Карађорђевићи: По Милочер идемо до Стразбура!

В. Н.

недеља, 19. 07. 2015. у 09:09

Карађорђевићи: По Милочер идемо до Стразбура!

Вила Милочер

Закомпликовала се битка за познато црногорско летовалиште које данас, уз судске спорове, потражују наследници југословенске и српске династије

МИЛОЧЕР и Карађорђевићи су поново - актуелна тема. Не на врућем песку проређених купача на Краљичиној и Краљевој плажи, углавном гостију у закупљеним објектима најпознатијег јадранског летовалишта, којима се и не прича историја овога краја, већ у јавности Србије и Црне Горе. Југословенска и српска династија се увелико помињу након одлуке Вишег суда у Београду о рехабилитацији краљице Марије Карађорђевић, по којој носи име мања милочерска плажа, док је друга већа плажа, именована у народу по њеном супругу југословенском Александру, краљу ујединитељу.

Наследници династије Карађорђевића одавно пред црногорским правосуђем бију битку за повраћај вредне имовине, посебно оне у Милочеру. Принц Александар II Карађорђевић и Катарина Карађорђевић и остали наследници су преко адвоката Ђорђа Ђуришића и Горана Пајовића, поднели захтев 7. априла 2005. да се врати целокупна имовина Карађорђевићима у Црној Гори, коју поред летњиковца, помоћних објеката и, земљишта у Милочеру, винограда, обора, вртова, пашњака, у околини, чине и плац са родном кућом краља Александра на Цетињу, и дворац "Љесковац" на Ријеци Црнојевића...

Комисија за повраћај и обештећење општине Будва је 2007. одбила захтев Карађорђевића, а потом је, након пребацивања надлежности на Регионалну комисију за повраћај у Бару, поновљена одлука будванске комисије.

- И једна и друга комисија су имале исто становиште. Прво је, наиме, било да уопште не постоји акт о одузимању, односно тврдили су да не постоји црногорски акт којим је имовина одузета. Поставља се питање ако не постоји акт којим је имовина одузета, на основу чега је држава уписала на своје име имовину у земљишне књиге - пита се адвокат Ђуришић.

Карађорђевићи су уложили жалбу другостепеном органу - Министарству финансија црногорске владе. Следи незадовољнима одлуком став Управног суда, а ко буде незадовољан његовом одлуком има право захтева за ванредно преиспитивање одлуке на Врховном суду Црне Горе. После тога може судовати и Европски суд за људска права у Стразбуру, што се и очекује.

ТИТО УЖИВАО У више наврата у "Вили Милочер" је боравио Јосип Броз. Одмарао је у шетњама уз Краљеву плажу, ту је и радио, дочекивао стране делегације. У адаптираном хотелу сада једна од соба носи његово име. Нови менаџери желе да покажу гостима део историје друге Југославије која је овде писана. Не, међутим, и нешто о онима који су градили вилу и стварали прву Југославију. Краљ Александар је први пут, кажу, посетио Милочер након отварања обновљене капеле на Ловћену 1925. године. И одушевио се Милочером. Александар је унук црногорског краља Николе, син његове најстарије кћерке Зорке и краља Петра Карађорђевића Ослободиоца.

Карађорђевићима је имовина одузета на седници Председништва Президијума Народне скупштине ФНРЈ, 8. марта 1947. године. У самом указу који је потписао Иван Рибар стоји да им је одузето држављанство и конфискована целокупна имовина. Тај акт под бројем 392 налази се у Архиву Србије.

Карађорђевићи су раних тридесетих година купили земљу у милочерском парку и другде у околини, од мештана, о чему постоје докази.

Летњиковац у Милочеру, којему све до данас није мењан екстеријер, после Другог светског рата претворен је у хотел који је имао шездесетак соба. Радио је у оквиру некадашњег "Монтенегротуриста", потом ХТП "Будванска ривијера". Ово предузеће и Влада Црне Горе издали су га, заједно са градом-хотелом Свети Стефан, почетком 2007. године Компанији "Аман ризорт" из Сингапура, која га је потом уступила грчкој фирми "Адријатик пропертис", која њоме газдује. Хотел је адаптиран у "Вилу Милочер", тако што је добила осам супермодерних апартмана.

Уговор о закупу је потписан на 30 година, а годишња кирија за "Вилу Милочер" и Свети Стефан износи 1,6 милиона евра. Грци су у међувремену тражили да им се због "непредвиђених радова на обнови Светог Стефана" закуп продужи на 42 године, а кирија смањи за трећину. Анекс је подржала Влада, али Скупштина Црне Горе то није аминовала, јер за такав "печат" не постоји потребна посланичка већина.

Шта ће даље бити, хоће ли Милочер стићи у Стразбур или ће пре тога, у што се мало верује, бити враћен старим власницима, остаје да се види. Засада "Вила" се издаје богатим туристима, а њени апартмани лети имају цену на дан и ноћ која се креће од 1.000 до 3.000 евра.

ГРАДЊА У ЈЕДИНСТВЕНОМ ПАРКУ

Црногорска влада је најавила велике радове у милочерском парку, који је свих деценија под влашћу комуниста био сачуван. Предвиђа се, наиме, адаптација хотела "Краљичина плажа", који је грађен раних осамдесетих година, и који је такође дат у закуп Грцима (закључан је пуних осам година), али и доградња помоћних објеката у парку, које је подигла породица Карађорђевић.

Против овакве намере су одборници опозиције у СО Будва, који су спремили резолуцију којом траже да се не зида и дограђује у јединственом парку, који су подигли управо Карађорђевићи.

Коментари (24)

из главе

19.07.2015. 11:21

U Srbiji :Dvorski kompleks na Dedinju neće biti vraćen, jer je zaštićen kao spomenik kulture .... nisam rojalista, ni globalista, ali je činjenica da ono što su nacionalizovali titoisti radi diktatorskih bahanalija, sada privatizuju i raskućuju njihovi sinovi i unuci

vlado pljevlja

20.07.2015. 01:00

@из главе - Ne mogu da vjerujem da je ovaj nas Premijer sebi dozvolio da im vrati vilu u Uzickoj dje nam je do skoro bila Ambasada.

Jugoslava Pravdic

20.07.2015. 11:10

@из главе - @Iz glave To su oni zelenaši koji su se uvukli u KPJ kako bi kada Tita ne bude više bilo, zajedničkim snagama, sa povratnicima pobeguljima, uradili ovo što rade. Mogao je i Tito započeti svoju dinastiju, on je pobednik i on je vodio antifašistički pokret. Nije ni jednoj dinastiji zagarantovano pravo da vlada doveka. Pogledajte kroz novine iz 1940 pa ćete videti preslikano stanje koje imamo danas. Vratili se u 1941 da nastave ono što im je prekinuto.

XimneN

21.07.2015. 00:21

@из главе - Jugoslava Pravdic 20. jul 2015. 11:10 #3589734 Imal nesto sto ste imali pa vam je prekinuto. Da to ispravimo.

Jugoslava Pravdic

21.07.2015. 15:51

@из главе - Lopovluk im je prekinut kao sistemski proces 1941. pročitajte novine iz tog perioda, pa ispravljajte.

dzoniba

19.07.2015. 13:46

Nista njihovo nije, narod je to zidao od narodnih para...smesne su mi price o komunistima i kraljevicima.... i jedni i drugi bili po sapam zapadnih sila....gluposti obicne...iz iste kuhinje se kuvalo, a nas narod glup kao iuvek....

Jugoslava Pravdic

19.07.2015. 14:39

Nižta ne može biti njihovo, ni Karadjordjevi'a ni bilo koga osim za državu Crnu Goru. Karadjordjevići su protjerali svoga dedu, odnosno, naterali ga da dezertira, ovim činom, izgubio je sve što je stekao. Tako, Karadjordjevići ne mogu ovo tretirati kao nasledstvo. Karadjordjevići su dezertirali 1941,te oni nemaju pravo ninašta, ama baš, ninašta, čak ni maramicu. Dezerteri su. Da je dezertirao vojnik, bio bi po kratkom postupku uklonjen, i sve oduzeto.

Kibura

20.07.2015. 07:34

@Jugoslava Pravdic - Nisu oni ostavili nista ,nego su ispraznili trezore Narodne Banke i pobegli preko granice.Kada su stracili svo bogatsvo na luksuzan zivot vratili se da pomuzu jos malo.Da je obican vojnik dezertirao isao bi pred streljkaki vod.

Jugoslava Pravdic

20.07.2015. 11:05

@Jugoslava Pravdic - @Kibura Baš tako. Bila sam mala kad sam pitala svoje članove porodice, njihove komšije, prijatelje, o ovim detaljima. Rekli su da je to bila bruka gledati kako su se ponašali na aerodromu u Nikšiću. I, ti su se ljudi pitali, "Zar smo za ove ginuli i ratovali. Zar su za ove izgubljeni mladi životi.''Sudjeno je posle 2SR to važećem Vojnom Zakonu od 1930 godine. Po tom Zakonu su svi koji su napustili zemlju dezerteri. Ništa im ne pripada i nema rehabilitacije ni restitucije.

Kibura

20.07.2015. 22:28

@Jugoslava Pravdic - Vi "Rojalisti"mu delite sta hocete,ali od vasih para.Sto se tice moga cara poslednji je bio Lazar i on dade svoju glavu na celu vojske braneci Srbe od Turaka.A VAS vladar bezao je sa svojom svitom kao poslednja fukara ne bi li spasli svoje dupe.Naravno,ne praznih dzepova.Koliko su bili gridi i avioni su im se rusili pod sanducima zlata.A i bez toga, toliko je zla familija Karadjordjevica nanela Srbima da su vesala blaga nagrada za njih.Sada se usudjuju da se grebu za jos malo apanaze.Bagra

@Jugoslav Pravdic

19.07.2015. 15:53

Pa i vi ste kolektivno dezertirali iz pravoslavlja, te vam s toga nista ne sleduje. Kako ti rece, ni maramica.

Jugoslava Pravdic

19.07.2015. 21:25

@@Jugoslav Pravdic - Vi slavite pravoslavlje koje god \elite, ali ja sigurno necu ono koje vode Karadjordjevici.

Brazilac

19.07.2015. 16:01

Naravno da treba sve da im se vrati. Sramota što im je to oduzeto. Pravo na imovinu je zagarantovano u svim ozbiljnim zemljama. Pitanje je da li je Crna Gora ozbiljna zemlja i da li ide ka tom putu. A isto vredi i za Srbiju o imovinu kraljevića koja je još uvek u ko zna čijim rukama..

Maja

20.07.2015. 09:30

@Brazilac - Kad vrate zlato koje su iznijeli iz drzave kad su bjezali. Jedva im je avion uzletio u Niksicu.

vlado pljevlja

20.07.2015. 00:57

A odakle precima ovih danasnjih Karadjordjevica nekretninine po svim Republikama bivse SFRJ??? Posteno zaraddjeno??? A znaju zlobnici da nesto pricaju za Druga TITA ciji su potomci naslijedili sicu u odnosu na ovu tajkunsku dinastiju iz prve polovine XX vijeka.

Srbija Crna Gora i R. Srpska

20.07.2015. 11:46

Све треба да се врати што је на силу отето. Отимао друг Стари краљевима а он сам живео исто тако ако не и боље. Бравар у белим рукавицама свира клавир, има свој воз, јахте, летњиковце, ловишта. Све је то отето.

Oteto

21.07.2015. 12:53

@Srbija Crna Gora i R. Srpska - od onih koji su otimali. Zato je njega narod i voleo...

Jugoslava Pravdic

21.07.2015. 15:45

@Srbija Crna Gora i R. Srpska - Sve je to bilo državno i on koristio za državne potrebe. Kad je on otišao, ovi ne mogu ni da ga održavaju.