Стала два од седам скенера

Б. РАДИВОЈЕВИЋ

11. 07. 2015. у 11:39

На поликлиници КЦС због квара отказују прегледе, УЦ прима хитне случајеве. Један апарат треба да проради у понедељак, други средином недеље

Стала два од седам скенера

Државно здравство тренутно располаже са око 70 скенера

У КЛИНИЧКОМ центру Србије, где се годишње лечи више од милион пацијената, два од укупно седам скенера (ЦТ), тренутно су ван погона. Не ради један од два скенера у Ургентном центру, и један у Поликлиници КЦС. Хитни случајеви се, тврде у управи нашег највећег медицинског центра, збрињавају. Због тога је тренутно преопретећен једини исправан ЦТ у Ургентном, али су пацијентима који су имали термин за ову недељу у Поликлиници, прегледи отказани.

Професор др Миљко Ристић, директор КЦС, каже за "Новости" да ће скенер у Поликлиници, који се покварио ове недеље, почети да ради у понедељак, док ће онај у Ургентном, покварен пре више од 10 дана, бити оспособљен средином недеље.

- Клиничком центру Србије, према броју пацијената, требало би дупло више скенера него што имамо, али није реално очекивати да се у оваквој економској ситуацији, и у држави, и у здравству, сад купи седам апарата само за нас - каже професор Ристић. - Сваки пут кад нам неки од скенера стане, имамо проблем са збрињавањем пацијената, који на све начине покушавамо да премостимо. Често смо у ситуацији да примамо и пацијенте других центара. У једном моменту ниједан ЦТ у градским клиничким центрима није радио, па смо ми били преоптерећени и радили по 60 прегледа дневно.

НЕ КУПУЈЕМО ПОЛОВНО У ДРЖАВНОМ здравству годишње се уради око 350.000 прегледа скенером, а сваки здравствену касу кошта око 5.700 динара. За последњу деценију укупан зброј скенера у здравству је значајно повећан, али у готово свим центрима тврде да им треба још апарата. Један скенер кошта од 200.000 до 1,5 милиона евра, зависно од карактеристика. Велики произвођачи у последње време нуде и старе, репариране скенере, којима је замењена катодна цев и дају гаранцију као за нове. Цена тих скенера је упола нижа, али је став Министарства здравља да се не купују стари апарати.

У свих 45 здравствених установа које имају ЦТ апарате прегледи се, изузев у хитним случајевима, заказују, а чека се и по три месеца. Колико је пацијената "у редовима" тренутно се не зна, али је пре годину дана, када је на захтев министра Златибора Лончара, први и засад једини пут направљен пресек листа чекања, на списковима за ЦТ било је више од 4.100 осигураника.

Пацијенти који су ових дана у Поликлиници КЦС покушавали да закажу први преглед на ЦТ за стања која се не сматрају медицински хитним, или контролни преглед, упућивани су на скенер на Стоматолошком факултету. На исту адресу упућују се и пацијенти са Института за онкологију, који после операције и онколошке терапије треба да ураде контролни преглед.

Државно здравство тренутно располаже са око 70 скенера, али у многим установама су често у квару. Радиолози кажу да је то последица преоптерећења појединих апарата.

- Успели смо из донације да обезбедимо један скенер за кардиологију, кардио и васкуларну хирургију и одељење пејсмејкера, који ће бити стациониран у Клиници за кардиохирургију - каже професор Ристић. - Апарат кошта 120 милиона динара, а новац ће нам обезбедити Контрола лета. Кад купимо ЦТ монтираћемо га за пет дана, али административна процедура је толико компликована да не очекујемо да ће тај скенер бити овде пре октобра. Са тим апаратом повећаћемо број прегледа на скенеру за 50 дневно, а предност тог новог ЦТ је што ће у многим случајевима заменити коронарографије, које су инвазивне, а и трају бар пола сата, док ће преглед на новом скенеру бити урађен за мање од пет минута.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације