Дворови остају држави

Д. МАТОВИЋ

петак, 10. 07. 2015. у 10:00

Дворови остају држави

Бели двор на Дедињу је заштићен као споменик културе

Колико ће рехабилитација принца Александра утицати на враћање имовине Карађорђевићима. Уколико овај закон остане, породица неће добити ништа значајно

ПОСЛЕ рехабилитације принца Александра Карађорђевића биће настављен поступак за реституцију имовине која је одузета његовој породици, без дискриминације, али и привилегија. Дворски комплекс на Дедињу неће бити враћен, јер је заштићен као споменик културе.

Ово, за "Новости", каже Страхиња Секулић, директор Агенције за реституцију. Пре два дана Виши суд у Београду рехабилитовао је принца Александра Карађорђевића, чиме су отклоњене правне препреке да равноправно са осталим наследницима тражи имовину која је тзв. Кардељевим указом из 1947. одузета његовој породици. За наследнике краља Петра и принчева Томислава и Андреја, који су на време поднели захтев за реституцију, ова имовина је била недостижна, зато што нису имали правоснажно решење о рехабилитацији.

- Прва расправа одржаће се на јесен, верујем да поступак неће дуго трајати. Тек ће се утврдити шта Карађорђевићима може да се врати у натури, а шта обештећењем. Све ће бити урађено у складу са законом - каже Секулић. - Због великог интересовања, све расправе о имовини Карађорђевића биће отворене за јавност.

Адвокат Александра Карађорђевића, Ђорђе Ђуришић, није велики оптимиста по питању имовине која ће престолонаследнику бити враћена. Осим доказа о рехабилитацији, Агенција за реституцију тражи још много других докумената од којих неки, чак, и не постоје.

- Агенција тражи решење о оставинској расправи после смрти краља Петра Другог Карађорђевића и низ других папира, од којих је за више од половину пронађен доказ да их није ни било - каже Ђуришић. - Али, поступак за повраћај имовине исти је за Карађорђевиће као и за све друге.

Имовина која би могла бити враћена Карађорђевићима вредна је на десетине милиона евра - куће у београдским улицама Патријарха Димитрија 52, Булевару краља Александра 24, Крунској 7, Сарајевској 37 и Абардаревој 1. Ту су и ливаде код Сокобање, рудници, као и намештај и вредне уметнине.

- Оно што је најатрактивније, изузето је из реституције. То је дворски комплекс на Дедињу - сматра Ђуришић. - Све остало је мање значајно. Уколико овај закон о реституцији остане, Карађорђевићи неће добити ништа значајно. Велика је вероватноћа да ће наследници бити обештећени са по 500.000 евра.

Већина зграда које Карађорђевићи потражују je у међувремену променилa власнике.

ЗАКЉУЧАН БРОЗОВ СЕФ

- ТИТОВ сеф још није отворен у присуству чланова породице Карађорђевић - открива адвокат Ђуришић. - Они су тражили да виде да ли је њихово наследство у трезору Народне банке, али им то још није омогућено. Уколико се заиста утврди да су у сефу многе ствари које су припадале династији Карађорђевића, посебно ордење краљице Марије, и друге краљевске инсигније, као и доста злата, наследници имају пуно право да траже да им се то врати.

Коментари (6)

Dušan

10.07.2015. 10:51

Drago mi je da pravda pobedi,pa neka i ovako kasno.Ako je objekat zaštićen kao spomenik kulture isto tako ga država treba vratiti vlasniku.U slučaju da ga vlasnik prodaje država ima pravo preče kupovine o čemu već ima Zakon.Mislim da se država nebi smjela ponašati siledžijski u ovom i u bilo kom drugom slučaju i ne otezati realizaciju.Država se to treba rešavati i skidati troškove sa grbače svojih građana.

вук

10.07.2015. 20:07

А ја наивно мислио да је ''и после Тита - Тито'' само једна комично-патетична крилатица неизлечивих брозосауруса... Кад оно, наставља се кошмарна сага комунистичког бандитизма и у 21. веку.

Владимир

11.07.2015. 04:44

Е јаког ли краља, побегао је 1941 године ко мува без главе, и оставио овде чича дражу, кога на крају није ни спасао, срамотни ли краљ, ни српски не зна. Ајде бре ништа им не треба дати, по пола милиона и ћао. Страшно је то, али када је вио најпотребнији побегао је далеко. А народ патио...

bunjak nada

11.07.2015. 10:16

Dvorovi koje nije zidala drzava ne mogu da ostanu njeni.Opet komunisticki manir,i tudje da bude moje,merkati tudju imovinu i oteti je kao svoju.Zasto se imovina koju treba vratiti mere milionima, cije su to procene kada u Srbiji nema pravog trzista. Potrazioci oduzete imovine ne trazi novac vec da se vrati imovina u naturi. Zasto se ne popise drzavna imovina, da bi se lakse pokrala. Primer DIPOS koji raspolaze drzavnim nekretninama.Imali su preko 1000 nekretnina a ostalo 420. Gde je razlika.

dzoniba

19.07.2015. 13:44

@bunjak nada - mom dedi je nacionalizovana imovina i to se ne moze porediti sa ovim konkretnim slucajem. Ovi nisu zidali od svojih para, vec od narodnih, prema tome narodno treba i da bude.

Nikolaj

23.07.2015. 00:15

@bunjak nada - Kako je Petar I zidao zaduzbinu na Oplencu tako je Aleksandar I kreditom zidao kuce za sebe i svoju decu. Dakle njegovo je. U pravnoj drzavi kakva je bila Kraljevina Jugoslavija kralj nije bio despot. Pa i kad je Aleksandar I sam napisao ustav nije sebi omogucio raspolaganje drzavnim parama. To je tek Tito uradio, sto se videlo po tome sto se godinama nije ni znalo sta treba da udje u ostavinsku raspravu. Kralj je uostalom svojim parama finansirao razvoj sopstvene drzave. Dokumentovano.

Cvijic

26.08.2015. 12:12

To sto se dvorovi izuzimaju iz obicne naslijedne imovine je dobro, ali takodje treba biti donesen jedan specijalni zakon o dinastiji Karadjordjevic i njenom posjedovanju dvorova. Dvorovi kao rezidencija srpskih kraljeva se ne smiju rasparcavati, ali ne trebaju biti ni vlasnistvo R. Srbije Princ Aleksandar je kao glava porodice briznik Kraljevskih dvorova. Moze se osnovati ustanova Srpska kruna koja ce biti vlasnik dvorova, a princ Aleksandar glava ove ustanove. Jos bolje je rjesenje monahija.