvucene kuglice znali koliko je dobitnika sa pet pogodaka?

toza neverac

30.07.2015. 12:43

Strasno! Poneki odvajaju i od usta da bi iskusali srecu,ne shvatajuci da samo "greskom"pri izvlacenju mogu slucajno da dobiju glavni iznos.Kada mi je prijatelj,Grk,rekao da zna sigurno ovo: Njegov ujak,seljak,dobio na lutriji,glavni loz.Javio se i rekli su mu da dodje narednog dana.Otisao je i tamo su ga vec cekali,dali mu polovinu od dobitka i rekli mu:"Idi,brisi,i ne pricaj nikome nista!Cuvaj familiju!".Nisam mu verovao!Sada polako pocinjem da verujem!

Slavko

30.07.2015. 13:00

"Na ekranu je, takođe, bio prikazan i broj dobitnika iako peta kuglica zvanična još nije bila izvučena". O Bože moj!!! Pa logično je da program na osnovu unesenih inputa u bazi podataka traži dobitnike, zar ne? Program ne zna da li je broj zvaničan ili nije, njemu je to svejedno. Ova hajka je nastala samo iz razloga što je izvučen broj 21 odmah posle toga. Operater za unos podataka je živ čovek, nije robot. Ljudi ponekad greše. Dosta bre više sa sluđivanjem naroda!

anti botoks

30.07.2015. 13:57

@Slavko - izvucen je broj 27, tip kuca 21,posle DOPISUJE ( ne brise greskom upisan 21) izvuceni broj 27 i na kraju izvuceni broj 21... toliko srece da se poklope izvuceni sa napisanim brojevima, ili je namestaljka :D

Marija

30.07.2015. 14:42

@Slavko - Ne lupaj. Ne može program da traži dobitnike na osnovu pet brojeva ako je uneto četiri broja! Ako je, međutim, već bio poznat peti broj, onda je situacija drugačija i mogu se tražiti dobitnici!

Nebica

30.07.2015. 15:44

@Slavko - Marija i anti botoks. Program je odredio koliko ljudi ima peticu jer je ovaj lik vec upisao i 27 i 21 razumes? Sad ne znam da li je mogao da obrise 21 pa da upise prvo 27. Ali normalno da program zna na osnovu pet pogodaka koji je ovaj upisao koliko ljudi ima odredjenu kombinaciju. E sad druga stvar je sto kuglica jos nije izasla a ovaj vec upisao 5 podataka pa kompjuter izracunao. E sad zapitajte se zasto ne moze da se uplati listic 15 minuta pred izvlacenje, jer onda ne bi mogli da varaju :)

Bobana

30.07.2015. 13:10

Doneti zakon da se objavljuju imena i prezimena Dobitnika, moze sa sest meseci kasnije, ali obavezno kako se radi svuda u svetu....Inace nikad necu odigrati jedan jedini tiket

Деки

30.07.2015. 13:25

Не знам да ли се неко сећа, пре неког времена (10-так година), у току извлачења бинга, дошло је до нестанка струје у студију. И тада је бубањ стао, прекинуто је извлачење, да би се у следећем тренутку на екрану појавио нови број! Муњевито се студијом пронео глас из режије, који је подсећао "некога" да је нестала струја... То сам лично гледао, али након краће халабуке, ником ништа. Значи куглице потпуно мирују, водитељка се смешка, а на екрану се појављује нови број. Све је превара.

Mladen Šuvakov

30.07.2015. 13:50

a neee,to nejde tako,moraćeš da položiš račune i da razotkriješ lopurde iz vlasti...ne vanzemaljci nejde to tek tako...kradete sopstveni narod a to turčin i nemac nikada nebi uradili!!zapitajte se ko ste i šta ste vi???

e bree

30.07.2015. 14:28

@Srbija - Kakve veze sad ima sto su crnogorci,pa drzavu ti ode crnogorci.O cemu ti bulaznis.

Srbija

31.07.2015. 19:19

@Srbija - @e bree I te kako ima veze jer su Crnogorci na svim funkcijama u Srbiji te i vole da muljjau bilo u preduzecima,sportu ,svuda!Zato je pametnije da ti ne bulazis jer kriminak u Srbiji u vise od 60 % cine Crnogorci,pogledaj statistiku!

Nebojsa007

30.07.2015. 14:02

Ja ne mogu da poverujem da ce neko nekada uplatiti tiket? To mi je kao da izadjem ka ulicu i javno pljunem sebi u lice

repus

30.07.2015. 14:14

сада ће да сви нивни помисле да у наредним колима извлачења да ће бити поштено и да ће дати да неко добије на лотоу и сви ће опет насести на ту форуи и уплатити тикет и њима опет џепови пуни од наивчина него небиме зачудило од новорадикалаца који се зову снс поготову оних напредних који су од кондукзтера узнапредовали до перача или оних који кажу да им је сат јефтинији па га ставе на лицитацију да је за ово крива дс и да треба ухапсити лото бубањ што ме неби чудило да кажу да је бубањ крив

sonsi

30.07.2015. 14:30

Pa ovo je strasno,ovo samo moze u Srbiji,ni prevaru ne znate odraditi da valja,nego sta nego namjestaljka,cista..Vulovicu kralj si..

zum

30.07.2015. 14:36

Za obične radnike verujem da nisu umešani... Direktor dao ostavku, a sutra će doći drugi, pa sve opet po starom. Jedino Vlast niko ne proziva... Samo mi nije jasno, kako to da i za ovo nisu uspeli da okrive Pajtića, "dežurnog krivca", "lopova"...

Marko

30.07.2015. 14:36

Svi mogu na poligraf ali uprava Zvezde i Ofk nikada. Toliko o postenju i koliko je ozbiljna ova zemlja.

Nele

30.07.2015. 15:00

Kakva bre ostavka, u zatvor svi, i da im se oduzme sve što su kupili ukradenim parama od građana.

sale

30.07.2015. 15:05

Sto je najgore vlasnici lotoa su drzavne strukture i najvecu korist imaju korumpirani politicari koji se preko lotoa bogate zadnjih 15-20 godina, tako da, znajuci to, ne ocekujem nikakvu nezavisnu i dublju istragu od strane policije

Seka

30.07.2015. 15:22

Pa sklonite i tog Škorića iz komisije koji je rekao da je sve u redu i nije prekinuo izvlačenje... Koji je njegov posao ako ne reaguje kad treba!!?? I dokle će više on tu da sedi??

Prava Opozicija

30.07.2015. 15:42

Kakva drzavna lutrija takva i policija. Loptice na vestacenje? Pa nije ovo tombola iz 1960 ili 1970 godina pa da se namesta sa laksim i tezim kuglicama. Danas se to radi na drugi nacin. A inace ja imam teoriju da se manje vise u svim zemljama sveta ovakve igre namestaju. U nekim zemljama izvlacenje vrse cak i ranije, pa prikazuju snimak. Da bi navodno izbegli ovakve situacije kao kod ovog naseg izvlacenja.

Biljana

30.07.2015. 16:18

Sta jos treba da se desi da se Srbija probudiiiiiiiiiiii, u dubokom je snu, neverovatno !!!!!!!!

Zagor

30.07.2015. 16:24

Stvarno je ovaj kukavica što beže! Stvarno je istinito da nas LOTO sve pljačkaju! Ja sam uplatio Bingo, dobio sam za zamenu ali kod "Moj kiosk" je računar odbio da dobijem zamenu etikete! Već sam odustao da ovo igram i KRAJ PRIČE!

Bojan

30.07.2015. 16:53

Sram vas bilo za ove lazi (ne mislim na novinare)! Pratim situaciju od pocetka i samo sam cekao da procitam ovakvu vest. Sada ce sve da prodje kao i sve ostalo ukradeno i oteto gradjanima Srbije, recenicama i ubedjivanjem ,,niko nije kriv,, . Srbijo, probudi se, televizija ti ispira mozak, a drzavu ti vode lopovi i lazovi!

Miki - Zg

30.07.2015. 22:02

Zaključite sami gospodo. Slovačka ima 5,4 milijona stanovnika ,od lutrije i igara na sreću zaradi 250 milijona EU ,Srbija 7,5 milijona stanovnika i - 1,5 milijona EU. dobitka od istoga posla. Gdje odoše pare ?

Max

31.07.2015. 09:56

Ne razumem zasto se trosi vreme na poligraf kad to ne sme da se koristi kao dokaz u sudu i tako je u celom svetu koliko znam.

Heisenberg

31.07.2015. 11:24

@Max - To se kod nas koristi za mazanje ociju javnosti i nizasta drugo. Kada kazu da je prosao poligraf budi siguran da nije i da je to manipulacija i spinovanje.

pera

31.07.2015. 10:31

kakva predstava pred ocima nacije... ni nasi najbolji scenaristi ne bi smislili bolji nacin da se obezvredi DLS i pod izgovorom pada prometa uvali strancima za male pare...

DW

31.07.2015. 10:45

Prethodno rukovdstvo Lutrije Srbije je smenjeno zbog mutnih radnji. Ko je postavio novo "pošteno" rukovodstvo?

mimi

31.07.2015. 12:59

Kakva afera.Sve je naduvano. Kad neko da signal da se prestane sa pisanjem o Lutriji videcete da ce sve novine to uraditi. Jedno su price a drugo su cinjenice. Kada neko nikako da dobije glavnu nagradu prica da je namesteno prestaje da to govori onda kada on postane dobitnik. Onda sigurno kaze nije namesteno evo ja sam dobio. Ko ne uplati nema sanse da dobije neku od nagrada u igri na srecu. Ne zanimaju me afere pogotovo naduvane. Igracu LOTO i dalje a vi pisite sta hocete i sumnjajte u sve.

Vise od 137 milijardi

31.07.2015. 15:39

@mimi - Kombinacija...tebi stvarno treba sreca da pogodis od 39 brojeva svih 7.Odprilike bi trebao da igras loto svaki dan od postanka zemaljske kugle do danas vise 30 kombinacija dnevno i dobices...Ljudi nisu svesni koliki broj kombinacija je potreban da dobijes pa zato i igraju.I uopste jedni zive na racun drugih zahvaljujuci neznanju prvih. Povecali su broj kombinacija tokom godina toliko da je nemoguce dobiti, ali uvek moze, ako radis u lutriji i znas unapred brojeve!

profa67

31.07.2015. 15:23

Igrom slučaja sam gledao to sumnjivo izvlačenje...... Nisam video nikakve nepravilnosti........ Snimak koji se pojavio na you tube je izmontiran i izrežiran ...... Neverovatno !!!! Nije pušteno celo izvlačenje nego je napravljena skraćena verzija ...... Da nisam gledao i ja bih pomislio da je nameštaljka ...... Brojevi su normalno izvlačeni i onda se nakon izvučenog petog broja dogodio prekid jer se taj dobijeni broj nije mogao upisati u redosled.... NAKON IZVUČENOG PETOG BROJA !!!! NAKON !!