Дража још у фиоци Стејт департмента

Марко ЛОПУШИНА

недеља, 12. 07. 2015. у 11:09

Дража још у фиоци Стејт департмента

Дража Михаиловић и амерички пилоти у Прањанима 1944.

Срби у САД поново траже да се ђенералу Михаиловићу подигне спомен-обележје. Идеја стара четири деценије, мртво је слово на папиру

ПОСЛЕ рехабилитације генерала Драгољуба Михаиловића многи Срби у Америци подржавају идеју стару четири деценије да се команданту Југословенске краљевске војске у отаџбини подигне споменик у главном граду САД - Вашингтону. Тај захтев од 1975. године стоји у Стејт департменту, али је и даље мртво слово на папиру. Поручује ово Александра Ребић, хроничар српске емиграције у САД, наводећи да Американци не треба више да оклевају и да је дошло време да искажу захвалност српском народу.

- У садашњем напору да се обнови и успостави историјски дуготрајно пријатељство и узајамна сарадња између САД и Србије ништа не би било снажније него да се подигне споменик Дражи Михаиловићу у центру Вашингтона. У знак захвалности САД за успешно спасавање више од 500 америчких авијатичара за време фашизма, Стејт департмент треба да изда дозволу да се подигне споменик - сматра Ребић.

Амерички национални комитет авијатичара, заједно са Српском народном одбраном и Покретом српских четника "Равна гора", покренуо још 1975. године иницијативу за постављење монумента са ликом генерала Михаиловића у Централном парку у Вашингтону. О његовим заслугама на спасавању америчких пилота, који су били оборени током Другог светског рата над Југославијом, сведочили су пред Конресом сами авијатичари. Амерички Конгрес и градске власти Вашингтона дале су сагласност за подизање споменика ђенералу Дражи. Стејт департмент је међутим зауставио ову иницијативу да се "САД не би замериле маршалу Титу, председнику Југославије".

- Ми смо се жестоко успротивили таквом ставу Стејт департмента, рекавиши да споменик ђенералу Дражи није ствар политике, већ историје. Реч је о човеку који је спасао наше животе. Међутим, од тога ништа није било - сведочио је својевремено пилот Милтон Френд.

Према британским званичним подацима, после Другог светског рата из тадашње Југославије избегло је око 40.000 припадника Југословенске краљевске војске у отаџбини, којом је командовао Дража Михаиловић. Ови политички емигранти, како их је прозвао Јосип Броз Тито, у емиграцији су неговали култ ђенерала Драже као симбола српског отпора фашизму.

- У српском расејању има 15 споменика ђенерала Драже Михаиловића. Налазе се у манастиру Свети Сава у Либертивилу, у манастиру Грачаница на Трећем језеру и у Белвуду код Чикага, као и у порти Цркве Свети Сава у Милвокију. Један је у Индијани и два у држави Охајо. У Аустралији има пет споменика - у Српском центру у Аделаиди, у Удружењу српских четника у Сиднеју, у Српском клубу у Канбери и два на црквеним имањима. Ђенерал има и три споменика у Канади - тврди Александра Ребић.

Иницијатива за подизање споменика Михаиловићу обновљена је 2012. године, а данас, 2015. године, то је још мртво слово на папиру.


ИМАЈУ ДОСИЈЕ

КАКО тврди политички аналитичар др Мирослав Божиновић из Детроита, америчка влада јако добро зна ко је генерал Дража Михаиловић.

- Стејт департмент поседује досије о Драгобуљу Михаиловићу, у коме пише да је генерал Дража био племенит војник, демократа наклоњен Западу - тврди др Божиновић.

Коментари (8)

Francesco

12.07.2015. 11:49

Kakav kralj takvi i borci, pobegulje. Pa dižite mu spomeni usred Čikaga ako hoćete, svi mi vrlo dobro znamo da od srpske emigracije nikad ništa dobro nije došlo.

Vladimir

12.07.2015. 12:12

@Francesco - Ne daj boze da takvi kao ti budu moralna vertikala srpskog naroda - zaljubljenici u lik i delo Tita koji je najveci grobar srpskog naroda.

Добривоје

12.07.2015. 20:38

@Francesco - Ако ти милијарде које од њих улазе деценијама у државу у којој живиш и трућаш да од њих никад ништа добро није дошло, онда си ти петоколонаш у Србији.

XimneN

13.07.2015. 12:10

@Francesco - @ Francesco 12. jul 2015. 11:49 #3577241 Lepo zboris na srecu tvoje obitelji, ali te slabo placaju. Nije ni cudo kad ima i onih koji ne znaju da se to placa sto ti radis.

posteno govoreci

12.07.2015. 12:12

ostace on u fioci ko zna koliko dugo, jer danas SAD podrzavaju fasizam, anifasizam je americka proslost.

dejan

04.08.2016. 10:06

pa naravno kad igraju na cetnicku kartu da izazovu gradjanski rat u Srbiji a nase nesposobno pravosudje im pogoduje.