Споменик Милици, девојчици страдалој током НАТО агресије, враћају на Ташмајдан

Р. Драговић

22. 07. 2015. у 15:15

Споменик Милици, девојчици страдалој током НАТО агресије, враћају на Ташмајдан
Град Београд подржао акцију "Новости" да се нестала скуплтура врати на споменик деци страдалој 1999. године. Споменик ће донирати ливница "Јеремић"

ПОНОВНИМ постављањем брознане фигуре девојчице Милице Ракић на оштећени споменик на Ташмајдану, Србија ће добити место трајног сећања на децу страдалу у рату 1999. године. Договором власти Београда, ливнице "Браћа Јеремић" и Компаније "Новости", споменик свим невиним жртвама, чији је симбол мала Милица из Батајнице, већ на јесен биће откривен.

Акцији да се Миличина статуа врати на оштећени споменик, коју је иницирао председник Владе Александар Вучић, прикључила се и позната ливница "Јеремић", која ће на основу оригиналног одливка излити нову бронзану фигуру. То ће бити донација чувених уметничких ливаца Београду, "Новостима" и сећању на најмлађе жртве рата.

Њеним враћањем на постојеће постоље биће враћен оригинални изглед споменику који су пре деценију и по подигле "Вечерње новости". Фигура детета са лутком биће, као и на оригиналу, изливена по лику девојчице настрадале у Батајници.

Град Београд и Компанија "Новости" заједнички ће предложити Комисији за именовање улица и тргова да се споменик на Ташмајдану уврсти у регистар споменика културе. Тиме ће белег сећања на најмлађе жртве добити статус какав имају сви остали градски монументи - биће обезбеђен, осветљен и одржаван.

Да ће водити бригу да споменик убудуће има третман какав заслужују жртве у чији спомен је подигнут, потврдио нам је и градски менаџер Горан Весић.

- Град Београд прикључио се иницијативи "Новости" за обнову овог споменика - каже Весић. - По договору са ливницом "Јеремић", скулптура мале Милице Ракић врло брзо ће бити враћена на место где се некада налазила. Брига о овом јединственом обележју обавеза је свих Београђана, јер он чува сећање на невине жртве бомбардовања, али и опомиње на бесмисао рата.

Вест да ће споменик на Ташмајдану поново добити оригинални изглед донела је и делић утехе породици Ракић из Батајнице. Нестанак скулптуре по лику њихове Милице нанео је додатни бол њеним родитељима.

- Обнова овог споменика донеће нам зрно спокоја и утехе - каже Миличина мајка Душица Ракић. - Важно нам је да ово обележје буде одржавано и достојно третирано у Београду. Лик Милице симболизује сву невину децу која су изгубила живот у ратовима.


ВАНДАЛИ НЕПОЗНАТИ

СПОМЕНИК са епитафом "Били смо само деца", у знак сећања на 79 стрдалих малишана, подигнут је на прву годишњицу НАТО агресије на СРЈ. Идејно решење дао је вајар Остоја Балкански, а скулптура по лику мале Милице урађена је бесплатно у ливници "Јеремић". Исте године, само неколико месеци после постављања, међутим, вандали су са споменика однели бронзану скулптуру девојчице. Нико никада није успео да открије ко је то учинио и где је она завршила.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (15)

duska

22.07.2015. 15:30

Duso mala kome si ti skrivila i stotine druge dece ni krivi ni duzni, jos ni ulicu svoju nisi zapamtila a otisla si u večnost. Kako se to zove ako nije genocid kad bacas i gadjas iz daleka neki narod samo zato sto nije po tvrojoj volji i ne radi kako ti hoćes...

repus

22.07.2015. 16:39

@duska - крив је нато али још више наша држава нко није тада знао а можда ни хтео да народ упути како да се спасава зар има некога да се не сећа да су тада пуштанми најбољи цртани филмови као мачјке из високог друштва итд. да би деца седела кући а не да иду у склоништа исто тако је било и са филмским програмом најбољи филмови на телевизији уместо да је говорено народу шта да ради војска је узимала 70 посто из буџета 50 годуина када дође до рата да спасава народ и државу

Криви су Срби?

23.07.2015. 23:50

@duska - Репуси, почели сте са "крив је нато, али"... Знамо вас и по другим коментарима у којима кривите Србе за злочине почињене над њима... (Repus, pronounced re-poos, shortening of Republican used in response to Repus referring to the Democratic Party as the "Democrat Party").

Војин

22.07.2015. 16:59

Нема и не може бити добра ни за Србију, ни за Европу, ни за свет, у прилагођавању и улизивању творцима и спонзорима савременог фашизма. Усташе, бандеровци, УЧК, вехабије, хашки „трибунал“, трговци дрогом и људским органима – све су то савезници НАТО пакта и финансијске олигархије која му заповеда и која угрожава светски мир и сва позитивна достигнућа човечанства. Када нису могли да нас сломе за 3 дана како су предвиђали, гађали су све што се креће - па и мале девојчице!

Djuradj

22.07.2015. 18:02

Ne znam ko je imao obraza da ga skloni. Spomenik simbolise stradanje svih neduznih zrtava, ne samo Milice Rakic.

boban

23.07.2015. 05:08

@Djuradj - srbi eto ko,,srbi su ga ukrali i srbin ga je otkupio,,ko je taj koji je otkupio taj spomenik,,ko bijedo srpska,,bijednici,,eto ko je kriv za sve sto nam se dogadja,,od bijednickog urednika koji misli da je Bog,pa pusta sto mu odgovara,,Brozovih dupebrisaca/ko je crtao karte republika/do kralja koji je pobjegao ,pokrao i odnio i sto nije njegovo,i bila mu mala V.Srbija hoce on kraljevinu,sve srbi ljigavi,..hvala urednice,,car si.

"Бронзана" мафија

22.07.2015. 22:41

Тужно је оно што нам се дешавало 1999... А страшно је да неко због јефтино продате бронзе скрнави успомену на убијену децу коју су злотвори проглашавали за "успутну штету". Крађа бронзаних скулптура одавно се дешава на нашим гробљима, а нико није стао на пут бронзаној мафији! У Смедереву је украдена скулптура непроцењиве уметничке вредности, коју је породици погинуле Нине поклонио у свету чувени Антун Аугустинчић, аутор Споменика мира испред Палате УН у Њујорку, а починиоци још нису откривени...

Vajar

22.07.2015. 23:03

@"Бронзана" мафија - Mislite da neko od njih razmišlja o bolu koji nanosi roditeljima te dece!? Ili da da ih je briga što je Miličin spomenik - spomenik svoj ubijenoj srpskoj deci? A umetnost? Ko je od njih čuo za Antuna Augustinčića? I još nešto. Oni koji kradu državnu imovinu, bakarne kablove, čelične šine... bivaju brzo uhvaćeni. A biste i skulpture na grobljima... Koga je briga, osim porodice?

jacika

23.07.2015. 07:29

@"Бронзана" мафија - Jako je tužno što milicija zna gde se nalaze radionice za livenje bronze gde završva sva ukradena "sekundarna sirovina" (kablovi,poklopci šahtova,oluci,sve što može da se pretopi...),isto taki milicija zna imenom i prezimenom ko se tim poslom bavi,tačnu adresu gde treba da zakuca ako želi da vrati ukradeno,ali na žalost ništa ne preduzima!

mirjana

23.07.2015. 14:17

Draga Nasa Milice Andjele Nas, Vecno Ti Carstvo Nebesko! Ali ne mogu ni da zaboravim, a srce me boli i za malu Jovanu 10 godina staru sa Kosova, koju su siptari silovali pred majkom i bakom, a posle je onako izmucenu, i istrgnute ruke iz ramena bacili u krecanu. Zlocinci su pusteni i ako su priznali zlocin, a na inicijativu ne vladinih organizacija i cedomira jovanovica.I dragoj nam Jovani nasoj, jednoj od mnogobrojnih nevinih, decijih zrtava Vecna Slava i Carstvo Nebesko!